Det kommer att fortsätta komma sådana förslag. De måste bemötas med politisk mobilisering i varje enskilt fall, men också mer långsiktigt och grundläggande, med bibehållen EU-kritik och systematiskt undergrävande av EU:s makt över den nationella politiken – där de demokratiska möjligheterna för folkliga rörelser är större, och där inte nyliberalismen är fördragsfäst.
I Göteborgsposten idag har vänsterpartiets EU-parlamentariker Eva-Britt Svensson tillsammans med hamnarbetarförbundets ordförande Björn A Borg skrivit en utmärkt artikel. Det är en viktig kamp som hamnarbetarna nu för. Den rör deras arbetsvillkor, men den rör också framtiden för många, många andra EU-medborgare.
Vad är då det egentliga skälet? Varför envisas kommissionen med att driva på och verka för ett direktiv som ingen inom sjönäringen verkar vilja ha? Kommissionen är mycket tydlig när man talar med den. Inte i skrift, men muntligt, har vi fått höra att hamnarna är den enda transportsektor som EU på 50 år inte har lyckats avreglera. Kommissionens hela syfte med hamndirektivet kan därmed sägas vara rent principiellt, att flytta fram arbetsgivarnas positioner.De svenska socialdemokraterna måste vakna ur sin EU-dröm och komma med i kampen för arbetarnas konkreta intressen.
(Kalle Larsson har också reagerat, liksom Ung Vänsters fackligt ansvarige)
17 kommentarer:
Solidaritet mellan arbetarna i en hamn, kan man väl också kalla det.
Du uppmanar socialdemokraterna att föra en politk som leder till konkreta fördelar... bra valårs-politik, men håller det verkligen i det långa loppet? Typisk ståndpunkt från en extrem vänsteranhängare!
GP artikeln:
"Glädjande nog har den svenska regeringen äntligen tagit ställning till hamndirektivet som sådant och säger nej till förslaget i dess nuvarande form. Inte på grund av risken för social dumpning utan av tekniska skäl som för stor byråkrati, svårigheter i samband med licenstillstånd och så vidare."
"Det vore klädsamt om det socialdemokratiska arbetarpartiet intog frontlinje tillsammans med oss."
Arbetare som får stöd av Socialdemokratiska ArbetarPartiet, det kanske hade varit något. Kommer ihåg när de lågavlönade i kommunal försökte slåss för lite bättre villkor. Av en tillfällighet hörde jag Lundby-wedin på första maj, hon pratade och pratade nåt snömos om internationell solidaritet, Lundby-Wedin som själv är från kommunal tycker man skulle ha haft kommunals kamp som ämne det var ju mitt under pågående strejk.
Man kommer så väl ihåg hur LO och SAP liksom knappt ville kännas vid kommunalarna.
Man kommer att tänka på hamnarbetarna i USA och Japan där de har varit framgångsrika i ditt fackliga arbete och har bra betalt och goda villkor.
I 2004 sökte man 3000 till hamnarna i Los Angeles och Long Beach, man hade förväntat sig så där en 20.000 ansökningar, man fick 500.000. Å då är detta fråga om "casuals" som inte är medlemmar i facket och måste komma varje dag för att se om det finns jobb, dessa har långt ifrån de fackanslutnas löner och förmåner men de kan tjäna $21 - $29/timmen men inga förmåner. Men om de får tillräckligt med tid har de möjlighet att komma med i facket och bli USA:s bäst betalda blue-collar worker.
För ett par år sen var de i rubrikerna när de var lock outade på västkusten.
A Union Wins the Global Game - NYT
“Full-time West Coast dockworkers who load and unload ships make on average nearly $100,000 a year, while clerks who keep track of cargo movements average $120,000. Not only does the medical coverage for active longshoremen require no out-of-pocket expenses, but the same holds true for retirees.
Inte heller verkar de vara xenofobiska. Viket jag knappast heller tror att svenska hamnarbetare är.
"Japanese dockworkers, who have almost total control over shipping operations in Japan, heeded a request from American longshoremen not to unload fruit shipped from a nonunion port in Florida."
