fredag, oktober 28, 2005

Växeln, hallå hallå

Allt fler på callcenterföretagen har invandrarbakgrund, meddelar TT glatt. Undersökningen har gjorts av Sveriges Callcenterförening och föreningens ordförande Johan Talenti menar att det ”skett en stor attitydförändring gentemot människor med brytning de senaste åren”. Det kan ligga en del i den förklaringen och då är det mycket glädjande.

TT-meddelandet fortsätter: ”Ett annat skäl till att andelen människor med invandrarbakgrund har ökat tros vara att branschen är ung och därmed inte har fastnat i gamla mönster”.

Well, tillåt mig tvivla på detta. Man skulle snarare kunna skriva så här:

Ett huvudskäl är att arbete på callcenter är extremt påfrestande, tidvis nedbrytande. Människor med utländsk bakgrund fungerar som bekant som konjunkturkuddar på arbetsmarkanden – får gå först och vid behov komma in och ta de tyngsta jobben. Den ökande andelen invandrare på callcenterföretag torde understryka två saker: 1) att det allmänna läget på arbetsmarknaden förbättrats, 2) att invandrare hänvisas till de sämsta segmenten på arbetsmarknaden.

Peter Kadhammar gjorde ett reportage om callcenterverksamhet, för några år sedan. Artiklarna (här och här) är mycket läsvärda. Arbetslivsinstitutet presenterade i somras en deskriptiv studie om arbetsförhållandena på callcenter. Studien visar att många är besvärade av arbetsmiljön. 72% av kvinnorna och 56% av männen i studien uppgav till exempel att de besvärats av huvudvärk senaste månaden och ungefär häften ansåg arbetet vara orsaken. Sömnsvårigheter var också vanliga. Det ska nämnas att studien antagligen ger en alldeles för ljus bild av situationen, då den bygger på enkätstudier där mer än hälften av de kontaktade företagen avböjt deltagande. Det är inte osannolikt att mer oseriösa företag, eller företag med en hårdare personalpolicy hör till dem som avböjt. Den fackliga anslutningsgraden är till exempel 84% bland dem som svarat .

Det man måste vara uppmärksam på nu, är att inte den ökande andelen människor med invandrarbakgrund inom branschen inte leder till att de många gånger dåliga arbetsförhållandena förblir sådana, eller till och med förvärras. Det är ju annars knappast en ovanlig situation på den svenska arbetsmarknaden.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Finns det något land i världen där människor som kanske ganska nyligen invandrat och behärskar språket dåligt har blivit kända som den kategori som har de allra mest prestigefyllda jobben?

Ja menar, kom igen. Det finns realiteter i livet, och de kan förbättras, men jag tror att det är fel att försöka fly undan begreppet "Such is life!". Alt är inte rasism eller diskriminering.

Och jag vet vad jag talar om, för jag har själv "varit" invandrare.

Anonym sa...

Andra faktorer är mindre nätverk, inga priviligierade kontakter, en utbildning som kanske i vissa fall är inkompatibel (även om motsatsen är minst lika vanlig), andra sociala svårigheter, osv osv.

Jag tror att ovanstående är minst lika vanligt som diskriminering (som tyvärr finns i stor utsträckning också).

Anonym sa...

fenomenet är detsamma internationellt. vi accepterar barnarbete och vidriga arbetsförhållanden i asien, just därför att det är asiater som sliter häcken av sig. vi skulle aldrig köpa en t-shirt som producerats under liknande förhållanden i sverige. rasismen är alltså en förutsättning för kapitalismen. let the asian children do the shitty work!

och här hemma. vi vet att den nyliberala ekonomin kräver en viss mängd arbetslösa. ingen vill att sin bror eller syster eller mamma ska stå utan arbete. däremot går det bra att bussa ut invandrarna i arbetslösheten. om de ska jobba får de allt ta de sämsta jobben som svenskar inte vill ha. sälja pizza, vårda, städa, sälja skit på callcenters - you name it.

underklassen har etnifierats i sverige. med svenskarnas goda minne. skiten kan nu lastas på invandrarna. det är därför inga invandrare får bo i innerstaden, gå ut i stureplan eller jobba på fina arbetsplatser.

Anonym sa...

" vi vet att den nyliberala ekonomin kräver en viss mängd arbetslösa."

hur "vet" vi det?

Anonym sa...

"Fast allt det du beskriver är ju sådant som kan vara just följder av diskriminering." (Håkan)

Inte nödvändigtvis.

Det är ett faktum att när man invandrar till ett nytt land så har man färr kontakter och ett mindre nätverk än de som växt upp och pluggat eller jobbat i det landet från början. Kanske har man också en utbildning som inte är kompatibel med det som krävs i det nya landet.

Anonym sa...

Vad spelar det för roll vem som gör det som ska göras. I ett vettigt land skulle hårt arbete visa sig i lönekuvertet. Om man sedan tjänar ihop det på ett callcenter eller nåt så är väl det oväsentligt, arbete är inget som man ska förakta! Ali skulle ju kunna kolla lite statistik om hur det fungerar för nyanlända invandrare i USA, har för mig att det tar ca. 10 år för dem att avancera i den "social stegen". Men inte i Sverige. Jag tror att det som EGENTLIGEN oroar Ali är att även "invandrare" i allt högre utsträckning jobbar, de slutar då vara en grupp som vänstern kan tycka synd om och visa sin medmänsklighet (läs: makt över bidragen) med.

Anonym sa...

man förstår det svenska samhället mycket bättre om man tänker privilegier. mycket av den skit som drabbar blattar handlar om att svenskar vill bevara sin privilegier.

klassamhälle, kallades det förut.

