måndag, februari 13, 2006

Choc Exotique

Hittat hos Temaresor:
"Även om våra resor ibland går till svårbesökta platser och till miljöer som ställer stora krav på minutiös planering och ett kraftfullt handlande, kan vi aldrig kalkylera bort det oväntade. Men överraskningar får inte skapa oreda, handlingsförlamning och besvärande tidsförluster".
En sån oväntad sak är att det kommer en vit kvinna i jättekonstig flygplansdress och stirrar på en, antar jag.

Bilden kan för övrigt ses i en annons där det också är med ett lejon: ”En solbränna varar i en vecka. Våra reseminnen varar resten av livet”.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Och det är bättre om det kommer någon socialistisk backpacker i che-tröja och virkade sandaler eller?

Skulle det vara mer väntat tro?

Tror du att farbrorn tycker att hon har jättekonstiga kläder? Det är din tolkning som är lätt nedvärderande mot samtliga medverkande på fotot.

Magnus Ahlkvist sa...

Johan: Det är ju jättebra att det i länder där majoriteten av befolkningen är fattiga finns en liten rik överklass som har råd att åka till Sverige på semester. Heja kapitalismen! Heja kapitalismen när dess företag lägger beslag på de enda tillgångarna på rent vatten som finns i en region och använder den för att göra läsk istället för att den går till folks väl och ve. För att ta ETT exempel från det land du nämner.

Anonym sa...

esbati jag måste ifrågasätta din publiceringspolicy igen. jag hajar att du tar in sånt som den förste anonyme eller johan andersson för att visa upp vilka idioter högern kan visa upp. och d ser ju de flesta människor att så är det. d är både effektivt och underhållande för det mesta. men ändå... ibland är det bara äckligt och helt jävla sjukt.

d finns en mer allmän grej som jag blir fundersam över. å ena sidan är det jävligt kul att se hur folk kan toka ur av att läsa här. de tappar koncepten i sin underlägsenhet men å andra sidan är det också obehagligt att se det där sjuka hatet. jag blir i alla fall skrämd av det hatiska även om jag annars är rätt luttrad men d är också svårt å säga om d är så bra att låta galningar sprida hatpropaganda. lite som med muhammedbilderna.

/j

Anonym sa...

Jag är den första att hålla med om att herr Esbati har mer än en skruv lös, men i det här fallet verkar folk gå helt på auto i sina angrepp på honom. Spara krutet tills det han häver ur sig varkligen är något att uppröras över...

Anonym sa...

"i det här fallet"? Kommentarerna här har ju blivit mer och mer urflippade ju längre tiden gått. Vi pratar inte politiska meningsskiljaktigheter längre utan det verkar som om något kortsluts i hjärnan hos en del högerpojkar då de läser något som de inte kan förstå utifrån sin svenskt näringsliv-sponsrade begreppsram. Istället slumpas allmäna utrop om kapitalismens förträfflighet eller Alis förmodade ondska fram, helt skiljt från kontexten i övrigt.

Hur ska man annars förklara att folk på allvar har argumenterat att huruvida man äter på McDonalds eller inte har någon som helst politisk relevans? Det är ju så fundamentalt bisarrt att det knappast kan häröra från någon vid sina sinnens fulla bruk...

Anonym sa...

magnus a,

For the past 23 years India's GDP has grown at an average annual rate of 6%, making it one of the fastest-growing economies in the world. The growth rate may have been lower than that of China's, but it is double that achieved by the West during the Industrial Revolution. As a result, India's middle class has more than tripled in size to 250 million people. While the number of rich has certainly grown, about 1% of the poor have crossed the poverty line each year. Pervasive upward mobility may help explain why India is reasonably free of social resentment.

http://www.time.com/time/asia/covers/501041206/two_indias_vpt_das.html

Heja kapitalismen som sagt...

Anonym sa...

anders,

Tråkigt att se att du måste sinnessjukförklara dina meningsmotståndare. Är det bättre än det du anklagar andra för?

Ali Esbati sa...

Man kan väl i all ödmjukhet få påpeka att Indien och Kina utmärks av att de stretat emot den politik som IMF och Världsbanken påtvingat andra U-länder. Kapitalismen är komplex och situationen i de här länderna måste förstås mot bakgrund av en ännu pågående avkolonialisering, Sovjetunionens fall, och mycket annat. Men helt klart är att den som använder just dessa länder som ett exempel på fördelarna hos den av kapitalets företrädare drivna, ohämmade avreglerings- och privatiseringshysteri som drabbat världen, är mycket korkad.

Anonym sa...

Huh? Jag skrev att folk uppenbarligen flippar när de läser posterna här och svarar med inlägg som i sammanhanget är helt galna. Jag har ingen aning om deras mentala hälsa i övrigt men just de här inläggen är ju rent objektivt tokiga.

Anonym sa...

Herr Ahlkvist: Afrika = världsdel. Obs ej "land". Kan hjälpa i fortsatt argumentation.

Anonym sa...

På 60- och 70-talen skrev en författare som heter Lasse Berg om tillståndet i tredje världen. Han tillhörde vänstern och han hade en mycket pessismistisk syn på världens utveckling. Han, precis som många av oss som var unga då, trodde att det bara skulle bli värre. Att världen skulle gå under i hungeruppror och krig.
De flesta här är nog för unga för att minnas böcker som "Längs Ganges", "Mat och makt".
Det intressanta är att han återvände till Indien och Kina, till de vanliga fattiga människor han besökt första gången. I boken "I Asiens tid" redogör han för mötet och för sin förvåning över att de fått det så mycket bättre och, framför allt, att de fått ökad kunskap om världen utanför de små byarna. Människor som var nedtyngda av fattigdom och misströstan var nu fyllda av framtidshopp och optimism.
Genom demokrati och fri handel kan människan befrias från fattigdom och ofrihet. Genom fria människors fria val, att handla och agera med varandra.
Majsan

Magnus Ahlkvist sa...

