tisdag, oktober 18, 2005

Skingra myterna om sjukfrånvaron

Igår kom Arbetslivsinstitutet med en viktig rapport om sjukskrivningarna. Det konstateras att antalet sjukskrivna människor inte har ökat. Det som har hänt är att antalet sjukdagar har ökat, alltså att de som är sjukskrivna är det längre perioder – alltså raka motsatsen till den bild som bankats in om utbrett fusk och ett galopperande antal människor som sjukskriver sig istället för att ”gå till jobbet en vanlig dag”. Det är helt enkelt bara fel.

Vad som har hänt är bland annat att människor slås ut av arbetslivet, för att de slet ut sig i början av 90-talet när arbetslösheten sköt i höjden (men också senare) och för att möjligheterna att anpassa arbetsplatserna till människors problem och behov minskat i det nyliberala systemskiftets spår.

Intressant är möjligen att detta inte är nya siffror heller, även om rapporten är ny. För den som har velat veta har statistiken varit allmänt tillgänglig. Många har försökt påpeka dessa fakta (jag skrev om det i mars, se punkt 4, och i juni), men verkligheten är föga intressant i drevtider. Vi får ändå tålmodigt arbeta vidare för att borgerlighetens struntprat ska skingras före valet.

(Läs också Fotolasse)

55 kommentarer:

Anonym sa...

Men hur förklara skillnaderna i sjukskrivning mellan olika landsändar och kommuner då?

Peo Olsson, Stockholm

Anonym sa...

Det har ar veckans mest roliga faktoid; det star uttryckligen i rapporten att två tredjedelar av sjukfranvaron beror pa att antalet sjukdagar har okat. En tredjedel beror pa att antalet sjukskrivna har okat.

Hur Ali far detta till att "Det konstateras att antalet sjukskrivna människor inte har ökat" ar obegripligt.

Man kan ju bara spekulera i att Ali bygger tro pa hopp...som vanligt.

Anonym sa...

"Anonymous said...
Men hur förklara skillnaderna i sjukskrivning mellan olika landsändar och kommuner då?"

I Sverige avrättar vi varken sjuka eller arbetslösa.
Kära Anonymius kan det vara så enkelt att man i vissa landsdelar använder sjukskrivning för att ge några av de 70 000 arbetslösa(varav 30% är så ledsna att det gör ont) en möjlighet att överhuvudtaget överleva.

Kan det var så Du store Peo?

Att vi har ett skydd vid sjukdom och arbetslöshet utnyttjas i nån jävla häxjakt an människor utan empati och IQ för att få makt.

Ta på er dom vita spetsiga huvorna och visa ert sanna jag förbannade lustigkurrar.

Anonym sa...

KAS: "Kära Anonymius kan det vara så enkelt att man i vissa landsdelar använder sjukskrivning för att ge några av de 70 000 arbetslösa(varav 30% är så ledsna att det gör ont) en möjlighet att överhuvudtaget överleva."

Visst kan det vara så. Det var min poäng.

Peo Olsson, Stockholm

Anonym sa...

Jag måste erkänna att jag tidigare läste din blogg med ganska stort förtroende. Men efter att du igår så blint upprepade en lögn för att du ville att den skulle vara sann (och utan att kolla upp det innan), och sedan slingrade dig och vägrade att komma med en hederlig dementi och rättning när det uppdagades att det var lögn, gör att jag inte längre litar på något du skriver, Ali.

Nu känns det som att jag måste läsa det du skriver på minst 10 andra ställen innan jag ger det någon trovärdighet.

Synd! Och du hade kunnat undvika det genom att agera proffsigt i efterspelet om de kinesiska arbetarna.

Anonym sa...

Peo säger "Visst kan det vara så. Det var min poäng."

och vad är det för poäng med det?

KAS

Anonym sa...

KAS
Att systemen används för annat än vad de är skapade för, vilket ställer till en hel del problem - det är min poäng - och du verkar hålla med om att det förhåller sig just så.

Peo Olsson, Stockholm

Hannelore sa...

En större andel av befolkningen i Sverige drabbas av hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar än i medelhavsländerna. Enligt samma logik som vissa använder sig av beror det naturligtvis på att fler fuskar i Sverige?

Suck.

Jag har kommenterat nyheten i går, lite kortfattat eftersom jag redan har skrivit en hel del tidigare om försäkringskassans sjuka statistik och den riggade fuskdebatten.

http://hannelore09.blogspot.com/2005/10/politiska-beslut-bakom-kade-sjuktal.html

Anonym sa...

