söndag, januari 15, 2006

Det andra USA

Via Erik Stattin hittar jag American Left Ephemera Collection där man kan se fotografier och affischer från den amerikanska vänsterns historia. Påfallande många rör förstås kampen för etnisk jämställdhet och mot rasistiskt våld.



Vill apropå det själv tipsa om sajten Without Sanctuary som handlar om lynchningar i USA. Fångade på vykort som skickades runt en bra bit in på 1900-talet. Det är skakande och vidrigt.

Jag bläddrar runt bland bilderna. Man kan se dem som dokumentation av en mörk historia som kastar sin skugga över dagens amerikanska samhälle – detta är inte många generationer tillbaka – men också som en manifestation av samhälleligt avhumaniserande. För dem som står och tittar på, fotograferar, ler, är det som sker inte riktat mot människor. Det kan bli möjligt, för att det så man där och då talar och tänker om negrerna, i grunden för att det är så samhällslivet är organiserat. Idag är det annorlunda på en del sätt, men likadant på andra. Det är bara att slå på tv:n, läsa av strömningarna i tiden.

Och i bakgrunden hör jag Strange Fruit, Lewis Allens dikt, tonsatt av Sonny White. Den är nog mest känd med Billie Holidays plågade bluesröst, även om jag själv föredrar den med min favorit, den fantastiska Nina Simone. Jag kan fortfarande minnas när jag hörde den där låten första gången. En dokumentär om just lynchningarna och vykorten. Och så bryter låten fram, texten växlar med bilderna. Tårarna. Känslan av att världen bara går att stå ut med om man antingen blundar eller kämpar.
Southern trees bear strange fruit,
Blood on the leaves and blood at the root,
Black bodies swinging in the southern breeze,
Strange fruit hanging from the poplar trees.

Pastoral scene of the gallant south,
The bulging eyes and the twisted mouth,
Scent of magnolias, sweet and fresh,
Then the sudden smell of burning flesh.

Here is fruit for the crows to pluck,
For the rain to gather, for the wind to suck,
For the sun to rot, for the trees to drop,
Here is a strange and bitter crop
.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Och raslagarna i USA avskaffades inte förrän 1967. Då var jag 23 år gammal. Det känns inte så avlägset för mig, även om det för dagens ungdomar förmodligen ligger lika långt tillbaka som stenåldern. Fast Stalins utrensningar på trettiotalet verkar många av dem ha upplevt förstås. Tidsuppfattning är uppenbarligen något mycket relativt.

Anonym sa...

Ali, vad är din slutsats? vad är poängen? vad vill du ha sagt?

Alejandro Firpo sa...

Vicepresidentkandidaten John Edwards har sagt att det i dag finns "två Amerika - ett för de välbeställda, privilegierade med goda kontakter, med goda jobb och fungerande hälsovård och skolor, och sedan ett annat Amerika för alla andra".

Det här är talande för USA. Finns enorma sociala orättvisor. Men. Samtidigt finns en unik positivism. Misstaget många gör är att sammanblanda USA:s utrikespolitik med det amerikanska folket, big mistake!

Tyvärr finns det alltför många debattörer (!?) som valt att bara se de negativa sidorna...särskilt här omkring :-)
/alejandro
www.alejandrofirpo.blogspot.com

Anonym sa...

Vi ska inte glömma bort att lynchningar förekommit på betydligt nämare håll också. Se http://fotolasse.se/index.php?s=Tammerfors&submit=Search

När jag kollade bilderna kom jag också att tänka på Billie Holidays Strange fruit. Den melodin blev utsedd till 1900-talets bästa melodi alla kategorier. Ett helt rätt val.

Anonym sa...

"Snöfallet said...
Ali, vad är din slutsats? vad är poängen? vad vill du ha sagt?"

Om frågornar är seriösa, Ja, då är Det illa.

Snöfallet, vad är din slutsats av din tolkning? Vad är poängen med dina frågor? Vad vill du ha sagt? (inte för att jag bryr mig, men tänkte ändå att åsiktskorrektmaskinen kunde få jobba lite)

Kan ju bli ganska kul det här, när man tror sig kunna läsa, men ändå inte riktigt löper linan ut.

