lördag, februari 18, 2006

Go parti’t!

Vänsterpartiet kommer troligen att få en kraftig majoritet kvinnor bland sina riksdagsledamöter efter valet 2006. Mycket glädjande nyhet, som Sydsvenskan lyckas presentera med en hysteriskt intressant rubrik, till en män-frågar-män-artikel.

(Får man i sammanhanget också påminna om missvisande drevjournalistik i närtid, av den här typen, kommenterad här, här och här).

11 kommentarer:

Anonym sa...

Varför är över-representation av ett kön bra?

Anonym sa...

med tanke på gubbväldet i andra partier och sammanhang så jämnar det ut sig

Anonym sa...

Hej, en fråga:

Är det ett självändamål att det är en kraftig övervikt vad gäller antal kvinnor?

Jag tror verkligen inte att det är någon risk för att män nu ska drabbas av samma förtryck drabbat kvinnor under tusentals år. Men beror glädjen över att kvinnorna blir kraftigt överrepresenterade på en primitiv hämdkänsla, eller på att man vill att rödbrusiga gubbar ska störa sig, eller på att man tror att kvinnor helt enkelt är bättre än män?

Jag kan inte se att glädjen borde bli större för 30-8 än om det rörde sig om 8-30. Det borde snarare vara en varningsklocka. Jämställdsarbetet bör gå på djupet, mot fördomar, föreställningar och strukturer, inte genom tramsig brännbollslagsutnämning (om du förstår liknelsen).

Anonym sa...

Suck, hur kan det vara en bra sak att ett parti har 70-75% av sinna kandidater från ett av könen. Känns inte jämlikt alls. Eller? Samtidigt är det ju intressant att du skjuter in dig på sydsvenskan, flamman tog ju upp samma sak helt nyligen men det är ju inte lika lätt (och roligt?) att attackera dem.

"män-frågar-män-artikel"... kan du utveckla det där lite mer? så bara för att de som kommenterar saken är män så är deras åsikter mindre värda? skulle de automatiskt vara olämpliga att kommentera saken på grund av sitt kön? oavsett vilka insatser de gjort för jämställdhet (och partiet) tidigare.

Anonym sa...

så att förtrycka män inom vänsterpartiet kommpenserar förtrycket av kvinnor i andra partier?

Anonym sa...

Med anledning av tidigare diskussioner här om vägval söderhamn och deras agerande i landstinget så kan man läsa följande berättelse i dagens Gefle Dagblad.

Några intressanta klargöranden kommer som: "Även om de båda försäkrar att de fortfarande är socialister är det tydligt att de båda glidit över mot en mer liberal samhällssyn.
Anna Fält säger att hon, motvilligt, fått tänka om när det gäller en rad gamla vänsterideologiska käpphästar. Verkligheten har visat att friskolor är bra och att konkurrens inom vården är nyttig, menar hon.
- Driftsformen är egentligen ointressant, det viktiga är tillgängligheten och att verksamheten finansieras med offentliga medel, framhåller Marcus Häggström.
Den här högervridningen har förvånat flera. Det var inte länge sedan Marcus Häggström gick omkring med hammaren och skäran i bältet och själv var kommunist, påstår belackarna.
- Kommunist har jag aldrig kallat mig. Men som alla andra människor förändras man hela tiden. Det vore konstigt om jag hade exakt samma värderingar i dag som för fem år sedan."

Hela artikeln finns på:
http://www.gd.se/Article.jsp?article=73681

Anonym sa...

Kan det vara som så att Vänsterpartiet väljer sina kandidater till riksdagen efter kompetens? Oavsett kön? kanske en helt galen tanke...

Anonym sa...

Artikeln i sydsvenskan är ju verkligt festlig läsning. Upphör numer aldrig att förundra mig över vilka pellejönsar det finns inom liberal och konservativ press. Dessutom är dom fullständigt omedvetna om sin dråpliga humor.

Anonym sa...

Jag tycker att alla kommentarerna här verkar ha missat Ali's huvudpoäng:

När Pernilla Zethraes lämnar partistyrelsen, Karin Svensson-Smith går över till Mp och Gudrun Schyman hoppar av och grundar Fi, så tolkar media det som att "V överger feminismen". När sedan, efter en demokratisk intern valprocess, det visar sig att V får kvinnomajoritet bland sina riksdagskandidater så börjar samma borgerliga media tala om att V förtrycker männen....Hur Vänsterpartiet än agerar gör de fel. Vänsterpartiet får själva försvara sin politik, och undertecknad är varken medlem eller sympatisör. Men det är uppenbart för alla som har kvar något som helst kritiskt sinnelag att ett mediadrev mot Vänsterpartiet pågår för fullt. Det mest gåtfulla för mig är att borgerliga media är så rädda för Vänsterpartiet, deras inflytande är trots allt begränsat. Kanske är detta ett gott tecken på att partiet håller på att spotta upp sig, och kanske ska jag överväga om jag trots allt ska lägga min röst på dem i höst. Nu när de luggslitna civilsamhällesutopister i "VägValVänster" kommit ut ur garderoben och visat sitt rätta ansikte som liberaler och icke-socialister, strax till höger om socialdemokraterna.

olydig sa...

"Vänsterpartiet rensar ut männen"

Fair and balanced...

Jag kan inte göra annat än att instämma med Eriks ypperliga kommentar.

Walle sa...

En liten detalj: När det finns mer än 25 olika valkretsar/listor som varje tillsätts lokalt av respektive distrikt (Skånes distrikt 4, Stockholm 2, Älvsborg 2, övriga 1 om jag inte har fel) så skulle det teoretiskt kunna slå villt åt bägge hållen.

Det finns ingen "kvoteringsnämnd" i Stockholm som sitter och styr vilka som skall toppa listorna i säg Västerbotten. Det gör att det skulle kunna bli både 70% män och 70% kvinnor i riksdagsgruppen, utan att någon gjort något direkt fel. Då är det onekligen bättre med många kvinnor.

I Västerbotten så gjordes avvägningar kring politik, kön och geografisk bostadsort i länet. Det gav tre riktigt bra kvinnor i topp, för att se det som ett problem så behövs det en god portion fantasi!