Kompromissen mellan socialdemokrater och konservativa innebär att den så kallade ursprungslandsprincipen försvinner från direktivet – åtminstone i explicit form. Principen innebar enkelt uttryck att tjänsteföretag registrerade i ett land skulle kunna följa detta lands lagar och regler, inte dem i den sociala kontext de kommit för att verka i. Effekten av sådan princip är uppenbar: dumpning av löner, villkor och sociala bestämmelser.
Jonas Sjöstedt reder ut vänsterns förhållningssätt i en läsvärd kommentar och för den som vill fördjupa sig har Hanna Löfqvist har tagit fram kommentaren från ordföranden för hela vänstergruppen – Francis Wurtz – samt referat från själva debatten.
Bäst idag är Flamman i en ledare som alla bör läsa och begrunda. Den pekar bland annat på något som nästan helt har lyst med sin frånvaro i den svenska rapporteringen – att sociala och fackliga rörelser i Östeuropa har sällat sig till sina kamrater i Väst i motståndet till det nyliberala direktivet:
De fattiga skulle få konkurrera med sin desperation, de rika med sin snillrikhet. Solidariteten skulle utsträckas också till de olyckliga i Östeuropa. Jo, det var populärt att tala om östeuropéernas åsikter, ända tills de började formulera dem själva.Och Flamman pekar också på att detta snarare är en början på något som kommer att bli tufft och långvarigt, men spännande:
Första ronden i en match som vi ännu inte ser slutet på, är över. Vi noterar att arbetarrörelsen, den sida som för några år sedan skulle räknats ut på förhand, faktiskt varken saknar reflexer, styrka eller strategi. Nu handlar det om uthållighet.För övrigt är det tydligt att detta varit ett steg i rätt riktning när den allt mer rabiate Fredrik Federley och hans nyliberala vänner uttrycker besvikelse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar