tisdag, oktober 11, 2005

Stabilt

Det blir en lite oväntad riksbankschef, Stefan Ingves. En stabil snubbe från IMF, helt enkelt. ”Alla” verkar nöjda, mest uppenbart borgarna. Att Johan Schück tycker att valet var bra ger en god antydan om vad som väntar – att riksbanken snabbt vidtar kontraåtgärder om arbetslösheten börjar sjunka mer kraftigt.

Denna bisarra ordning har jag kommenterat tidigare.

Nyhetsrapporteringen har dock varit betydligt värre än de mer väntade politiska kommentarerna. Aktuellt hade ett aktivt fördummande inslag som genomgående beskrev vikten av riksbankens ”oberoende” – alltså från demokratiska beslut och breda folklagers behov. Den kommenterande ”experten” tog upp att det skulle kunna bränna till just om riksbanken höjer räntan (för att hålla uppe arbetslösheten, men det sa han inte riktigt) och att det då var viktigt att riksbankschefen skulle ”stå emot”. ”Det är då det kommer att visa sig hur tuff han är”, påpekade han!

Jag kommer att tänka på en serieteckning där David Nessle driver med den sovjetiska estetiken. Två stiliserade arbetare, en brunn, och kommentaren ”Det är styvt göra att hälla gift i färskvattenreserven”.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vänsterpartiet vill inte ha en oberoende riksbank, därför att Vänsterpartiet då tror sig kunna styra inflationen och därmed sänka arbetslösheten.

Det saknas samband mellan hög inflation och låg arbetslöshet. Hög inflation är skadligt för ekonomin, vilket vi fick erfara på tidigt 90-tal. Att vänsterpartiet lider av vanföreställningar och ändå vill ha en hög inflation är knappast förvånande.

Arbetslöshet och inflation - Samband saknas

Bergström: Rår Riksbanken för arbetslösheten?

Bergström: Hög arbetslöshet beror inte på penningpolitiken

INFLATION

Anonym sa...

Peter,

Så när riksbanken sänker räntan så blir det inte lättare att låna för företag och privatpersoner som i sin tur handlar, köper och investerar mer vilket i sin tur ökar produktionen av varor och tjänster och därmed ökar tillväxten och skapar arbeten? Om nu inte arbetslösheten och inflationen har ett samband, varför gjorde man det på 90-talets krisår när man beslutade att inflationsbekämpande nu var överordnat arbetslöshetsbekämpandet? Varför måste vi vara svart eller vit i debatten, och ha otroligt låg inflation (Som vi har nu) och hög inflation (som du påstår att Esbati vill ha?), vi vill ha en någorlunda hög inflation.

Jonas N sa...

Anonym, du beskriver just de föreställningar (förhoppningar) som ligger bakom den felaktiga bilden av att någonting i samhället substantiellt och långsiktigt påverkas genom att en riksbank 'styr' inflationen.

Ser du inte själv vari felet består, du skriver det nämligen nästan dig själv på näsan i inlägget!?

Anonym sa...

Inflation är väl knappast något självändamål, inflation eller deflation kan ha vitt skilda orsaker. Problemet i dag är att RB och diskursen har bitit sig fast i den teoretiska modell där inflationen orsakas av stigande löner och man ser inflationsspöken vid minsta tecken på stigande sysselsättning. Det kan tyckas märkligt då väldigt lite av den höga inflation som vi tidigare haft orsakats av just detta.

Bergström och Riksbanken liksom ECB är nästan skamlösa i sitt självberöm. Det kan man naturligtvis vara när man är sk "självständig", ständigt trumpetande om sin egen felfrihet och med allehanda politiska åsikter om att det är den förtappade medborgarens fel, vilken behöver strukturomvandlas enl direktionens allvetande modell.

De nya arbetslöshetsberäkningarna introducerade av alliansen verkar i vart fall inte vara något RB tror på, med 20-25% arbetslöshet borde inflationsspöken orsakade av ökad sysselsättning var mycket avlägset. Vi har haft nästan konstant 1,4 till en miljon i arbetsför ålder i olika bidragssystem sen den politiskt skapade massarbetslösheten i början av 90-talet. Under 90-talet hade vi ca 20% lägre inflation och ca 40% högre RB räntor än euroområdet. Klart sånt har en åtstramande effekt.

ECB har lyckats med konststycket att under det mesta av sin tid sen € infördes att överskrida sitt inflationstak på 2% med en stagnerande €-områdes ekonomi. Trots detta skäms man inte för att pysa över i självbelåtenhet och med sina ständiga politiska pekpinnar tala om för European att allt som är fel är medborgaren som behöver strukturomvandlas.

Refocusing the ECB on Output Stabilization and Growth through Inflation Targeting?

