fredag, oktober 14, 2005

Två bloggkommentarer om Junilistan

Högergubbarna i Junilistan passerar som snusförnuftiga män med allmänt kloka åsikter, när de i verkligheten står mycket långt bort till höger i svensk inrikespolitik. Dico skriver om Junilistan som ett nytt Ny Demokrati, med en varning som är väl värd att ta på allvar (läs hela inlägget):
"Jag är egentligen inte orolig för den borgerliga alliansen. Svenska folket kan sin höger, alla vet vad moderater och övriga står för när det verkligen gäller. Jag är däremot orolig för ett nytt Ny Demokrati som liksom 1991 kan bana väg för högern utan att folk röstat fram den"
Och Tony Johansson fortsätter skriva om Junilistan, ett parti helt utan medlemmar och följaktligen medlemsdemokrati. Inte ens den ideella föreningens stadgar tycks gå att frambringar:
"Om det skulle gå upp för väljarna att detta snarast är ett företag, vars idé är att erbjuda personer som de enväldiga ägarna av 'Junilistan AB' anser kan ta sig in i parlamentet en plattform i form av kandidatfinansiering och skickligt Pr-folk och sen kassera in partibidragen, är det möjligt att väljarstödet skulle komma att minska".

23 kommentarer:

Anonym sa...

Vi har sju "politiska" partier men bara EN ENDA politik ovasett parti: Undfallenheten för marknadsdiktaturens €U-diktat.

Folk är inte dummare än att de ser att världens dyraste disskussionsklubb, Regering&Riksdag bara ratificerar de beslut som redan tagit i bankirers och direktörers sekteristiska sammanslutningar bortom och i €U, där ligger ju makten och inte hos det folk varifrån den ju skall utgå.

I det sammanhanget är det inte märkligt att de som trots allt går och röstar greppar efter halmstrån när tillfälle ges, det mesta pekar dock på att medborgarna kommer att sluta legitimera "demokrati" farsen genom att inte delta i eländet

Anonym sa...

Riksdagen är en fars påstår martina. Ja, det är ju inte ett RiketsDag - det är bara ungefär 300 av 9 000 000 som deltar det blir inte många promille det inte - 0,03 promille - hoppsan är det det som kallas demokrati - 0,03 promille får i uppdrag att diskutera och rösta om alla våra 9 miljarder liv.

För att människor ska bli intresserade av demokrati så måste de få vara med och besluta.

Låt alla vara med och rösta - använda telefonen - var fjärde månad - istället för som nu rösta vart fjärde år.

Junilistans idé om beslutande folkomröstningar är undermåligt!

Nej, folkomröstningar var fjärde månad per telefon eller bättre med en papperslapp i en låda eftersom telefoner inte medger anonymitet vid omröstning. Och vi skulle kunna tala om något som iallafall liknar demokrati.

Nu har vi en 0,03 promille demokrati - inte konstigt folk inte bryr sig - de är valboskap enligt politikernas syn och de själva boskapsskötare.

Gork sa...

Demokrati handlar inte bara om röstningsprocessens utformning. I modern demokrati så ser man yttrandefrihet, respekt för minoriteter och tolerans samt folkvalda ledare som centrala inslag.

Just folkvalda ledare kan se ut på lite olika sätt, och olika utformningar har olika för och nackdelar.

Proportionella val, som vi har i Sverige, har fördelen av stora grupper får parlamentarisk representation. Nackdelen är att vi får politiker som till stor del väljs av partierna istället för folket och det är svårt att utkräva ansvar.

Med enmans valkretsar så får man bättre politiker då varje parlamentariker måste kämpa för sin plats, och ett tydligt ansvarsutkrävande. Nackdelen är dock att den förlorande sidan ofta helt blir utan representation.

Direktdemokrati, som martina och anonym ovan verkar förespråka, har hittils varit praktiskt ogenomförbar. Kanske kan internet ändra på det?

Att bara klaga är meningslöst martina. Fortsätt använda din demokratiska rätt till opinionsbildning så kanske du kan vara med och förändra politiken i den riktning som du föredrar.

Anonym sa...

Pelpet skriver att demokrati hittills varit praktisk ogenomförbar - ändå kallas det demokrati det vi lever i. Hur går det ihop?

