De senaste vändningar kommenteras i en briljant ledarartikel i Flamman, som borde läsas av precis alla som vill orientera sig i samhällsdebatten.
Vänsterpartiet har de senaste tio åren varit mycket försiktiga. Fram till just nu. Partiets valplattform syftar till att skapa 200 000 offentliga jobb. Partiets ekonomiska policydokument tar sig frågan om hur arbetarklassen skall återta den makt som förlorats till finanskapital och arbetsköpare. Det är vad man bör förvänta sig av ett socialistiskt parti. Men något går fel. Åldermännen säger nej.För övrigt måste man bara älska Expressens politiska journalistik. Idag ”avslöjar” man en ”hemlig plan” för att få bort Lars Ohly. Denna hemliga plan har varit känd i ca ett och ett halvt år. Det krävs inte heller något större skarpsinne för att förstå att avhoppen - samt hot om aviserade avhopp kanske någon gång i framtiden - sker planerat för att åsamka maximal skada. Jag har påpekat tidigare att om man är femtio personer så kan man se till att skapa en rubrik i veckan, i ett år, genom avhopp. Däremellan kan avhoppen diskuteras som fenomen, medan ingen bryr sig om vad partiets överväldigande medlemsmajoritet tycker.
Men Expressen går vidare genom att som hjälp till läsaren presentera listan ”De har också lämnat v”. På den listan kan man till exempel hitta Pernilla Zethraeus som i augusti ska ha meddelat att hon ”hoppar av alla sina uppdrag i partiet”. Det är ju ganska uppseendeväckande då, att jag träffade Pernilla i fredags, då hon just kommit ut från ett möte med partiets verkställande utskott, som hon leder i egenskap av partisekreterare för vänsterpartiet. Det verkar vara ett mycket avancerat sätt att hoppa av ”i protest mot partiledningen i allmänhet och Lars Ohly i synnerhet”.
-----
PS. En intressant debattartikel i GP, med anledning av vänsterpartiets ekonomiska policydokument.
51 kommentarer:
Att sitta och diskutera vänsterpartiet känns idag som ett akademiskt tidsfördriv och petitessartat. Av allt att döma kommer (v) att vara en ännu mindre och mer marginaliserad rörelse efter valet än den är idag, om den alls kommer att vara kvar. Förre LO-chefen Stig Malm sade i Gomorron Sverige att han bedömer att hela rörelsen kommer att sparkas ur Riksdagen av svenska folket i valet, och jag är benägen att skriva under på den analysen.
Att höra till vänsterpartiet är idag en belastning såväl för dess eldsjälar som för den skara som tidigare röstade på den.
Alla indikatorer pekar på att Sverige nu drar den bortre parentesen för kommunisterna, och rustar sig för att fortsätta in i det nya milleniet med fräscha och aktuella politiska idéer, grundade i ideologier som sedan decennier varit motirn för välstånd, demokrati, värnandet av mänskliga rättigheter och jämlikhet. Beprövade fiaskon som vänsterns kommunism och extremsocialism, tillsammans med miljöfascism, har förkastats av det svenska folkets mainstream.
Ali är idag en ensam filur i ett döende, rostande vrak av totalitarism, terrorstöd, diktaturstöd, kollektivism och förljugenhet.
Även fis grundande kommer att splittra upp den skara som fortfarande vill rösta till vänster. Nu kan de välja på s, v, mp och fi.
"fräscha och aktuella politiska idéer, grundade i ideologier som sedan decennier varit motirn för välstånd, demokrati, värnandet av mänskliga rättigheter och jämlikhet"
Ah, du tänker till exempel på pigor i hemmen, fängsla psykiskt sjuka, kolonialism, tortyr i koncentrationsläger, arbete utan rättigheter, äldreomsorg skött av kvinnliga släktingar.
Till skillnad från sådant unket och förlegat som allmänt tillgänglig sjukvård, kollektivtrafik, arbetstidsförkortning och inflytande på den egna arbetsplatsen.
Jag är med.
"Ali är idag en ensam filur i ett döende, rostande vrak av totalitarism, terrorstöd, diktaturstöd, kollektivism och förljugenhet".