Bush and the Bosses Target Dockworkers
"For all the media hype about "overpaid" ILWU members, most earn around $80,000 a year--about what a unionized autoworker makes with overtime, and a pittance compared to vast sums pocketed by U.S. CEOs.
The PMA did everything it could to provoke the ILWU--from stonewalling negotiations to imposing life-threatening speedups. But after the deaths of five ILWU members already in 2002--compared to one or two in a typical year--workers drew the line.
A showdown on the Oakland, Calif., docks last month over management's order for dockworkers to work in unsafe conditions led to a mass dismissal. With anger building in the rank and file, ILWU officials instructed members to "work safely." The PMA responded with a lockout September 29--and Bush dutifully followed the employers' script by invoking Taft-Hartley."
The fighting legacy
"Unionism took root among West Coast dockworkers in the early 1930s because of low wages, dangerous conditions and the humiliating "shape-up" system that forced longshoremen to literally beg for jobs.
In the 1934 West Coast waterfront strike and San Francisco General Strike, the union shut down the ports with mass pickets to keep scabs off the docks, at times violating court injunctions to do so. They even battled the cops repeatedly to defend their strike despite the police killing of six strikers.
The union won longshoremen better pay, health care, better job safety, and a union-controlled hiring hall to prevent the favoritism and discrimination of the "shape-up" system.
This couldn’t have happened without the conscious, united action of thousands of workers."
Jag tror inte Ali Esbati förstår innebörden av demokrati. Det är inte demokrati när vissa kollektiv skall stå över de demokratiska processerna som gäller andra.
----------------------------------
Jo om förloppet som avgör besluten är demokratiska.
Facken har inte diktatorisk makt.
Dom är dessutom hur otrevligt det än är för dig som "nyliberal" (eller hur du nu titulerar dig) accepterade som motpart av arbetsgivarna.
D.v.s arbetsgivarna accepterar att facken representerar arbetstagarna.
Att ni inte gör det innebär inte att processen som sådan är odemokratisk.
Det betyder bara att ni har en annan synnerligen märklig ide om vad frihet är.
Er frihet bygger på den starkes rätt i kraft av just styrkan och inget annat.
TV-bilderna i Rapport visade ett antal "strejkande" iklädda rånarluva och beväpnade med allahanda tillhyggen. Strejkrätt betyder inte vandaliseringsrätt. Eftersom dessa tappra gossar arbetar (?) som stuvare i hamnarna kan man kanske kalla dem för "pack"?
Förläst djävel said...
Det slutar alltid med att någon upplyst och präktig MUF'are kallar arbetare "pack". Har du någonsin ifrågasatt medias innehåll? Kan det vara så att de med tillhyggen var totalt 15 personer av flera tusen demonstranter?
Bra ord annars: Vandaliseringsrätt. Vilket vissa tror sig ha på högerkanten på Ali´s forum.
Anonym 12:39 PM
Den förklaringen hör man ofta, att de som bär sig illa åt är en liten andel och alla dom andra goda snälla bra människorna är så väldigt många fler.
Men ändå lyckas dessa 'goda' aldrig stävja förstörele och vandalism.
Det skedde inte nu, inte i Göteborg, det skedde inte Seattle eller Genoa, och inte heller när Reclaim the stree/city (eller vad de nu heter) skall ha 'gatufest'.
Och det klingar förbannat ihåligt, som en bortförklaring. Ansvar är inte bara en juridisk term, det är lika mycket ett moraliskt begrepp och båda tolkningar är nödvändiga för samhället skall fungera väl!
Om flera tusen inte gör något för att stoppa ett 15-tal från att vandalisera skulle jag iaf tro att de inte var så intresserade av att stoppa dem, kanske tom tvärtom.
Det är väldigt många på den sidan som i efterhand hänvisar till att de själva inte har något ansvar, ingen skyldighet, själva inte gjorde nåt, även till att strikta rättprinciper skall gälla och tillämpas osv och ffa att BARA detsynsättet skall tillämpas när man i efterhand värderar.
Bidragande, möjliggörande, passiv acceptans, moraliskt ansvar verkar man spela helt oförstående inför trots att det som försiggår mitt bland dem.
Vandaliseringsrätt!? Ja, det är ett bra ord. Tveksamt på en blogg kanske.
