tisdag, januari 24, 2006

Federley och folkhögskolorna

Säga vad man vill om CUF-ordförande Fredrick Federley, men han har i alla fall på rekordtid tillägnat sig skygglappshögerns osvikliga förmåga att sniffa sig till varje politiskt ställningstagande som främjar varaktigt vidgade klyftor i samhället.

Nu citerar han ett stycke från en DN-artikel om folkhögskolor, och menar därmed att det stöd som folkhögskolorna fått ta del av handlar om att ”gömma” arbetslösheten. Folkhögskolor är en viktig del av svensk folkrörelse- och folkbildningstradition. Till skillnad från de välgörenhetsarrangemang som Federley talar sig varm för, eftersom de har till syfte att undergräva den generella välfärden, är folkhögskolorna en sådan del av ”civilsamhället” som bygger på tanken om människors självorganisering för att lyfta sig och gemensamt tillvarata sina intressen. Folkhögskolorna erbjuder också en möjlighet att motverka social snedrekrytering i studiegången. De kan och ska inte ersätta institutionaliserad högre utbildning, men de breddar möjligheten till förkovran, och är i ett modernt samhälle som värdesätter folkbildning värda stöd.

Federleys högerståndpunkt är därför inte särskilt överraskande. Jag utgår ifrån att han också jublade när de fem borgerliga partierna tillsammans beslutade att avskaffa den så kallade 25:4-reglen, som alltså öppnar för ett inträde till högskolan för dem som är över 25 år och haft 4 års arbetslivserfarenhet. En öppen, samhällstillvänd högskola kontra en socialt smal, unken reproduktionsapparat för en fördummad elit.

Borgerligheten vet vad den vill.


Läs pressmeddelandet från Vänsterns studentförbund angående miljöpartiets bidrag till ändringarna i högskolepropositionen.

9 kommentarer:

Anonym sa...

En intressant detalj. om man söker på folkhögskola på google, får man upp en sponsrad länk från stockholms folkhögskola där det står:

Aktivitetsgaranti
Arbetslös inom aktivitetsgarantin?
Studera på folkhögskola!

stockholms folkhögskola verkar i alla fall ha förstått att de är en del av bidragssystemet.

för övrigt vill jag gärna tipsa om dessa uppbybbeliga kurser man kan ta med stöd av vår kära stat:

http://www.folkhogskola.nu/page/Courses/TAB/LongContent/LONGCATEGORY_ID/33/livsaskadning%2Freligion.htm

skönt.

Anonym sa...

om man söker på 'politisk idioti' får man bland annat upp folkpartiet i linköping

/j

M Hazard sa...

Folkhögskolor fungerade länge som böndernas utbildningsanstalter, men Federley verkar ha fått klara sig utan.

Anonym sa...

Folkhögskolor är en viktig del av svensk folkrörelse- och folkbildningstradition. Till skillnad från de välgörenhetsarrangemang som Federley talar sig varm för, eftersom de har till syfte att undergräva den generella välfärden

Så samma skola med annan finansiering skulle alltså vara nåt slags redskap för ökade klyftor, ondska och misär i allmänhet. Därför att vänstern är säker på att just detta är dess syfte. Intressant argumentationsteknik.

Anonym sa...

Varför utbilda sig över huvud taget? Med den ihoptryckta lönebildningen (samma lön för allt arbete) och alla skatter, blir det ändå bara marginellt över jämfört med att du sitter stilla på arslet.
Nej, satsa på "plusjobb" eller 200 000 andra "låtsasjobb" enligt VPK´s partiprogram. Det blir nog jättebra.

Anonym sa...

Å fan, och jag som kom in på högskolan utan 25:4-regeln efter jag fyllt 25 och även har 4 års arbetslivserfarenhet. Det måste ha blivit något fel att jag, den förtryckte åldrade arbetaren, ska behöva bedömmas på samma grunder som alla andra. Nä fram för mer särbehandling, det är vägen till rättvisa.

Anonym sa...

Skygglappshögern :)
Ha hah ah ahhaaha.
Kunde det bli mer absurdt. Esbati måste ju ändå vara den med störta skygglapparna inom svensk politik.

Anonym sa...

Har genom åren träffat 528 pers som gick/gått folkhögskola. Flummiga vänsterfeministmiljörödvinsstalinistleninistattactomtar allihop. Slump? Tror jag inte.

M Hazard sa...

Anonym: Hur gick den undersökningen till, och inte minst viktigt: kan man få ta del av rådatan?