Absolut. Men jag måste säga att det framför allt är totalitarism som lockar. Det där andra är lite krimskrams när man har tråkigt.
Det är i alla fall kul att du kontemplerar (ja, det ska stå så. Inte kompletterar, komplimenterar eller komplicerar) din lott med humor.
Vore alltid intressant om du kunde ge en uppskattning på hur många hundratals människor som socialliberalismen har lyft ur fattigdomen i u-världen. Och hur många hundratalas miljoner människor som idag får uppleva relativt välstånd i ett demokratiskt samhälle tack vare den liberala ideologin.
Jämför detta med hur många människor som kunnat lämna fattigdomen i kommunistiska och extremsocialistiska samhällen (förutom partieliten). Och de stora skaror som idag lever i en kommunistisk (politisk) demokrati?
Jag tror liksom inte att den jämförelsen blir meningsfull (för dig). Den liksom förstärker mitt argument.
Kram/Rasmus
hundratals miljoner skulle det naturligtvis stå...
Allt detta väsen för att vänstern inte vill fortsätta minska det offentligas andel av BNP år från år? Eller finns det nåt i de senaste utspelen från vänstern jag missat?
På vilket sätt är vänstern kommunistiskt? Var nånstans talar Vänstern om att avskaffa den liberala demokratin, med yttrandefrihet, religionsfrihet, demonstrationsfrihet, rörelsefrihet, föreningsfrihet och parlamentariska flerpartival?
Var nånstans slår de fast proletariatets diktatur? Anser inte Ali Esbati precis som Per Ahlmark att den revolutionära socialismen är vederlagd?
Eller har jag fel?
Jag måste fråga en sak, men det kanske är den dum fråga. Vart får du allt ifrån? Hur väljer du ut vad du ska skriva om? Jag är imponerad. Du gör ju ett jättejobb! Folk frågar mig vart jag får allt ifrån, men vadå det bara kommer ur hjärnan. Är det lika för dig? Du har ju uppenbarligen läst en massa artiklar, men hur sjutton väljer du ut vad du ska skriva om eller citera? Jag skulle aldrig kunna göra samma arbete med bloggen som du gör.
MVh Karro på Glamourbloggen
Jag blir glatt överraskad av förslaget till valplattform men något jag saknar är ändå en specifik satsning på att förbättra villkoren för dem som har det allra sämst ekonomiskt: höja den lägsta a-kassan (idag under 5000 kr i månaden efter skatt), de lägsta pensionerna och socialbidragen samt förbättra situationen för de fattigaste ensamma föräldrarna.
Det finns faktiskt inte så få människor som lever i ekonomisk misär, men av någon anledning nämns ytterst sällan de lägsta ersättningsnivåerna i den s.k. debatten. Skälet till det är förmodligen ganska obehagligt.
Bobbo
Ren socialism har inte lyckats alls. Ren marknadsekonomi har heller inte lyckats alls.
Det handlar ju om vilken mix av offentligt och privat vi skall ha. Ett par procents ökning eller minskning av det offentliga är väl egentligen vad vi diskuterar.
Eller?
en saklig och tänkvärd sågning av v:s nya ekonomisk-politiska policydokument:
http://www.vagvalvanster.se/arkiv.asp?id=664
En tänkvärd sågning av JL:s sågning av det ekonomisk-politiska policydokumentet: http://www2.vansterpartiet.se/debatt/artiklar/detalj.asp?ID=365&Tråd=359
Ju fler avhopp det blir i vänstern, desto starkare blir ohlygarkerna internt och desto fler tokiga förslag kommer de lägga. Ju tokigare de framstår desto fler kommer att rösta på de andra röda partierna s, mp och lebb-vänstern (f!)
För att vara ett så litet skitparti på utdöende är det en smula förbryllande vilken energi som ni liberala kommentatorer lägger ner på att påtala det? Ni älskar att hata både Ali och vänsterpartiet...man misstänker snart att det kan vara vänsterkrafter i uppsving...Härligt
kolla Nanne Norlings inlägg om V:s jobbförslag,
http://danne-nordling.blogspot.com/2005/09/vs-offentliga-jobb-ger-650-kr-i-hjd.html#comments
till och med han verkar påstå att det handlar om ett moraliskt, inte ett ekonomiskt övervägande.
