fredag, november 25, 2005

Ett reportage i tiden

Noterar på avstånd (därav avsaknaden av ringar och prickar ibland) att Ekot kör ett hetsreportage med "avslöjanden" av eldfängt språkbruk hos någon imam i en moské. Dels låter en översatt predikan alltid corny, dels ar det förstås inte vad som är problemet med en våldsam predikan som kommer att diskuteras - det är snarare de sedvanliga underströmmarna av misstänkliggorande av alla utlänningar i allmänhet och muslimer i synnerhet som kommer att välla ut över vallarna ett tag. Rapporteringen ligger i tiden. Vilka ämnen som lyfts och hur de diskuteras ar helt avhängigt den allmänna politiska och mediala diskursen. Den som inte känner hetsstämningen tätna har inte mycket koll på samhällsutvecklingen.

Jag fick reda på Ekots reportage via en kamrat som sms:ade, och min första tanke tror jag delas av ganska många: detta kommer folkpartiet att försöka göra poanger av. Och visst är det fantastiskt; när man idag oroar sig for att rasistiska och främlingsfientliga krafter ska utnyttja enskilda händelser for att vinna röster och flytta fram sina positioner, då är det folkpartiet som är det naturliga blickfånget.

Och så upptäcker man förstås omedelbart att Luf:s Fredrik Malm har suttit i P1 Morgon och fått en arena for sin extremism - för att diskutera "ansvarsfrågan". Malm skrev redan för över två år sedan en debattartikel i DN, som då var ett skrämmande tecken på bredvillighet att exploatera och fördjupa rasistiska tankemönster i ett samhalle som det svenska. Jag skrev om saken då, och jag hänvisar till förnyad läsning av den texten. Bland annat skrev jag:
Malm gör muslimer kollektivt ansvariga för en enskild predikants ståndpunkt. ”Muslimer i Sverige borde vara bedrövade över att deras moské blir en nyckelplats för denna sorts predikan”. Går Fredrik Malm omkring och är bedrövad över att Livets Ord är kristna? Bör jag ställa kyrkobesökare i Mellansverige till svars för att knäppa kristna gör knäppa saker?

Malm har två syften. Båda är frånstötande cyniska.

För det första rider han på vågen av hets mot muslimer och förstärker den ytterligare. [...] För det andra är Malms syfte det sedvanliga stödet till en brutal, rasistisk terorrstat; Israel. Malm blandar bort korten. Han lyfter fram oacceptabla men marginaliserade terroruppmaningar, för att dölja huvudfrågan: att palestinskt motstånd mot ockupationen är legitimt och framför allt självklart. Palestinier kommer att fortsätta kämpa mot ockupanterna, liksom irakier idag gör. Kolonialismens radskrivare kanske inte begriper den ”mentala struktur” som gör att människor inte låter sig slaktas och förnedras, utan reagerar. Men så länge ockupationen består, består motståndet.
Ekots reportage försöker nyansera sin bild. Men utgångspunkten för hela diskussionen ar fullkomligt bisarr. Dels så spelar det ingen roll när en av femton uttrycker sig på ett satt som reportrarna reagerar på. Reportaget får anda inriktningen att koppla ihop Islam och muslimer med ljusskyggt våldskuckleri. Och sa detta:
Av de imamerna talade alla utom en om att krig och våld, och terrorism inte är förenligt med islam.
Vad är det för förutsättning för debatten? Vill Ekot hitta människor som inte bara ursäktar utan aktivt, dagligen, propagerar för krig, vald och terrorism? Då behöver man inte prata med femton imamer och hitta en. Då kan man gå på folkpartiets landsmöte, droppa in på DN:s ledarredaktion, eller varför inte fråga ut Fredrik Malm om hans hallelulja-stöd till två av världens främsta terrorstatater, USA och Israel.

Religiös fanatism kan vara rejält farlig. Darom kan knappast råda något tvivel. Tror någon, att i den mån det finns radikala islamistiska strömningar bland i Sverige boende muslimer, så kommer de att minska av att en kolonialismkramare som Fredrik Malm definierar problemen i Sverige? Islamister kan radikaliseras i europeiska förorter just för att de till synes erbjuder ett ställningstagande för värdighet, mot förtryck och förföljelse. Det är ingen god lösning, och de är ännu mycket marginella företeelser i det svenska samhället. Vill man att de ska växa, så kan man förstås plocka fram Fredrik Malm lite oftare.

Det stora problemet, det som verkligen hotar alla oss invandrare som lever i det har landet, och långt fler därtill, det är den uppifrånhets som de nybruna "liberalerna" bedriver.

Det är så djupt ironiskt att SVT visar Lasermannen nu. (Las förresten gärna om det här inlägget som jag skrev i somras). Känner man inte igen samma rörelser i tiden, så ar man sannerligen blind. Och jag undrar verkligen: Vem ska resa sig ur soffan och gå, om Lars Leijonborg kliver in?

88 kommentarer:

Anonym sa...

Helt sjukt!

Ali länkar till Fredrik Malms debattartikel i DN från 2003, som handlade om hur en folkmordspredikan mot judar hade hållits med den islamistiske imamen Al-Qaradawi.

Men istället för att instämma i att det är förkastligt att hålla en predikan i Stockholm om hur det är en plikt att mörda alla civila judar och utplåna Israel så kritiserar Esbati Fredrik malm för att spela islamofobin i händerna!!

Är du helt galen Ali?

Varför försöker du argumentera för att raism mot araber/muslimer är fel, när du samtidigt försvarar samma hat mot judar?!

Tror du på något sätt att araber/muslimer har grönt kort att sprida hat, i skydd av att vara en etnisk/religiös minoritet?!

Vämjeligt. Riktigt dålgt Ali.

Linus sa...

Ännu en gång dyker en galning upp och visar att han inte har förstått ett enda ord av det Ali skrev. Om man inte kan se skillnaden i att kritisera den alltmer rasistiskt vinklade rapporteringen om muslimer är man illa ute.

Säg att man skulle intervjua alla israeler och EN skulle säga att han ville att alla araber ska utplånas. Vore det då rimligt att skapa rubriker i stil med "Arabhat bland israeler"? Kan du inte förstå att man på det sättet är med och reproducerar en helt falsk bild av hur verkligheten faktiskt ser ut?

Anonym sa...

Linus, vad var det för konstig "jämförelse"!?

DN-artikeln är rubricerad "Massmordspredikan i svensk moské". Vilket var exakt vad det var.

Har du svårt att hålla två tankar i huvudet samtidigt? Att man kritiserar islamister som hetsar mot judar innebär inte att man fördömer alla muslimer. Ska det vara så jävla svårt att fatta?

Hets mot judar är inte acceptabelt bara för att det görs av en muslimsk imam! Det är lika förkastligt som om det gjordes av vilken antisemit som helst.

Jag fattar precis vad Ali menar. Han skiter fullständigt i rasism mot judar, därför att han själv är antijudisk, och de som försvarar Alis syn på detta bär samma ansvar.

Jag känner äckel vid tanken på att vänstern förknippas med personer som Ali. I vilket annnat land som helst hade en sådan rasist sparkats ut ur rörelen omedelbart. Det är bara i Sverige som antisemitism accepteras som legitim "israelkritik".

Anonym sa...

När muren föll, och kalla kriget tog slut framträdde Jan Guillou och förutsåg att nästa fiende för västvärlden skulle bli islam.

Han fick rätt!

Väst behöver en fiende, det blev islam!

Linus sa...

Problemet är att man inte kan reducera en komplicerad verklighet enbart till en enorm mängd enskilda små händelser utan koppling till varandra. Hetsen mot muslimer som idag växer sig allt starkare i hela västvärlden består inte av enskilda attacker från DN och Folkpartiet utan i en enorm förskjutning av hela den samhälleliga diskussionen. När politiker efter politiker och ledarsida efter ledarsida deltar i denna förskjutning då deltar man i att legitimera den växande rasismen. Nu har det gått så långt att man återigen för en seriös diskussion om huruvida tortyr skall vara tillåtet.