Det var hoppingivande att se hamnarbetarna gå till symbolisk attack mot EU-palatset.
- BBC: In pictures: Dockers' strike
Högersossar och nyliberaler, hand i hand. Det är uppenbart att den radikala och utomparlamentariska vänstern behövs.
Tja. Lagförslaget gick visst inte igenom. Bra så.
Självklart protesterar de som riskerar att bli av med sina orättvisa fördelar. Det gjorde också adeln när de blev av med sina privilegier i den franska revolutionen.
Ja och det kommer kapitalisterna också göra när dom förlorar sina orättvisa fördelar i den kommunistiska revolutionen.
Den "kommunistiska revolutionen" kommer inte, men den KAN komma.
Vad som däremot blir alltmer säkert är att de marknadsfundamentalistiska kapitalisternas desparata och brutala jakt efter ändliga resurser kommer sluta i olycka.
Olycka är faktiskt redan den bistra verkligheten för miljarder människor. Bara i USA - världens rikaste och mäktigaste land, kapitalismens centrum - är 40-50 miljoner människor fattiga. Åtskilliga miljoner har inga tak över sina huvuden, än fler får den näring de behöver för sin överlevnad tack vare allmosor. De svagaste lämnas till och med kvar för att dränkas som möss medan eliten förstrött tittar på.
I "imperiets" "kolonier" tar miljöförstöring, saboterad jordbruksnäring och skuldbördor tiotusentals människoliv - varje dag.
Är det inte jobbigt att blockera ut den lättillgängliga verkligheten som motbevisar allt ditt skitsnack? Ni håller fast vid era "sanningar" oavsett vad som sägs eller bevisas.
http://www.boston.com/news/globe/editorial_opinion/oped/articles/2006/01/16/katrinas_racial_paranoia/
Bulle...
Fackmonopolet måste brytas och kommer så att ske i rättsfallet "Vaxholm". Även den dummaste av urdumma sossar/kommunister torde förstå att avgifter via kollektivavtal som göder svenska fackföreningar och dess medlemmar är ett hinder mot fri rörlighet av tjänster. Speciellt som de som tvångsansluts ingen fördel får. Hur dum får en sosse tillåtas bli. Skrota facken och arbetsrätten.
Bulle...
Förr satt knugen under stormaktstiden och gav förläningar till adeln. Det var fina tider.
Numera sitter arbetarrörelsen och ger samma förmåner via utnämningsmakten. Vad har egentligen förändrats? Tror jag fixar att vara ambassadör i Brasilien, eller VD för Systembolaget lika bra som Winberg resp Anitra Steen.
Gör det dessutom på halvtid och till 1/10 av kostnaden. Vilka nollor o sopor.
Att USA:s fattiga inte lever på samma nivå som exempelvis Burkina Fasos fattiga är underförstått. USA:s fattiga lever dock inte några lyxliv om du inbillat dig det. Orimliga arbetsförhållanden, undermåliga bostäder, bristfällig utbildning, sällsynt eller i bland ingen tillgång till sjukvård, kriminalitet, missbruk, tiggeri, hemlöshet etc. är oproportionerligt omfattande problem.
Upp emot 40 miljoner av landets invånare, varav en tredjedel barn (en femtedel av samtliga barn i hela landet), är i behov av matkuponger.
Tyvärr, men USA är inget paradis på jorden. Någonting miljoner av dess invånare - och ett ständigt stigande antal av dem som uppehåller sig där illegalt - får erfara.
Samtidigt finns oerhörda resurser tillgängliga, men dessa roffar eliten åt sig. Så gigantiska klassklyftor som i USA hittar man inte i något annat industrialiserat land.
För er som vuxit upp med amerikansk underhållningspropaganda - och saknat den gnutta kriticism som det är jävligt nyttigt att ha - kanske detta låter hemskt.
Med "kolonier" åsyftades förresten inte Japan (Östasien) eller Tyskland (Västeuropa). Östasien och Västeuropa har en direkt anknytning till USA via den livliga trafiken över haven och dessa båda områden var och är livsviktiga för USA:s ekonomi i rollen som handelspartners. Det var alltså dels av egenintresse som lyckad återuppbyggnad skedde i Japan, Sydkorea, Tyskland, Frankrike etc.