Det är ekonomiskt sett inte konstigare att höja skatterna för att finansiera offentliga jobb än att sänka dem för att stimulera till privata jobb.
Det kändes bra att titta på Aktuellt kl 21 i onsdags (28 sept).Reportaget började med intervjuer med riksdagsfolk som ställde sig helt oförstående för diskussionen och slutsatserna i ek-pol-dokumentet och gick sedan vidare till Fagersta där (v) har majoritet. En företags-vd intervjuades som först konstaterade att man har ett utmärkt samarbete med majoriteten kring näringslivsfrågor och kommenterar dokumentet med ordet "idiotiskt". Reportaget fotsätter därefter med intervjuer med folk "på golvet" varav alla sade att det vore nåt att kunna "bestämma över sin arbetsplats" och att man skulle känna "mer ansvar för sitt arbete".
Konflikterna i samhället är tydliga, inte för Aktuellts nyhetsred eller besökarna på den här bloggen eller DN:s ledarsida (även om jag misstänker att högerkramare vet exakt vad de håller på med). Men för majoriteten av arbetsäljarna i Sverige är den verklighet man upplever på jobbet så pass verklig att man inser vilka som står på arbetssäljarnas sida och vilka som vill tillbaka till en arbetsmarknad som påminner om det 1800-tal som vi läser om i våra historieböcker...Spinning Jenny och >12 timmars arbetsdag.
Apropå ideologiernas kamp, se
http://www.rolandpm.com/wordpress/?p=656
En kommentar inte helt utan relevans (för att uttrycka det milt).
Peo Olsson, Stockholm
Konstigt nog var det USA som sänkte arbetstiden först, helt utan fackföreningars iblandning. Trotts alla angrepp om 12 timmas arbetsdag så är det alltid bäst arbetsvillkor i högerstyrda länder, något som gör den diskussionen helt onödig.
Har ren marknadsekonomi i laissez faire tappning nånsin provats?
Storbritannien och USA under sent 1800-tal låg rätt nära i alla fall.
F ö samma period då närmare en miljon svenskar valde att söka lyckan i väst.
Även en period som gett oss telekommunikationen, bilen och glödlämpan för att nämna några framsteg.
Peter Björkman!
Hong Kong är ett utmärkt exempel på hur bra nästintill ren liberalism och marknadsekonomi fungerar.
Efter 1945 var Hong Kong grus och sten utan naturtillgångar och vatten. Liberalism förvandlade denna grushög till en av de mest avundsvärda och kända ekonomier.
Läs Nyerere och Cowperthwaite, Tanzania och Hong Kong för en jämförelse mellan socialismens gunsting Tanzania i Afrika och det liberala Hong Kong.
Jag tror att vi liberaler ska vara glada över att de extrema vänsterbloggarna finns. Bättre rekryterare till borgerligheten får man leta efter!
Ingen normal svensk kan väl annat än skaka på huvudet när de läser knäppgökar som Krigskrönikan, Leo kommenterar, Maskita, Lasses blogg och Jinge? Okunskap om det de bloggar och så en massa förnedrande påhopp med en släng av brun smörja. Brukar jag maila deras inlägg vidare så mycket det går.
Sedan finns det visserligen bra vänsterbloggar som Promemorian, men de är få till antalet.
Summa summarum är att de extrema vänsterbloggarna och AB-tomtar som Åsa Linderborg är borgerlighetens bästa vänner!
De brunröda bloggarna som du nämner är samma typer av människor som för länge sedan ville skydda arierna mot "judisk utsugning" av de fattiga och arbetarna. Då gömde de sitt judehat bakom försvaret mot sociala orättvisor, och idag handlar det om att demonisera judarna och israelerna som världens främsta förtryckare.
Läs mer i DN: "Antirasistisk pöbel nytt hot mot judarna i Sverige".
Haha, en sak lyckas Ali alltid med iallafall och det är att samla bottenskrapet av Sveriges högerbloggare på sin sida. Och dom säger alla precis samma saker.