Jo, eftersom ordet demokrati används för att täcka det som inte är demokrati. Demokrati betyder folkstyre och är inte 100 procent av folket med och beslutar så är det inte demokrati.
Är det svårt att förstå?

Junilistan föreslår att vi ska få beslutande folkomröstningar. Då närmar vi oss demokrati. Schweiz har massor av folkomröstningar. Varför diskuteras det inte för Sveriges del?

Jo, för väljarna - som här får rösta ses som valboskap av politikerna och själva ser de sig som boskapsskötare.

300 riksdagsledamoter dividerat med 9 000 000 svenskar ger 0,03 promille demokrati.

Nej, folkomröstningar var fjärde månad per telefon eller bättre med en papperslapp i en låda eftersom telefoner inte medger anonymitet vid omröstning. Och vi skulle kunna tala om något som iallafall liknar demokrati.

Och lägga en röst i en låda var fjärde månad för att sen räkna rösterna är inte praktiskt omöjligt, eller?

Säg som det är - riksdagsledamöterna vill inte ha demokrati. Då skulle de förlora jobbet. Då skulle vi alla bli riksdagsledamöter.

Anonym sa...

Junilistan vill ge oss BESLUTANDE folkomröstningar. De är därmed ett hot mot politikerna i vår 0,03 promilledemokrati - som inte borde få kalla sig demokrati utan kalla sig vid sitt rätta namn elitokrati.

De styrande ser sig som en elit och de styrda som en massa. Massan ska inte få besluta - ska inte få ha beslutande folkomröstningar.

Vi - massan - du och jag - och alla andra - behöver få rösta ofta - var fjärde månad eller en gång i kvartalet kanske kan vara lämpligt!

Då först kan vi tala om demokrati - när den nuvarande elitokratin avskaffats!

Junilistans förslag om BESLUTANDE folkomröstningar är bra - men helt otillräckligt.

Vad ska vi då rösta om?
Vi får lägga förslag alla lägga förslag om vad vi ska rösta om och sen rösta fram vilket förslag vi ska rösta om nästa månad.

Då tvingas politikerna lyssna till folket. Nu bryr de sig inte om oss - väljarna är valboskap och de själva boskapskötare(elitokrater).

En miljon svenskar har ställts utanför arbetsmarknaden. Det som man nu vill från politikernas sida är att skapa slavarbetare.

Junilistans förslag om BESLUTANDE folkomröstningar tvingar politikerna att rätta sig efter folket - så rösta på Junilistan om du vill slippa bli slavarbetare åt en elit.

Det är naturligtvis fritt för alla andra partier att lova BESLUTANDE folkomröstningar - om de gör det så kan du rösta på något av dem.

Partier som ej vill ge dig beslutsrätt är inte värda namnet demokratiska partier. De är elitokratiska partier.

Anonym sa...

Elitokraterna - 0,03 promille demokraterna - har infört en penningpolitik som försöker hålla nere inflationen och inte arbetslösheten. De har ställt en miljon svenskar utanför arbetsmarknaden. Nu vill de införa slavarbete.

Detta är illa nog - men vad menar de med att inte skaffa VACCIN till ALLA svenskar mot en eventuell fägelinfluensa. De pratar om att bygga en svensk fabrik och det ska ta tre år. Tre år och fågelinfluenssan finns redan här. Och kan när som helst övergå till att smitta mellan människor.

Så här fungerar elitokrater - vaccin endast åt eliten.

För att stoppa dessa elitokrater så är Junilistans förslag om BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR det enda botemedlet.

Vem tror att svenska folket skulle rösta bort vaccin åt alla?

BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR är det enda som kan säkra våra liv - ge oss arbete - ge oss vaccin mot hotande epedemier.

Den nuvarande arbetslösheten - en miljon utanför arbetsmarknaden är förorsakad av datoriseringen. Det ska inte de arbetslösa behöva lida för - och att införa slavarbete som elitokraterna nu vill tror jag inte någon vill utom elitokraterna - BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR och vi får själva rösta om fördelningen av det arbete datorerna utför.

BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR
och vi kan kräva att alla ska få vaccin mot hotande epidemier.

BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR
hamdlar helt enkelt om livet - våra liv!

Anonym sa...

