tisdag, januari 17, 2006

Bullshitproduktion i bestämt syfte; Iran

William Bowles fortsätter att leverera viktiga fakta och kommentarer om hur Västmakterna stampar fram en hetsstämning mot Iran för att kunna angripa landet militärt vid behov. Den här artikeln är en utmärkt uppföljning av det jag skrev om häromdagen. Och för den som vill fortsätta läsa och fördjupa sig finns det gott om andra artiklar samlade på sajten. Kolla igenom vänsterkolumnen.

Bowles pekar i sin artikel på den propagandistiska uppladdningen, med bland annat det här exemplet från BBC i lördags:
So for example in BBC TV News at 10 (14/1/06), the public is presented with a new satellite photo of an Iranian nuclear research centre and we are told that there are “seven new buildings under construction that weren’t there before”, but what is the viewer meant to make of this ‘startling’ new piece of information?
Låt oss minnas Colin Powells fullkomligt bisarra framträdande inför FN, viftande med en egenhändigt framtagen burk och pekande på satellitbilder av byggnader samt tågvagnar som sades innehålla mobila fabriker för kemiska vapen. Alltihop var total fabrikation, vilket vem som helst – utom de lojala och villiga medier som rapporterade om alltihop i dagarna många – kunde begripa.

Då, när det begav sig, erbjöd Ung Vänster USA hjälp i sökandet efter massförstörelsevapen.
- Våra bilder härrör bland annat från vår sommarfestival förra året. På bilderna syns hus, bilar och människor med skägg. Vi har även några foton på tåg. Vi misstänker därför att vi kommit massförstörelsevapen på spåren.
Det är lika skrattretande lögner vi matas med nu som då. Och vår bombhöger tycks lika blint lojal. Det är frånstötande och alarmerande. Och nödvändigt att ta ställning mot.

31 kommentarer:

Anonym sa...

Det är intressant att notera att extremvänstern, som alltid brukar kräva att USA och Sverige skall "ingripa" eller "involvera" sig i konflikten mellan palestinska terrorister och Israel, nu plötsligt tycker att omvärlden ska ignorera Irans presidents hot om kärnvinter i Israel samt hans rasistiska förnekelser av Förintelsen.

Bara detta borde vara ett bevis på att extremisterna (som idag till största delen härrör från extremvänstern) inte går att ta på allvar i utrikespolitiken.

Anonym sa...

here we go again. hur tidigt man än kollar in ett nytt inlägg på bloggen så kommer man till kommentarerna och ser att det blivit nedbajsat av idioter rätt omgående. ali för helvete. moderera eller stäng av. jag gillar din blogg men ogillar kräkkänslorna på morgonen --- och kvällarna och nätterna... --- när man läser fascistmupparna som spyr ut sitt hat som 'svar' på det du skriver. allvarligt talat.

/j

Anonym sa...

Alternativt de pakistanska kvinnor och barn som massakrerades till småbitar häromdagen?(Hood)
Iran gör 100% rätt. Det enda som skyddar dem mot preventivkrigets fasor är att beväpna sig till tänderna och hota brallorna av fienden. Det gjorde USA när de fick kärnvapen inpå knuten (kubakrisen)

Anonym sa...

Nu tänker jag inte på något sätt försvara ett eventuellt militärt angrepp mot Iran. Men det borde vara klart besvärande för delar av vänstern när Irans ledarskap, både det religiösa, militära och världsliga, så ofta inte bara säger hur de vill förgöra Israel och "driva sionisterna till havs" utan även sprider antisemitisk hatpropaganda och förintelseförnekelse.

Förintelseförnekelse verkar f.ö vara en stor "industri" i Iran, och Iranska TV-kanaler har inte legat på latsidan utan har vid upprepade tillfällen sänt "debatter" med både välkända europeiska historierevisonister utan även med muslimska "analytiker" som inte bara sprider Anti-israelisk propaganda utan REN anti-semitism.

Jag vill inte påstå att vänstern stödjer detta, men som sagt var - det borde kännas besvärande. Speciellt när man i princip ALDRIG ser några som helst avståndstaganden från dem gentemot Irans hållning i den här frågan.

Anonym sa...

Men herregud, är det helt omöjligt för er i bombhögern att se skillnad på att en regim är vidrig (vilket Irans *självklart* är) och huruvida man bör avrätta slumpmässigt stor del av landets civilbefolkning genom ett bombanfall?