Idag kom det även ut en rapport av
Forskaren Ingrid Tollgerdt-Andersson som har fått utrymma i Sydsvenskan.

Hon har studerat olika arbetsplatser och kommit fram till att sjukskrivningarna är mindre på en arbetsplats med en "tydlig" chef. Jämfört med en chef som betonar sociala aspekter.

"Med arbetarna trivs säkert men det påverkar inte sjukfrånvaron"

Min fråga blir. Kan det vara så att med en social chef vågar folk vara mer sjukskrivna än med en "tydlig" chef??

Anonym sa...

Eh, problemet ar liksom inte med hjart- och karlrelaterade sjukdomar. De kan ju liksom mätas.

Problemet ar nog snarare fibromyalgia, utbrandhet, elallergi och depressioner. De kan aldrig kontrolleras; man far helt enkelt lite pa patientens ord.

Att inte tro att en sadan oppning leder till fusk bygger pa en naivitet av sallan skadat slag; ett slags naivitet som bara kan sparas hos vanstern. Ibland ar de for gulliga!

Anonym sa...

Det finns ett mycket tydligt samband mellan ersättningsnivåer och sjukfrånvaro.

Se Vad påverkar sjukskrivningarna?

Om det vore som vänstern sa, att folk går till jobbet trots att de är sjuka pga låga ersättningsnivåer så borde ju detta i längden leda till en högre sjukfrånvaro då detta borde leda till försämrad hälsa, men det gör det alltså inte.

Det är helt enkelt så att det blir mindre attraktivt att fuska (och att vara sjuk) med karensdagar och lägre ersättningsnivåer.

VAB (vakt av barn som är sjukt) fusket är enormt, och det skulle garanterat löna sig att anställa personal för att ringa skola och dagis för att verifiera att barnet är sjukfrånvarande.

Ali skriver: Det som har hänt är att antalet sjukdagar har ökat, alltså att de som är sjukskrivna är det längre perioder – alltså raka motsatsen till den bild som bankats in om utbrett fusk

Inte alls. Folk blir långtidssjukskrivna istället för att gå på a-kassa, vilket också är fusk. På detta sätt kan man år in ooch år ut få ut höga ersättningar genom att ca en gång i månaden gå till psykologen och berätta hur deprimerad man är. Detta är mycket vanligt!

Min bild av fuskare är att de är vänster, vilket jag grundar på att de jag känner som är vänster både gärna bidragsfuskar och jobbar svart. De av mina vänner som jag vet är höger är alla mycket hederliga människor samt har en hög arbetsmoral. Det stämmer väl överens med den frihet och ansvarskänsla som kommer med att man är höger.

Anonym sa...

Peo
"KAS
Att systemen används för annat än vad de är skapade för, vilket ställer till en hel del problem - det är min poäng - och du verkar hålla med om att det förhåller sig just så"

Jag skrev att det kunde vara en förklaring till skillnaderna. Men jag skrev inte att det var ett problem. ...

Jag håller inte med dig ett förbannade dugg.

Det finns ett stort problem i det här landet för enskilda personer och det är produktivitetsökningen ensamt eller i kombination med sådana som Du peo som tror att ni kan fräsa fram som egos gudar och peka än hit än dit på det ni kallar problem. Det enda Ni är av värde är att sättas på en öde ö för att få erat självgoda gudsego prövat i en miljö som inte byggts i gemenskap av strävsamma människor.

Pontus
"Problemet ar nog snarare fibromyalgia, utbrandhet, elallergi och depressioner. De kan aldrig kontrolleras; man far helt enkelt lite på patientens ord."

Är Du läkare Pontus? Jag tror inte det för då skulle du veta att det finns tre helt mätbara skillnader mellan en människa med djup depression (utbrändhet) och en människa som inte lider av depression.

Jag anser att Du kan bosätta dig med Peo på en liten ö utan de bekvämligheter som byggts upp av strävsamma generationer som skapat både samhälle och sociala trygghetssystem och vara hans lilla öläkare.

Ni verkar inte vilja ha dessa.
sätt på Er spetsmössorna och skäms.

KAS

Strategen sa...

Ali, din analys håller inte för andra än sekteristiska socialister.

Du feltolkar (medvetet?) grovt rapportens faktiska slutsatser.

Men även om rapporten hade kommit fram till det som du hade hoppats så är det väl knappast "bevis" mot borgerlighetens påstådda "struntprat"?

Det är väl ändå rimligt att den största påverkan är att de som är sjukskrivna är det längre tid. Det finns ju inte kvar så många som kan BÖRJA sjukskriva sig längre.

