Jag hade tänkt slänga ihop en kort text ikväll där jag erbjöd mig att äta upp min ryska pälsmössa om det inte kom en DN-debattartikel på torsdag morgon, då vänsterpartiets kongress startar, med angrepp på vänsterpartiet och dess medlemmar. Det är standard procedure. Tyvärr torpederades detta, eftersom en sådan artikel dök upp redan i morse.
Rubriken är ”vi ser vårt parti förtvina i brist på politiskt mod”, vilket märkligt nog förmedlar känslan av att detta skulle vara ett problem för artikelförfattarna.
Man måste under alla omständigheter konstatera att artikeln innebär en förnyelse av den politiska debatten, och bidrar till att ”skapa trovärdighet”. Till exempel:
- En i november publicerad artikel (skriven av en person som inte finns med som undertecknare) på föreningen Vägval vänsters hemsida, körs i stora delar rakt av som ny debattartikel i DN.
- Begreppet ”politiskt mod” definieras som att tycka likadant som partiets politiska motståndare, i viktiga frågor. Till exempel vara positiv till EU och vilja privatisera mer av offentlig sektor.
- Kontentan av förnyelsebegreppet är att det var bättre förr.
- Göteborgskravallerna, som på ett ganska mystiskt sätt sägs ha varit startpunkten för vänsterpartiets problem, dateras till våren 1999!
Artikeln följs upp genom ett klart nytt grepp, nämligen att via TT ställa krav på förändringar i sammansättningen av den styrelse som ska väljas på kongressen, och som man annars lätt kunde få för sig borde vara ett uttryck för partimedlemmarnas ställningstaganden i en demokratisk process. Det är förstås traditionalistiskt, till och med lite stalinistiskt, att tycka att partiets medlemmar, utan att ens ha konsulterat Dagens Nyheters ledarredaktion, ska vara involverade i utformningen av partiets politik och utnämningen av dess ledning. Rykten gör nu gällande, att ledande företrädare för författarkollektivet, med bred erfarenhet av kommunalpolitiska kick-offer, som ett led i underlättandet av avståndstagande från denna sorts stalinistiska villfarelser erbjuder en hörna (givetvis med högt i tak) på kongressen, där ångerfulla deltagare får lyssna på en maratonläsning av utdrag ur Johan Lönnroths genom traditionalistisk ondska (läs: debatt och votering) förkastade partiprogramsförslag (med tillhörande studiebrev) från den förra partikongressen.
Nämnde Lönnroth, som inte ens hade tillräckligt stort stöd i sitt eget distrikt för att bli ombudssuppleant till partikongressen, meddelar att han ”kan tänka sig” att sitta i partistyrelsen, om det sker förändringar i personsammansättningen i styrelsen i övrigt.
Jag vill i sammanhanget till protokollet föra att jag kan tänka mig att bli statsminister, om jag får carte blanche att under en övergångsperiod på åtta år själv få bestämma över statsbudgeten. Därefter kan jag tänka mig en slags decentraliserad kröningsceremoni med ballonger, men det förutsätter brett stöd i min släkt.
måndag, januari 02, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
25 kommentarer:
Var sagda pälsmössa med vid demonstrationerna mot EU-toppmötet i Köpenhamn? I så fall förtjänar den ett hedersomnämnande i kategorin bästa-Lenin-lookalike-kostym-buren-av-
ordförande-för-revolutionärt-ungdoms-
förbund-vintern-2002 :-P
Hej, jag antar att du skulle få hår i mun om du skulle äta mössan så att det var tur att du slapp.
Men det finns gott om borgerliga mössfoder i både pressen och partier. Jag har skrivit två inlägg i min blogg "Kamrater vi vet att kamp lönar sig!" det ena något med lokalare anknytning och det andra runt DN-artikeln.
Det är djupt oroväckande att smutskastning pågår från olika håll av partkamrater i media.
Nu har det varit dags igen, partikamrater har åter igen smutskastat partiet.
