onsdag, januari 25, 2006

Småländsk förnyelse

Vänsterns omhuldade förnyare går från klarhet till klarhet. I Växjö presenteras ett sådär härligt klassiskt repressivt högerförslag som kommunalpolitiskt utspel: utegångsförbud för unga efter klockan 23.

Det är helt enkelt riktigt jävla uselt. Och det oursäktligt knäppa kan inte ens mildras genom att uppträda i ett bredare sammanhang: i artikeln förekommer även gott om annat reaktionärt småplock.

Partiledningens (traditionalistiska, får vi förmoda) svar kom tack och lov snabbt. Lars Ohly kommenterar här, Rossana Dinamarca här. Och Ung Vänster reagerar starkt här.

Mer lustigt i sammanhanget är att bomb- och batongmannen Johan Forssell, Muf:s ordförande, också reagerat. Det är ju bra, om Muf ogillar idén, och ännu bättre att man illustrerar sin DDR-liknelse med vad som förefaller vara kravallpolis från favvolandet USA (som han för övrigt samma dag uppmanar till fortsatta övergrepp på det irakiska folket). Allra helst som de lokala moderaterna i Växjö var tidigt ute med samma idé.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Men lär dig någon gång vad som är konservativt och vad som är liberalt och vad som är individuellt och vad som är kollektivt. Ett litet underverk att Ohly förespråkade något individuellt.

Är du så dum som du framställer dig i posten eller är det ett försök att nå fram till dina presumtiva väljare??

Jag misstänker det första.

Anonym sa...

Ali utbränd:

"...Till exempel kan nämnas Ali Esbati som dels är anställd som handläggare på riksdagskansliet, dels ordförande i partiets mäktiga programkommission, dels riksdagskandidat och dels ledarkrönikör på tidningen Flamman..."

(Courtesy Ingarö)

Inte något genomtänkt att vänta från Ali inte. Därtill har han spridit sig själv för tunnt. Partilinjen och terrorstöd får vara nog.

Anonym sa...

Det gäller att i socialismens namn skaffa sig en bra sittplats vid det allmännas smörgåsbord. Ali lyckas säkert bra med detta.

Anonym sa...

"partiets mäktiga programkommission"

jfr.

"If you only knew the power of the Dark Side. Obi-Wan never told you what happened to your father!"

Patrik Renfors sa...

Hallå där, jag höll på att sätta i vrångstrupen när jag såg detta om utegångsförbud på text-tv i morse.

Jag ska uppriktigt säga att jag skämdes inför förslaget från mina egena partikamrater.
Vi som är Socialister borde väl istället se till att skolor, ungdomsgårdar samt IT-kafen m.m. finns för att överbrygga sociala missförhållanden.

Uttalandet från Växjö fick ett stort utrymme i media, jag antar att inte partiets linje får den samma.
Det är bra att Ohly och UV har varit snabba att kommentera detta.
Men då vrids väl allt i kommentationen från PS till att den är sekteristisk, dogmatisk och cenrtalistisk. Men det måste ju finnas någon som helst substans i vad som kamrater kan ta sig till.

Citatet från Ohly och partilinjen är mer inovativ och mindre dåraktig.

"Ungdomar som far illa måste få de insatser de har rätt till. Men vi kan inte ha generella förbud mot att vistas ute efter ett visst klockslag. Det vore ett sätt att från vuxenvärlden utfärda en kollektiv bestraffning mot en viss åldersgrupp.

Istället måste vi ta ungas rädsla på allvar. Vi måste se till att unga tjejer får lära sig att försvara sig och hävda sin rätt. Ta avstånd från mäns våld mot kvinnor, inte genom att säga till kvinnor att fortsätta anpassa sig utan genom att utmana det som upprätthåller mäns makt över kvinnor.

I det sammanhanget blir det väldigt konstigt att införa en kommunal regel som förbjuder Kajsa 14 år att ta bussen hem från en sen kväll i stallet. Vem är hon ett hot mot?

Anonym sa...

Ja, jag säger då det. Ständigt dessa socialdemokrater. Inte ens dom åt vänster är av någon vidare kaliber. Reaktionära förslag om utegångsförbud.

Anonym sa...

Om man nu försöker undvika att kasta skit år andra hållet (vänster-höger : höger-vänster) och istället ser till innehållet. Kan någon se en poäng i detta?
Jag tycker dock att det är bra att Ali reagerar negativt, jag kan för mitt liv inte förstå vad de vill uppnå, snacka om trubbigt vapen.
Om vi skiter i färger och riktningar, helt och totalt mänskligt; finns det något bra i förslaget som jag missat och som kan tippa balansen?

Anonym sa...

Nej, det finns ingenting positivt. Det är bara ett gäng gamla partister som helt har tappat vettet. Om det går att komma med sådana här förslag utan att bli utesluten, då är Vänsterpartiet alldeles för brett och öppet för sitt eget bästa. Vad är det för poäng att ha partier om man kan driva högerpolitik i ett vänsterparti?

Anonym sa...

"Om vi skiter i färger och riktningar, helt och totalt mänskligt; finns det något bra i förslaget som jag missat och som kan tippa balansen?"

En rimlig tolkning är väl att politikerna ifråga har reagerat över det faktum att man varenda jävla helg kan se fjortisar som är fulla som as drälla runt på stan. Men ett allmänt förbud är såklart totalt vansinne. Polisen får ju nämligen eskortera hem minderåriga som är oredliga till deras föräldrar. Och det är bra så. Att förbjuda 14-åringar att inte få gå gem från en biofilm som startat kl 21 är minst sagt knasigt. Ogenomtänkt förslag på lösning på ett reellt problem.

Alejandro Firpo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Alejandro Firpo sa...

är det verkligen i enlighet med kommunallagen att särbehandla en speciell grupp kommuninvånare? Likställighetsprincipen tänker jag på...
/Alejandro

Johanna sa...

För att inte tala om alla utsatta ungdomar som inte har några föräldrar som kan hämta en på kvällarna. Många runt om växjötrakten är beroende av bussar (då det är småland och många bor långt ute på landet), och för verkligen vara hemma innan elva så skulle man då behöva bryta kvällen redan vid nio-tio. Otroligt kränkande mot alla under femton.

/Johanna, som bodde utanför växjö när hon var fjorton

Anonym sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Smurf_Communism

Anonym sa...

Ali, för helvete, lär dig att förmynderi och andra tvångsåtgärder är sådant som hör vänsterpolitik till, att hävda att detta är "högerpolitik" blir bara komiskt.

Jenny Grannas sa...

Sista "anobymous": Som Ali skrev, så är det faktiskt ett sedan tidigare moderat förslag. Att inskränka medborgerliga rättighter är ju det moderaterna och folkpartiet är allra bäst på! Vänsterpartiet i Växjö har det "lilla" problemet att de inte är vänsterpartister.

Anonym sa...

Jenny Grannas:

Men snälla du. Vad är det för mänskliga rättigheter som (m) och (fp) vill inskränka?

Hela deras politik tar utgångspunkt i att folk skall få välja själva och vara herre över sitt eget liv.

Medan socialister förespråkar att kollektivet skall vara herre över de enskildas liv.