Angående (v)s nya ekonomiska dokument så var det väl på tiden att man vågade ta bladet från munnen och kräva ordentliga offentliga utgiftsökningar. Även om siffror och proportioner alltid kan diskuteras, programskrivarna verkar ju ha dansat förbi avsnitten om finaniseringen på lätta steg, men som viljemarkering och rörelseriktning så är det helt rätt. Frågan är om ens den här rejäla ökningen av statens utgifter återställer oss till de nivåer vi var på innan 90-talskrisen (kommer ni ihåg den, då borgarna drog ner oss i depression..?).
För övrigt så tycker jag att det är dags för både Ali och Norrskensflamman att klättra up ur skyttegravarna nu. Vänsterpartiets problem består knappast i Lönnroth, Beijer och Bäckström. Snarare har man grävt sin egen grop genom att plocka upp den fåniga kommunistromantiken ur historiens dammkällare.
shit vad mycket hat högermänniskorna på denna sida bär på. Jag rekommenderar kognitiv beteendeterapi!
och Ali, dags att stänga av denna funktion,det är ju bara högljudda dårar här
Staffan W: Flamman har väl redan tagit sig an kommunistfjanteriet? Läs här.
Etzler verkar ju driva den rimligaste linjen, nämligen att hänga ut både de som klamrar sig fast vid leninbysterna och de riksdagsmän som inte följer demokratiskt fattade beslut i partiet utan vill driva sin egen, mer högerinriktade, politik utan att veta av något obehagligt inflytande från partiets medlemmar? Lönnroth är väl vid det här laget knappast mer än en clown, han droppar lite radikalistiska floskler då och då för att täcka för ledarskiktet i vägval vänster när de argumenterar för en borgelig politik.
Blev fel, flammans artikel finns här.
Att vara vanlig arbetare och samtidigt nyliberal är förvisso lite udda. Ungefär som att vara jude och antisemit.
Men omöjligt är det ju uppenbarligen inte. Det finns alltid människor som hatar sig själv och ser andra människor som överlägsna. Eller för den delen folk som inte är överdrivet intelligenta och har svårt att hitta sitt politiska egenintrese...
Avslöjande inlägg av anonym 9:16 PM .
Och jag tvivlar inte på du inte är ensam om den kvalitén på analysen.
Faktum är att det är den lilla människan som har mest att vinna på att slippa all vänsterpolitik, den lilla hederliga skötsamma vill säga.
Troligen skulle även de som verkligen är i behöv av stöd, dvs handikappade, psyksjuka och andra svårt/kroniskt sjuka få det bättre om inte den allra största delen av skatterna användes för att (s) skall köpa sig gillande hos en allt mer misshågsen medelklass.
:-)
Jonas, Jonas... Läs på lite om arbetarrörelsens historia.
Se vad fackföreningsrörelsen och de båda arbetarpartierna åstadkommit de senaste hundra åren. Inte är det sämre förutsättningar för det arbetande folket som drivits igenom. Helt tvärtom.
Vi har tvingat fram kollektivavtal, a-kassa, betald semester, 40 timmars arbetsvecka, allmän rösträtt, barnbidrag, föräldraförsäkring, offentlig barnomsorg, lagen om anställningsskydd, etc, etc.
Idel förbättringar för arbetarklassen, alltså!
100 miljarder till 200 000 nya jobb kan ni nog snyta ur er om ni höjer skatterna med 5-10 procent.
Vad detta innebär för ekonomins funktion -- sundhet i form av att folk efter "arbeit-mach'"-massanställningar är och känner sig behövda med mera -- eller när ni lagstiftar bort alla privata jobb i vård-skola-omsorg samt telebolag, banker etc, ja det kan man nog undra, men sk-t i att analysera det nu! (Min "sanna" glädje! ;-)
För övrigt så är ju C-H Hermansson inte direkt purung, mtp Flammans ledarkommentar. de som nu lämnar skorven är inte direkt gamla...
Ungt engagemang och gammal kommunistisk glöd skrämmer de som tydligen lurades ini partiet när inte avståndstagandet till K:et var tillräckligt under tidigt 90-tal. Så ser nog jag det.