Smutskastningen som den denna har gjort att Josefssons program åter har fått legimitet och ta rot i folks åsikter om partiet.
Visst ska vi diskutera i partiorgansiationen, men varför ska detta ske i media där det inte kan bli en dialog utan bara en envägskommunikation.
Jag hörde liknande tongångar från en av dem som skrivit under på sörmlandsdelegationens förra möte.
Denna partikamrat såg inte varför mediadrevet ihop med minoritetens artiklar skadar partiet.
Men en sak är oroande, att medlemmarna har minskat med 20%, men det är logiskt när vi inte lyckas nå ut med vår politik och bara bråkar i media enligt mig.
Vi måste våga vara visonära med ett sikte på det klasslösa och jämställda samhället. Och ha både en kort- och långsiktig plan.
//Patrik
Ballonger är så borgerligt. Bygg en pyramid eller nåt vetja.
/Simon
Lysande Ali, som vanligt. Tack för sveriges bästa blogg med underhållande och matnyttig läsning, och lycka till under kommande (val)året!
Mössan var med i Köpenhamn, ja.
Oavsett era egna politiska ståndpunkter, tror ni inte att artikelförfattarna har ganska rätt? Att det har blivit en förflyttning från en bred vänster till en ganska extrem vänster.
Nej, de har faktiskt helt fel i grunden. Ståndpunkten att kalla sig för vänster men vara positiv till EU, vilja sälja ut den offentliga sektorn, gå sossarna mer till mötes i utrikespolitiken, förakta interndemokratin och vilja undvika alla samhälleliga konflikter utom mot dem som är vänster - det är faktiskt inte något som har särskilt brett stöd.
Det är just ett tecken på den bisarra problemformuleringen, att steg mot full sysselsättning; kritik mot EU-systemet; försvaret av socialförsäkringarna; stödet för en ordentlig tandvårdsreform - kan betecknas som "extremt".
ALI !!
Nu ställer du fanimej upp i riksdagsvalet!
Tack för en bra blogg.
Punkterna du radade upp Ali, är inte de som får folk i stugorna att kalla (v) extremt. Men det vet du ju redan.
En av undertecknarna, Anders Rosén, minns jag från min tid i (v) i Upplands Väsby. Det var i mitten av 1990-talet. Han hade då precis gått över till vänsterpartiet - från APK (!). Så när han tycker vänsterpartiet ska "förnya" sig är det ganska patetiskt.
Det verkar som att han bara letar efter ett nytt supermaktsprojekt (EU) att hylla när det gamla (Sovjet) föll.
En lustig sak i DN-artikeln är också denna skrivelse:
"Partiet har på bara två år tappat 2256 medlemmar - närmare 20 procent av medlemsantalet, och antalet medlemmar är snart under en promille av befolkningen. Det borde vara en uppenbar sektvarning för dem som värnar vänsterpartiet som politisk kraft."
Är det med andra ord definitonen på en sekt att mindre än 1 promille av befolkningen ingår i den? Lustigt tyckte jag.
Lustigt med Anders Rosén bland de s. k. "förnyarna" i V som tidigare tillhört sovjettrogna APK. Han är dessvärre inte ensam...Dan Gahnström, som varit drivande i Vägval Vänster och tills helt nyligen var medlem i V, tillhörde också APK, och lämnade detta sjunkande skepp i samband med Berlinmurens fall. Gahnström var väl t. o. m. partisekreterare i APK, om jag har förstått det rätt (?).
Det innebär att Gahnström försvarade såväl Sovjetunionens inmarsch i Afghanistan 1979, som Jaruzelskis militärkupp i Polen 1981 när den polska fackföreningsrörelsen "Solidaritet"förbjöds. Märk väl att Ohly, som idag kritiseras för en naiv syn på Östeuropa/Sovjet, tillhörde Vpk/KU vid denna tid och kritiserade Sovjet för dessa företeelser (i efterhand kan vi kritisera Ohly för att inte ha varit tillräckligt kritisk, men ändå!). Men Gahnström FÖRSVARADE alltså dessa företeelser! Detta gör att Gahnström har noll trovärdighet i mina ögon, och det gäller också VägValVänster så länge de har en sådan här skum figur kvar i ledningen.