Och om ni nu är så förtjusta i *premtive strikes* mot länder som använder hotfull retorik mot sina grannar, varför inte börja med det land i mellanöstern som de facto har en alldeles färsk historia av aggresion mot sina grannar och i detta nu ockuperar ett annat folks land. Inte det?

Jag avskyr Israels förbrytar-regim och dess brott mot mänskligheten, men inte fan tycker jag att vi ska släppa ett gäng kluster-bomber på Tel-Aviv ändå. Lika mycket vanligt hyfs kanske inte är för mycket att förvänta sig även från er "liberaler"?

Anonym sa...

Ja det vore rimligt om dom kunde tala om hur dom ska ha det.

Ska kärnenergi och kärnvapenteknologi regleras eller inte.

Anonym sa...

Anders, som svar på din fråga eller snarare påstående om bombhöger och "premtive strikes" så väljer jag att citera mig själv:

"Nu tänker jag inte på något sätt försvara ett eventuellt militärt angrepp mot Iran."

Så nu har vi rätt ut det där.

Sen har vi påståendet
"varför inte börja med det land i mellanöstern som de facto har en alldeles färsk historia av aggresion mot sina grannar och i detta nu ockuperar ett annat folks land."

Vänta här. Det känns som du "glömmer" bort att Israel är det land i mellanöstern som också blivit attackerat flest gånger av sina goda grannar.

"men inte fan tycker jag att vi ska släppa ett gäng kluster-bomber på Tel-Aviv ändå."

Det är bra. Då delar du i alla fall inte syn med förbrytarregimen i Iran. Antar att du heller inte anser att spränga folk i luften på bussar och caféer är "legitimt motstånd".

När det gäller Irans hållning och politik så väljer jag här att citera Ali:

"Det är frånstötande och alarmerande. Och nödvändigt att ta ställning mot."

Anonym sa...

Daniel, det var ju inte riktigt till dig personligen jag riktade mig...

Du undviker också den aktuella frågan, just nu pågår som Ali skriver om en propagandaproduktion för att rättfärdiga ett bombanfall mot Iran. Håller du med om att det är viktigt att bekämpa dessa lögner och göra allt man kan för att stoppa ett sådant anfall?

Anonym sa...

"Håller du med om att det är viktigt att bekämpa dessa lögner och göra allt man kan för att stoppa ett sådant anfall?"

Om det är lögner, ja.

Men OM det råkar vara så att Iran faktiskt utvecklar kärnvapen så får man ta ställning till det då. Jag tror inte på anfall som ngn lösning - men ett Iran med kärnvapen samtidigt som de har en ohyggligt aggresiv propaganda mot Israel kan i värsta fall ge oss ett skräckscenario.

Min kommentar var snarare en kommentar till "Västmakterna stampar fram en hetsstämning mot Iran". Jag anser att Iran, genom sin retorik, är ganska duktiga på att själv spä på denna hetsstämning.

Anonym sa...

Förläst Djävel said...

Judar är garanterade plats i Irans parlament(Mejlis).

Men fy fan vad jag är trött på bombhögern som ger mig kväljningar varje gång jag tittar på inläggen. När väl Anders kommer med sköna kommentarer, så vill man nästan få det till att han också vill hälla ut judarna i medelhavet.

Det är inte så det skrivs rätt upp och ner, men det är den känslan man får. Snusförnuftiga och illa valda citat och allt det där aj oj blääää fy fan vad jag är TRÖTT NU!

Aliiiiii !!!!!!!!!!!!!!!!!

Ta bort kommentarerna för några veckor, så vi åtminstone kan återhämta os. Det är tidskrävande och tungt arbete att jobba med psykfall. Vi gör det dessutom frivilligt. (ett skämt alltså)

Anonym sa...

What Noncompliance?
by Gordon Prather


If Iran Gets Nukes…
Deflating the hysteria
by Abolghasem Bayyenat

Anonym sa...

"Judar är garanterade plats i Irans parlament(Mejlis)."

Och Arabiska israeler har fullständiga medborgerliga rättigheter, rösträtt och rätten att sitta i parlamentet.

Så om det är ett argument för att Irans regim inte är anti-semitisk så borde, enligt exakt samma logik, inte Israel vara en rasiststat.

Sen undrar jag stillsamt vem som skulle ha antytt att Anders skulle vilja häva ner judarna i havet? Jag har inte gjort det. Hittar ingen annan heller.