Att du sedan tycker att folk slet ut sig när arbetslösheten sköt i höjden visar ju uppenbarligen på en konstig slutledningsförmåga. Människor blir utbrända när de jobbar för MYCKET inte tvärt om.

Grundproblemet som rapporten belyser är dock att vi svenskar som folk är sjukskriver oss mer och längre.

En stor del av ÖKNINGEN består av att fullt friska människor som egentligen bara är arbetslösa eller -ovilliga, tjänar mer på att hävda sjukdom.

Jag vill påpeka att systemet som uppmuntrar till den enskildes vinstmaximering genom sjukskrivning bär skulden, inte den enskilde.

Det åligger samhället att skapa möjligheter för varje enskild arbetare att tjäna mer på att arbeta än att sjukskriva sig. Annars kommer sjukskrivningarna och förtidspensionerandet att fortsätta öka.

Det är detta tänk, Ali, som är grunden i borgerlighetens "struntprat".

Anonym sa...

Peter
"Min bild av fuskare är att de är vänster, vilket jag grundar på att de jag känner som är vänster både gärna bidragsfuskar och jobbar svart."

Anmäl dessa fuskare till försäkringskassan det är försäkringskassan som beivrar fusk och beslutar om sjukpenning.

Har Du inte det minsta uns av hur man tolkar en omgivning, en population ... det räcker inte med att du har massor av kompisar som fuskar för att dra politiska slutsatser om vad som sker i stort .. lägg av det där konstiga hemmasnickrade sättet att göra bedömningar.. den enda slutsatts du kan dra av det är att du befinner dig i en population av fuskare.

Anslut dig till de andra två på ön så utgör ni snart en liten by och kan börja med jordbruk och fiske om ni duger till det.

Ode
till den osynlige

Anonym sa...

Min bild av människor på högerkanten är att de beväpnar sig med lasersikte och gevär och sedan skjuter invandrare. Jag vet en sådan kille, hans moral är en direkt produkt av hans högerpolitiska ståndpunkt.

Kom igen, patrasket som skriver på denna sida är fanemig så korkade att det är pinsamt

Peter Björkman sa...

Strategen

Arbetslöshet innebär ett stresstillstånd som ofta har negativa effekter på hälsan.

Inom nationalekonomin talas om "discouraged worker"-effekter som uppstår redan efter ett par månaders arbetslöshet och som förstärks ju längre arbetslösheten varar.

Strategen sa...

Peter Björkman:

Ali använde formuleringen "slet ut sig" vilket för tankarna till hårt ARBETE.

Om du ska läxa upp mig inom nationalekonomi så får du ha bättre koll på de termer som du använder. "Discouraged worker"-effekter syftar på att människor som inte lyckas få jobb helt enkelt skiter i att söka fler jobb. De tror inte att det finns någon poäng med att fortsätta söka jobb när de fått nej 312 gånger tidigare.

Enda kopplingen mellan det jag skrev och "discouraged worker"-effekter är att borgerligheten har åtgärder för att minska båda problemen.

Till skillnad från dig och Ali.

Anonym sa...

"Är Du läkare Pontus? Jag tror inte det för då skulle du veta att det finns tre helt mätbara skillnader mellan en människa med djup depression (utbrändhet) och en människa som inte lider av depression."

Ok, da hade jag garna hort dessa tre helt matbara skillnader. Jag hoppas inte det ar tre "fragor" som stalls till patienten. Da ar vi tillbaka pa ruta ett.

En kvinna i lund avslojades for bara nagon vecka sedan att ha lurat den psykiatriska avdelningen vid universitetssjukhuset att hon var schizofren. Detta i sju ar, med syfta att fa sjukpenning. Den psykiatriska vetenskapen ar inte precisare an sa.

Jag menar naturligtvis inte att dessa sjukdomar inte existerar, jag menar endast att de inte gar att diagnostisera med nagon storre sakerhet och saledes ger utrymme for tvivelaktiga personer att utnyttja detta.

Anonym sa...

Men vad fan, vad ÄR ni för äckliga idioter???

"En kvinna i lund avslojades for bara nagon vecka sedan att ha lurat den psykiatriska avdelningen vid universitetssjukhuset att hon var schizofren."

JAHA??? Jag känner en kille som lurade a-kassan, ska ingen få a-kassa? En gång var det någon som rånade en bank - vi återgår till att ha pengar i madrasserna. Jag känner en halt kille som misshandlade sin kusin - sätt alla halta i fängelse!!