Men det säger nog inte dig någonting, från din horisont, Ali.
Om vi sätter den bortre parantesen på kommunismen och socialismen, hur kommer det sig då att mer och mer unga kallar sig kommunister/socialister? Sanningen är ju att vänsterrörelsen är på uppgång - det är bara det att dom skiter i den tråkiga partipolitiken.
Anonym ... det behövs inte!
Jag har läst alldeles tillräckligt med historia. Däremot har jag silat bort propagandan och varmluften i det mesta av återgivningarna.
Om du är samme 'Anonym' som nyss är du nästan obetalbart underhållande. Synd bara att du inte använder signatur, nu försvinner dina inlägg bland alla andra andra anonyma som ösnketänker, ger utlopp för sin frustration, hittar på egna sanningar och verkligheter (utopier) eller bara är otrevliga.
Keep it up! Du lär behöva allt mer av ditt goda humör framöver ... för jag misstänker att du är ganska ung fortfarande ... dvs du har länge kvar och måste suga på samma karamell .... om du inte kan tvinga till dig en till från någon annan stackars sate ...
;-)
Till Anders:
Jag blev faktiskt lite överraskad av att läsa AE i Flamman ta avstånd, om än halvhjärtat, från kommunismen. Eller åtmistone ge uttryck för det som vi andra har sagt rätt länge nu, att kommunismen är ett onödigt filter mellan vänstern och väljarna.
Hoppas att fler i vänstern kan nås av den senkomna insikten, det är helt enkelt inget egenvärde i symbolpolitik och gamla nötta fraser, och med den kommunistiska tanketraditionen slinker en hel del gammalt skräp in. Vänsterpartiet idag behöver mindre plakatpolitik och symbolism och mer duktiga realpolitiker som klarar av att föra ut en radikal men trovärdig samhällskritik.
Och att reducera Lönnroth till "ett radikalt alibi" för partihögern känns inte så smart. Han är en av de mest intressanta vänsterdebattörerna i Sverige idag, bra mycket mer intressant än många floskelrapare som idag sitter på höga poster inom (v). Framförallt så gillar jag insikten om att statssocialismen inte kan möta människans behov, mindre och mindre för varje år som går. StOra system och generella lösningar som förkväver individen är dåliga oavsett om det är staten eller kapitalet som påtvingar oss dem.
En dos syndikalism och frihetlighet i rättan tid, nu när vi ser hur snaran dras åt hårdare och individers frihet alltmer underställs statens och kapitalets kontrollbehov och klåfingrighet.
En ny vänster måste vara frihetlig!
Det visar väl bara hur lite du egentligen vet om vänsterns tankevärld Bobbo. Syndikalismen är lika lite liberal som statssocialismen, därför att i slutändan handlar det ändå om att byta ut kapitalismens ekonomiska diktatur mot ekonomisk demokrati. Och det skulle ingen liberal våga ställa upp på.
Och visst kan man ju sänka skatter om man vill. Men man får nog se till att höja några andra då så att man slipper skära ner i välfärden.
Jag tycker inte att vänsterpartiet har rätt att existera, eftersom det i grunden utgörs av människor som tror på en odemokratisk ideologi.
Partiet borde förbjudas, precis som motsvarandepartier i de gamla öststaterna efter murens fall.
Nej jag ser inget principiellt fel i att statskassan hanterar mina pengar, så länge som de till syvende och sist kommer in på mitt bankkonto. Skulle det vara värre att pengarna kommer från staten än från privata företag?
Möjligen kan man göra nån vag poäng om att folk inte "biter den hand som föder" eller liknande, men det känns faktiskt helt oväsentligt i en diskussion om statliga transfereringar som ju betalas ut till alla medborgare.
Det är alltid lite komiskt att höra borgare oroa sig sååå mycket över att människor "förtrycks" av skattesystemet. Aldrig har jag hört någon borgare ondgöra sig över hur människor manglas av löneslaveriet och tvånget att sälja sin kropp och sitt sinne på en arbetsmarknad. Det är tydligen bara statliga maktstrukturer som ska skjutas ner.
Jonas, ack Jonas...