Anonym sa...

När boken om kapitalismens och marknadsdiktaturens illgärningar och massmord tillåts komma fram kommer dåd som dessa utan tvekan få en framträdande roll, liksom utdelandet av virusinfekterade filtar till de indianer som fortfarande inte fått någon upprättelse och massmorden på dem.

Slavhandeln krigen, herregud....

Anonym sa...

En svart historia för USA, en rasism som finns än i dag. I slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet förekom det i snitt nästan en lynchning i veckan. Till detta kan man lägga avrättningar inom lagens ramar och hur många av dessa domslut som var tvivelaktiga och rasistiska. Nuförtiden leder sydstaterna statistiken över dödsdomar med svarta i majoritet.

Jag tycker att det trots allt är en viss skillnad på att det förekommer lynchningar i krigs och orostider och att det i fredstid decennium efter decennium ses mellan fingrarna från staten och samhället med att det frekvent förekommer att en viss grupp utsätts för detta. Lynchningar är väl snarast bara toppen av isberget av den repression som denna grupp i samhället utsattes för.

Anonym sa...

Kan man kanske få tipsa om ytterligare en fotorepotagebok som heter american pictures. Att det fanns en onlinevariant på den upptäkte jag nu.

Boken är ett reserepotage från USA där författaren, en dansk prästson, gör en 5 årig resa med en resekassa på 40 dollar! Fascinerande läsning om allt från slavplantager till KKK möten i 70-talets USA.

Anonym sa...

förlåt för länken,
ska det ju vara!

Anonym sa...

Förläst djävel said..

Sker det inte tysta och pyskiskt terroriserande lynchningar mot invandrare i Europa idag? Mobbning, diskriminering och utestängning dödar kanske inte ens kropp, men en människas själ.

De kapitalistiska maktstrukturerna med rika, vita män högst upp kan vilken dag som helst bädda vägen för fascistiska massmord i vilken europeisk huvudstad som helst. Bara omständigheterna är rätta och att de med privelegier kan tjäna något på det.

Kapitalisten har aldrig brytt sig om dem utan medel. De har aldrig tagit ett ärligt socialt ansvar. Finns ingen anledning att lura sig själv och tro att den nyliberala ordningen så småningom kommer lösa de bestående konflikterna.

Dikten som Ali lanserade är inte något som hänt, utan något som sker hela tiden. Även här, dock i muterad oc vilande form. Redo att gå ur sitt bo vilken tidpunkt som helst och förpesta tillvaron för utsatta människor. Inte sällan känns det som boet är finansmarknaden och dess förlovade platser.

Anonym sa...

Jag vill ha ett svar.

Du representerar officiellt ett parti som jag röstat på i över 30 år.

Varför tar du bort mina poster.

Ali Esbati sa...

Hej Intellektell.

Jag representerar absolut inte vänsterpartiet officiellt på denna blogg.

Jag tar ibland bort inlägg som är rasistiska, irrelevanta eller tenderar att då efterföljande diskussion att spåra ur. Samt därmed sammanhängande svar.

Jag tänker inte presentera någon policy för detta, eller publicera några motiveringar, utan man får räkna med att ett fåtal kommentarer tas bort. Ibland kan man själv uppleva det som onödigt eller felaktigt. Men skulle jag inleda en diskussion om detta skulle jag arbeta heltid med enbart det. Då och då gör jag också försök att stävja metadebatter - alltså debatter om debatten. Så kan det till exempel vara nu.

Egentligen borde jag nog ta bort betydligt fler kommentarer eller stänga av kommentarsfunktionen helt. Kommentarfälten har från början blivit dominerade av obehagliga högerdemagoger med sociala problem, som ägnar en icke obetydligt del av sin tid åt att hänga här. Jag har några gånger återkommit till varför jag ändå låter dem hållas. Det har visst underhållnings- och pedagogiskt värde.