Ali skriver om att folk blir sjuka på jobbet och om att borgarna hetsar mot dem. Ni kommer med feodalt dravel.

Är sin oförmögna att tänka eller är ni bara fascister??

Anonym sa...

Pontus

Jag håller med dig om att fusk förekommer ... och sen då ?
Vad menar du att vi skall införa kollektiv bestraffning och sänka ersättningen för alla som har akassa eller sjukersättning av den anledningen. ÄR det det du menar?

Ska vi sätta alla som köper vin till helgen i fängelse om några av dom kör rattfulla? Är det så ni vill att vårt samhälle ska fungera.

KAS

Anonym sa...

Arbetslivsinstitutets rapport är välkommen, även om det som sagt inte är några direkta nyheter.
Dessa fakta innebär nu förhoppningsvis att det i stället för att fokuseras på ett rätt marginellt fusk nu fokuseras på konkreta åtgärder, dvs ett förbättrat system för rahbilitering, återgång till lättare sysslor, deltidspension etc.
Att det finns ett organiserat fusk är tydligen rätt klarlagt, i vilken omfattning det förekommer är kanske mindre klart.
Men... det viktigaste här är att det inte är frågan om "vanlige svensson" som fuskar, utan att det är tidigare brottdömda som uttnyttjat systemet med socialförsäkring/sjukförsäkring.
Får man bara bukt med detta så kanske det löser sig själv så småningom.
Tacksamt i vart fall med rena fakta angående just detta att det inte förekommer mer sjukskrivningar utan längre, och att detta beror på brister i systemet så till vida att det har blivit allt svårare för den drabbade att kunna få arbeta efter förmåga.
Sedan finns det ju fortfarande de som i debatter vädrar sin egen osäkerhet och försöker sig på att trakassera de sjuka för att på så sätt hävda sig. Men dessa kan man nog ta med en klackspark hädanefter då de allt som oftast inte kommer fakta utan bara egna slutsatser och antaganden.

Anonym sa...

kas,

Jag foreslar inte kollektiv bestraffning. Sa som nivaerna ar nu ar det nog mer tal om en sankning av den kollektiva beloningen. Naja, semantik.

Vad tror du sjalv skulle handa om ersattningen var 100%? Om det inte fanns nagra karensdagar?

Allt detta ar redan gjort, av exakt de skal som finns i debatten idag. Nu ar problemet att sjukskrivningarna har okat markant sen 1996 vilket foranleder en debatt om nivaerna kanske varit for hoga.

Personligen anser jag att det kan finnas alternativa vagar att ga. Att sankta ersattningar kanske inte ar first best. Men det ar en annan diskussion. Problemet finns dar.

"Ska vi sätta alla som köper vin till helgen i fängelse om några av dom kör rattfulla? Är det så ni vill att vårt samhälle ska fungera."

Intressant liknelse. Vi (eller skall jag kanske saga ni?) beskattar alkohol extremt hogt av mer eller mindre detta syfte. Det kanske inte kan liknas med fangelse, men det ar inte langt ifran boter. Samma med tobak.

Anonym ovan fortjanar inget svar. Av dennes slutsatser att doma skuller ett svar aldrig fa faste.

Anonym sa...

Detta är inte på skoj:

Mycket visar på att det förb---ade margarinet - med tranfats, hydrogenated oils, rena rama kärlgiftet - är sämre för hälsan än smör, som i sin tur är sämre än olivolja, rapsolja etc.

Undrar hur mycket sån sk-t vi svenskar har vräkt i oss under åren??? Undra på att kärlen är igenproppade! Vi som äter så mycket bakverk!

Tycks ha läst nåt liknande som att att margarin uppfanns för att göda upp kalkoner(?) så de blev feta till slakten. Sedan kom man på att man kunde pracka på människor eländet. Det var ju billigare än smör.

Nu är det bara nyttiga oljor och en gnutta äkta smör som gäller hos oss.

Anonym sa...

Esbati skriver:
"Vi får ändå tålmodigt arbeta vidare för att borgerlighetens struntprat ska skingras före valet."

Varför inte rösta om saken? folkomrösta? ha en beslutande folkomröstning?

Men om vadå?

Orsaken till sjukskrivningarna!

Men vad finns det för orsak till dem som det går att folkomrösta om?

Att Sverige inte är en demokarati naturligtvis - att vi inte har ett folkstyre - beslutande folkomröstningar!

Så?

Riksbanken för en politik som håller nere inflationen men inte ser till att hålla nere arbetslösheten - vilket för till utbrändhet i arbetslivet - sjukskrivningar. En miljon svenskar har ställts utanför arbetsmarknaden.