Menar du att den organiserade arbetarrörelsen i Sverige inte har åstadkommit någonting alls i Sverige de senaste hundra åren? Eller rent av åstadkommit försämringar för sina egna medlemmar och sympatisörer?
Vad med de exempel jag tog upp tidigare?
"...kollektivavtal, a-kassa, betald semester, 40 timmars arbetsvecka, allmän rösträtt, barnbidrag, föräldraförsäkring, offentlig barnomsorg, lagen om anställningsskydd, etc, etc."
Är det bara "varmluft" (fantastiskt rolig anglicism, förresten)? Eller är det så att du behöver fler exempel?
Vi tillhör olika klasser och därmed olika politiska rörelser. Funnes det inte olika intressen i samhället så skulle det ju heller inte finnas olika politiska partier och rörelser, eller hur?
Må väl, käre antagonist!
"Menar du att den organiserade arbetarrörelsen i Sverige inte har åstadkommit någonting alls i Sverige de senaste hundra åren?"
Det är liksom irrelevant för framtiden.
Idag är situationen dålig med hög arbetslöshet och utflyttning av företag, samt lågt antal nyföretagande.
Alltså är kanske de senaste hundra årens socialistiska maktinnehav fel sätt att gå vdare.
Nu handlar det inte längre om vad arbetarrörelsen påstår sig ha uppnått för ett sekel sedan, utan hur vi ska få Sverige att lyckas i framtiden. Från och med nu.
Då Bobbos intellektuella nivå inte tycks överstiga ett barns så kanske vi skulle länka till en förklaring av vad skatt är anpassad just för små barn.
Håll tillgodo, Bobbo och vänner:
Bamse om skatt
Anonym 2:16 PM
Varmluft är föreställningen om där finns en klasskamp som måste vinnas. Det är retorik för förra århundradets förra hälft.
Flera av de saker du räknar upp är positiva och ffa viktiga liberala värden. De har sitt ursprung i en liberal utveckling i Sverige (men även i många andra länder) sedan andra hälften av 1800-talet. Det är också helt riktigt att arbetarrörelsen under 1900-talets början förordade en utveckling i liberal riktning och var bidragande i denna. Möjligtvis är det det du syftar på med vad den 'åstadkommit'.
Din historieskrivning är okunnig, och rentav missvisande i vissa fall. Du blandar nämligen vitt skilda saker, och du landar i att där behövs vitt skilda politiska partier som utkämpar 'klasskampen' åt oss.
Tänka sig att det fortfarande finns enskilda som tror att man skapar det goda samhället genom att bekämpa (och övervinna) andra vars intressen man inte delar ...
Snacka om medeltida syn ...
Ett tips:
Om du jobbar, titta i din egen plånbok när alla räkningar är betlada och månaden är slut. Om du inte jobbar (vilket jag håller för mer sannolikt) titta i dina föräldrars plånbok efter samma månad då de dessutom måste härbärga och försörja dig.
För vad du ser där är frukten av all den 'kamp' som menar varit så framgånsrik under ett århundrade.
Fråga dig också varför 20% inte har ett jobb att gå till (ett kollektiv-avtal om du så vill). Beror det på att kampen inte varit tillräckligt framgångsrik ... eller kanske för framgångsrik?
Men kämpa får du göra ensam. Du kanske redan har märkt att politikerna har mindre och mindre att säga till om, trots att de gastar (och kostar) precis lika mycket som för, om inte mer. Läs bara Ali får du se hur det låter.
Eller som någon annan skrev (även om man godtar din 'historie'skrivning som korrekt): Försök att handla mat, bensin, betala hyran eller värmen hemma med enbart ditt CV.
Det är historia nu.
I min plånbok finns nu mer än det fanns samma tid förra år. Ty efter en hård facklig förhandlig lyckades vi höja lönen med några hundralappar.
Om du skulle varit med om en facklig förhandling någon gång, Jonas, så skulle du nog ha upptäckt att det finns olika intressen i samhället.
Vad är ett kollektivavtal annat än en kompromiss mellan klassintressena. Hur den kompromissen sedan gestaltar sig beror helt på styrkeförhållandena mellan parterna (=klasserna).