Dock anser jag aatt kommentarer av typen "halalhappies" absolut INTE har något i en debatt att göra, lika lite som idiotkommentarer i stil med "fascistmuppar".

olydig sa...

Undrar om satellitbilden är densamma som spridits av RFE/RL, som har fått representera kärnvapenprogram i tre olika länder: Irak, Iran och Nordkorea. En och samma bild!

Att bombhögern blint köper krigspropagandan är inte längre förvånande.

Anonym sa...

Hårda papper att vara bloggare med obekväma åsikter.


Ser att Ali länkar till Antother Day in the Empire – Kurt Nimmo i kolumnen "Andra bloggar".

Den har nu upphört att vara aktiv efter dödshot och trakasserier bl.a. mot bloggarens ordinarie arbetsplats och av och av hans familj.


Det blir allt viktigare att kunna utrycka politiska åsikter anonymt om man inte har den ställningen att man kan motstå den organiserade mobbens trakasserier.

Anonym sa...

Självfallet har ingen från vänstern vare sig Saddam eller mullorna i Iran som idoler. Tror man det så tänker man inte. Däremot finns det i alla fall hos mig en stark motvilja mot att förfasas specifikt över de missförhållande som USA just nu dikterar att alla ska förfasas över. Konspirationsteori kan man förstås kalla det, men jag blir väldigt misstänksam när all denna information om just detta och just nu sköljer över oss. Jag vill inte vara USA:s nyttiga lilla idiot.

Anonym sa...

Bulle...

Vore faktiskt bra i folkrättens namn om någon bankade skiten ur alla diktatoriska, fundamentalistiska generaldårar i Iran. Skulle skona oss från mycket besvär i framtiden.
Medborgerliga rättigheter bryr man sig inte om, annat än de KPLM(r) och delar av VP så nogrant värnar om.

Vänstern är sjuk i sitt hat mot USA.

Anonym sa...

Nu till min stora förvåning har t.o.m PM Nilsson fått nog.! En bomb för mycket och en slags gräns har passerats skriver han. Jag var bergis på att han skulle höja ögonbrynen först då arabländerna o Iran var kombinerade parkeringsplatser/raffinaderier. Bättre sent än ...

Anonym sa...

Alla ni rasistiska, krigsälskande, nyliberala, fundamentalistkristna kapitalister: vad fan är det ni vill? Vill ni att USA ska bomba alla som de/ni inte gillar? Vad i helvete är ert mål? Döda så många muslimer som möjligt under åtta år (Bushs tid som Jordens Kung)? Eller vad fan är ni ute efter? Har ni inget annat för er än att göra livet surt för andra?

Ali

Anonym sa...

Awww.... Jordens kung! Dubya! Praise his name forever and ever...

Anonym sa...

Den dagen någon kan visa på en lösning utan våld av problemet Iran som inte innebär att Israel tar någon risk att utplånas så är allt väl.

Israel/USA kommer inte att vänta och se på medans Iran realiserar sina möjligheter att utplåna Israel med en knapptryckning.

De iranska ledarna är mycket väl medvetna om vilket spel de spelar och hur många liv de sätter på spel. Fortsätter Iran på inslagen linje så blir kontentan att en massa iranier kommer att få sätta livet till.

Anonym sa...

Det är precis mordiska svin som du som får mig att hoppas att Iran skaffar sig kärnvapen. Med din sorts vidriga tänkande är det uppenbart att de behöver det för självförsvar.

Anonym sa...

"Du tycker alltså att de behöver kärnvapen så att de kan skydda sin "rätt" att ha kärnvapen och utplåna Israel.... mysigt resonemang."

Om du för ett ögonblick tror att Iran skulle starta ett kärnvapenkrig mot Israel så har du ett ganska barnsligt sinnelag. Du förstår, i verkligheten gör inte människor helt orimliga saker bara för att vara onda. Ahmadinjedad är inte ett brinnande rött öga på toppen av ett torn. Han, och alla andra som kontrollerar Iran, vet mycket väl om att ifall de sätter in kärnvapen mot Israel, gör USA och dess allierade samma sak mot dem inom några minuter. Alltså kommer de inte att göra det.

Syftet med kärnvapen är inte att de ska användas, utan att inte ska användas. Det är bara när endast en part i en konflikt har dem som det finns någon påtaglig risk att de används. Därför hoppas jag att Iran får kärnvapen, för att det skulle skydda dem mot en invasion. Det vore förstås ännu bättre om Israel och USA avväpnade, men man får ju vara lite realistisk.

