torsdag, januari 19, 2006

Den nya tryggheten

Apropå hamnarbetarprotesterna häromdagen fick jag denna suddiga, med mobilkamera tagna bild, via en vän. Två prickskyttar på taket till EU-parlamentet siktar in de fackliga demonstranterna utanför huset. Überstatlighet.


Det känns också rimligt att i sammanhanget ge spridning åt dessa klockrena slutord från Petter Larssons krönika i radions Obs (hittat hos Kalle Larsson):
"Jag kan ta gift på att man hade satt in militär i Göteborg om det hade varit lagligt. Därför ska det inte vara det."

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det KAN ju vara så att krypskyttarna inte är där för att sikta på demonstranter utan för att skydda parlamentet mot terrorister. Jag säger inte att det är så, men sannolikheten är ganska stor.

Anonym sa...

Förläst Djävel said...

Det känns obehagligt när du(Daniel)inte vågar följa ditt resonemang hela vägen. Du döljer dig i en mellanstadiefras, utan egentlig tveksamhet. Vad förväntar du av oss läsare när man läser ditt inlägg?

"jag säger inte att det är så..."
Men i andetaget innan har du redan gjort en nitisk insats för världsfreden genom att högtidligt påpeka att det nämligen kan vara så att prickskyttar gör ett viktigt jobb i att mota demokratins allätande fiende: Terroristen

Olustigt.

Alla vi som var på EU-toppmötet vet och såg polisernas farsartade insats och i själva verket totala haveri. En ännu mer pubertal militärkår hade förmodligen avrättat halva demonstrationståget i "självförsvar".

Anonym sa...

Okej.

Mitt resonemang.

Saken är att EU-parlamentet borde vara ett självklart mål för eventuella terroristattacker (något som faktiskt förekommer, men det kanske du har missat?). Därför är det inte konstigt om de har "krypskyttar" på taket, eller beväpnade vakter vid entrén.

Vi vet inte om de alltid är där, eller om det är just för att övervaka demonstrationerna. Vad vi däremot vet är att ingen demonstrant blev skjuten - så det kan knappast har varit syftet, även om man kan ana antydningar åt det hållet.

Ali Esbati sa...

Så om det blir en vana att skicka in kavalleriet att bevaka säg moderata valmöten, eller om man sätter i system att armén manövrerar med stridsvagnskolonner i samband med förstamajdemonstrationer, så är det ok så länge ingen blir skjuten? Då måste sytet ha varit att lufta hästarna respektive testa stridsvagnskörning i bebyggelse?

Anonym sa...

"Dessutom finns det inget på bilden som ens antyder att krypskyttarna "siktar in" någon, eller att det är krypskyttar det frågan om överhuvudtaget."

HAHAHA.

Nä, sant, det är nog två goa gubbar som softar på taket i det mysiga januari-vädret. Med vapen?

Anonym sa...

Nä, sant, det är nog två goa gubbar som softar på taket i det mysiga januari-vädret. Med vapen?

Är det bara jag som inte ser några vapen? Kan mycket väl vara så att det är säkerhetssamordnarna som befinner sig där uppe för att få bättre överblick över situationen. Snacka om att dra långt gångna slutsatser av en mobilbild.

Kan någon förklara vad projicering är och hur man kan bota denna åkomma hos hr Esbati?

Anonym sa...

Ser någon vapen på bilden? Möjligen håller den bortre mannen i något (vapen?) och möjligen tittar han ner. Men ni behöver inte vara oroliga, ni ska inte tro att EU-prickskyttar skjuter från höften, jag är säker på att dom skulle ligga ner.

Om man läser in för mycket i ofullständig information gör man sig då inte skyldig till samma fel som Ali beklaga i förra posten? Men det är klar Ali har alltid rätt.

mupp

Anonym sa...

"Så om det blir en vana att skicka in kavalleriet att bevaka säg moderata valmöten, eller om man sätter i system att armén manövrerar med stridsvagnskolonner i samband med förstamajdemonstrationer, så är det ok så länge ingen blir skjuten?"

Man brukar tala om att jämföra äpplen med päron. Det där var som att jämföra äpplen med meloner eller nåt.

Tyvärr. jag kan inte se nåt problem med att det står två personer, "krypskyttar", vakter, poliser etc. på taket till EU-parlamentet som säkerhet. Det betyder givetvis inte att jag vill ha in stridsvagnar och halva kavalleriet för det.

Alejandro Firpo sa...

är nog inne på daniels spår...förstår inte riktigt vad Ali vill med sitt inlägg, jag menar, vill han inte att det ska finnas nåt som helst säkerhetstänkande? Ali skriver i sin kommentar nåt om att sätta "i system att armén manövrerar med stridsvagnskolonner i samband med förstamajdemonstrationer" ?? Vadå? Skulle detta vara en naturlig utveckling av att det finns vakter kring Eoropaparlamentet? Nä, nu är du nog ute o cyklar...

/Alejandro
www.alejandrofirpo.blogspot.com

M Hazard sa...

Det är ju härligt att folk är så oberörda av utveckligen mot ett fullfjädrat bodströmsamhälle. Antagligen för att de som Dan Berglunds sosse önskar:

"Och skona mig från frestelser av alla hemska slag
Att strejka & att bryta mot Svea Rikes Lag
Och skänk mig fler poliser med pansarfordon
Ifall pöbeln och packet skulle våga ta sig ton"

Anonym sa...

Hehe... klagade inte Ali nyss på att Condoleezza Rice och att hon fick nån suddig bild att vara massförstörelsevapen?

Och nej, det går inte att jämföra med att "köra stridsvagnar på första maj".

Anonym sa...

och jag som trodde att bilden var nån slags fortsättning på väggraffittiserien.

Anonym sa...

Marge, I agree with you -- in theory. In theory, communism works. In theory.

- Homer Simpson

Anonym sa...

Ganska stjälvklart att ha krypskyttar på taket till eu parlamentet igentligen. Med åtanke på att en hel del av europas befolkning hjärtligt hatar EU så lär man behöva ganska extrema säkerhetsåtaganden. Bevare oss för folket :P

Anonym sa...

De svartklädda poliserna på taken var inga krypskyttar utan var beväpnade med ganska stora tårgasgevär. Med gevären sköt de upp behållare stora som en sprayburk som, uppe i luften, exploderade varpå små puckar med tårgas föll ned bland hamnarbetarna. Nere, på marken, använde de sig av pepparsprej men även någon slags bomber som de kastade in i folkmassan.

End of discussion?