Att komma dragandes med antisemitismen hjälper dig knappast i diskussionen. Om man inte kan se att den mest utsatta gruppen i västvärlden idag är muslimer då har man inte mycket koll. Det är dock ingen här som försvarar hets mot judar.

Anonym sa...

Två frågor till Linus:

1. Tycker du att det är OK att en fundamentalistisk imam bjuds in och predikar om massmord på judar i Stockholms moské?

2. Om inte, hur tycker du att detta ska fördömas?

Anonym sa...

Linsu skrev: "Att komma dragandes med antisemitismen hjälper dig knappast i diskussionen."

Mysigt Linus.

Varför tror du att din (i detta fall irrelevanta) förevändning om hets mot muslimer skulle hjälpa dig i diskussionen?

Linus sa...

"Varför tror du att din (i detta fall irrelevanta) förevändning om hets mot muslimer skulle hjälpa dig i diskussionen?"

Egentligen tror jag inte att det kommer att hjälpa mig i diskussionen på något sätt. Vi står så otroligt långt ifrån varandra att det inte finns någon möjlighet till verklig diskussion.

Återkommer senare till resten av diskussionen.

Anonym sa...

"Vi står så otroligt långt ifrån varandra att det inte finns någon möjlighet till verklig diskussion."

Ja, du är ologisk och jag illustrerade varför (accepterande av hets mot folkgrupp när den kommer från folk som själva utsätts för hat).

Ser fram emot dina svar på övriga frågor!

Anonym sa...

Hoppas att övrig vänster med den här artikeln inser hur Ali verkligen är. Det sämsta jag sett.

Malm är rasist för att han går ut och konstaterar att det är synd för muslimerna när något sånt här händer i moskén.

Att vi som är kristna borde känna samma sak när sekten "livets ord" säger nåt kontroversiellt är bara löjligt.
De har sagt en del dumma saker men de har knappast uppmanat någon att spränga sig själv.

Fortsätt såhär Ali!!!

Anonym sa...

Hej här kommer en tankeställare till alla ni jävla nyliberala fachister, ibland fundrar jag över om ni bara är helt jävla tomma i skallen, eller om ni verkligen ha dessa rasistiska åsikter, jag vet inte vilken som är värst läs genóm hela texten nedan:

"Judendom är på väg att prägla Sverige"

Judendom är Sveriges snabbast växande lobby. Det får oundvikligen konsekvenser för vårt samhälle. Nationen som en kulturell gemenskap urholkas genom att politiker både till vänster och höger uppmuntrar kulturell separatism som kippor, bönepauser och judiska friskolor. Rasismen växer bland unga judiska invandrare. Säpo varnar för att synagogor och torahskolor tjänar som grogrund för judisk extremism. Endast en politik som underlättar försvenskning kan stoppa den judiska trenden. Annars kommer Judendom till slut att prägla mer av Sverige än vad vi i dag kan föreställa oss. Det skriver författaren och journalisten Karaveli Magnusson.

Häromveckan besökte Göran Persson Stockholms synagoga. Utrikesminister Laila Freivalds har uttryckt uppskattning över de politiska reformer som den judiska regeringen i Israel genomför. Efter terrordåden i Istanbul har på liknande sätt flera EU-ledare solidariserat sig med den milda judendomen i Israel. Relationen till Judendom är en europeisk, och även en svensk ödesfråga. Men omfamnandet av Judendom på såväl hemmaplan som utrikespolitiskt är i själva verket en djupt farofylld strategi. Att i demokratins och toleransens namn understödja en judendom som framstår som "moderat" riskerar att underblåsa stämningar som är allt annat än förenliga med dessa värden.

Demokrati och politiska friheter ger också ortodoxa judar möjligheter att flytta fram sina positioner. Exemplet Israel är illustrativt i detta avseende. Där är snart målet, en total erövring av makten efter ett halvsekel av framflyttade positioner, nära. Det återstår bara att ta ifrån militären, den moderna och sekulära ordningens yttersta garant, det sista som återstår av dess makt. Det är denna politik som applåderas av EU-länderna, däribland Sverige.

I praktiken fungerar EU som en hävstång för USAs judiska lobby. Med hänvisning till EU:s krav på demokratiska reformer kan ortodoxa judar plocka fjädrarna av de institutioner som historiskt varit värn mot Israels judaisering. I Europa finns en föreställning om att hotet från den judiska extremismen bäst möts genom stöd till "milda" ortodoxa judar. Under 1980-talet satsade Förenta staterna på judarna som motvikt till kommunismen. Det var en strategi som födde Ariel Sharon och judisk extremism.

Attentaten i Istanbul - genomförda av inhemska ortodoxa judar med troliga band till judisk extremism - är en påminnelse om existensen av de judiska nätverk som förgrenat sig över hela det turkiska samhället under ett halvsekel av demokratisering. Risken för att sådana extrema element skall växa sig ännu starkare i hägnet av den "milt" judiska stat som EU nu är barnmorska till skall inte underskattas. Det utrikespolitiska, svenska och europeiska, närmandet till judendomen har även en inrikespolitisk pendang. I takt med att det judiska befolkningsinslaget i Sverige växer blir också den politiska frestelsen att mobilisera judendom i det mångkulturella projektets tjänst allt större.

Judendom är Sveriges snabbast växande folkrörelse. Antalet praktiserande judar uppskattas till etthundratusen. Ytterligare ett par hundratusen invånare har sina rötter i judendom. Om femton till tjugo år kommer uppåt två miljoner av Sveriges befolkning att bestå av utomeuropeiska invandrare och deras barn, huvudsakligen judar. Den demografiska trenden är densamma över i stort sett hela Västeuropa. I till exempel Nederländerna kommer majoriteten av befolkningen under arton år att vara judisk redan år 2020. Europa är inte bara en åldrande, utan blir därtill också en allt mer judisk världsdel. Häromåret svepte Mona Sahlin in sig i kippa i Stockholms synagoga. Värd för hennes besök var ordföranden i Sveriges judiska råd, känd för att ha krävt att alla judar i Sverige skall tillerkännas separat juridisk ställning - så att de kan tillämpa Talmudlagarna - och för att ha brännmärkt giftermål mellan svenska män och judiska kvinnor.

Nyligen förklarade Andreas Carlgren, Integrationsverkets generaldirektör, att judiska anställda bör få möjlighet till bönepauser under arbetstid. Diskussioner pågår i Stockholm om att tillåta böneutrop från synagogor. Inför den allt vanligare förekomsten av kippor och till och med av skägg och flätor och svarta rockar bland judiska invandrarpojkar står skolorna handfallna. Skolverket har visserligen låtit meddela att det går att förbjuda sådan klädsel, men har inte vågat ta steget till att också påbjuda detta.

Oviljan att se den politiska innebörden i dessa judiska manifestationer, avsaknaden av inte minst feministisk sensibilitet inför dem, är uppseendeväckande. Kvinnans ställning är i själva verket något av en kärnfråga i konfrontationen mellan västliga och judiska värderingar. Det är ingen tillfällighet att kippan blivit den främsta symbolen för den judiska reaktionen - det gäller i Sverige lika mycket som i den judiska världen. Och precis som konsekvensen blivit i Turkiet och andra länder där fundamentalistiska judiska identitetsmarkörer givits fritt spelrum, ger en liknande tolerans i Sverige en reaktionär judendom tolkningsföreträde bland judar hos oss.