Nå!

Låt oss ha återkommande beslutande folkomröstningar om riksräntan!

Det var det dummaste jag hört! - är du demokrat? - tror du på folkstyrre? - är du en knäppgök? Hur tror du att folk ska kunna veta vad det ska vara för ränta när riksbanken inte själva vet?

Koukou!

Anonym sa...

pontus said...

"Intressant liknelse. Vi (eller skall jag kanske saga ni?) beskattar alkohol extremt hogt av mer eller mindre detta syfte."

Pontus det verkar som om du tror att KAS gillar höga skatter på sprit. Det är helt fel. I den lilla byn(500 inv) som jag hade förmånen att leva i under många år fanns det 27 kända spritfabriker och ett antal okända. Första veckan som jag satt i köket hos en granne kom den i byn enda boende kvinnliga polisen in på en kopp kaffe. Efter ett tag undrade hon om det blev fest på lördag och vem som kunde köpa hem smaksattserna.

Jag tycker att spritskatten är för hög.

Jag håller med dig om att man borde kunna starta upp jobb som ger sysselsättning åt folk. En gång i tiden byggde man järnvägar och kanaler. Jag tycker att man skall bygga bort oljeberoendet På min sajt finns väl underbyggda förslag om hur det skall gå till. Där finns även förslag på hur man kommer tillrätta med fuskare.

Anonym sa...

Kas: Har Du inte det minsta uns av hur man tolkar en omgivning, en population ... det räcker inte med att du har massor av kompisar som fuskar för att dra politiska slutsatser om vad som sker i stort .. lägg av det där konstiga hemmasnickrade sättet att göra bedömningar.. den enda slutsatts du kan dra av det är att du befinner dig i en population av fuskare.

Jag har inga kompisar som fuskar, däremot känner jag människor som gör det. När det sammanfaller med att de är vänster, så gör man ju vissa slutsatser.

Jag tycker också att det stämmer ganska bra med de rapporter som kommer om svartjobben inom byggbranschen och andra hantverkaryrken.

Men vad annat är att vänta. Stora, opersonliga bidragssystem leder till ohederlighet och fusk. Höga skatter leder till skattefusk och mer ohederlighet. Inkomsgaranti leder till lathet. Välfärdsgaranti leder till slöseri.

Läs Det fria samhällets dygder så kanske du förstår Kas. Liberalismen premierar hederlighet, flit och sparsamhet medans socialism motverkar dessa dygder.

Anonym sa...

Det är känt att mängderna sjukskrivna, folk som går på a-kassa och folk som går på socialbidrag är kommunicerande kärl. Minskar man ett så kommer de andra att öka. Att en viss andel kan tänkas bestå i "fusk" hindrar inte heller detta faktum. Om fusket försvann skulle fuskarna ersättas av icke-fuskande arbetslösa och socialfall.

Skillnaden mellan sosseborgarna och det uttalat borgerliga blocket är att de senare vill plåga människorna i de olika kärlen något mer, och föra över fler till den mest förnedrade gruppen -- de livegna socialbidragstagarna.

Därtill har de självbetitlade borgarna mystiska föreställningar om att just deras politik skulle öka antalet arbetstillfällen totalt sett, och därmed minska det totala antalet utslagna (till exempel genom ökad repression mot de arbetslösa för att stimulera utbudssidan på arbetsmarknaden). Dock finns inget i verkligheten som tyder på detta.

Massarbetslösheten är nämligen i grunden en produkt av en genomgripande förändring i den ekonomiska politiken för sisådär 15 år sen, från sossarnas framgångsrika satsning på låg arbetslöshet till samma politik för massarbetslöshet som fördes i resten av Västeuropa.

Anonym sa...

Peter påstår:

"Min bild av fuskare är att de är vänster"

I själva verket är det precis tvärt om.

Det största fusket förekommer inte i samband med sjukskrivningar eller bland bidragstagarna. Det största fusket återfinns i skattesystemet, så kallat skattefusk.

De som har mest möjlighet till skattefusk är höginkomsttagare, och de brukar inte vara vänstermänniskor generellt.

Anonym sa...

Jag - som inte läst orginalrapporten - anknyter till Pontus inlägg ovan. DN:s ledarsida hade en intressant vinkling idag. De hävdade att rapporten säger att eftersom antalet sjukskrivna bara stigit med 37 % så räckte inte det för att förklara mer en del av kostnadsökningen i sjukförsäkringen. Resten var ökning av långtidssjukskrivna. Om detta, + 37 %, är att inte öka så vet jag inte vad...

