tisdag, november 08, 2005

Arbete i medieskugga

Lite av en slump surfar jag in på Livsmedelsarbetarförbundets hemsida och läser det här (som är ungefär en månad gammalt). Varsel om avsked för 25 personer på Swedish Meats i Kristianstad för att de ”enligt arbetsgivaren inte styckar i den höga hastighet som företagets konsulter räknat ut att de ska hinna med”. Sättet det gått till på är också frapperande:
En och en kallades arbetstagarna in till platschefen Carsten Ole Hansen och styckningchefen Kenneth Persson där de fick motta beskedet om avsked.
Sådan vardagsdramatik av varierande konkret utseende och intensitet pågår varje dag på arbetsplatserna. Arbetsgivarens ”rätt att fritt leda och fördela arbetet”, en medeltida företeelse som kodifieras i ”kontrakt” under kapitalismen, driver ständigt åt samma håll: att försöka krama ut mer av de arbetande, för mindre ersättning. Människor reagerar och värjer sig, hävdar livsutrymme och egna utvecklingsmöjligheter. Enskilt är det svårt, gemensamt organiserat är det mycket som kan uppnås, som har uppnåtts. Det som blir vardagslunk på lugna arbetsplatser med gott samarbetsklimat och respekt för de arbetandes kompetens och människovärde är förstås också framvuxet i ett samhälleligt sammanhang, inte i ett maktvakuum.

Vill man kalla det nåt annat går det väl bra, men det här är klasskamp. Och det pågår ständigt, bestämmer mycket av vår verklighet.

Det man framför allt påminns om när man läser sådant som Livs berättar om på sin hemsida, det är hur anmärkningsvärt frånvarande sådana beskrivningar av arbetets villkor, och striderna om dem, är i media, i litteraturen, i det av eliterna dominerade offentliga rummet (och för all del i ”bloggosfären”). Trots att det utgör en så stor del av så mångas vakna tid. Det säger något både om det kapitalistiska samhället och dess ideologiska överbyggnad och om den organiserade arbetarrörelsens problem och utmaningar.

Klasskampen pågår på många plan samtidigt. Oasvett vad borgerligheten skulle önska sig så dyker det upp konkreta diskussioner och ifrågasättanden på arbetsplatser av de mest skilda slag. Men visst spelar det roll för hur människor sedan agerar, om styckare, lärare, skattehandläggare, kockar, städare, företagsekonomer, vårdbiträden och pappersarbetare ser mer av, hör mer om, varandras arbetslivsverklighet. Det är klart att vi skulle få en annan samhällsdebatt då, rotad i att vi ser mer av oss själva i varandra, och i att problemformuleringarna utgår från styckarnas behov, inte konsulternas. Visst påverkas våra värderingar av vad som är viktigt och värt att tala om, av det vi hör och ser mycket av.

Och problem med arbetslöshet, sjukskrivningar eller förslitningsskador blir – både för ”beslutsfattare” och alla andra medborgare – inte mekaniskt reducerade till siffror hos AMS eller Försäkringskassan att lyfta fram vid behov, utan något som alla kan relatera till i sina mångfacetterade dagliga erfarenheter av arbetets glädje, gemenskap, slit och stress. Det är en jävla skillnad. Den skillnaden uppstår inte spontant – den måste organiseras fram av medvetet arbetande rörelser.

Det är därför den vänster som försöker göra politik på ”värderingar” allena, och inte är organiskt kopplad till en arbetarrörelse i bred bemärkelse, blir irrelevant och går vilse. (Om bland annat detta handlar Aron Etzlers nödvändiga bok Ta det tillbaka; min recension här).

Och styckarna på Swedish Meats förresten, avskedet mot dem drogs tillbaka efter en kompromiss som var resultatet av fackliga förhandlingar.

22 kommentarer:

Anonym sa...

"kontrakt" ska det väl vara? Eller tja, saker kodifieras väl ofta i "kontakt" också, onekligen rätt svårt att ha sociala maktrelationer helt på egen hand...

Ali Esbati sa...

:-) Vore jag mer förtjust i postmodern prosa skulle jag ju kunna skriva "kont(r)akt". Tack. Rättat.

Anonym sa...

Ali vill forstass att man skall sova pa jobbet och anda fa behalla sitt jobb.

Anonym sa...

"Anonymous said...
Ali vill forstass att man skall sova pa jobbet och anda fa behalla sitt jobb."

Löjligt, döm inte andra efter dig själv.

Anonym sa...

den här totala bristen på empati, den inskränkta fascistoida människosyn som kommer fram i det högerkommentatorerna skriver här får en verkligen å må illa. läste du texten? kan du över huvudtaget få in i ditt huvud vad det innebär att stå vid ett löpande band, o få order om att jobba snabbare eller få sparken?

/j

Anonym sa...

Läskigt att det där kunde ske utan något större motstånd också.
Chadie
http://chadie.typepad.com/chadie/

Anonym sa...