Nej, med "kolonier" menades - för att ta ett exempel i mängden - Ecuador. Efter att ha brutit sig loss från det spanska imperiet på 1800-talet pågick ständiga konflikter mellan konservativa och liberala eliter.
USA:s ekonomiska elit, med United Fruit i täten, kom att dominera landet och under 1900-talet var det en regelrätt bananrepublik med diktatur och allt. En ytterst liten variation av (rå-)varor (bananer och ... öhrrm ... bananer?) avsågs för export och skapade därför ett totalt beroende av "kolonialmakten", vilket hämmade en sund ekonomisk (och politisk) utveckling.
På 70-talet, passande nog under de pågående oljekriserna, råkade man helt plötsligt hitta petroleum i landet. Glädjerapporter lovade ofattbara rikedomar. Den lokala eliten nappade och gick med på att låna till utbyggnad av sådant som var nödvändigt för oljeutvinningen och vips så var landet och dess arma befolkning fast i en fälla. Under 70-talet hade Ecuador en sagolik tillväxt på närmare tio procent per år.
Det nyliberala lyckoruset klingade dock av under mitten av 80-talet när exportinkomsterna - till stor del baserade på oljan - minskade till följd av sjunkande oljepriser. Statens skulder hade vid denna tid också ökat med hela sjutton gånger sedan början av 70-talet. Nya pengar behövde lånas för att kompensera de minskande inkomsterna från den påtvingat ensidiga råvaruexporten.
I slutet av 80-talet gjordes försök att minska budgetunderskottet i ett annat land några mil norrut, i Ronald Reagans USA. Resultatet blev att räntorna höjdes. Ecuador tvingades nu ta ytterligare lån enbart för att betala räntor och amorteringar på de gamla lånen. Den ekonomiska krisen var katastrofal.
Ecuador drabbades även under hela denna tid av mord på politiker som motsatte sig den rådande ordningen, militärkupper och krig mot Peru - händelser som alla tycktes ha anknytning till de utländska, ekonomiska intressen som verkade inom landet. I skuggorna kunde man ana CIA.
I dag går närmare hälften av landets budget till att betala av skulderna. Föroreningar från oljeutvinningen, som skett till fördelaktigt låga kostnader, har lett till att växt- och djurliv i regnskogsområden m.m. åsamkats omätbara skador. Ursprungsbefolkningen har decimerats.
Kriserna under 80-talet utnyttjade Internationella valutafonden till att frånta Ecuador dess lilla ekonomiska självständighet och tvinga på landet så kallade strukturanpassningsprogram som i än högre grad cementerat och riktat in landets ekonomi på export. Det som ju föranledda kriserna.
Exempelvis har skydden för inhemsk industri tagits bort vilket får till följd att alla ekonomiskt försvarbara investeringar måste ske inom områden som rör exporten av råvaror - råvaror som förr eller senare tar slut och som under tiden ger minimala inkomster för landet. Råvarorna förädlas i liten grad på grund av brist på infrastruktur, industri och välutbildad arbetskraft.
En "koloni" av många i "imperiet".
md:Världen gick inte under vid millenieskiftet, hur säkra vissa sekter än var att den skulle det. När kommer den kommunistiska revolutionen?
Yeah yeah. Historien är slut, vi kommer alltid ha kapitalism...bla bla. Idealister.
Kapitalister är dessutom en förutsättning för välstånd, ju rikare grannar du har desto lättare har du att själv få en hög lön eller att låna penar till egna välståndsskapande projekt.
Det var nog det dummaste jag hört. Haha.
Bulle...
Vad är detta för en hjärntvättad idiot. I Florida är minimilönen 8,25 Dollar. På detta betalar du 9% skatt. Inte undra på att det finns jobb och att studerande kan ta sig fram på sina första steg i livet utan att pappa "Göran" skall tala om hur du skall leva. Så var det en gång i tiden också i Sverige. Det fanns alltid jobb för 30 år sedan för den som ville jobba.
Det är som det är sagt, vore Sverige en delstat i USA´s federation, vore vi den fattigaste av dem alla. Svårt att förstå i all självgod präktighet här hemma.
Skicka en kommentar