Anonym sa...

Kan upplysa om att de allra flesta läkare/psykologer/forskare droppat begreppet utbränd till förmån för utmattningssyndrom/utmattningsdepression. Utbränd låter lite oåterkalleligt (vilket det ju inte är). Därav namnbytet.

Peter Björkman sa...

Strategen

Det var inte min mening att läxa upp dig. Vad jag påtalade var bara att arbetslöshet har negativa effekter på hälsan. Och att den kan utlösa "negativ stress".

Denna stress blir inte bättre av att en arbetslös misströstar om sin förmåga och möjligheten att få ett arbete och därför inte heller kan göra sitt bästa för att få ett. Misströstande arbetare (discouraged worker)helt enkelt.

Det var väl ungefär dit jag syftade i mitt summariska inlägg.

Naturligtvis fixar varesig jag eller Ali eller ens en socialdemokratisk regering arbetslösheten. Men det gör inte du eller en borgerlig heller. Det handlar förstås om vem är "minst dålig" på "full sysselsättning". Jag menar att sossarna vinner en poängseger här.

Anonym sa...

Vice Riksbankschef Villy Bergström i "Godmorgon Världen" 12/12 2004:

”Jag insåg att det skulle vara en drastisk omställning av politiken lika drastisk som införande av sysselsättningsmål och budgetpolitik var 1932/33 så det var en omställning i den storleksordningen alltså mycket drastiskt man byter mål från att ha full sysselsättning mot att ha låg inflation. Och jag insåg ju att omläggningen framför allt desinflation hade gått ner från de här 8-9% skulle komma ner till målet skulle kosta oerhört mycket skulle kosta i termer av massarbetslös, kosta i termer av nedgång i produktionen. Det gjorde att jag var väldigt skeptisk mot omläggningen som sådan.”
(…)
det är så att den massarbetslöshet som kom till stånd i början av 90-talet, den bet sig fast så att många av de som blev arbetslösa då kom aldrig riktigt tillbaks på arbetsmarknaden, så förhoppningsvis har det göra med kostnaden för övergången fortfarande, men att det inte skall behöva vara så i framtiden när de här grupperna pensioneras ut och vi har andra grupper på arbetsmarknaden som inte drabbades av den här massarbetslösheten, men systemet som sådant tror jag inte skall innebära att man har högre jämviktsarbetslöshet.”
(…)


Här pratar vi samhällsexperiment på det större makroperspektivet där många fått betala ett mycket högt pris, allt från löntagare till de 60 – 90 tusen små och medelstora företag som slogs ut i processen.

Ja "vi" får väl allt hoppas och hålla tummarna att det inte är något fel på "systemet som sådant", det har näppeligen gått mer än ynka 15 år så tiden får väl visa vad det blir i det längre perspektivet.

Då, nån gång i framtiden, kanske vi kan se fram emot frustande tillväxt och arbete åt alla "när de här grupperna pensioneras ut" eller dör av. Kanske är de så knäckta av det svenska hemsnickrade samhällsexperimentet under 90-talet att de inte biter sig fast onödigt länge och belastar övriga medborgare.

Peter Björkman sa...

Jo, att byta bort "full sysselsättning" mot "låg inflation" som övergripande mål för politiken, gjorde det än svårare att motverka arbetslösheten.

90-talet var inte roligt. Stora delar av svenska folket var arbetslöst längre perioder under denna tid. Har för mig att jag läst siffran 40 procent. Någon som kan bekräfta siffran?

Anonym sa...

Ett forslag pa ny term for "utbränd": vad sags om bara "bränd"?

Ali Esbati sa...

Jag föreslår termen "samhällsbörda". Det förstärker incitamentet att komma tillbaka till arbete istället för att gå och fuskdra benen efter sig med sådana omanliga symptom som "depression", som ju inte ens syns, till exempel.

Anonym sa...

Jodå. Depression syns och kan kännas igen även av lekmannen. De drabbade ser ofta ledsna ut.
:-(
Ibland gråter de.

Anonym sa...

En LO-ekonom skrev:

"Antalet förtidspensionerade har nu stigit till nya historiska nivåer och uppgick 2004 till 540.000 personer, nära 10 procent av den arbetsföra befolkningen. De långa sjukskrivningarna, som 2003 uppnådde en toppnivå på 130.000 sjukskrivna ett år eller längre (135 procent fler än 1990 då debatten om sjukskrivningarna pågick förra gången), har nu börjat minska till
följd av att allt fler långtidssjuka förtidspensionerats."