Jag vill att min klass ska vara så stark som möjligt inför varje förhandling. Det är därför jag arbetar fackligt.
Runt 80% av de svenska arbetarna inser detta och är därför organiserade i facket.
Kanske inser du det också egentligen, Jonas.
Må väl!
Om du jobbar fackligt är jag väldigt förvånad över din retorik.
Så brukar inte människor låta som har insikt om hur det funkar.
Motstridiga intressen är inte alls samma sak som klasser som står motvarandra. Eller ännu enklare:
Intresse är något annat än klass.
Varför har svenska löntagare så avsevärt mycket mindre att handla för jämfört med samma yrkeskategor i USA (som har en anslutninsgrad runt 10%)? Varför?
Och där är det ju inte heller brist på arbetstillfällen som här? Varför?
Här har ju vanligt folk det så knappert att dom måste blåsa upp någon hundralapp före skatt som en 'seger' .... i kampen får man förmoda?
Tja, det blir svårt att argumentera för att svenska löntagare skall vara gynnade på något enda sätt efter flera decenniers 'klasskamp'.
Har du förresten några exempel på hur bra det blev i de länder där denna 'kamp' har vunnits?
Något enda du vill lyfta fram?
Jonas, jag antar att du inte är LO-medlem. Av din retorik att dömma så tycks du vara en skolpojk på antingen gymnasiet eller högskolan. Har jag fel?
Men kanske är det ändå så att du har något extrajobb? I så fall är mitt tips till dig att organisera dig i ditt fackförbund och därefter anmäla dig till kursen "fackets grunder". Alla medlemmar har rätt att delta, enligt studieledighetslagen har du rätt till tjänstledighet och du får dessutom ekonomisk ersättning för dagarna du går på kursen.
Där kan du få svar på dina frågor. Där kommer nog också skillnaderna mellan den svenska och den amerikanska arbetsmarknaden att förklaras för dig.
Har du inte möjlighet att gå med i ett LO-förbund så kan du ändå hitta grunderna här.
Lycka till i kunskapssökandet! :-)
Du har nog kanske rätt i att jag föraktar dig, Hans Engnell. Samtidigt så tycker jag lite synd om dig. På alla arbetsplatser där jag verkat så har vi hånat och skrattat åt de arbetskamrater som sagt sig vara moderater, vägrat gå med i facket och slickat chefens röv.
Kanske vaknar du upp någon dag. Om Saulus kunde omvändas och bli Paulus så kanske det även kan hända dig. Men jag vågar nog inte hoppas på för mycket... :-)
Anonym ... nu börjar du gå över i det absurda.
Nej, jag är inte LO medlem, och jag tänker inte bli heller. Men dina övriga gissningar slår fel. Jag har nämligen varit arbetare i USA, lågavlönad med deras mått men ofattbart högavlönad med svenska mått mätt. Och jag behöver inte gå 'kurs' för att kunna värdera sån't.
Du undvek alla frågor i sak, du gladde dig åt någon hundralapp före skatt vilket motsvarar några tiotals dollar. Och sen skall du dra skatt på det! Goddag, tjena!
Jag har haft lågavlönade jobb i Sverige också, och visst har där funnits sådana som du, som har hånat arbetsgivarna och dem som inte sluter upp kring 'kampen'. Men dessa har samtidigt betalat uppemot halva sin lön i skatter, samtidigt som de skyllt det lilla som blir kvar efter alla räkningar på arbetsgivaren och dennes snålhet.
Goddag, tjena!
Kunskap i matte är nämligen heller inget som socialdemokraterna försökt befrämja! För sån't kan ju komma i vägen för 'klasskampen'
Nå ... varför tror du att en sjuksyrra i USA har ungefär dubbelt så mycket att handla för som en svensk då? Är det pga av facket och anslutningsgraden? Eller?
För inte kan du väl betala en enda räkning med ditt snack och ditt hånande! Kan du ens blåsa upp pyspunkan i ditt ego med sån't?
Till Bobbo:
Som vanligt så väljer du att inte förstå vad man skriver till dig för att kunna rabbla upp en billig poäng som en treåring skulle ha kunnat tänka ut.