Vi har sju "politiska" partier men bara EN ENDA politik ovasett parti: Undfallenheten för marknadsdiktaturens €U-diktat.

ja, vi har sju socialdemokratiska partier. Det partiet längt till höger vill inte ens sänka skatterna till den nivå som socialdemokraterna förordade vid förra valet. Sen förstår jag inte vad du menar marknadsdiktatur. Marknaden är det frivilliga samarbetet där människor byter varor och tjönster med varandra. Det behövs ingen Brysselbyråkrati eller statlig monopolvaluta för det.


Nej, folkomröstningar var fjärde månad per telefon eller bättre med en papperslapp i en låda eftersom telefoner inte medger anonymitet vid omröstning.

Visst, vi kan varje dag rösta om vad vi alla ska äta till middag, men är det inte bättre att låta var och en få bestämma själv.

Då kan fler människor bli nöjda än om en majoritet bestämmer för alla.

Anonym sa...

Jag bestämmer att jag vill ha fred på jorden

Anonym sa...

Till Annika som bestämmer att jag vill ha fred på jorden.

Du och de flesta av oss vill ha fred på jorden - men det är inte fred på jorden!
Varför?

Jo, en elit vill att vi ska bekriga varandra. För att kunna utnyttja oss behöver de kunna styra oss och för att styra oss behöver de splittra oss - få oss att kriga mot varandra. Hur många miljoner har inte dött? Första, andra, tredje och nu fjärde världskriget:

April 3, 2003:
Ex-CIA Director Foresees Many More Wars in Middle East

Complete 911 Timeline

James Woolsey.
Former CIA Director James Woolsey says the US is engaged in a world war, and that it could continue for years: “As we move toward a new Middle East, over the years and, I think, over the decades to come ... we will make a lot of people very nervous.” He calls it World War IV


Så inte bara i Sverige behövs det BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR
utan i alla länder men något land måste börja - så varför inte Sverige?

Eliten behöver krigen. Deras elitstyre kallar de demokrati - folkstyre.
Det är som att kalla falskt för sant. Det är Orwells Big Brother som talar.

Sverige har en elitokrati
men med BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR kan vi närma oss en demokrati.
För att vi ska få en demokrati måste de beslutande folkomröstningarna vara regelbundet återkommande - inte som nu vart fjärde år - utan oftare - fyra gånger om året. Det hinner hända en massa under tre månader som vi ALLA behöver få reagera på - besluta om vad vi ska göra.

Till neoliberal
vill jag bara säga det handlar inte om att vi ska ha folkomröstningar om vad du ska ha på middagsbordet, så du kan vara helt lugn. Du kommer att få bestämma själv över dina matvanor. Helt säker kan man inte vara men det verkar otroligt att en beslutande folkomröstning beslutar om kollektiv matsedel. Människor förstår sitt bästa och tar inte sådana beslut. Eller vad tror du?

Däremot den nuvarande elitokratin kan kanske ta sådana beslut. Uppdra till Socialstyrelsen hur många smörgåsar du ska äta om dagen. Men beslutande folkomröstningar ger inte sådana uppdrag - tror jag - vad tror du? Jag tror att du kan vara helt lugn.

Däremot tycker jag att du ska oroa dig för att du inte får vaccin mot en kommande epidemi - eller du kanske tillhör den elit som ska få vaccinet enligt elitokratins beslut? Du kanske är en av de 349 riksdagsledamöterna?

En beslutande folkomröstning tror jag skulle besluta att vi alla behöver kunna få vaccin mot en kommande epidemi. Vad tror du?

Avskaffa elitokratin rösta på Junipartiet i nästa års val.
Det enda parti som kräver
BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR.
Övriga partier är bara skendemokratiska partier - 0,003 promille demokratiska -
300 av 9 000 000 har beslutande rösträtt i de frågor som angår oss alla som t.ex vaccin mot en kommande epidemi.

BESLUTANDE REGELBUNDET ÅTERKOMMANDE FOLKOMRÖSTNINGAR
ger oss demokrati -
en människa en röst!

Anonym sa...

på middagsbordet, så du kan vara helt lugn. Du kommer att få bestämma själv över dina matvanor. Helt säker kan man inte vara men det verkar otroligt att en beslutande folkomröstning beslutar om kollektiv matsedel. Människor förstår sitt bästa och tar inte sådana beslut. Eller vad tror du?

Kan tyckas men sen så har vi verkligheten. Av någon konstig anledning så förstår inte folk att de själva kan få välja. Det kommer alltid finnas ett pannkaksparti och ett oxfiléparti som skriker att man ska rösta på dem. Folk blir som förblindade av dessa alterativ och missar helt att var och en kan bestämma själv.

Annika belyser en viktigt punkt när hon säger "Jag bestämmer att jag vill ha fred på jorden". Sådant som innefattar våld kan inte bestämmas av var och en. Hur långt straff man ska ha vid tex. våldtäkt kan inte förövaren själv bestämma. Anarki är ett dåligt alterntiv. En stat behövs. En nattväktarstat som skyddar mot initierande våld och som drar upp hur konflikter mellan indivdier ska lösas, dvs ett rättsväsende.

Men allt annat så behöver staten inte lägga sig i. Om man vill spendera sina pengar på att äta snask istället för att se teater så är det personens egna val. Det behövs alltså inte kulturstöd eller sockerskatter som ska styra.

Anonym sa...

Här:
http://www.junilistan.se/pdf/Oktobermanifestet5.pdf
hittar du junilistans krav:
Beslutande folkomröstningar tillkomna på iniativ från medborgarna

Det är en början - men fullständigt otillräckligt - det behövs ett krav på regelbundet återkommande folkomröstningar - varför inte fyra gånger om året - varje kvartal - istället för den nuvarande garantin att vi får rösta vart fjärde år.

Det krävs också att vi får folkomrösta om de frågor(fri och allmän förslagsrätt) som ska komma upp i nästa kvartals beslutande folkomröstning.

Om övriga politiska partier vill vara demokratiska kan de också lova oss att införa REGELBUNDET ÅTERKOMMANDE FOLKOMRÖSTNINGAR - så länge de inte önskar låta folket styra är de inte demokratiska endast skendemokratiska.

Och dessa partier använder ordet demokrati - folkstyre - lögnaktigt. Och ljuga för andra det är inte bra - det leder bara till elände - och resultatet av dessa partiers lögner lever vi med nu.


Så länge som det inte finns några regelbundet återkommande beslutande folkomröstningar så finns det inget sätt för folket att styra sina politiker - reagera på deras beslut och själva få besluta. Politikerna behöver nu endast stå till svars vart fjärde år för vad de påstår sig stå för i allt mellan himmel och jord - vilket för till att de kan ändra sig mellan valen.

Vi måste få bestämma över våra liv själva i konkreta frågor - t.ex. vill vi kunna få besluta om hur många som ska få vaccin i en kommande epidemi.

Anonym sa...

Vi måste få bestämma över våra liv själva i konkreta frågor - t.ex. vill vi kunna få besluta om hur många som ska få vaccin i en kommande epidemi.

På en avreglerad och fri marknad så kan du köpa ditt vaccin själv på ICA. Du behöver inte vänta på att din politiker ska ta action.

I politiken har du ett val vart fjärde år,
på marknaden har du tusentals varje dag!

Anonym sa...

Att var och en köper sitt vaccin på ICA låter ju bra om alla var läkare och förstod att välja rätt sort.

ICAhandlarna och läkemedelsbolagen skulle gnugga händerna av förtjusning på grund av de skyhöga pålägg de kunde göra på vaccinet.

Vaccin till en epidemi behöver köpas in centralt av personer som är kunniga. Det förstår nog var och en - utom den neoliberal som är ideologiskt förblindad.

Att hela den svenska befolkningen blir vaccinerad och inte bara en liten elit kan endast garanteras av Sverige får folkstyre(demokrati).

En människa en röst vid regelbundet återkommande beslutande folkomröstningar.

Sverige saknar detta instrument följden har blivit att de svenska politikerna endast tänker vaccinera vissa grupper. Naturligtvis sig själva - de 349 riksdagsledamöterna plus ett antal ytterligare grupper. Se lördagens Aftonblad.

Aftonbladets redaktion och övriga Stockholmstidningars redaktioner ska vaccineras.

Om landsortstidningarnas redaktioner ska vaccineras är tveksamt - frågan är inte avgjord.

Detta är elitokrati av värsta sort - det kan jämföras med de program som Hitler använde sig av för utsortering och avlivning - människor hade inte lika värde i Hitlerriket.

Samma sak gäller nu i den svenska skendemokratin - elitokratin - 0,03 promille demokratin.

Vi har inte lika värde - vi ska inte alla kunna få motmedel mot fågelinfluensan. Somliga är bättre - mer värdefulla än andra - de betraktar sig själva som en elit och den övriga befolkningen som en massa.

Detta är följden av vårt odemokratiska system.

Stöd Junilistans krav på
BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR
en början på det som ger oss demokrati:
EN MÄNNISKA EN RÖST VID REGELBUNDET ÅTERKOMMANDE BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR

Och kräv motmedel mot kommande epidemier åt alla genast! Naturligtvis kan vi inte vänta på att demokrati införs - vi måste få garantier nu för att alla får samma behandling.

Vid nästa val - om du är vid liv - lägg din röst för de partier som säger sig verka för
BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR - alltså demokrati - och just nu är det bara Junilistan som har kravet på att demokrati ska införas i Sverige.

Anonym sa...

Nu har vi läst mantrat om beslutande omröstningar tillräckligt. Och visst kan ett visst mått av brukardemokrati vara bra. Men att tro att människor ska vilja går och rösta var 4:e månad och annat är verkligen naivt.

Tror du att ett land präglas av stabilitet om man byter regeringskonstellation stup i ett? Hur ska politikerna hinna uträtta något om de ska kampanja hela tiden? Så visst att man öppnar upp för folkligt initierade folkomröstningar. Om de ska vara beslutande är dock en annan fråga. Alla frågor kan inte reduceras till ett JA eller Nej. Om de skulle göra det så skulle vi ha hundratals frågeställningar att ta ställning till när vi folkomröstar. Tror du att det är en bra metod att fatta förnuftiga beslut på? Det tror inte jag.

Gork sa...

Vi lever i en representation demokrati med god yttrandefrihet och medborgerliga rättigheter. Att som den anonyme (jl)-supporten ovan påstå att det är odemokratiskt eftersom väljarna inte röstar i varje enskild fråga demonstrerar bara okunskap om hur beslutsprocesser fungerar.

Att utforma en demokrati är en mycket komplex fråga där många olika parametrer skall tas hänsyn till. Man måste beakta faktorer som internationella avtal, lagstiftning, ansvarsutkrävande, folkrepresentation, intensitet i åsikt osv. Att bara reducera detta till frågan om valprocedur är okunnigt och otillräckligt. Det är därför som yttrandefriheten och medierna så viktiga. Demokratin bedrivs på flera plan, och är man svag på det representativa planet kan man påverka via medierna istället.

Jag tycker att enmans valkretsar vore intressant att testa. Kanske kunde hälften av riksdagen väljas på detta sätt?

Anonym sa...

Ali, om du ska ha en blogg så kan du väl åtminstone lära dig att skriva:

"Högergubbarna i Junilistan passerar som snusförnuftiga män med allmänt kloka åsikter"

Det här är inte svenska, utan en anglicism.

Ali Esbati sa...

Hahaaa! Ska vi få en ny runda med halvbildade språkvirtuoser, månne?

Ett tips är att söka efter uttrycket i något språkkorpus, eller varför inte i Google. Så får du se vad som är vad.

Om du inte har något bättre för dig, vill säga.

Fåtölj är för övrigt inte ett svenskt ord, utan franskt.

Anonym sa...

Vaccin till en epidemi behöver köpas in centralt av personer som är kunniga. Det förstår nog var och en - utom den neoliberal som är ideologiskt förblindad.

Jag har noll koll på hur en DVD-spelare fungerar men ändå finns det ett tiotal butiker inom 1 km avstånd som tillhandahåller den varan för mig. Varflör? Därför politiker inte har lagt sig i.

Som sagt, det är omöjligt att få folk att förstå att det blir världelöst när politiker ska försöka centralplanera produktionen. Då tar det tid, det blir brist, det blir köer och det är bara partieleiten som kan vara garanterade att få något.

Jaja, du får väl stå där utan vaccin den dag epidemin kommer. Skyll inte på mig. Jag hade lösningen men du fattade det inte.

Anonym sa...

Neoliberal kan köpa sitt motmedel mot fågelinfluensan på ICA. Och inte bry sig om alla dem som inte köpt något motmedel sprider flensan vindare. Hoppas du hinner i tid till ICA och att de har grejorna på lager.

Du tycks tro att en epedemi bara angår dig som enskild konsument?
Neoliberalismen är samhällsfientlig! Lämna samhället får ni se hur ni klarar er!

Varför ska ICA och läkemedelsbolagen få tjäna på en epedemi? svarade du inte på.

Och ICA handlaren kan nog inte ge dig några råd om influensan och någon fågel lär han inte ha kvar.

Till dem som inte förstått att demokrati betyder folkstyre. Och att folkstyre betyder en människa en röst vid beslutande folkomröstningar regelbundet återkommande så undrar jag hur ni styr edra cyklar/bilar kanske ni har någon representant som styr åt er? någon expert? en elitokrat?

Ni kanske röstar på olika kartblad som visar olika körvägar för fyra år framåt och är nöjda med det?

Ni litar tydligen inte på er egen styrförmåga - det krävs en elitokrat som styr er cykel/bil!
Ni styr från baksätet eller pakethållaren? Eller ni har färdvägen inprogrammerad i en dator för fyra år framåt?

Det är synd om er som inte kan styra själva och inte förstår att kräva att ni får göra det! Er uppfattning skapar massor av olyckor.

En miljon utanför arbetsmarknaden i Sverige. En riksbank som styr efter räntan och inte efter arbetslösheten. Det är resultatet
av ett sånt galet styre. Där folket inte får yttra sig mer än vart fjärde år för att välja mellan suddiga kartblad - även kallade partiprogram.

Rösta på junilistan - enda partiet med demokrati på programmet!
Junilistan lovar att införa beslutande folkomröstningar om de får era röster. Så rösta på er själva - rösta på Junilistan och ni får välja karta i demokratisk ordning med hjälp av folkstyre.

Anonym sa...

En neoliberal gick in i en ICA butik och frågade efter motmedel mot fågelsjukan?

Vad svarade ICA handlaren?

Varflör svarade han så?

Bästa svar kommer att få en neoliberal DVD-spelare med en Leo Strauss video.

Anonym sa...

Varför ska ICA och läkemedelsbolagen få tjäna på en epedemi? svarade du inte på.

Därför att det ska finnas folk som tillhandahåller vaccinet! Om ni nu nödvändigtvis måste hålla på med centralplanering och planekonomi så kan ni väl göra det med DVD-spelare, men håll er för guds skull borta från sådant som är livsnödvändigt som tex. mat och mediciner.

Anonym sa...

Mediciner till en epedimi som en eventuell fågelinfluensa hos befolkningen är en viss skillnad mot att köpa en ask Tulo när du får ont i halsen. Inköpen måste ske centralt av expertis och så att eventuella privata vinstintressen minimeras - tycker inte det ska vara så svårt att förstå om man inte är en ideologiskt förblindad neoliberal.

Junilistan är det enda partiet som har demokrati på programmet - BESLUTANDE FOLKOMRÖSTNINGAR - det borde vara något för en neoliberal att den enskilde får avgöra och inte en elitokrati - den nuvarande så kallade demokratin - 0,03 promille demokratin. Vad sägs?

Anonym sa...

Mediciner till en epedimi som en eventuell fågelinfluensa hos befolkningen är en viss skillnad mot att köpa en ask Tulo när du får ont i halsen. Inköpen måste ske centralt av expertis och så att eventuella privata vinstintressen minimeras - tycker inte det ska vara så svårt att förstå om man inte är en ideologiskt förblindad neoliberal.

Inget nytt. Det jag saknar är argumenten. Varför måste det ske centralt och utan vinstintresse?

Om det nu vore så bra med centralplaneringen hur kan det då komma sig att så många står utan nu? Det är ditt system som inte fungerar, inte mitt

När Ericsson släpper en ny mobil så finns den att köpa över hela världen inom ett par månader. Varför skulle inte vaccin kunna finnas tillgängligt lika snabbt?

Vill du att vi ska ha planekonomisk matproduktion som i Sovjet också? Vill du förutom vaccinköer också ha matköer? `

Om nu planekonomi är bäst så skulle det logiska vara att tillämpa den där den behövs som mest, dvs för att få mat och slippa svälta.