1970 hade vi under 200 000 förtidspensionerade.

Alla behövs(PDF)

Anonym sa...

Läs om arbetsvägrarnas taktiksnack på socialsm.nu

"Min bästa period i livet var när jag gick över 13 månader i sträck på a-kassa. Sen började jag deltidsjobba och stämpla upp för att få a-kassedagarna att räcka längre. Men nu är dom slut.. *snyft*

Men jag lärde mig en hel del nyttigt när det gäller arbetsförnedringen och a-kassan. Ett tips är att avskriva sig en KORT period, typ några dagar, för att sen anmäla sig igen. Oftast åker man tillbaka till ruta ett i systemet."

Anonym sa...

Anonymous bevisade just att det är klokt att såga av grenen man sitter på.

kas

Anonym sa...

Anonymous bevisade just att det är klokt att såga av grenen man sitter på.

kas

Anonym sa...

Lasse Strömberg: Det största fusket förekommer inte i samband med sjukskrivningar eller bland bidragstagarna. Det största fusket återfinns i skattesystemet, så kallat skattefusk.

Det stämmer. Metro presenterade siffror på 100 Mdr kr i skattefusk och 14 Mdr kr i bidragsfusk. Uppskattningar gjorda av skatteverket och försäkringskassan. Dessa är antagligen bara toppen av isberg.

Typiska exempel på skattefusk är ju Gudrun Schymans fuskavdrag på deklarationen. Annan typ av skattefusk är svartarbete.

Lasse Strömberg: De som har mest möjlighet till skattefusk är höginkomsttagare, och de brukar inte vara vänstermänniskor generellt.

Möjligheterna för företagare inom vissa branscher att skattefuska är naturligtvis mycket större än vad de är för en vanlig anställd. Oavsett om man är höginkomsttagare eller inte.

Exempel är ju de som driver butik eller resturang. Det är mer eller mindre vedertaget att dessa fuskar rejält i Sverige. Det största fusket är dock i formen av svartarbete.

Som sagt, höga skatter leder till skattefusk och ohederlighet. Ett oundvikligt resultat av socialism.

Liberalism bestraffar ohederlighet mycket hårdare än socialismen pga av att ens förtroendekapital är så mycket viktigare för att man skall kunna sluta avtal för affärer och anställningar.

Anonym sa...

När man lade om den ekonomiska politiken mot slutet av 80-talet, visste man alltså, precis som Willy Bergström sade, vad det skulle leda till. De mest optimistiska trodde att det handlade om en övergångsperiod av hög arbetslöshet, sedan skulle de där mytiska dynamiska effekterna visa sig. Andra varnade ordentligt för att om arbetsösheten drevs upp skulle den bita sig fast. Det var vad man hade sett i andra länder som tesat den nyliberala utbudspolitiken tidigare än vi i Sverige.

Man planerade alltså fram arbetslösheten, som enligt de liberala strategerna krävs (Friedman, Hayek m.fl) för att få ner lönerna, så sliter man dessutom ner dem som fortfarande har jobb och, och nu anklagar man dem som drabbats, av arbetslöhet eller sjukdom och gör dem till syndabockar. Det hela stinker - ordentligt!

Hannelore sa...

Bra analys, Kerstin.

Anonym sa...

Ja, elda på inflationen med 10-15%. Då slipper vi sänka bidragsnivåerna eftersom inflationen gör grovjobbet åt oss. 80% ersättning blir värt som 70% efter ett år. Som bonus luras arbetarna till att jobba för lägre reallöner.

Klart företagen expanderar och nyanställer under sådana förhållanden.

Jonas N sa...

Nej Hannelore och Kerstin ...

Det var en dålig analys. Den bygger på en massa fördomar och rena villfarelser!

Ha det gott båda två nu!

Mk sa...

Ali skrev: "Det konstateras att antalet sjukskrivna människor inte har ökat."

Det blev nog fel där. Pontus har redan påpekat att antalet sjukskrivna OCH sjukskrivningstiden har ökat (vilket framgår av rapporten).

Lustigt nog gjordes samma fel i SVT24.

Anonym sa...

Ja, det ar lite underligt att jag inte har fatt nagon kommentar pa det alls. Inte ens av Ali, trots att han har last kommentarerna.

Well, strutstaktiken ar ocksa en taktik antar jag. Inte sa modig, men anda.

Anonym sa...

Jag en samhällsparasit

"När när jag åt maten i går fick jag ont i armarna av den enkla anledningen att mitt hjärtas kapacitet inte räcker till både matsmältning och syresättning av blodet till armarna."