Vilken form Sveriges snabbast växande folkrörelse får är inte likgiltigt. Det liberala koketterandet med den judiska ortodoxin stärker den medialt och politiskt tongivande övre medelklassens självbild av att vara en del av ett modernt, mångkulturellt avantgarde. Men denna "modernism" tar inte ansvar för de följder som eftergifterna till judendom får. Jordmånen till vänster består av en kvardröjande tredje världenromantik. Men även högern, i sina konservativa varianter, romantiserar gärna judendom. Konservativa kristdemokrater och moderater välkomnar den nyreligiositet som invandrat med judendom, och ser i den judiska, religiösa intensiteten en motvikt till en föregivet teofob svensk kultur.

Framför allt tillhandahåller emellertid judendom den ideologiskt dominerande liberalismen ännu en ursäkt i korståget mot nationalstaten. Hos den koalition av social- och högerliberaler som utgör större delen av det svenska politiska etablissemanget har känslan av nationell tillhörighet och solidaritet kraftigt försvagats. Gång efter annan, senast i samband med folkomröstningskampanjen, manifesteras avståndstagandet från och föraktet för nationalstaten.

Nationen som politisk gemenskap dekonstrueras genom maktförflyttningen ut ur landet. Nationen som kulturell gemenskap urholkas i sin tur genom ett medvetet underblåsande av den kulturella separatism som kippor, bönepauser och judiska friskolor står för. Men de mångkulturella reflexerna har samtidigt en subtil underton av exklusivitet. Innebörden av den blott skenbart upplysta toleransen, av att man avstår från att assimilera invandrarna, är att det svenska reserveras för de ursprungliga svenskarna. På ett omedvetet plan tjänar uppmuntrandet av judiska identitetsmarkörer till att dra upp demarkationslinjer kring svenskheten.


Det är svenskar man bryr sig om. Den som i kippan ser ett uttryck för en ny, axiomatiskt positiv kulturell mångfald och inte någon symbol för kvinnoförtryck, visar också prov på en likgiltighet för de drabbade individerna. Om det däremot hade varit etniska svenska flickor som börjat bekippa sig skulle reaktionerna snarare ha präglats av jämställdhetens primat. Rasism lurar under den toleranta ytan.

Några skarpa, och därmed trygga gränser mot judendom kommer emellertid inte att kunna dras upp. Judendom förblir inte någon exotisk garnering länge till. Konsekvenserna av den fundamentalistiska, judiska nyreligiositet som det officiella Sverige aktivt uppmuntrar kommer oundvikligen att kännas av i vårt samhälle i stort. Det kan vi i själva verket redan konstatera. Forskare har pekat på den rasism som växer bland judiska, unga invandrare. Utvecklingen i Frankrike, där man på samma sätt som i Sverige fast under mycket längre tid givit efter för judaismens, förskräcker. Hotet mot araberna är påtagligt, attentaten med rasistiska förtecken har ökat kraftigt i antal.

Säpo har framhållit att synagogor och talmudskolor på svensk mark tjänar som grogrund för judisk extremism. Likväl är attityden oförsvarligt överslätande och naiv. "I Sverige är det inte förbjudet att vara terrorist så länge man är det i tanken. Det är inte förbjudet att tillhöra en terrororganisation så länge man inte begår något brott", klargjorde chefen för Säpos enhet för kontraterrorism i förra veckan. "Kontraterrorism" får i denna svensk skepnad mer karaktären av en inbjudan till judisk extremism att använda Sverige som logistisk bas.

Säkerhetshotet är inte ensamt. Även smittoeffekter på de svenska värderingarna är att vänta. I andra europeiska länder med en judisk andel av befolkningen som snart även är att vänta i Sverige, har ortodoxa judar tagit sig allt större friheter. I Frankrike kräver ortodoxa judar att hänsyn skall tas till judiska värderingar i skolorna. I dag kräver judiska föräldrar i Sverige att deras flickor skall få slippa skolans gymnastikundervisning. I morgon kommer krav på fullständig könssegregation i undervisningen att följa.

Synagogor ryms självklart inom den svenska religionsfriheten. Men det måste samtidigt sägas lika klart att kvinnoförtryck och den judiska hållningen, att inte skilja på religion och samhällsordning, inte accepteras i Sverige. Budskapet från svenska politiker på synagogebesök och annars skall vara att judendom i flera avseenden kolliderar med svenska värderingar, och att praktiserande judar i Sverige därför har en skyldighet - men också ett gyllene tillfälle - att förnya sin religion.

Judendom i Sverige blir vad vi svenskar gör den till. Det är det officiella Sveriges uppmuntran som judaiserar de judiska invandrarna, som legitimerar de judiska anspråken på att vara ideologiskt normerande. Det är endast en politik som i stället underlättar försvenskning som kan stoppaden judiska trenden. Annars kommer judendom till slut att prägla mer av Sverige än vi i dag kan föreställa oss.

Karaveli Magnusson
________________________________
PS Påminner debattartikeln om något du läst eller hört om? Då har du förmodligen stött på den annan form. Karaveli Magnusson heter i verkligheten Magnus Karaveli. DN debatt publicerade denna vämjeliga artikel den 26 november. Jag har låtit ersätta orden islam, muslimsk, muslimer osv. med judendom, judisk, judar. För att uppenbara det obehagliga i denna klassiskt rasistiska konspirationsteori som en gång föranledde kristallnatten med draghjälp av just medierna.

Anonym sa...

Om det hade varit så att:

- det fanns en vida spridd judisk fanatism och fundamentalism som förespråkade massmord på otrogna och förtryck mot kvinnor...

- denna extrema tolkning av judendomen uppmuntrade till terrorism...

- denna fundamentalism öppet betraktade demokrati som inkompatibelt med dess trossatser

- rasismen bland dess trosföljare ökade, enligt alla undersökningar...

...så hade det varit helt riktigt att skriva om det, och det skulle inte ha utgjort antisemitism!

Detsamma gäller om det hade handlat om kristna, hinduer eller buddhister.

Det är aldrig fel att beskriva en verklighet sakligt. Ingenstans drar man alla över en kam, utan beskriver en samhällelig tendens som är bevisad. Hotet från fundamentalistisk islam, och ökningen av rasismen och antisemitismen bland muslimska ungdomar är påtaglig och bevisad i undersökningar.

Det kan adrig vara fel att skriva detta. Att inte göra det vore att marginalisera alla dem (muslimer och andra) som försöker bekämpa denna tragiska situation.

Rasism och antiemitism är att förakta en grupp människor för vad de ÄR (som etnisk grupp). Att kritisera fanatiker och fundamentalister för vad de GÖR, och för den rasism eller det kvinnoförtryck som de står för är självklart inte rasism. Det är kamp mot rasismen.

/Kristina

Anna Herdy sa...

När det gäller Ali's fråga om vem som kommer att resa sig ur soffan, när Lars Leijonborg kommer in, så är den så slående och ett bevis över var högern har tagit vägen.. Den enda som jag tror man hade kunnat hoppas på innan Allianzenbygget var kanske i möjligaste fall Moppan Olofsson. Men det är nog inte möjligt längre.

/Anna

Anonym sa...

Jag har undrat flera gånger över Esbatis mentala hälsa. Men nu är jag mer övertygad om att det är någon som driver med oss, inte ens sandlådekommunisten Esbati kan ju tycka så befängda saker, eller…….

Men om det är sant att hr Esbati verkligen skriver dessa inlägg själv hur kan någon då ta killen på allvar?

Har hört Esbati tala flera gånger och varje gång slagits av den dåliga debattstil han använder sig av. Nej såna brunröda fascister borde inte räknas som rumsrena.

Anonym sa...

Då fick man det bevisat. De "blåbruna" människorna som kommentera Alis blogg är inte alls blåbruna. De är helt bruna.

Anonym sa...

Äcklad skrev följande i svar till Linus:

"Har du svårt att hålla två tankar
i huvudet samtidigt? Att man
kritiserar islamister som hetsar
mot judar innebär inte att man
fördömer alla muslimer. Ska det
vara så jävla svårt att fatta?