Markus: Du visar rätt tydligt hur oerhört insatt du är i frågor du kommenterar. Läs om min post, och läst om den post jag svarade på.

Anonym sa...

Hörrö Ali!

Om du vet så kan du upplysa om vad det är som gör att tillväxten varit och är så rasande hög i Indien istället för att jolma på om att "Kapitalismen är komplex och situationen i de här länderna måste förstås mot bakgrund av en ännu pågående avkolonialisering, Sovjetunionens fall, och mycket annat."

Inget snack om att läsförståelsen hos mig är begränsad eller att jag är korkad tack. Kan du förklara eller kan du inte? Klarspråk för en gångs skull!

Anonym sa...

Tja Ali, din grej att moderera kommentarerna verkade inte hjälpa mycket.

En intressant politisk fråga tycker jag är: Är den fullständiga avsaknaden av humor mest utpräglad på höger- eller vänsterkanten?

Vänligen

Bengt (ej centerpartist)

Ali Esbati sa...

Bengt, det var den där första förlupna gnistan som fick allt att ta eld. Vansinnet ligger alltid på lur.

Vad beträffar avsaknad av humor så har du ju själv noterat hur det ligger till. Rent generellt tror jag att sekterister samt försvarare av sakernas tillstånd tenderar att snabbt förlora förmågan till humor. Visst hittar du därför i princip aldrig någin humor i säg tidningen Offensiv. Men de flesta representanter för den Djingis-Khan-meets-Per-Ahlmark-höger som hänger här går att hänföra till bägge kategorier, så det avgör nog saken.

Anonym sa...

Jag ska nog börja betrakta din blogg som en installation. Den blir nog mer begriplig då.


Du är rolig emellanåt Ali, men bitterheten kommer emellan. Sedan vore det också intressant att höra lite annat än dekonstruerande kritik också. Vad skulle du VELAT att man hade gjort åt diktatorn Saddam? Beror din avsaknad av kritik mot omvärldens blindhet vad det gäller Darfur på att det är "högerns" arena, eller på att det inte är viktigt för dig? Du nämner aldrig islamistiska terrorism - varför? För att "högern" redan gör det, eller för att USA är mycket elakare alltid, eller vad?

Övriga klaganden; ordet jag fick skriva in för att verifiera att jag inte var en spambot löd "ngkuk". Jag är chockad och upprörd, och kommer anmäla dig och alla du känner till både MUF-Johan och Guds Vrede. Bered dig för Domens Dag.

Anonym sa...

Den magiska frihandeln har inte räddat Indien riktigt än. Visst, stora framsteg har gjorts, så här två hundra år efter den industriella revolutionen inleddes (till stora delar baserat på å ena sidan indisk teknologi och know-how och å andra sidan lättillgängligt brittiskt kol)...

Fast fortfarande är hälften av barnen i Indien undernärda och hälften av de vuxna kvinnorna lider av blodbrist. För tio år sedan (de senaste uppgifterna jag hittade) så räknades lite över hälften av befolkningen som extremt fattig (som lever på en dollar om dagen eller mindre).

Vad som markant höjt levnadsstandarden i Indien för den grupp som räknas - de fattiga (för jag skiter fullständigt i hur många kylskåp medelklassen kan köpa eller hur många utlandsresor överklassen kan kosta på sig) - är ökat samhälleligt, i Indiens fall; statligt, ansvar (effektivare fördelning av billiga livsmedel, förbättrad tillgång till dricksvatten, förebyggande hälsovård som vaccinationsprogram, skolgång etc.).

Inte frihandel. Inte liberaliseringar. Några få procent av statsbudgeten har helt sonika lagts på sociala projekt, och ja - det har gett resultat.

Betydligt mer hade kunnat göras, och vi socialister verkar för att mer också ska göras. Mer och snabbare. Detta eftersom tiotusentals människor, MÄNNISKOR, dör varje dag, VARJE DAG, av simpla sjukdomar och svält.

Onödig massdöd som i de flesta fall enkelt skulle kunna undvikas om exempelvis "frihandlande" och statligt, i bland överstatligt, subventionerade företag i väst tvingades sluta upp med att dumpa sina livsmedelsprodukter i fattiga länder som fråntagits rätten att skydda sin jordbruksnäring.

Frihandelsflosklerna tvingas på fattiga länder medan storföretagen backas upp av mäktiga stater.

Anonym sa...

Anonymous said: "Inte frihandel. Inte liberaliseringar. Några få procent av statsbudgeten har helt sonika lagts på sociala projekt, och ja - det har gett resultat."

Och pengarna till dessa gemensamma åtaganden, hur genereras de? Genom statliga kolochoser, eller statliga industrier som producerar enligt en 5-års plan? Nej, Indien konkurrerar effektivt med t.ex tjänsteproduktion på världsmarknaden. Människors fria val, det må vara vid valurnorna eller i butiken, är den bästa vägen till välfärd.

"Frihandelsflosklerna tvingas på fattiga länder medan storföretagen backas upp av mäktiga stater."
Det du kallar "frihandelsfloskler" handlar inte alls om frihandel. Det handlar om protektionism, att vi i väst subventionerar jordbruk och andra områden där u-länderna skulle ha goda möjligheter att sälja sina varor till fördel både för dem och för oss. Försök inte få det till att vi som är för frihandel skulle stötta den typen av "frihandel".
Majsan

Anonym sa...

Magnus: Jag skäms. Förlåt.

Anonym sa...

keft jag skjuter er..