tisdag, december 27, 2005

Post Tsunami

Nu har det gått ett år sedan tsunamitragedin, en av världens värsta naturkatastrofer i modern tid, som också drabbade många svenskar. Det som följt därefter, här i Sverige, har drivits av mediernas kommersiella och politiska hetslogik och borgerlighetens cyniska strävan efter att vinna riksdagsvalet utan att vilja kännas vid sin impopulära politik. I efterhand kommer det kanske att vara möjligt att tala om de många väsentliga frågor som katastrofen rest och även kunna skärskåda det ovärdiga skådespel som huvudsakligen har karaktäriserat ”debatten”.

Jag har skrivit om katastrofen och debatten, här och här, och länkat till andra inlägg som försökt anlägga en kritisk synvinkel mitt i hetsen. Men idag vill jag framför allt tipsa om en längre artikel av Peter Gustavsson, som under rubriken Dags för klarspråk om tsunamin, sammanfattar problematiken och lägger en grund för en vettigare debatt som skulle kunna växa fram om fler har civilkurage att ta ansvar för den.

Ta en stund och läs artikeln. Och sprid. Den förtjänar en bred läsekrets.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Med din logik avfärdas all kritik mot en korrupt regering med att den skulle bero på maktbegär och absolut inte om värnande av medborgarna.

Ter sig lite bizzart att sitta i maktkartellen och vifta bort all kritik som om den skulle ha en dold agenda.

Det är för övrigt samma metod som används av de konservativa i USA som viftar bort all kritik mot irakkriget som opatriotisk och amerikahatande. Med din logik kan man alltså inte arbeta för medborgarnas intressen mot en korrupt och maktfullkomlig regering som de i Sverige och USA. Det vore ju landsförräderi eller i bästa fall maktbegär!

Linus sa...

Annars kan man ju tänka sig att det är just det här specifika fallet som Ali pratar om. Om man ska använda samma logik på dig så blir ju din logik att kritik mot en regering aldrig kan bero på maktbegär.

Borgerlighetens logik befinner sig så långt bort man kan komma från intellektuell hederlighet och sunt förnuft.

Anonym sa...

Logiken är att denna gång beror kritiken på borgerligt maktbegär. För så är det. Det har Ali bestämt medelst sin något töjbara logik.

Anonym sa...

Om man ska använda samma logik på dig så blir ju din logik att kritik mot en regering aldrig kan bero på maktbegär.

Nej bara för att jag pekar på ett utspritt fenomen betyder det inte att jag säger att det alltid är så.
Det är ju faktiskt Ali som sitter och år ut och år in i vänsterkartellen och sprider konspirationsteorier om den onda oppositionen med dold agenda.

Just det här fallet agerar Ali dörrmatta åt de maktfullkomliga och är en "nyttig idiot". Däremot skulle jag vilja påstå att tex den amerikanska oppositionen säger en del (faktiskt inte så mycket) vettigt i sin kritik av Irak-kriget.

Sorgligt att så många i det här landet köper propagandabilden med blockpolitik och svartmålad opposition.

Anonym sa...

Peter Gustavssons artikel förtjänar att läsas av alla.
Har själv undrat hur resebolagen kom undan så enkelt...

/I

Anonym sa...

Om man ska använda samma logik på mig så blir ju din logik att kritik mot en uttorkad bög aldrig kan bero på brist på dasspapper.

Nej bara för att jag pekar på ett billigt fnask betyder det inte att jag säger att det alltid är så (billigt).
Det är ju faktiskt Norberg som sitter och år ut och år in i högerkartellen och sprider konspirationsteorier om den onda folkmajoriteten med dold agenda.

Just det här fallet agerar Norberg dörrmatta åt små alver och är en "nyttig idiot". Däremot skulle jag vilja påstå att tex den amerikanska kristna högern säger en del (faktiskt mycket) vettigt i sin hyllning av Irak-kriget.

Sorgligt att så många i det här landet köper propagandabilden med blockpolitik och svartmålad opposition.

Anonym sa...

Ta en stund och läs artikeln. Och sprid. Den förtjänar en bred läsekrets.

Anonym sa...

"Post" styr ackusativ...

Ali Esbati sa...

Nån som tittat på Life of Brian? ;-)

Vilken deklination är "tsunami" då? "Post tsunamam"? "tsunamem?"...