Anonym sa...

Det var da ett javla tjat over "tunga" arbeten. Jag har personligen arbetat pa ett callcenter i ett ar och trivdes ypperligt. Det ar ocksa en mycket bra inkorsport till hogre positioner inom foretaget.

Vad ar det egentligen for arbeten Ali tycker ar "dragliga"? Ska alla vara investment bankers?

Anonym sa...

Pontus, om du någonsin pratat med någon som vet att de inte blivit kallad till intervju pga av namn, brytning eller utseende fattar du att det finns ett stort antal jobb som oavsett vad du säger inte anses lämpliga för blattar.

Anonym sa...

I tillväxtens namn är det värt att offra en desperat arbetskraft som skulle kunna göra skiten ingen med ordentlig utbildning skulle göra.

Du som "varit" invandrare inser inte hur saker förändrats, anställningsformerna börjat glida och samhällsbilden av invandrare förskjutits till en beskrivning av kriminalitet, lathet och fusk.

Anonym sa...

Anonym: Sakert. Men jag har aldrig havdat motsatsen.

Poangen fran Ali ar inte att invandrare inte kan fa callcenterjobb. Poangen ar att dessa jobb ar "skitjobb" och att det ar typiskt att invandrare far gora den typen av jobb.

Jag haller inte med Ali pa alla punkter; jag tycker inte att invandrare ar for fina for "skitjobb" och jag tycker inte att callcenters ar skitjobb.

Anonym sa...

Right, detta inlägg är anonymt, och som sådant får ni ta det med en nypa salt, men seriöst, jag har jobbat på callcenter i flera år, och maken till underbetalt skitjobb finns inte, jag skulle hellre köra sopor eller vad som helst. Det faller bort folk ur driften hela tiden pga psykisk belastning, hot, trasig sömn, stress.

Testa ni som tycker callcenter är ok att jobba där och ha en familj, kör lite splitshifts och passa kötiderna för h-e!

Anonym sa...

Att invandrare får jobb är naturligtvis problematiskt för en välfärdssocialist. Invandrare ska liksom andra minoriteter helst uppfylla kriterierna för "svag grupp" i behov av bidrag och omhändertagande, vilket i sig kan legitimera höga skatter och elitstyre i altruismen tjänst. Mardrömmen är låg arbetslöshet och en hög andel som tjänar sina egna pengar. För hur ska politikereliten kunna försvara sina extravaganta vanor vad gäller social ingenjörskonst om det blir för tydligt att medborgarna faktiskt klarar sig bra utan den.

Anonym sa...

Bra smällkaramell, anonym ovanför här! Ali ser sin trygga framtid i politiken och har förstått att det är bäst att leka den som hjälper de svaga. Egentligen borde politiker inte behöva finnas alls(hur många är det som egentligen tror att valkampanjer och förvirrade beslut av medelsvensson faktiskt representerar någon slags medveten delaktighet för medborgare? Man blir delaktig när man jobbar! Därför är (m) på rätt spår när dom kallar sig det nya arbetarpartiet. Vänstern som säger sig försvara arbetarklassen vill inte ens ha en arbetarklass. De kunde lika gärna stå och skrika död åt proletariatet! För inga jobb duger! Invandrare får inte ta fabriksjobben heller för att de stör svennearbetarnas feta löner. Städare får inte finnas i folks hem för att det är ovärdigt och företagare får inte sälja sånt som folk vill ha, som prostutition t.ex. (som ju blivit mycket säkrare i och med internet). Och nu telefonförsäljare! Hur långt ska man gå? Ingen får jobba med jobb, det är för jobbigt?

Man kan börja med något litet och jobba sig uppåt. Man kan som i andra länder erbjuda fönstertvätt i bilköer och vid trafikljus, skoputs på centralstation, bajstorkning för den som inte gillar det och som har råd att hyra bajstorkare. Ja, vad fan som helst, bara det finns ett behov och en summa att betala för det. Så har andra kungadömen fungerat i århundraden. Alla har en chans, till skillnad från i bidragsghettot där man vaggas in i en lågintensiv politikerförsörjning, och sen dessutom tvingas välja något parti utan att veta vad det blir för konsekvenser. Helt sjukt.

Anonym sa...

Genom att reglera sönder ekonomin så har socialisterna skapat massarbetslöshet för invandrarna. I mera marknadsliberala länder som Storbrittanien och USA är arbetslösheten bland invandrare mkt lägre.

Anonym sa...

Nyliberal: I mera marknadsliberala länder som Storbrittanien och USA är arbetslösheten bland invandrare mkt lägre.

Jo, men de har säkert inga fina jobb. I USA finns det massor med skitjobb. I Europa skapas det inga nya jobb, men ifall det hade gjorts det, så hade det varit fiiina jobb!

Ner med alla jobb som är jobbiga!

Anonym sa...

"Ett huvudskäl är att arbete på callcenter är extremt påfrestande, tidvis nedbrytande. Människor med utländsk bakgrund fungerar som bekant som konjunkturkuddar på arbetsmarkanden – får gå först och vid behov komma in och ta de tyngsta jobben."

Första gången jag håller med Ali. Det ska dock tilläggas att många ungdomar är i ungefär samma situation. De med svensk bakgrund drabbas dock inte av strukturell diskriminering. Jag tycker att det bästa vore att slopa turordningsreglerna i LAS.

Det går inte att komma ifrån att de bidrar till att fucka upp situationen för de grupper som faktiskt har det tyngst. På arbetsmarknaden kan man nästan bokstavligt tala om att den enes död är den andres bröd i tider av personalneddragningar.