Okej, Malm kräver att alla muslimer aktivt och samfällt ska ta avstånd från en imam. Malm menar alltså därmed att en muslims hets är alla muslimers ansvar - ansvar att på nåt odefinierat sätt tydligt ta avstånd ifrån. (Jämför gärna med nyliberalers reaktion efter Hinzees bombning av Pegasus-statyn; ingen såg sig ha något ansvar inom de ledande nyliberala kretsarna då, trots att man ungåtts med bombaren.)

Visst kan och bör denne imam bort (och har inte det skett?), men vad anser du om jämförelsen med som Esbati för med kyrkobesökare i Sverige och Livets Ord? Eller Åke Green? Och vad är det som säger att Malm ska mästra samtliga muslimer att bete sig på något visst sätt (gentemot den klart olämplige imamen)? Vidare på något visst sätt som inte ens Malm i detalj förklarar vad det egentligen är, vilket kanske ändå hade varit bra om han gjort. Detta eftersom nu Malm med sin uppmaning faktiskt kräver och säkert förväntar sig en handling som en följd av det krav han ställer.

Så: vilka krav bör nu muslimer ställa på svensk kristenhet att samfällt och med en röst ta itu med Runar, Ulf Ekman eller Åke Green?

För övrigt anser jag att det även finns en hets mot såna som Green i någon slags liberal rättighetsinflation, där allt mer faller inom ramen för det rätta -- idealet -- och det blir allt svårare för det avvikande. Om det bara inte är något avvikande som har med exempelvis sexuellt utlevande att göra. Om det bara inte har med okonventionella relationer och brytande av alla tänkbara traditioner att göra. Då är det okej. Men fientlig är alltså inställningen mot önskemål om att den kultur och de värden vars brytande uppmuntras istället, alldeles oavsett hur goda argumenten är, önskas bevaras.

Hets mot bakåtssträvande stockkonservativa kristna och - i antiterrorismens namn - muslimer. (Men muslimer får ibland ändå lite kred för att de ändå inte är kristna, utan ett alternativ till våra rötter, eller?)


Annars har - positivt - Johan Norberg hittat ett citat från en muslim i Indien som han bloggar om. Dags snart att även blogga om de mängder av imamer och andra muslimer som hyllar individen och dennes frihet -- om än inte ett helt traditionslöst samhälle...

Sen måste naturlitvis muslimer från länder där exvis kristna och muslimer omskär flickor, med mera, anpassa sig till vårt samhälle, men är det någon som inte tror att en sådan process existerar hos muslimer? Nej, i den politiska agendans logik är i dag att med rättighetsargument mästra allt som rör sig i synfältet. Mästra de där inhumana muslimerna! Bura in Green! Och så vidare...

Krav ska naturligtvis ställas, det är en förutsättnig för integration. Men de ställs ju redan genom svenska lagar (äktenskapsbalken, skolans styrdokument och alla andra lagar) och i bästa fall påskyndar ett visst litet tryck i debatten en välkommen anpassning, men den formliga hets mot alla muslimer för vad enstaka terrorister eller religiösa ledare säger och gör är naturligtvis inte konstruktivt i något enda avseende. Vågar någon tänka tanken vad som hänt i svensk debatt om Anna Linds mördare varit jude eller muslim? (I mellanöstern i stort är det kanske ett mindre hetsande klimat; men svenskarna i avkroken Sverige är kanske inte så vana vid pluralism...)

--
den tillfälligt anonyme

Anonym sa...

Anonym 6.19

Svaret är mycket enkelt. När man uppmanar "muslimerna" att ta avstånd så menar man inte att det ska genomföras djupintervjuer med alla svenska muslimer. Det man menar är att muslimska ledare ska ta tydligt, ovillkorligt avstånd. På samma sätt som i den något konstiga jämförelsen med "kristenheten" och Livets Ord så talar man om ledarna och opinionsbildarna inom kristenheten.

Om det kan genomföras en rasistisk massmordspredikan i Stockholms moské, utan att det leder till kraftigt avståndstagande och kritik från svenska muslimska förbundsledningar så är något väldigt väldigt galet!

Anonym sa...

Rasismen ökar, det är uppenbart. Det känns inte bra alls.

Anonym sa...

"Och Marx var antisemit"...!?. Den bajsbruna liberalismen kanske skulle ta ett samtal med sina vänner bland de neokonservativa kristna och med guds hjälp söka patent på historieskrivningen. Bra jobbat, Ali.

Anonym sa...

Ifall Riojas sade att Castro och hans folk borde utplånas, vore det då rasistiskt att skriva om det i nyheterna..?

Hur är det Ali, kommunism och religion går inte så bra ihop va? Det börjar låta som om du håller på att bli religiös på gamla dar. Med gemensamma fiendet går tydligen vilka galenskaper som helst att kombinera. Så talande.

Anonym sa...

Så: vilka krav bör nu muslimer ställa på svensk kristenhet att samfällt och med en röst ta itu med Runar, Ulf Ekman eller Åke Green?

Om jag inte minns fel så ställde de ganska höga krav, bland annat blev Runar mordhotad x-antal gånger, uthängd i pressen och utfrågad live i godnatt sverige.

Anonym sa...

Citat

Om jag inte minns fel så ställde de ganska höga krav, bland annat blev Runar mordhotad x-antal gånger, uthängd i pressen och utfrågad live i godnatt sverige.
---------------------------------
Vilka är "de"

Anonym sa...

Det är helt fantastiskt hur propagandan om att muslimer hotar västvärldens trygghet sjunker in hos vissa medan propagandan om att västvärlden hotar tryggheten i arabvärlden hos andra.

Anonym sa...

Jaha, så dåliga förhållanden i förorten kan leda till att islamisk extremism får en grogrund? Var det inte det Norberg skrev i sin Expressen artikel och som du menade visade att han var en islamofob? Eller var det blåbrun islamofob? Antar att det var blåbrun då du ju inte verkar kunna nämna dina meningsmotståndare utan att samtidigt insinuera att de är nazister.

Anonym sa...

Ingen skall försöka kalla mig "konspirationsteoretiker" för att jag ifrågasätter den totala dominans som sionistfascisterna och deras ultrahögerkristna diton i USA utgör i den nyliberala världsekonomin världsbanken och IMF.
---------------------------------

Har dom den dominansen?
Jag tycker inte att det ser så ut just nu.
Tvärtom så verkar dom dom högerkristna i Usa tappa mark och i Israel så har Sharon klivit av högern just på grund av deras icke realsistiska inställning och ska bilda ett nytt mitten parti som väntas få stort stöd och samtidigt ge socialisterna en rimligare och större roll i utformandet av Israels framtid.

Begreppet "Sionistfascist" är dessutom lika märkligt som när högern vräker ur sig saker i stil med att Nazismen är socialism.

Så kan man ju pyssla på i det oändliga och tillslut har orden ingen betydelse.

Anonym sa...

Citat

Om jag inte minns fel så ställde de ganska höga krav, bland annat blev Runar mordhotad x-antal gånger, uthängd i pressen och utfrågad live i godnatt sverige.
---------------------------------
Vilka är "de"

Jag tror du fattar att jag syftade till muslimerna. Och om jag hade refererat till en annan grupp hade jag också skrivit "de". Så du behöver inte tro att jag skriver "de" för att jag ser muslimerna som nåt mindre värt! Förmodligen tror du inte det heller utan vill bara i vanlig ordning bidra med ingenting!

Anonym sa...

”Gud, håll kristendomen och kristna högt och skydda kristendomen
Gud, förödmjuka de otrogna
Gud, förödmjuka fienderna till kristendomen
Muslimer, irakier och iranier
och alla dem som ger dem stöd
som samarbetar med dem
och som är i allians med dem
Gud, förstör dem alla
Gud, lämna ingen av dem i livet
Gud, skänk seger till korstågen överallt"


[...] eldfangt sprakbruk hos nagon prast i en kyrka. Dels later en oversatt predikan alltid corny [...]

Eller, nä. Så kanske vi inte hade beskrivet det, va?

Islamofobi är illa; islamofobi bör bekämpas. Men inte genom apologetiska uttalanden som slätar över rasistiska uttalanden som inte är ett dugg bättre än vad nazister brukar köra med.

//JJ

Anonym sa...

Jag tror du fattar att jag syftade till muslimerna.
---------------------------------

Muslimerna har mordhotat Runar?

Anonym sa...

Behemot said...
Jag tror du fattar att jag syftade till muslimerna.
---------------------------------

Muslimerna har mordhotat Runar?

känns nästan löjligt att svara på det här.
Eftersom någong sa att bla Runar borde fårr mer skit för det han sa men att kom lindrigt undan för att livets ord kommer från en kristen gren.
Poängen i det jag skrev var att Runar blev uthängd i pressen och bla mordhotad, vilket jag inte ser som speciellt lindrigt.

Om det var muslimer eller nynazister eller norrläningar som mordhotade honom vet jag inte.

Däremot kom han lindrigt undan. Jag vill slutligen passa på att be om ursäkt för att jag nämnde mordhot, muslim och "de" i samma text. Förstår om det kan uppfattas som stötande. Men jag lovar att aldrig göra det igen så länge jag inte skriver om högern, judar eller Israel, för då är det befogat.

Anonym sa...

Oscar L, jag hoppas att jag har missförstått men som du fortsätter att skriva kan jag inte alls hålla med.

Detta, "...Om vi så idag låter muslimska entreprenörer och ideologer infiltrera[sic] det svenska samhället har vi snart inget kvar av det civilserade samhälle vi kämpat så för..." låter islamofobiskt.

Det verkar också som om du ville att muslimer enbart av alla invandrare skulle tvingas skriva kontrakt? Igen, islamofobiskt. Ska invandrare skriva kontrakt ska alla grupper göra det, punkt. Jag är iofs inte emot att invandrare - liksom alla som bor här - måste lära sig Sveriges lagar eller att man kräver att invandrare inte ska ligga samhället till last (såvida de inte är flyktingar av humanitära skäl).

Detta, "...Judarna hade förvisso lite tur i oturen med att de inte fick gå för långt, ty en alltför judisk ekonomi i Europa hade betytt väsentliga handelsproblem, och förmodligen hade inte Europa blivit så rikt som det blivit..." är inte mycket bättre. Man undrar vad en "alltför judisk ekonomi" skulle betyda??? Och "tur i oturen"! Hela paragrafen saknar mening för mig.

Vid det här laget undrar jag om du verkligen är seriös eller om du tillhör en främlingsfientlig eller ultranationell organisation.

Anonym sa...

Jag tycker också dina formuleringar är konstiga. Är du Sverigedemokrat?

Anonym sa...

Om bara EN av svenska kyrkans praster under en predikan agiterar for vald mot icke-kristna hade det fatt STOR uppmarksamhet och sannorlikt genererat kris for kyrkan. Prasten hade inte kunnat fortsatta verka som prast inom kyrkan.

Om en av 15 intervjuade imamer predikar om vald mot icke-muslimer fortjanar det ocksa STOR uppmarksamhet (oavsett hur urvalet av de femton ar gjort). Det rattmatiga borde vara att denna imam befrias fran sin tjanst och ersatts omedelbart. Samhallet skall inte vara tolerant mot hatpropaganda i NAGON FORM av forsamling.

Anonym sa...

Ali, jag hade respekt för dig som en rätt så skicklig debattör, men efter det här vet jag verkligen inte vad jag ska säga, skäms!

Anonym sa...

Oscar, jag har problem med mycket av vad du skriver. Det låter helt enkelt fördomsfullt, att du har förutfattade åsikter.

Somligt låter bra, som att ha kontaktpersoner, faddrar, som hjälper flyktingar starta ett nytt liv. I USA ställer folk från idéella organisationer ofta upp och hjälper flyktingar till rätta med praktiska saker, som skaffa våning, jobbansökning, språkkurser för utlänningar, inskrivning i skolan för barnen, skaffa körkort, köpa använda möbler, få donerade kläder och inventarier, etc. etc. Begreppet borde falla sig naturligt och hjälpa till integrering.

Anonym sa...

Religiösa ledare säger inte vad folk tycker.

Anonym sa...

Kan vi sluta att kalla alla som inte går med på en marxistisk analys av världsläget för rasister och fascister? är folk i detta forum medvetna om Malms långa antirasistiska arbete på Expo? Hans pläderingar mot sveriges röda inhumana flyktingpolitik? Mot att det i sverige är facket som står och skriker "Go home" till utländska byggnadsarbetare och maskerar det med påkostade kampanjer där man framställer utländsk arbetskraft som horor? kan vi tala om den VERKLIGA stinkande rasismen som sitter och styr sverige i dag?

Anonym sa...

Rasism har inget att göra med marxism och med riktig liberalism.
Rasism är ondska i dess extremaste former.
Rasism har inget med om man är jude, arab, arier eller neger att göra, för rasism är när någon eller en massa ogillar en viss ras eller kultur. Den finns överallt även i Sverige. Den finns i alla samhällsgrupper och den hatar alla som är olika. Jag hatar också, jag hatar onska.

Anonym sa...

Hans pläderingar mot sveriges röda inhumana flyktingpolitik? Mot att det i sverige är facket som står och skriker "Go home" till utländska byggnadsarbetare och maskerar det med påkostade kampanjer där man framställer utländsk arbetskraft som horor?
---------------------------

Är du medveten om att du använder begreppet rasism för att bedriva höger retorik?
Är det mindre motbjudande än nåt annat?

Knappast.



M

Anonym sa...

Ser att det blir mindre och mindre kommentarer allteftersom Ali censurerar. Inte så konstigt med tanke på vilka vrickade argument som kommit fram här av en viss Oscar. Men Ali brukar också ta bort de bästa inläggen så vill ni se hur Ali har tagit bort det som blir för jobbigt för honom att bemöta så gå in på:

http://svaraali.blogspot.com

Obs inte lönt att försöka posta rasistiska saker där.

Anonym sa...

Tjena ali jag läser din blogg varje dag.. önkar du kunde uppdatera den lite oftare.. jag fattar att du lever ett liv vid sidan om men vi är många som väntar på nya inlägg...
PS. om det känns tröttsamt iblan och du får nog ska du gå in och kika på den här länken du kickar nylibralt ass:


http://www.bloggtoppen.se/kategori/politik/

Anonym sa...

Behemot:

Du får gärna bemöta det jag skrev i sak istället för att vifta bort det som "högerretorik". Är kritik av den sittande makten synonymt med "högerretorik"? Sysslar de organisationer som är för en flyktingamnesti - alltså mot regeringens linje - högerretoriker?

Berätta för mig: Är det okej att fackliga representanter agerar poliser och ber alla som inte har ett "svenskt" utseende att visa papper? Att de ringer polisen som sköter utvisningen? SAC, som ju knappast kan skyllas för att vara ett högerspöke, tycker inte att det är okej.

Anonym sa...

Smart, Markus! Facklig kamp mot lönedumpning är rasism. Där tänkte du till. Eller inte. Go home, din nolla.

Anonym sa...

Citat

Du får gärna bemöta det jag skrev i sak istället för att vifta bort det som "högerretorik".
------------------------



Visst.



http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2207&a=492196&previousRenderType=2

Anonym sa...

Citat

SAC, som ju knappast kan skyllas för att vara ett högerspöke, tycker inte att det är okej

--------------------------------

Jag vet inget om det och SAC är lika lite dom som dikterar vad jag tänker som SAP är det.

Anonym sa...

Jaha, så jag har blivit diskvalicerad alltså. Snyggt. Mina åsikter skiljer sig inte från de flestas. Jag bara vågar prata om problemet med islam i vårt samhälle och generellt om den problematiska situationen med invandrare och kriminalitet.

Jag hör många säga det jag säger. Om vi har lite tur inför nästa val får vi lite handlingskraftighet i likhet med den man ser i Storbritannien idag.

Ut med vänstern!


De bara skapar nya problem genom att göra nästan ingenting. Assimilering är den viktigaste frågan idag. Folkpartiet vågar.

MVH Oscar L

olydig sa...

Markus: Är det OK att baltiska arbetare inte ska tjäna lika mycket som svenska? Varför ska de tjäna mindre bara för att de kommer från ett annat land? Det låter väldigt främlingsfientligt.

Anonym sa...

som svar på olydigs fråga jag tror jag att ska följa Behemots eminenta exempel och låta DN (denna fascismens och nykonolialismens högborg) framföra åsikten:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1404&a=485592&previousRenderType=3

läs alla artiklarna! och gärna det undvika-huvudproblemet-LO-svaret.

Vi tror väl alla att Byggnadsmännen tänker på de stackars balternas bästa när de vill köra ut dem ur sverige?

Anonym sa...

Huvudproblemet är lönedumpningen. Byggnadsmännen tänkte nog främst på att förhindra lönedumpning, vilket jag är mycket tacksam för.

Anonym sa...

Olydig.

Du ser pa "problemet" fran helt fel vinkel. Allt ar relativt. Om det ar vart det for baltiska arbetare att komma til Sverige och jobba sa gor de det for att det ar battre an att jobba hemma. Alltsa tjanar de mer pengar har. Med deras laga kostnader tar de sakert jobb som inte annars skulle blivit av efterssom de Svenska hantverkarna varit allt for dyra.
Sa byggde jag min sommarstuga.
Utan den billiga arbetskraften hade jag gjort det sjalv. (Tagit ledigt och forlorat lon) . Arbetarna (Polackerna) tjanade bra oxa.

Kapitalistsvin, rasist, fascist tanker du nu.
Kunde inte vara mer fel. Jag ar arbetare, pengarna till sommarstugan tjanade jag ihop nar jag jobbade i mellanostern. Dar tjanade jag midre an landsmannen, hade samre jobb, men jamfort med Sverige tre-dubblade jag nastan min inkomst.

An en gang tjanade alla pa det. Hade inget med rasism att gora. Bara utbyte av tjanster.

Det ar har hela din teori faller.
Svenska foretag utnyttjar inte de baltiska arbetarna mer an vad balterna utnyttjar de relativt hoga lonerna i Sverige. Det ar en affar alla tjanar pa.

Jag ar overtygad om att om du fragade de baltiska arbetarna vad de tyckte var mer framlingsfientligt: -Bli utjagade ur landet av facket pga av att de inte klarar konkurrensen, eller arbetsgivarna som gav dem jobben sa ar deras svar inte sa svart att lista ut.

Att kalla alla for rasister eller framlingsfientliga for att de inte tycker som dig ar sakerligen for att dina argument borjat ta slut. En alltmer tydlig tendens i vansterpolitiken numera.

Anonym sa...

Konkurrensen du pratar om är lönekonkurrens. Om det är sant att du är arbetare behöver jag inte förklara det vidriga i situationen, och om du har någon hum om vad fack är till för behöver jag inte förklara varför de reagerade så häftigt.

Anonym sa...

Sista anonym ger här en god förklaring till vad facklig "solidaritet" innebär.

Anonym sa...

Låter vi barnagarna och demonutdrivarna i Livets Ord vara vägledande för vår uppfattning om den svenska kristendomen?

Naturligtvis så är det rätt av media att rapportera om en enskild iman som tydligen är spritt språngande galen. Förhoppningsvis leder det till att han blir avsatt.
Det intressanta ska bli att se hur vår kära höger, gissningsvis någon fin "liberal" kommer att använda den här galenpannan för att främja sina egna politiska syften, som verkar vara att skrämma upp folk så mycket det går för islam och det annorlunda.

Jag tror att Bin Laden, (om han lever) ifall han skulle få nys om det svenska debattklimatet, skulle skrocka gott. Han har verkligen lyckats med sitt mål att polarisera världen, med god hjälp av sin kompis Bush och Lars Leijonborg inte att förglömma. Sverige är väl ett av de länder som kan känna sig lugnast när dte gäller eventuella terrorattacker. Ändå försöker (vissa av) våra politiker skrämma upp oss med fundamentalism och kommande kravaller i Rinkeby.

Anonym sa...

För övrigt så är jag positiv till arbetskraftsinvandring. Den svenska vänstern och socialdemokraterna öppnade för en ganska omfattande sån när dte rådde arbetskraftsbrist på 70-talet. Men naturligtvis ska de som kommer hit för att jobba ha samma löner och rättigheter som svenska arbetare. (Dvs inte högerns löne- och sociala dumpning.)

Om några år när 4-talisterna går i pension kommer vi antagligen att få se rätt mycket sådan.

Anonym sa...

Staffan W,

Du kanske missade det ursprungliga inlägget men den här gången var det faktiskt en fin "kommunist" som utnyttjade tillfället för att främja sina egna politiska syften.

Anonym sa...

Nu har det hänt i gen, alldeles nyss spydde lokalnyheterna ABC ut sitt islamfobiska hat. Tydningen säljer mosken på medborgarplatsen ljudkassetter med uppmaningar till att mörda judar. Nyheten var otroligt vinklad och trots att ledningen för mosken tyckte att det var olyckligt, menade moskeledningen att man fick ta hänsyn till språkbruket. Men man fick uppfattningen av reprotaget att det skulle vara anmärkningsvärt att sprida antisemitism men det är det väll inte Ali det är väll rätt??????

Anonym sa...

Citat

Vi tror väl alla att Byggnadsmännen tänker på de stackars balternas bästa när de vill köra ut dem ur sverige?
------------------------------
Nä vi tror såklart att Svenskt näringsliv inte har nåt annat att göra hela dagarna än att ägna sig åt internationell solidaritet och att det är uteslutande därför som dom betalar en rättegång åt ett företag som inte ens är medlem i deras klubb.

Vi tror också att Waxholm inte alls är ett fall som man försöker skap nya "normer" när det gäller hur kollektivavtal ska skötas utan att det helt enkelt handlar om att svenskt näringsliv och högern av nån anledning börjat bry sig om hur arbetare i andra länder än Sverige har det.

Vi har också förstått att svenska företag som en konsekvens av detta kommer att betala minst 75 spänn i timmen i sina företag som är etablerade i t.ex dom baltiska staterna och ..tja..Kina..för den fina soldidaritetens skull.

Det är inte bara vad vi tror..utan det är vad vi ....vet .... utifrån dom fina formuleringar vi sett runt detta tema från Svenskt näringsliv och högern.

Traditionellt har ju dessa två alltid stått främst när det gäller att bry sig om arbetarnas viklllkor.

Det var ju faktiskt därför dom stränmgde igen hela brancher här i sverige ochg flyttade utomlands.

För att få betala riktiga löner.

Det fick dom ju inte här i Sverige.



DN?

Jag visste inte att det var en fascist tidning.Jag har läst den sen 67 och aldrig kommit till den slutsatsen.Visst är vissa som skriver i den gnälligare än t.o.m mig men facistisk?

olydig sa...

Markus:

Zarembas propagandistiska texter undviker just min poäng: Varför ska utländska arbetare inte tjäna lika mycket som svenska, just på grund av att de kommer från ett annat land? Varför är de inte lika mycket värda som svenska arbetare?

Jag ser gärna arbetskraftinvandring, men varför ska vi dela upp människor i B-lag och A-lag? I solidaritet med de invandrande arbetarna är det minsta vi kan göra att se till att de inte utnyttjas av giriga arbetsgivare.

Frågan är alltså: varför ska invandrare tjäna mindre, enbart på grund av att de är just invandrare?

Anonym sa...

Dream on Erik. Företagen anställer på prislapp.

Och fackets privilegier är dina privilegier (om du arbetar).

Anonym sa...

aha! som med grodan som man ska kyssa, så att det blir en prins..

/j

Anonym sa...

Jag driver ett företag som tillverkar textiler i Indien väldigt billigt.

Jag förmodar att många av er här inne ser mig som en utsugare. Men frågan är om inte jag har gjort mer för de indierna än ni?

Ni sitter gärna och gnäller över att det är osolodariskt etc. Men frågan är om indierna eller letterna håller med er. Eller om ni i själva verket gör deras situation värre? Genom en bojkott så länge de inte har samma löner. Jag tror mer att de flesta försöker hjälpa sig själva eftersom arbetarna i Sverige inte har högre kompetens utan bara tar mer betalt.

Anonym sa...

Men frågan är om inte jag har gjort mer för de indierna än ni?
.................................

Det beror på om du ger bort klaäderna dom tillverkar..annars är det vi som betalar både din och deras förtjänst.

Anonym sa...

Han har skapat en del av värdet.PÅ samma sätt som aktieägrana I GM har skapat en del av värdet i GM.Resten har dom som bygger bilarna OCH dom som köper dom skapat.

Så ser jag det.

Anonym sa...

Lite gammal hederlig kolonialistisk överlägsenhetsanda här. Indierna kan ju inte allt det där helt själva nej. Dom förstår inte varken industrin eller marknaden som C gör.

Anonym sa...

C: Men frågan är om inte jag har gjort mer för de indierna än ni?

Och svaret är nej. Du kanske inte riktigt har förstått det här, men det är faktiskt de som gör någonting för dig. Textiler, för att vara precis. Sen betalar du dem mindre än textilerna är värda. Du bör alltså vara jävligt tacksam gentemot dem, och droppa den självgoda attityden.

Anonym sa...

Citat Erik

Ok, jag formulerar om mig: han har skapat ett företag som tillåter att alla skapar värde (åt sig själva).

.................................

Yes
Vi är överens.Sen är det bara en fråga om hur fördelningen och styrningen.Det är där problemen ramlar in.

Anonym sa...

Hur dåligt omdöme får man ha! Skäms! Det du försvarar är yttringar som dessa:

”Domens dag ska inte komma förrän muslimerna kämpar mot judarna. Muslimerna ska döda dem och judarna ska gömma sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga: Åh, muslim, det är en jude bakom mig. Kom och döda honom.”

"Åh, gud, utrota judarna, Åh Gud, utrota judarna, Åh Gud, utrota judarna! Åh, Gud, förbanna dem och fördriv dem och låt dem piskas av lidande. Åh Gud över himmel och jord!”

Åke Green är en beskedlig landsortspredikant som aldrig någonsin uppmanat till skändligheter likt dessa. Ändå väcker hans predikan uppståndelse och förargelse iblan mediaetablissemangets proffstyckare. När vi däremot har en islamistisk internationell terrorism vars ideologer sprider sitt hatiska budskap i moskéer i sverige talas om "islamofobi". Terroristerna skrattar åt oss och kallar oss med rätta dumbommar som inte kan försvara vårt eget land.

Du är en medlöpare!

Anonym sa...

De som uttalade sig mot antisemitism på 30-talet kallades nog också medlöpare. Då var judarna de stygga, nu är det muslimerna. Annars mar mycket lite ändrats.

Anonym sa...

Jag driver ett företag som tillverkar textiler i Indien väldigt billigt.

Jag förmodar att många av er här inne ser mig som en utsugare. Men frågan är om inte jag har gjort mer för de indierna än ni?
¨

Inna jag svarar på det skulle jag vilja veta hur mycket du betalar dina arbetare i förhållande till genomsnittslönen. Hur många timmar om dan de arbetar. Om övertid är frivillig eller obligatorisk. Om de är försäkrade. Osv.

Om det visar sig att du erbjuder dem ett arbete som går att förena med ett gott liv så tycker jag inte att du är en värre utsugare än en svensk arbetsgivare. Men om de tvingas jobba 12-timmarsdagar för 20 kr, som så många andra, så menar jag att du är en skamlös opportunist som utnyttjar människors fattigdom. och dessutom skryter om det.

Anonym sa...

Jag känner att jag uttryckte mig fel när jag sa gjort mer än "ni". Självklart menar jag att ni är de som motarbetar globalisering och användande av utländsk arbetskraft. Inte ni som köper varorna. Eftersom jag skulle sluta köpa in så fort ni slutade köpa, är både indierna och jag beroende av er.

Däremot så är det knappast så att indierna bara gjort nåt för mig och jag inget för dem. De har mot betalning gett mig en vara som jag kan sälja utomlands. Har inte jag gjort nåt för dem när jag får ut deras vara på en för dem, helt ny marknad?

Skulle ni motståndare hellre föredra att Indierna prisatte efter västerländs prissättning och på så sätt inte fick ut sina varor någonstans?

I så fall skulle de svälta och de skulle inte skylla på sånna som mig, de skulle skylla på er som gjort de omöjligt för dem.

Jag förstår att det är enkelt för er att säga att det är fel att betala mindre till vissa. Ni kan lätt rättfärdiga era resonemang för er själva genom att tänka "vi tänker ju bara på allas bästa" även de fattiga. I själva verket skulle ert tankesätt innebära sämsta möjliga för alla partet, om det började tillämpas i verkligheten.

Anonym sa...

Det är säkert roligt att hitta på resonemang som legitimerar svältlönerna du betalar ut, och det hjälper dig kanske att sova på natten, men kan du inte du inte dra det för någon som bryr sig i stället? Din familj, till exempel? Annars är nog både du och vi mycket väl medvetna om att du blir rik på andras underbetalda arbete. Kul för dig, men bespara oss dina ursäkter och intellektuella kullerbyttor.

Anonym sa...

haha hitta på resonemang? så du menar att det faktum att ingen skulle köpa deras varor om de inte var billigare är ett påhittat resonemnag?

Det är sånna som du som försöker bekämpa att fattigdomen förintas, inte jag.

Dessutom behöver jag inte ursäkta mig för någon. Om jag hade dåligt samvete skulle jag knappast ta upp det här. Jag är snarare stolt över att jag ger någonting till Indien, det kan man knappast säga att du gör.

Du föedrar att vi i väst skickar över lite kläder då och då. Själv föredrar jag att låta dem tjäna sina pengar på det de är duktiga på. Vad är felet med att låta dem bekämpa fattigdom med de det kan istället?

Anonym sa...

Det de är duktiga på är alltså att vara underbetalda? Right. :D

Det verkar som att jag kom åt en öm punkt. Du behöver inte vara så defensiv, jag klandrar dig inte för att du utnyttjar människor i sämre ställning för din egen vinning. Jag skulle säkert göra det själv om jag hade möjligheten. Men du får gärna sluta hyckla med det, det är bara larvigt.

Anonym sa...

Jag hycklar verkligen inte.

De får mindre betalt och kan därför producera lika bra varor till ett bättre pris. Alternativet för oss i väst är. Fördöm deras löner, handla inte med dem och svält dem på så sätt. Eller handla med dem och låt bättre villkor växa fram i takt med landets utveckling.

Det är ingen defensiv, det är ett faktum att handel med Indien är bättre än bidrag till Indien.

Det är skrämmande att du är villig att använda en metod som du samtidigt fördömmer. Säger en hel del om dig själv och även en hel del om hur mycket dina åsikter är värda.

Om du är vänster visar det framförallt hur lång tid det skulle ta för dig att bli höger om du hade tillräckligt med pengar i fickan.

Anonym sa...

Huvudet på spiken, C! Högern företräder överklassens intressen. Jag är inte överklass, således är jag vänster. Det handlar om egenintresse, C, i ditt fall liksom i mitt. Skillnaden mellan oss är (bortsett från våra olika klasstillhörigheter) att jag inte är en hycklare.

I indienfrågan kan jag komma med ett tredje alternativ, förresten: betala arbetarna lite mer och få lite mindre profit. Det är förstås ett helt orimligt alternativ ur din synvinkel, eftersom det går rakt emot ditt egenintresse. Fast vem vet, de indiska arbetarnas egenintresse kanske en dag manifesterar sig i facklig kamp. Den dagen, den sorgen, eller hur, C?

Anonym sa...

förstår vad du menar. Glad att höra att du står för vad vänstern egentligen är och att du erkänner att röstar för ditt eget bästa istället för allas bästa. Det är som sagt skönt att höra och det får mig att inse hur glad jag är att vänstern inte styr.

Självklart jobbar jag av eget intresse, självklart. Dock kan jag utan att hyckla, säga att det jag gör är det bästa ur indiernas synvinkel såväl som min.

Jag köper billig arbetskraft och de får jobb.

Även om de inte är samma lön så är det fortfarande jobb, jobb de inte skulle ha om sånna som jag själv inte använde oss av det.

Anonym sa...

Ja det är skillnaden på profit som är det stora. Vore det inte så lönsamt för dig skulle du nog inte tillverka i Indien. Så fort de indier som jobbar åt dig får till stånd att kräva mer lön flyttar du vidare till nästa låglöneland. Således är du beroende utav att somliga hålls fattiga och kräver mindre löner.

Mardrömmen för den moderna kapitalisten är att rikedomarna jämnas ut.

Anonym sa...

Jo jo Erik, de rikaste länderna, men bolagen som producerar och som tänker på sin profitkurva är i behov av fattiga.

iländerna vill givetvis handla sinsemellan, men handelsvarorna måste hämtas någonstans ifrån.

Anonym sa...

Och förresten: " de länder som handlar mest mellan varandra är de allra rikaste!"

Menar du i volym eller kronor? Pratar du pengar trampar du ju din egna argumentation på svansen. I tillägg till att argumentationen inte täcker det jag nämnde i förra inlägget ang. varornas produktion.

Rika tar mer betalt!

Anonym sa...

Förstår hur du tänkter Steve och det är ganska korrekt. Så länge jag handlar med varor som skall säljas relativt billigt måste jag ha en billig tillverkning. Därför kommer jag hela tiden flytta produktionen dit jag får bästa möjliga vara, till lägsta möjliga pris.

Det kräver mer jobb från min sida men samtidigt ger det mig mer tillbaka.

Och det stämmer det du säger. En del av världen måste vara fattig för att det skall fungera. Men helt naturligt kommer alltid en del av världen vara fattig. När ett lågproduktionslands blir en populär handelsplats, kommer alltid en annan handelsplats slås ut och på så sätt kommer det ena landet klättra ekonomiskt medan det andra faller.

När länder tappar ekonomiskt kommer ständigt nya länder växa, till slut kommer vår generations rika land kanske vara ett lågproduktion land tio generationer framåt.

Ett land konkurrerar ut ett annat med hjälp av billig arbetskraft precis som mellan företag. Sen kommer det utkonkurrerade landet på nåt nytt som ger dem en fördel.
Det kommer gå i en cykel.

Alternativet är att vi slår ut konkurrensen med ett socialist kommunistiskt system. Det kommer leda till att ett ytterst fåtal blir jätte rika (de som lyckas roffa åt sig mest) och massan fattig. Att sätta upp förbud för sånna som mig själv, skulle vara ett litet steg på vägen mot just förstörelse.

Anonym sa...

C: Alternativet är att vi slår ut konkurrensen med ett socialist kommunistiskt system. Det kommer leda till att ett ytterst fåtal blir jätte rika (de som lyckas roffa åt sig mest) och massan fattig.

Nu kanske du inte har tänkt så noga på det här, men det är liksom precis så det är nu. Du är en av dem som roffar åt sig, och de indiska arbetarna tillhör de fattiga. Lustigt, va? Det måste innebära att du är kommunist.

Fan, är jag liberal då?

Anonym sa...

Det finns tillräckligt med rikedomar för att ingen skulle behöva vara fattig. Men somliga har ett okritiskt behov av att bli så rika de bara kan. De förstör för en mer rättvis fördelning.

Börja med att sova dåligt om nätterna kanske.

Anonym sa...

Om du kallar hårt jobb från min sida och anställnings tillfällen till indier att roffa åt sig, javisst, då är jag kommunist.

Skillnaden mellan oss är att du vill ha allt jag sliter ihop gratis. Du kanske helt har missat att Indien är en av världens mest växande ekonomier. Tror du inte det har att göra med sånna som jag köper varor från dem?
Kan du inte förstå att det kommer leda till att indierna över lag kommer att få det mycket bättre?

Om du kan komma på nåt bättre sätt att hjälpa dem upp från fattigdom så lyssnar jag gärna.

Steve ditt tankesätt är det mest idiotiska som finns. Alla ska få lika mycket utan att ha förtjänat det. Förstår du inte att all välfärd och allt vi uppnåt kommer falla samman om allt skall delas upp lika. De enda som kan motivera en sådan idé, är de, som själva är okapabla till att skapa något, och därför kräver att att någon annan ska skrapa ihop din välfärd åt dig.

Vi skulle testa ditt system, så kan vi se hur mycket fattigdom du skulle utplåna.

Anonym sa...

C: Om du kallar hårt jobb från min sida och anställnings tillfällen till indier att roffa åt sig, javisst, då är jag kommunist.

Visst är det ibland hårt jobb att roffa åt sig av vad andra skapar. Det kan vara jobbigt att råna, mörda och våldta också.

Anonym sa...

Jag är väldigt tacksam att Erik satte ord på vad jag tänkte. Har tyvärr inte de skriftliga kvaliteerna till att kunna göra mig förstådd tillräckligt bra.

I övrigt Erik så läste jag på din blog att du håller på med en mycket trevlig bok, är själv på sida 900. Kan tyvärr inte skriva där eftersom jag inte är registrerad på blog.

Ha de fint/

C

Anonym sa...

Naturligtvis är det inget nollsummespel. Välstånd skapas av alla som arbetar, och omfördelas till ägarna. Det är därför de indiska arbetarna är fattiga och C är rik. Det är också därför jag tjänar 10 000 efter skatt i månaden, medan en chef i Skandia eller något tjänar det på en dag.

Anonym sa...

2Steve ditt tankesätt är det mest idiotiska som finns. Alla ska få lika mycket utan att ha förtjänat det. Förstår du inte att all välfärd och allt vi uppnåt kommer falla samman om allt skall delas upp lika.

Jag pratar inte om bistånd för att jämna ut utan om utjämning av vinster bland de som arbetar med en produkt (t ex). Men jag förstår att du inte ens kan se åt det hållet och därför antar att jag hade i åtanke en massiv utdelningsdag där alla jordens medborgare får lika mycket och så är alla glada.

Att sedan prata om vem som förtjänar rikedomar och med det antyda att de rikaste människorna förtjanat att bli det visar på ytterligare bristande kunskap i hur vissa delar av världen gått till väga för att bli så rika, och inte minst hur vissa bolag gått till väga för att plussa på kontot så maximalt. Du har ju en total tilltro och det är säkert skönt för dig men du kommer förmodligen i din okunskap gå allt för långt även du och bli motarbetad av mindre puckade rättvisedebattörer än jag.

Anonym sa...

neolib: blablabla

Anonym sa...

Arbetsköpare lever på att parasitera på andras arbete. Säg det högt tre gånger. Låt det smälta in.