"sova på jobbet"!

Vad är det för jävla samhällsparasiterande nyrika yuppiejävlar som ständigt lusar ned debatterna på nätet med världsfrånvända 1800-talskommentarer?

Skicka ut det flinande borgarpacket att giftsanera och odla upp golfbanorna istället så får de göra rätt för sig och exportera sedan parasitslöddret till massmördarstaten USA.....

Anonym sa...

Och styckarna på Swedish Meats förresten, avskedet mot dem drogs tillbaka efter en kompromiss som var resultatet av fackliga förhandlingar.
-----------------------------------
Ja fast slakteriet i Västernorrland som dom fått miljoner i stöd (landshövdingen kräver att pengarna som han tjatat fram betalas tillbaka) för att behålla och som hade en ytterst hög kvalitet på sina produkter la dom ner och nu låter dom att annat slakteri använda samma varumärke.

Det är den rättframma och ärliga sidan av svensk företagsamhet som visar sig där antar jag?

Anonym sa...

Om alla dessa nyliberala sömngångare som irrar om kring som osaliga andar på nätet har något inflytande kan vänstern sitta på läktaren medan dessa vinner valen åt vänstern. Måste ses som en ovärderlig tillgång för vänstern.

Man kan slå upp på måfå i tidskrifter typ skattebetalarnas "sunt förnuft" och man kan se att de låtit ungefär likadant det senaste seklet. De behöver inte längta tillbaks till 1800-talet, de har mentalt aldrig lämnat det.

Det är när man läser dessa proselyter som man förstår varför S suttit i regeringsställning alla utom nio de senaste 74 åren. Inget parti är så bra i en demokrati, fullständigt orimligt om inte vi haft världens i särklass sämsta och enfaldigaste opposition.

Om man skall döma av muffarna är återväxten god, dessa sällsamma ungdomar med pappas kontokort och farfars åsikter.

Anonym sa...

Rätt kul med sova på jobbettanken. Iom att det nog oftast är de nyrika juppiejävlarna som faktiskt sover på jobbet.

Anonym sa...

Eller det kanske inte ens handlar om att misskota sitt jobb. Industrin i sig kan vara utsatt for en sadan (internationell) konkurrens att den inte overlever utan okad produktivitet. Alternativet ar ju da att antingen jobba snabbare (eller mer timmar for samma lon) eller att foretaget kursar (=fa sparken).

Naturligtvis maste en agare till ett foretag ha ratt att lagga ned sin verksamhet. Ar det sa kontroversiellt?

Anonym sa...

Förvånande hur många som försvarar dessa ägare som inte ens har någon daglig kontakt med sitt jobb.

Vi får kanske byta ägare...

Anonym sa...

Forovrigt trodde jag inte man kunde bli mer fortjust i postmodernistisk (smörja) prosa an Ali. Men han havdar ju sjalv att det ar en bit kvar till taket. Vi far se...

Anonym sa...

"Arbete i medieskugga"

Ja, en av anledningarna till att arbetarna vid det löpande bandet och de utrotningshotade och förföljda småföretagarna så sällan syns i media är att strålkastarna oftast är riktade på tomtar som Ali Esbati, Lars Ohly och Ida Regin och era verklighetsfrånvända samhällsanalyser och och framtidsplaner.

Anonym sa...

"en medeltida företeelse som kodifieras i ”kontrakt” under kapitalismen"

hur definierar ni tragiskt samvets- och intelligensbefriade vänstermuppar (ja, efter alla substanslösa tunnflytande gallspyor tillåter jag mig återigen att sänka mig till er kloaknivå) kollektivavtal..? luktar jag ett självmål?

om arbetarna blir hunsade på jobbet i andra, mer civiliserade och liberala länder så slutar de, eller vänder sig till sitt trovärdiga opolitiska fackförbund. anledningen att de inte kan sluta i Sverige är att Ali & CO hatar och bekämpar dem som förser oss andra med jobb, så att de helt enkelt låter bli med det. då tar många arbetsgivare chansen att utnyttja sina anställda, eftersom de vet att de inte går i första taget, samt att det väntar hundratals ansökningar att välja och vraka bland om det osannolika ändå skulle inträffa.

vad har ni för plan för att komma tillrätta med den skevheten? samma gamla vi-ska-vara-med-och-bestämma-överallt-trots-att-vi-inte-tar-några-risker-'demokrati' som skrämmer bort de flesta företag(are)? eller har ni faktiskt tänkt göra nåt konkret själva den här gången, som att sondera folks behov (vilket även går under den vidriga beteckningen 'marknadsundersökning') och starta kooperativ för att tillgodose dessa, men ffa kunna anställa folk..?

borgarna har hur många förslag som helst, trots att de är så jävla trista... tid att sluta fila på innehållslösa hatfloskler (som verkligen har hög gäspfaktor) och börja fundera på annat än vilka partytrick och som går hem?