Hälsningar,
Ali

Anonym sa...

"Ola Karlsson said...
Kan man kanske få tipsa om ytterligare en fotorepotagebok som heter american pictures."


Tack för den, otroligt starka bilder. Får skildringar och bilder från depressionen att nästan verka idylliska.



Inte utan att man kommer att tänka på:

"Svenskar fattigare än svarta i USA"

Anonym sa...

Det är ett misstag att påstå att man inte representaerar sitt parti när man driver en blogg.

Det är ganska vanligt att folk oavsett färg säger det och det är helt fel.


Jag accepterar din förklaring i övrigt med reservationen att dårskap inte är politiskt betingat.
Vill du vara konsekvent så måste du antigen stänga kommentarsfunktionen,moderera den eller stå ut med den som den är.

Tor sa...

Här råder det hård censur märker jag. Jag tycker att du Ali Esbati ska ta bort kommentarerna helt eftersom du uppenbarligen inte klarar av att hantera dem.

Länk Ali Esbatis censur av historien

Anonym sa...

Tor,

Jag tycker du sammanfattar den liberala åskådningen på ett bra sätt, nämligen det rättfärdiga i att ta bort saker som man uppenbarligen inte kan hantera.

Jag ser den röda tråden och det liberalt nödvändiga i att omintetgöra de arabiska, latinamerikanska, asiatiska och afrikanska folken.

Hur blir man medlemm i LUF, och finns det någon chans att slippa det beryktade språktestet? Benji

Anonym sa...

"Is that what our movement has been about all of these generations – to get an apology from people who became rich on our backs? There is a method to this racist madness, an assumption that African Americans can be bought by a simple nod from a few white people. Some of these racists will not even give us a nod – the twelve or sixteen senators who did not join in the anti-lynching vote, all but one of them Republicans. The Republican Senate Leader made sure that no member would have to go on record against lynching."


Lynch Law in America
By Ida B. Wells-Barnett in 1900


Det amerikanska inbördeskriget handlade om mer än slaveriet. En fråga om feodalsamhälle och industrisamhälle. Att slavarna trots allt nästan räknades som folk och gav sina ägare ökad rösträtt, ca ¼ - ½ röst per slav har jag för mig, hade naturligtvis också sin betydelse. Det gav storgodsintressena oproportionerligt inflytande. Södern var för det brittiska frihandelssystemet vilket gynnade deras jordbruksexport, man var också intresserade av att utvidga i Karibien med mera jordbruksproduktion vilket inte industrialster som Hamilton var.

Men nordstatarna och protektionisterna vann och bakom världens högsta protektionism byggde man upp världens starkaste industrination. Först mellan WWII och fram till 70-talet blev man mindre protektionistiska.

Emil Lindahl Persson sa...

Jag tycker att Ali uppvisar en ängels tålamod med alla haverister och konspirationsteoretiker som hänger här.

Det finns ett antal utmärkta DISKUSSIONSFORUM på nätet för den som vägrar hålla sig till ämnet och mest vill kasta skit omkring sig.

Och du Tor, tror du kanske att det kan vara så att ditt inlägg försvann tillsammans med den enorma mängd rasistisk smörja som postades här i morse? Det behöver ju inte vara så att allt är en konspiration riktad mot dig personligen...

I normala fall hade jag, för övrigt, skämts, över att över huvudtaget skriva en sådan här metakommentar, men med tanke på hur här såg ut innan rensningen så känner jag mig som en av de sansade.

Anonym sa...

"equal rights" under skäran och hammaren kan bara betyda "no rights". Upphävandet av de individuella mänskliga rättigheterna är en logisk följd av den socialistiska ideologin, läs tex F.A. Hayeks The Road to Serfdom.

Anonym sa...

Bulle...

Jasså, Ali har hittat en gammal klassiker som Strange Fruit, dessutom med B. Holliday. Det vittnar i vart fall om god musiksmak.
I det andra måste jag tyvärr förhålla mig oberörd. Rasismen i USA har sin egen bedrövliga historia, men tycker vi skall granska vår egen bakgård lite mer. Tror Sverige är mer rasistikst än USA av idag. Mupp/sosse/VP eller inte.