Men jag lovar det smärtar mig mer att till synes hela alliansen har syrebrist till hjärnan.

Att göra
vad som helst för att vinna valet


KAS

Anonym sa...

Märkligt Peter dom som jag känner och som fuskar röstar på högerpartiet moderaterna...alltså faller hela den delen av din argumentation.

Sen kan man fråga sig varför du inte också tog med ett mer aktuellt fall av skattefusk, nämligen Maria Carlshamres...som hon precis blivit dömd för. Jag är övertygad om att det bara var ett slump att du inte gjorde det...jodå.
Min finkänslighet gör däremot att jag inte nämner vilket parti hon representerar.


Pontus:
"Vad tror du sjalv skulle handa om ersattningen var 100%? Om det inte fanns nagra karensdagar?
Allt detta ar redan gjort, av exakt de skal som finns i debatten idag.
Nu ar problemet att sjukskrivningarna har okat markant sen 1996 vilket foranleder en debatt om nivaerna kanske varit for hoga."

Varför hade vi inte en hög arbetslöshet på 80-talet när ersättningen var ännu högre och förmånligare än nu och det dessutom inte fanns några karensdagar?
Kan det vara så att arbetslösheten beror till största delen om det finns några jobb eller inte, och att fuskandet är en liten del?

Om du funderar lite över dina åsikter ärligt så ska du se att du till slut kommer du fram att de handlar helt enkelt om det gamla fina "Sköt dig själv och skit i andra"....



Strategen:
"Att du (ali) sedan tycker att folk slet ut sig när arbetslösheten sköt i höjden visar ju uppenbarligen på en konstig slutledningsförmåga.
Människor blir utbrända när de jobbar för MYCKET inte tvärt om."

Att sjukskrivningarna ökade när arbetslösheten gick upp kan ju helt enkelt beror på att efter personalnedskärningarna så fick de som jobbade kvar jobba mycket hårdare med utbrändhet, stress och sjukskrvning som följd...


För övrigt så verkar ju Arbetslivsinsitutet också hävda att antalet sjukdagar inte ökat...åtminstone i sitt pressmeddelande:
"Från hösten 1997 ökade antalet sjukdagar markant. Men det var
sjukperiodernas längd som tilltog - inte antalet sjukskrivna, säger forskaren Tor Larsson på Arbetslivsinstitutet."
Dom kanske säger ngt annat inne i rapporten...

Anonym sa...

Nä Jonas N...det var en riktig dålig kommentar till Kerstins analys. Du lyckades bara få ihop luft och ingenting...

Men missförtå mej rätt...det var ett jättebra försök.

Ha det så myspysigt själv nu.

Jonas N sa...

Otto ...

Såg ditt inlägg först nu. Mitt var inte meningen som en analys av Kerstins ...

Det var bara en vanlig sågning! Ett avfärdande!

Om du har mer djupsinniga analyser får du givetvis gärna framföra dem själv (dessutom gärna under eget namn :-)

Anonym sa...

Jaha. Det var en sågning, ett avfärdande. Då var det ju en helt annan sak, då var det ju en riktigt bra kommentar med en hel massa substans. Jag förstår att du känner dig nöjd.

Fortsätt nu att ha det myspysigt...

Jonas N sa...

Otto, ifall du någonsin undrar: De inlägg jag skriver med substans brukar vara längre!

Ha det toppen själv nu!

Anonym sa...

Längre...ja, verkar stämma. Substans...nja, inte lika självklart.

Anonym sa...

"När man lade om den ekonomiska politiken mot slutet av 80-talet, visste man alltså, precis som Willy Bergström sade, vad det skulle leda till. De mest optimistiska trodde att det handlade om en övergångsperiod av hög arbetslöshet, sedan skulle de där mytiska dynamiska effekterna visa sig. Andra varnade ordentligt för att om arbetsösheten drevs upp skulle den bita sig fast. Det var vad man hade sett i andra länder som tesat den nyliberala utbudspolitiken tidigare än vi i Sverige.

Man planerade alltså fram arbetslösheten, som enligt de liberala strategerna krävs (Friedman, Hayek m.fl) för att få ner lönerna, så sliter man dessutom ner dem som fortfarande har jobb och, och nu anklagar man dem som drabbats, av arbetslöhet eller sjukdom och gör dem till syndabockar. Det hela stinker - ordentligt!"

Ja, så var det. Och den som inte får in det i sin trånga skalle är helt dum i huvudet.