Europe’s Quest for Monetary Stability: Central Banking Gone Astray

Anonym sa...

Kommer ihåg att fd Timbro och moderaten Rolf Englund uttryckte det som så att "Bunkern sitter kvar" när Heikensten tog över efter Bäckström. Kan man säga att med Stefan Ingves behåller bunkern greppet? Även Ingves var väl en i kronkursförsvarargänget?

Det är väl vad DN Schüken kallar:
"ett styrkebevis att man över partigränserna har slagit gemensam vakt om Riksbankens integritet."


"Civilekonom från Handelshögskolan, doktorerade i nationalekonomi 1984 med avhandlingen Aspects of trade credit, som handlar om teoretiska modeller för krediter mellan företag.
Under 1980-talet bankdirektör på Handelsbanken
VD för optionsbörsen SOFE
Under 90-talet
chef för finansmarknadsavdelningen på finansdepartementet och utsågs därefter till finansråd. Departementstidsåren var han styrelsemedlem i Stockholms fondbörs, Värdepappercentralen och Riksgäldskontoret.
1993 generaldirektör vid Bankstödsnämnden.
En period som folket i Bankrättsföreningen kommer ihåg.

1994-99 vice riksbankschef
1999 fick han posten som chef för avdelningen för monetära och finansiella system vid IMF"

"Pang! Det smäller till i det finansiella systemet i ett avlägset, exotiskt land. Valutan rasar. Bankerna faller. Panik utbryter.
- Vad göra?
- I Indonesiens fall skickades finansvärldens motsvarighet till Stålmannen in. Det vill säga tidigare generaldirektören för Bankstödsnämnden, Stefan Ingves. Med uppgift att exportera den "svenska modellen"."
(…)
- IMF:s räddningsaktion hade förvandlats till indonesiskt partistöd. Och den svenska modellen till ett pinsamt fiasko i världens fjärde folkrikaste land.
Förvånande? Möjligen på Riksbanken i Stockholm och på IMF:s högkvarter i Washington DC, dit Stefan Ingves flyttat. Bland finansokraterna finns inga gränser för den politiska naiviteten.
- "IMF satte tiotals miljarder dollar i händerna på indonesiska tjänstemän som genomgående stulit offentliga medel i massiv skala," skriver Jeffrey Winters, amerikansk statsvetarprofessor och Indonesienexpert

Eller som DN Schüken uttrycker det:
"Det är hans recept för krishantering som har visat sig hjälpa runt om i världen."


Confessions of the Washington Ideologues - Abid Aslam
"As far as Malaysia was concerned, "the jury is still out," insisted Stefan
Ingves, a former Swedish central banker who now heads the department that
produced the IMF report."

"In the long run," Ingves argued, "capital controls are bad."


2005 riksbankschef.

Anonym sa...

Visst vore det för jävligt om de politiskt folkvalda gav sig in i en politisk process. Och tänk förresten den politiska process som kan misstänkas äga rum i september nästa år när kreti och pleti ska hålla på att ha åsikter om allt möjligt – till och med den ekonomiska politiken, om det spårar ur rejält. Oberoende finansdepartement nästa?

Varför inte privatisera Riksdagen?
Börsintroducera Riksdagen?
Eller göra som med Riksbanken
sätta till en chef - en diktator.
Riksdiktatorsbanken och Riksdiktatorsdagen.

Varför inte gå åt andra hållet?
Ersätta nuvarande demokratur
med demokrati?

Låt oss få rösta om räntan!
Knappa in räntan på telefonen!
Och göra det var fjärde vecka - på bidrags-/avlöningsdagen eller dagen innan.

Svenska FolkBanksCheferna - det blir vi allesammans - vilket engagemang det skulle bli för Svensk Ekonomi - Sådana livliga diskussioner!

Vi kunde som nation tilldelas ett gemensamt Nobelpris i Ekonomi.
Vilken glädjeyra... Nobel skulle vakna ur sin grav... äntligen hade hans DynamitPengar gjort någon nytta. Han som hoppades på att Dynamiten skulle skapa Fred på Jorden.

Vi skulle slippa bankernas konspirationsteorier - få bli konspiratörer själva - bara genom att knappa in räntan på telefonen.

Anonym sa...

Varför inte följa Muhammeds idé om att förbjuda räntan och vi kan spara in på utgiften för riksbankschef?

Få se vilket parti som nappar först på den idén? Spelar kanske ingen roll - riksdagen har ju ingen makt över riksbanken - tänkte inte på det!

Uncle Sammy sa...

Ingenting är gratis trög-Kalle. Går du på såna erbjudande i reklamen också? Prenumerera på flamman för 400kr. Få "gratis" vegankeps...?

Anonym sa...

Albert Einstein: Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere.