lördag, oktober 15, 2005

Ingen konstitution under ockupation

Den svenska rapporteringen från folkomröstningen om den irakiska ”konstitutionen” har lämnat varje ambition att distansera sig från pentagonsk propaganda. Dramaturgin är helt fastlåst vid det som ockupationsmakten uppmålar och framhetsar. Jag skrev om det i augusti:

Som så ofta i kolonialismens historia så har de amerikanska ockupanterna från första stund arbetat intensivt med att underblåsa religiösa och etniska motsättningar för att befästa sitt grepp. Å ena sidan är det ett propagandistiskt förhållningssätt mot motståndet – man vill göra allt för att det inte ska konsolideras som ett brett nationellt motstånd – med ganska klent resultat givet de massiva insatserna. Å andra sidan har strategin, i den komplexa irakiska verkligheten, redan lett till stora tragedier för befolkningen – med bland annat en dramatisk förstärkning av fundamentalistiska grupper och etniska rensningar i olika områden.

Ekots inslag är stundtals som armépressmeddelanden. Ta detta:
Men många där [i Falluja] kommer att rösta nej till grundlagsförslaget eftersom de anser att det splittrar landet i olika etniska regioner och förpassar den sunnimuslimska minoritetens gynnade ställning till historiens sophög. Istället blir det de tidigare förtryckta shiamuslimerna och kurderna, som tillsammans utgör omkring 80 procent av Iraks befolkning, som tar över i maktens korridorer och dessutom får möjlighet att bilda egna nästan självständiga republiker inom Irak.
Kontrastera denna beskrivning mot den som ges av Haj Ali al-Qaysi, mannen som osedd, huvförsedd, med elkablar fästade vid kroppen, blev världsberömd som symbol för tortyren i Abu Gharib:
Den första frågan han fick var ”Är du sunni eller shia?” Haj Ali blev förbryllad. ”Det var första gången någonsin som jag hört den frågan”, säger han, och berättar att tidigare i Irak tillfrågades folk inte ens vid ansökan om giftermål om vilken religiös riktning de tillhörde.
Intervjun är skakande, nödvändig läsning. Al-Qaysi beskriver konkret den vidriga verklighet som den amerikanska våldsapparaten skapar i det ockuperade Irak. Tortyren och den sexuella förnedringen används i förhörssyfte, men, som under så många andra ockupationer, kanske framför allt för att befästa och återskapa ett övermänniskotänkande, trycka ned ett helt folk i dyn, söka mala sönder motståndskraften.

Som så många andra gånger i historien, möter det blodiga reaktioner.
”Allt det som händer i Irak nu är en väldigt naturlig reaktion på dessa brott”, säger Haj Ali. ”Det omtalade våldet är en fullständigt logisk respons”. Han fortsätter: ”Under Saddams tid fanns tretton fängelser. Nu finns det trettiosex stycken som drivs av regeringen, och ytterligare tvåhundra som drivs av regeringens milis. Förhållandena i de irakiska fängelserna har förvärrats. Vi har sett dokumenterade fall av människor som fått fingrarna avskurna och vars handflator genomborrats, allt under överinseende av USA: s regering”. ”De brott som begås i Irak är också brott mot folken i Europa och USA. De tappar ansiktet. Tortyren utförs av folk från alla nationaliteter”, säger Haj Ali med eftertryck. Han fortsätter: ”Jag anklagar inte någon som kidnappar en utlänning. Det är en reaktion på vad de har tvingats utstå”.

Läs intervjun! Miljoner förnedrade och koloniserade talar igenom den. Ännu fler har det motstånd som skymtar i den att tacka för att inte själva falla offer för ockupation.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Nu Ali lär Du trigga igång siså där 70-80 kommentarer.
Tur att irak inte har svenska krigslagar
Om det var Sverige som blivit ockuperat så av någon anledning så har alla som gjort lumpen fått lära sig att man aldrig får ge upp. Det är väl tur att dom inte har samma regler i Irak.

Dödsstraff
Jag fick dessutom lära mig att det var dödsstraff på att stödja den som invaderat landet.

Anonym sa...

Ali, kan du inte skriva en artikel där du beskriver hur du skulle vilja att Irak såg ut om en sisådär 20-30 år?

Anonym sa...

Snoozer said...

Problemet Snoozer är att det ska bestämmas av det Irakiska folket och Ali kommer väl från Iran ?
Så det var väl en ren akademisk frågeställning ?

En gång för inte så länge sedan slängdes Engelsmännen ut från Irak.

Frågan, den svåra, är vad kommer att hända nu?

Anonym sa...

Förlåt om jag är gammalmodig, men jag tycker att irakerna som slåss gör fel. Visst kan man försvara sitt land, särskilt om man gillar den gamla regimen. Men det är ganska hederslöst att uppträda utan uniform och sedan gömma sig bland civilbefolkningen.

Jag kommer osökt att tänka på Otto von Bismarcks fälttåg i Frankrike 1871. Hans biograf berättar om hur de preussiska arméerna trakasserades av "franctireurer" som bedrev ett improviserat gerillakrig. Tyskarna vidtog kraftfulla åtgärder. Till exempel brände de ned byar och ordnade massavrättningar av män i trakterna där franctireurer hade synts till. Fega kräk, var Bismarcks omdöme om dem.

Moralen?

Kanske att det kan bli ordning på relationerna i ett hundraårsperspektiv.

Anonym sa...

Kära Slartibartfast jag läste dickens blogg och måste säga det att hade det varit Sverige som varit invaderat och han skulle ha hävdat det han gör så skulle han bli dömd som femtekolonnare.

Nu är det emellertid som så att det är den som är starkast som skriver historien och hur det slutar i det här fallet vet vi inte än.

Anonym sa...

Nu blommar dårskapen fast hösten är här, små anonymous herpes slår till och blommar utan näring eller ens i god jord. Verkar som det är dags för trädgårdsmäster Ali att rensa ut ogräset ur rabatten.

KAS

Anonym sa...

Dödsstraff är avskaffat i Sverige. Även i krigstid.

Anonym sa...

Jag tycker det är beklämmande att vissa personer avfärdar den amerikanska tortyren. Har dom inget samvete? Vad är dom? Människor utan själ och hjärta?

Anonym sa...

"Anonymous said...
Dödsstraff är avskaffat i Sverige. Även i krigstid."

TAck för kunskapen ano. Du vet så här blir det när man missar alla nya lagar. Men hur var det nu det var i Irak ?

Anonym sa...

How the US got its neoliberal way in Iraq
"Last June 30, the Iraqi newspaper Al-Mada published the latest draft of the Iraqi constitution that was then being negotiated by Iraqi politicians. Its contents would have been enough to give former occupation authority chief Paul Bremer a heart attack."

"The Iraqis - even those who were willing to cooperate with the United States - wanted, at least on paper, to build a Scandinavian-type welfare system in the Arabian desert, with Iraq’s vast oil wealth to be spent on upholding every Iraqi’s right to education, health care, housing, and other social services. “Social justice is the basis of building society,” the draft declared. All of Iraq’s natural resources would be owned collectively by the Iraqi people. Everyone would have the right to work …"
(…)
"By the time the next version was leaked in late July, the progressive provisions in the draft constitution had disappeared."
(…)
"According to a July 2005 survey conducted by the International Republican Institute, a US government-funded entity tasked to build the machinery of pro-free market Iraqi political parties, 69% of Iraqis from across the country want the constitution to establish “a strong central government” and only 22% want it to give “significant powers to regional governments”. Even in Shi'ite-majority areas in the south, only 25% want federalism while 66% reject it."

Anonym sa...

Högerns oreserverade stöd för de amerikanska fascisterna är äcklande.

Anonym sa...

Det är fantastisk hur tyst högern är när inläggen handlar om den demokratispridande tortyren som USA ägnar sig åt. Det var samma sak med Alis inlägg En semantisk lösning. Även där lyste den gapiga, krigshetsande högern med sin frånvaro.

Tokhögern brukar annars skrika sig hesa åt varenda inlägg, men nu är de återigen märkligt tysta. Har de problem med att försvara den demokratiska tortyren, kanske...?

Kom igen nu AK Roth, Jonas N, Neoliberal Agenda och alla ni andra högerpajasar! Vad tycker ni om det här? Försvarar ni tortyren, eller är det bara bekvämt att blunda då det passar?

Anthet sa...

För det första börjar jag bli väldigt trött på det konstanta skrikandet (från båda håll) om bombhöger och grottvänster, att vuxna människor fortfarande tycker sådant är underhållande får mig att bli förvirrad och besviken.

Jag tillhör den hemska höger ni älskar att spy galla över på denna blogg, o till viss del håller jag med er; många av de som i Sverige står till höger har oavkortat gett sitt stöd till den Amerikanska invasionen av Irak.
Personligen står jag på samma sida som många av mina libertarianska vänner i USA - invasionen av Irak var felaktig och har lett till enormt mycket lidande. Samtidigt tycker jag det är viktigt att tänka på att man ibland har rätt (en skyldighet?) att med våld (om det behövs) avsätta diktaturer som varje dag utsätter sitt folk för enormt stort lidande. Anledning till min missto mot detta, Amerikas senaste krig är att de från första början varit tydligt att de letat ursäkter för en invasion. Vad det beror på känns nästan onödigt att spekulera i pga den starka åsikt de flesta bildat sig, det gör det svårare att på något sätt försöka komma fram till någon form av objektiv sanning, med den anledningen väljer jag just nu att hålla min åsikt för mig själv.

Det jag vid varje besök till denna blogg förvånas över (och som har lett till att jag inte är en så flitig läsare som jag var förut) är hur säker Ali och många av de kommenterande läsarna är på sin åsikt, är ni inte rädda att ha fel? Personligen tvivlar jag starkt på att Ali eller någon annan av läsarna på denna blogg har tillräckligt med begåvning för att kunna förstå sig på (än mer analysera)ett så mångfacetterat ämne som kriget i Irak, att ha åsikter är en sak, men att gå från att ha åsikter till att veta är en helt annan sak.

Starka åsikter är förvisso ofta något bra, det ger en intressant debatt och man kan lära sig mycket av att lyssna på båda sidor i debatten, men på just denna blogg ter sig både översitteriet och den konstanta tron på sin egna åsikt mest löjlig.

Nåja, det var allt från mig. Jag ska inte störa er mer utan endast från avstånd iaktaga, vem vet, något positivt kommer nog komma ut härifrån också.

Anonym sa...

"Det är fantastisk hur tyst högern är när inläggen handlar om den demokratispridande tortyren som USA ägnar sig åt."

Kanske för att "högern" är emot tortyr också. Eller jag vet inte om jag ska använda ordet "också" i förra meningen med tanke på hur mycket vänstern brukar beundra diverse diktaturer. Tortyren under Saddam var t.ex. tydligen helt OK.

Problemet med yttersta vänstern är att alla konflikter av någon outgrundlig anledning måste återföras till USA. Och det finns tydligen bara två ståndpunkter, antingen motstånd mot allt de gör, inklusive demokratibyggen (vänsterns ståndpunkt), eller helhjärtat för allt USA gör (vänsterns åsikt om alla andra människors ståndpunkt som inte ställer sig totalt mot USA i alla lägen).

När kriget var på gång var jag först mot. Jag väntade ivrigt på alternativen för att skapa ett fritt och demokratiskt Irak. Efter månader dominerade av enbart protester och inga konstruktiva alternativa förslag så återstod bara kriget som enda lösningen. Och jag väntar fortfarande på att vänsterna ska komma med något annat än protester och ta fram någon form av alternativ, men det händer inte. Det finns bara en slutsats att dra, vänstern är inte så intresserade av demokrati i Irak. Att vara emot USA är det enda som betyder något.

Anonym sa...

Finns det de som har lagt märke till att fanatikern Bobba faktiskt inte har tagit avstånd från tortyren, utan fortsätter yra om Esbatis "censur"?

Intressant. A "non-denial-denial", som de säger i Alla Presidentens Män.

Anonym sa...

Att tortyr ens diskuteras är läskigt. För vad skulle då skilja oss ifrån människor som exempelvis Saddam? Var hans anledningar att tortera människor "bättre" än våra, eller är det bara selektivitet?

Anonym sa...

Får alla använda sig av ticking-bomb-scenariot? Till och med Stalin och Saddam?