Har VägValVänster så ont om folk så att de måste ta in vem som helst i sin grupp, ja t. o. m. gamla stalinister och sovjetkramare????
Vore kul om du kunde kommentera detta Ali!
gryningsräd said...
faktum är att "förnyarna" inte ens tillhör en mindre radikal del av arbetarrörelsen.
-----------------------------------
Det är värre med dom som inte tillhör den alls.
Vänsterpartiet är borta efter nästa val.
Mycket märkligt att datera Göteborgskravallerna till 1999... Att (v) inte kan sin historia är allmänt känt, men att det stod så illa till med en så nutida händelse.
Det är faktiskt smått patetiskt med dessa ständiga ställningskrig mellan förnyare och traditionalister inom eller f.d. (v).
Båda "sidor" har sina goda och dåliga poänger, men jag väntar för min del fortfarande på ett verkligt vänsterparti - ett som både gjort sig av med sin historiska ryggsäck (+slagordsretorik och överbudspolitik) och kan utgöra trovärdigt motstånd mot världskapitalismen.
Nej, Ali, du har inte min röst. Men du kan vara lugn - det har inte någon av artikelförfattarna heller.
De skjuter friskt mot dig i dagens
Metro. En insändare skriver såhär i stockholms upplagan:
"Vänsterpartiets Ali Esbati,
som tidigare donerat pengar till
terroristorganisationen PFLP,
uppmanar nu till insamling till
PFLP och Farc igen.
Farc är en tungt beväpnad"
Insändaren avslutar på följande sätt:
"Insamlingen kallas ironiskt
nog för Demokratiuppropet.
Vart är vänsterpartiet på väg
egentligen?"
Och igårdagensmetro skriver Von Holstein, som för övrigt anser att skatt är stöld och att Icon Medialab var helt rätt 'vi var bara för tidigt ute ...' , hans målsättning med sitt kolumnsmkriveri - som enligt Von Holstein själv blir 17st innan valet - är att få till stånd en borgelig regering ... förståss,
som inte stjäl medborgarnas pengar.
Hälsn, Mr Ink.
Det skrivs mycket godis i Metro..undra var tidningen står politiskt?
Min favorit insändare genom åren..är från Metro. Tyvärr har den numera kommit bort.
Men någon ljushuvud förespråkar
"en krona en röst" man har förtjänat eller gjort sig förtjänt sin förmögenhet. Därmed är de också mer klokare än andra att ta viktiga beslut.
En riktig höjdare...som pojkarna i femman kunde tagit upp
Det skrivs mycket godis i Metro..undra var tidningen står politiskt?
Ja, undrar var...
Metro är ju verkligen Fair and Balanced...
;-)
Som vanligt så raljerar Ali om de hemska interna kritikerna istället för att diskutera sjysst. Man kan ju förstå att de inte känner sig välkomna i ryggdunkar-kommunisternas samling.
Kontentan av förnyelsebegreppet är att det var bättre förr.
När är förr? Inte så konstigt att Johan Lönnroth och co minns 90-talet med nostalgi. Partiet kastade ut kommunismen (tillfälligt åtminstone) och lyckades för en gångs skull komma ut med sin politik, istället för att bara traggla Sovjet och gamla ideologiska begrepp. Vänsterpartiets kommunistfalang är väl annars de stora nostalgikerna. Tillbaks till sjuttiotalets VPK med revolution på programmet och fnysningar åt den "borgerliga demokratin".
Artikeln följs upp genom ett klart nytt grepp, nämligen att via TT ställa krav på förändringar i sammansättningen av den styrelse som ska väljas på kongressen, och som man annars lätt kunde få för sig borde vara ett uttryck för partimedlemmarnas ställningstaganden i en demokratisk process.
Är det verkligen så hemskt att en gruppering i vänsterpartiet får önska sig, även om det sker via DN debatt, en mer blandad sammansättning i vänsterpartiets partistyrelse? Varken de eller TT kan diktera något, men de kan ju uttrycka sina förhoppningar. Vill för övrigt minnas att även rätttrogna kamrater som Camilla Sköld, och herr Esbati själv, använt sig av samma forum för att föra ut sina åsikter om bland annat vägval vänster.
Nämnde Lönnroth, som inte ens hade tillräckligt stort stöd i sitt eget distrikt för att bli ombudssuppleant till partikongressen,
Är det nån slags förnedringsbloggande det där eller? Är det sjysst att gotta sig åt partimedlemmars olyckor?
Själv tycker jag att det låter rätt vettigt det som Lönnroth skriver på partiets hemsida. Han vill inte sitta i en partistyrelse där han blir en isolerad föredetting som bara sitter och gnäller.
Begreppet ”politiskt mod” definieras som att tycka likadant som partiets politiska motståndare, i viktiga frågor. Till exempel vara positiv till EU och vilja privatisera mer av offentlig sektor.
Låter som en otroligt fördomsfull kategorisering av vänsterpartiets förnyare eller vad man vill kalla dem. Är Jonas Sjöstedt känd för sin EU-positivism? Vem vill egentligen privatisera offentlig sektor? Det enda jag har hört har varit förslag om att låta en del verksamheter skötas på andra sätt.
Trist Ali. Om alla debatterar som du så blir nog inbördeskriget i vänsterpartiet en permanentad företeelse.
Det bådar gott inför kongressen, tjäbbel som vanligt, och bäst av allt, en kommunist skall tydligen leda valrörelsen, Jenny Lindal.
Milde himmel, som en skock vilsna kameler vandra vänstern omkring i sin ideologiska öken. Snart hoppas jag, försvinner de bort i solnedgången och försvinner ur Sveriges riksdag. Dessutom helt självförvållat med alla inre strider.
Heja på.
Detta var ett mycket bra och för all del roligt inlägg Ali.
Tackar, jag bjuder på det, gillar egentligen inte Jenny, tycker hon är för mycket till center/vänster enligt min smak. Blir väl så när man gifter sig och hamnar under borgerlighetens tunga ok.
Näh....., ut i öknen igen bland kamelerna, det "måste" finnas ett ideologiskt oas någonstans bland de torra sanddynerna. Om inte annat kanske en vacker, skimmrande hägring om flydda tider i den sjunkande solnedgången.
Gott råd. Försök samlas runt några viktiga frågor på kongressen - det finns betydligt viktigare saker än interna strider i en valrörelse.
Tycker att sossarna lyckats samla sig bättre än på länge (till och med jag tyckte att besluten på kongressen i stora drag var helt OK) - till och med inom SSU är stämningarna rätt försonliga....
Men kanske den ideologiska spännvidden i v är ännnu större än i s.
Bra om vänstern lyckas
Bra om vänstern lyckas överbrygga de värsta interna motsättningarna och förmår rikta kraften utåt mer än inåt.
Peter,.... problemet är väl att man redan lyckats gå ner sig i kvicksand under sin ökenvandring. Ohly har som ingen annan lyckats slå sönder ett parti i grunden. Värre blir det om alla "rättrogna Stalinister o kommunister" får hålla på som tidigare. Kommunismen är död, det fattar varje svensk, det är enklare att kasta sig från balkongen. (Se till den är hög nog)
Men kanske den ideologiska spännvidden i v är ännnu större än i s.
Sossarna verkar ju kunna komma överens om vissa grundläggande definitioner av ideologiska begrepp iallafall. Det är ju mer än vad man kan säga om vänstern.
Skicka en kommentar