Staten delar ut veckopengar? OM du hade läst vad jag har skrivit här och i andra inlägg så hade du förstått hur löjlig den jämförelsen är. Om vi ska fortsätta din analogi så: tar staten (föräldrarna) in "veckopengen" från barnen till att börja med. Sedan omfördelar den "veckopengen" från rika "barn" till fattiga "barn".
Som synes så håller dina billiga poänger inte för en närmare granskning. Men om vi ska vara lika billiga som du själv: du protesterar vilt mot att staten ska dela ut och omfördela "veckopengar". Men ser inget problem med att vi alla är totalt beroende av (oftast) privata företag för vårt livsuppehälle. Privata företag skulle ju, jämfört med staten, vara rätt elaka och snåla föräldrar, som bara betalar ut "veckopeng" till sina favoriter och låter styvbarnen stå och tigga småslantar nere på socialkontoret.
Suck.
Bobbo, tröttnar du aldrig på att rapa upp floskler? Märker du inte att debatten går cirklar?
Kommer du ihåg inlägget jag skrev för ett par dar sedan som handlade om en artikel i SVD om skattesystemet? Eller har det i vanlig ordning fallit bort genom selektiv läsning?
Genomsnittssvensken får tillbaks 4/5 av vad den betalar in i skatt. Lågavlönade för tillbaks mer av systemet än han betalar in.
Skattegnäll är så otroligt tröttsamt. Och tjatigt som synes.
För övrigt skulle jag vilja träffa den lågavlönade som betalar in 2/3 av sin inkomst till staten. Själv betalade jag in 30% senast.
FÖR ÖVRIGT så noterar jag att du inte har någon kommentar till varför det är så hemskt att vara beroende av statens "veckopengar" men helt ok att stå i samma beroenderelation till ett privat företag.
Ensidigt utnyttjande har jag inte nämt. Inte heller har jag sagt något ont om entreprenörer.
Men du orkar väl inte ens läsa mina inlägg utan lägger upp ett slumpvis urval ur högerbloggarens floskelhandbok.
"Genomsnittssvensken får tillbaka 4/5"
Går du på så billiga trix, Staffan?
Tänk nu efter lite lite grand vad det betyder, och på vilket sätt det inte är bra att lämna ifrån sig (var det?) 7.6 miljoner under ett liv för att få tillbaks 4/5 av det.
Försök för en gångs skull att tänka lite självständigt. Jag tror nämligen att du har kapacitet att lista ut det själv (bara du vill).
När du har listat ut det kan du ju fundera på varför statskontoret har räknat ut dessa siffror och sprider dem!
Vänligen ....
Om du verkligen inte kommer på vari 'feltänket' består är det OK också, Staffan. Då skall jag inte reta dig så mycket framöver. Men bara om du verkligen försökt utan att komma på det alls.
(Tips: Det är feltänkt i flera steg, nåt borde du komma på)
Som vanligt så lyckas Jonas med konststycket att skriva ett samtidigt stendumt och nedlåtande inlägg. Och som vanligt så ser jag inget av substans att kommentera, förutom diverse oförskämdheter.
Och Bobbo:
Jag ser att du hellre märker ord än diskuterar politik. Nåväl:
Gå och hämta SAOL och slå upp
"beroende" resp "utnyttja" så får du se att de inte betyder samma sak.
Och ja, jag har nog missat de "hundratalet inlägg i tiotals trådar som tar upp de skatter som finns utöver din kommunalskatt på 30% ???". Men det gör inte så mycket, jag vet mkt väl hur det svenska skattesystemet fungerar. Däremot inte du, om du påstår att en låginkomsttagare betalar 2/3 av sin lön i skatt.
Staffan, jag ser att du har 'svarat', tack(!?) för det!
Men du måste helt ha missförstått vad jag skrev. Jag ställde nämligen en fråga till dig:
Inser du (verkligen inte?) vari felet eller vilseledningen ligger i påståendet när du blir upplyst om att "genomsnittssvensken får tillbaka 4/5" ?
Vill du försöka en gång till (eller kom du verkligen inte på en enda relevant invändning)?
Eller är ditt 'svar' bara ett försök att slingra och undvika igen?
Skicka en kommentar