fredag, januari 06, 2006

Omvänd proportionalitet

Skrivit två artiklar i senaste numret av Flamman:

Ledarkrönika: Att inte föra vänsterpolitik är ansvarslöst

Och så en längre recension av Werner Schmidts stora politiska biografi över CH Hermansson, en bok som säkerligen kommer att fortsätta diskuteras på vänsterkanten.

Att vara på partikongressen och samtidigt ta del av rapporterna härifrån ger som väntat en klart overklig känsla ibland. Det är en kongress där stämningen är god, enigheten större än på mycket länge kring de frågor som diskuterats, och valen genomförda med exceptionellt stora majoritetsförhållanden. I flera av rapporterna är grundtemat det rakt motsatta. När det först skrivits om enorm splittring och Lars Ohly sedan väljs med ca 90% av rösterna, då blir rubrikerna på sina håll: ”var tionde stödjer inte Ohly”. Spännande. Skulle man räkna dem som kommit till tals i medierna de senaste dygnen skulle man gissat att det var högst var tionde ombud som stödde Ohly.

Nåja. Nu finns hur som helst politiska beslut som kan utgöra grunden för en valrörelse. Förhoppningsvis blir det mer politik framöver. Jobb i offentlig sektor. Tandvård. Delad föräldraförsäkring. Och spring i trappor, snack på arbetsplatser, insändare i tidningarna. Det är den enda vägen till vänsterseger i valet.

Det sämsta med kongressen är att jag missar alltid intressanta K Special - denna gång om Jan Myrdal.
"Myrdal är alltså den enda människa jag känner som ständigt grubblar över att han inte kommer att hinna skriva färdigt", säger Jan Guillou. "Det djävliga med döden är att den berövar honom arbetstid."
Till skillnad från kongressen - och livet - går dock programmet i repris.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Man blir ju helbäng av hur konfliktande informationen i media är visavi verkligheten.

Här får man ofta sms från flickvännen som är där som ombud, som påpekar att det är relativt lugnt och inte mycket uppståndelse, om än lite irriterat, så kör media samtidigt hela havet stormar.

Detta minskar inte (V)s trovärdighet, det gör att jag (om jag gjorde det innan) inte litar på media. Ta en titt i expressens kongressblog för en tokig sörja.

Anonym sa...

Sagda expressenbloggare fick också ett tokryck när Kalle Larsson råkade ta fel på Expressen och AB, läs här.

Ärligt talat, är det så konstigt om Expressen är första alternativ när man försöker komma på var man läste något som inte stämde med verkligheten =D ?

Alejandro Firpo sa...

Intressant det du tar upp, Ali, men inte oväntat. Media lever på att sälja genom rubriker, och jag kan nog lova dig att ingen är intresserad av att få höra att allt är frid och fröjd i (v), om det nu är det. Samma sak inom sportjournalistiken, se bara på Sportbladet som dagen före en viktig landskamp fokuserar på en spelares tatuerande. Hittar de inga skandaler så skapar de sådana.

Mera intressant hade varit att få läsa djuplodande analyser över utvecklingen för (v) med Vägval Vänster smygandes fram. Hur kommer de påverka (v):s valresultat? Fölorar (v) i trovärdighet när ett antal (v)-kommunalråd aviserar att de inte ställer upp på (v):s, som de ser det, bakåtsträvande politik? Detta hade varit intressant att läsa om från kongressen.

/Alejandro
www.alejandrofirpo.blogspot.com

Anonym sa...

"Jobb i offentlig sektor. Tandvård. Delad föräldraförsäkring."

Hurra! Viktiga saker. Jobba hårt på det där med delad föräldraförsäkring Ali. Det är ingen baggis.


Medan föräldraförsäkringen ännu inte är avskaffad eller privatiserad kan den få göra en ännu större samhällsnytta - om vänstern och feministiskt initiativ får bestämma. Sverige kan bli progressivt. Nästa generation kanske kommer se det som en självklarhet att kvinnor och män har lika stort ansvar för barn.

Oscar Troedson sa...

Får man fråga vad herr Ali tycker om Jan Myrdal?

M Hazard sa...

Jag såg K Special, och blev lite besviken. Jag hade viljat ha ett politiskt porträtt av Myrdal. Nu blev det lite psykologiserande, men intressant likväl. Han är en fascinerande man och en sorts intellektuell som tyvärr är ovanlig.

Anonym sa...

Det är en kongress där stämningen är god, enigheten större än på mycket länge kring de frågor som diskuterats, och valen genomförda med exceptionellt stora majoritetsförhållanden.

The words of a politruk... Du glömde nämna något om hur många traktorer det är som ska tillverkas 2006.

Anonym sa...

Hur länge fick du anstränga dig för dom där raderna?

Minst en timme eller?

Anonym sa...

""Jag såg K Special, och blev lite besviken. Jag hade viljat ha ett politiskt porträtt av Myrdal. Nu blev det lite psykologiserande, men intressant likväl. Han är en fascinerande man och en sorts intellektuell som tyvärr är ovanlig.""
_______
Visst är denna intelektuella gigant en levande titan.
Karlstackaren är världens nu äldste pubisfjant. Fortfarande i livslång pubert och lever ännu i skuggan/uppror av föräldraarvet, Gunnar o Alva Myrdal.
Kina var toppen, Kambodja likaså, aldrig har han gjort avbön. Tvärtom, när han blir konfronterad håller han bara tyst.

Karln är inte intellektuellt hederlig, den saken är klar.

Anonym sa...

Men det är ju du som tur är, så varför så orolig?

M Hazard sa...

Anonym, jag rekommenderar dig att sätta dig in i Myrdals verk (även om det är ganska omfattande).

Den intellektuella hederligheten hos M. kan knappast ifrågasättas, han hymlar och döljer inte.

Nä du, Anonym, du får vara lite mer substantiell i din kritik av M. om den skall få någon tyngd, nu är det mest – pubertalt dravel.

Anonym sa...

Vadan denna penisfixering, Leif?

-Anonym