Anonym sa...

"Snöfallet, vad är din slutsats av din tolkning?"

att Ali är bra på att bli selektivt upprörd, men mindre bra på att pedagogiskt rikta denna upprördhet i en konstruktiv riktning.

"Vad är poängen med dina frågor?"

eftersom jag inte förväntar mig mkt till svar, så är den mest att göra andra uppmärksamma på Alis brist på syfte och en avslutande poäng.

"Vad vill du ha sagt?"

inte ett dugg för en gångs skull. mer än att jag (fortfarande) är nyfiken.

"(inte för att jag bryr mig, men tänkte ändå att åsiktskorrektmaskinen kunde få jobba lite)"

som du ser besvarar jag - till skillnad från Ali och dig, Benji - alltid frågor eller kommentarer riktade till mig, hur patetiska de än är. tack för tillfället att tydliggöra det ännu en gång.

"Kan ju bli ganska kul det här, när man tror sig kunna läsa, men ändå inte riktigt löper linan ut."

formuleringen innebär att du dissar dig själv, och dessutom stämmer det. jag kunde knappast gjort det bättre. =)

Anonym sa...

Förläst djävel said...


När man läser Snöfallet blir man först irriterad, sedan bedrövad, tillslut ifrågasätter man meningen med det här kommentarsforumet.

Anonym sa...

Här pratas det pratar om rasism.
Vilka var rasisterna när orkanen katrina slog till mot New orleans? Vilka ansåg att det inte skulle ha hänt om vi inte slösade pengar på araber? Vilka påstod i september att de vore inte döda om de inte var svarta? vilka har övergett sin internationalism och solidaritet med det kurdiska folket? På samma sätt förvandlas dessa hemska lynshningar till ett propagandaspel från vänstern Demagogi är det!

Anonym sa...

Jag anmäler härmed "Anonymous 9:38" som kandidat till årets mest förvirrade kommentar. Ja, jag vet att det bara är januari men herregud, människan är ju i världsklass!

Anonym sa...

Ja. Lägg ner kommentarerna. Vänsterkommentatorerna tar ändå inte till sig fakta. Ali som är sämre än de flesta på att ta till sig fakta mejslar ändå bara fram en debatt där de som vagt eller helhjärtat sjunger hans lov får vara kvar.

Anonym sa...

HAHAHAHA HAHA HAHAHA

Jag tror att anonym 2:06 just slog sig in på platsen som årets mest förvirrade kommentar. Konkurrensen är hård, men många är kallade.

Shit pomm fritt.

Anonym sa...

rätt svårt att komma med nåt nytt sista anonym eller?

Anonym sa...

Och vad har kommunismen eller vänstern att bidragit med för frihet, jämlikhet & broderskap? Läs lite historia Esbati, och framförallt - öppna ögonen.

Anonym sa...

Förläst Djävel said...

Vad har du själv bidragit med Attila för jämlikhet och frihet? Utifrån det lilla man läser av dina texter drabbas man av ytterligare meningslöst skeptiskt bloggande utan vare sig substans eller initiativ.

Ali har mod och vågar oförväget framföra baksidorna av det nuvarande samspelet mellan makt, kapital och intentioner.

Det är bara olustigt att skriva att Ali borde läsa historia och öppna ögonen. Hur skulle han inte kunna socialismens historia när han dagligen blir beskjuten och förolämpad av media, bloggare och urskillningslösa polemiker som Ni.

Anonym sa...

Så länge man småflörtar med totalitära ideologier och kritiserar demokratier så bör man få hejdundrande kritik.

Dags att läsa på för alla "förlästa djävlar"?

Anonym sa...

snyggt jobbat Ali

Givetvis måste det cencureras att det var en av Bush företrädare som avskaffade slaveriet.

Såna sanningar passar givetvis inte in i en kommunists världsbild