Anonym sa...

om arbetarna blir hunsade på jobbet i andra, mer civiliserade och liberala länder så slutar de, eller vänder sig till sitt trovärdiga opolitiska fackförbund.


Skitsnack.

Det är ju jävligt märkligt att just arbetarnas företrädare ska vara opolitiska medan arbetsgivarna helst ska vara nyliberaler och sprida frälsningen.

Ni har uppenbara problem med logiken.

Ali Esbati sa...

:-)

Mia, du borde veta vid det här laget att de här högerpojkarna inte kan hantera ironi...

Men visst är det fascinerande att jag blir anklagad för postmodernism. I far-outness slår det nog egentligen snubben som skrev om mig som "a long-time social democrat".

pomo goes yoyo

Anonym sa...

"Det är ju jävligt märkligt att just arbetarnas företrädare ska vara opolitiska medan arbetsgivarna helst ska vara nyliberaler och sprida frälsningen."

vem har sagt att de ska det? vi förväntar oss bara att de ska värna om sina medlemmars intressen, precis som fackförbund och raka motsatsen till LO. att sen kapitalism och liberalism tillfredställer dem fan så mkt bättre än socialism är en helt annan femma.

Ali, ironi och sarkasm är kul. men påfallande ofta används de som universell och ganska desperat översittareftersläng för att förminska och sätta sig över meningsmotståndare.

"I far-outness slår det nog egentligen snubben som skrev om mig som "a long-time social democrat"."

var det dags att markera väsensskillnad nu, efter kritiken om sosseslickeri i ditt förra inlägg? ;)

Jonas N sa...

Erik

Du har så rätt: Vad vänstern vill (om man håller sig till den postiva tolkningen) är att man skall kunna säga till chef 'du/Det duger inte, jag har fått nog, adjö' och få det bättre någon annan stans. Vad som krväs för detta är precis arbetsgivare som behöver konkurrera om de anställda med lön, villkor, arbetsmiljö etc.

Då denna strategi ligger farligt nära marknadsekonomi (som iofs skulle onödiggöra vänsterretorik) gör man motsatsen. Man försöker att få arbetsgivarna att bli färre, jag allra helst bara en, och sen vill man uppfostra dessa med förmaningar om att de skall vara goda. Men det är nog 'fostrandet' som är huvudorsaken för vänstern.

Nåväl, man åstadkommer precis motsatsen mot det man säger sig värna om. Och det både i teorin, och i praktiken (när den väl tillämpas ibland).

Intressant länk du angav. Jag blev extra fascinerad av denna:

http://www.maska.nu/view.php?art_id=24

Jag trodde faktiskt inte att detta var 'for real' ...

... men som jag sa nyss. Man åstadkommer precis raka motsatsen. Och det med nästan kuslig precision

Anonym sa...

"driver ständigt åt samma håll: att försöka krama ut mer av de arbetande, för mindre ersättning"

När ska du skaffa kontakt med verkligheten Ali? Är detta utvecklingen vi har sett? Har dagens arbetare sämre lön och hårdare arbete än man hade förr, eller kanske det faktiskt är precis tvärtom? Jag tjänar nog nästan dubbelt vad min far någonsin fick på sin tid, och har ett väsentligt mycket slappare jobb. För övrigt, min far i början av karriären fick slita, men mot slutet fanns det bra maskiner. Mer produktiv blev han, trots mindre arbetsbörda. Sånt som kallas tillväxt du vet, sånt som vänsterpartiet brukar vara emot ...

Anonym sa...

Intressant att att man viftar vilt i luften med länkar som maska.nu utan att länka till deras artikel om styckarna.

http://www.maska.nu/view.php?art_id=29

Vissa saker tåls att sägas två gånger:

"När arbetarna på Swedish Meats inte vill höja arbetstempot bland de farliga maskinerna och styckeriredskapen, som i slutänden leder till en osäkrare arbetsmiljö, så kallar arbetsköparen detta för olovliga stridsåtgärder. Enligt Swedish Meats så bör det alltså vara brottsligt att vägra utsätta sig själv och sina arbetskamrater för ökad fara. Ett bra exempel på att svenska arbetsköpare är beredda att gå över lik för en ökad profit."

Anonym sa...

Folk vill inte jobba och kräver lika hög ersättning/lön som alla andra. Vem ska betala det? Jo, du och jag, genom världens högsta skatter.
I Sovjet sköt man dem som inte ville jobba, i USA får de svälta. I Sverige ger man dem bidrag, bidrag och åter bidrag och sen tycker man synd om dem och kommunisterna i pressen (även i så kalade borgerliga tidningar) skriver om hur synd det är om alla latmasker som inte vill jobba och göra rätt för sig.
Fan, väx upp, ta ert ansvar, sluta dalta med era liv och tro någon annan ska betala för det.