Anonym sa...

Inte ens om du sista anonym hade varit Ahmadinjedad själv hade det varit trovärdigt det du säger.

Everyone knows where Iran's nuclear weapons will be aimed. Everyone knows they will be put on Shahab rockets, which have been modified so that they can reach Israel. And everyone knows that if the button is ever pushed, it will be the end of Israel.

But it gets worse. The president of a country about to go nuclear is a confirmed believer in the coming apocalypse. Like Judaism and Christianity, Shiite Islam has its own version of the messianic return -- the reappearance of the Twelfth Imam. The more devout believers in Iran pray at the Jamkaran mosque, which houses a well from which, some believe, he will emerge.

When Ahmadinejad unexpectedly won the presidential elections, he immediately gave $17 million of government funds to the shrine. Last month Ahmadinejad said publicly that the main mission of the Islamic Revolution is to pave the way for the reappearance of the Twelfth Imam.

And as in some versions of fundamentalist Christianity, the second coming will be accompanied by the usual trials and tribulations, death and destruction. Iranian journalist Hossein Bastani reported Ahmadinejad saying in official meetings that the hidden imam will reappear in two years.

So a Holocaust-denying, virulently anti-Semitic, aspiring genocidist, on the verge of acquiring weapons of the apocalypse, believes that the end is not only near but nearer than the next American presidential election.

Anonym sa...

Förlåt, mitt misstag. Uppenbarligen är Ahmadinjedad ett brinnande öga på toppen av ett torn. Eller så är texten du kopierade in skrämselpropaganda av ungefär samma tovärdighet som nazisternas judehets på trettiotalet. Källa, förresten?

Om vi bortser från de mer utsvävande konspirationsteorierna för tillfället, så är det ju självklart att kärnvapnen måste kunna nå Israel, USA:s närmaste allierade i området, för att kunna erbjuda något skydd för Iran. Hela poängen med terrorbalans är att konsekvenserna för ett angrepp ska vara så fruktansvärda att det aldrig kan genomföras. Om en invasion av Iran skulle innebära Israels utplånande, ja, då kommer inte Iran att invaderas. Och oavsett din irrationella rädsla för muslimer, kommer inte Israel heller att anfallas så länge de och USA har kärnvapen.

Anonym sa...

Artikeln "If Iran Gets Nukes…Deflating the hysteria by Abolghasem Bayyenat" var grymt bra. Rekommenderas. Tack till den som la in den!

Anonym sa...

Bulle...

Den absolut värsta sortens människor är de som drivs av antingen religiös övertygelse eller fanatisk ideologi. De är samma andas barn och har mördat enskilda under all historisk tid.

Det hemska är att det inte ens går att diskutera med dem.

Anonym sa...

Ja. Som George W Bush, som till och med förenar båda dessa inställningar.

Anonym sa...

Ska vi acceptera hotfulla, människofientliga diktaturer om de INTE har kärnvapen?

Anonym sa...

Anon, 3:21:

Grymt bra artikel, he? En artikel som viftar bort faktiska hot och rasistiska uppviglingar mot ett folk. Man ska läsa mellan raderna och "förstå" att Iran "egentligen" inte tänker göra det Iran säger sig vilja göra. Grymt bra,va? Grymt kanske. Acceptabelt i din sfär antar jag? Länge leve toleransen mot alla sorters rasism! Hurra vad du är bra!

"...Finally, as Iran has no record of military adventurism or aggression against any of its neighbors in modern history,..."

Då detta är en stor falskhet faller artikelns budskap. Iran är djupt nere i dyngan med sitt Hizballah. Iran har rekryterat ett tusen självmordsbombare bland dem som anmält sig för att bli "martyrer". Det räcker inte med de 300,000 martyrer man redan har?

Hur kan man lita på ett land med Irans track record? Allvarligt talat låter det som försvar av tyranni. Grymt bedrövligt av dig, anon! Fegt och skamligt att inte stå upp mot tyranni!

Anonym sa...

Lev som ni lär!
De som är emot att Iran får fortsätta utveckla kärnkraften bör bojkotta alla varor från den iranska industrin. Ultraliberaler sluta köpa nötter, dadlar och opium!
De som är emot att USA och EU pressar Iran bör sluta köpa varor/tjänster producerade inom EU och USA. Ultravänster -inget mera internet, microsoft och singel malt whisky.

Anonym sa...

Maken till dumheter har jag sällan sett.