måndag, februari 20, 2006

Uselt (tv4)

Jag har varit politiskt aktiv länge och intresserad ännu längre. För min del är jag säker att detta är den sämsta partiledardebatt jag sett, och det gäller sedan tidigt 90-tal.

Upplägget var obegripligt, frågorna märkligt valda – helt utgående från borgarnas dagordning – och ännu märkligare formulerade, programledarna var ofokuserade och förstörde genom sina fragmenterande, styrande frågor aktivt möjligheterna till en intressant debatt. Debatten var helt enkelt stundtals skittrist och det beror denna gång i rätt liten utsträckning på deltagarna. Ärligt talat, vad var det för jävla pyramid i början? Vem blev gladare av att programledaren mitt i alltihop avkrävde enighet över partigränserna i frågan om beslag av mobiltelefoner i skolan? Varför skulle man ha en fånig hattlek i slutet?

Och så publiken… Att det stod ett gäng borgarsmåttingar utanför och ropade Frihet Kärlek Kapitalism (jo, det är sant!) är en munter detalj. Men man undrar ju lite över rimligheten i att publiken inne i studion utgjordes av ett borgerligt ungdomskonvent. Man måste nog välja: antingen tar man dit lite olika människor, säg några skolklasser, eller så fyller man med aktiva från olika partier, eller så redogör man för hur det ligger till, till exempel: vi gör nu ett socialt experiment och kör en debatt där nästan alla i publiken tycker som en av debattörerna, i det här fallet företrädesvis Lars Leijonborg. Nu bestod publiken av folk från Luf och Muf, som skrattade och applåderade åt de flesta borgarrepliker, medan de till exempel satt som pinsamt betryckta när Lars Leijonborg stod för dagens stora avslöjande freudianska felsägning, när han började resonera kring att friskolorna blivit ”ett sätt för människor i de segregerade områdena att köpa sig därifrån”. Bra sätt att möta segregationen! Som bonus efter ”språktest”, kulturalisering av brottsstatistiken, organiserad hetsverksamhet mot muslimer och angiveri i skolorna.

Själva debatten då, i den mån den kunde äga rum?

Fredrik Reinfeldt som vanligt skicklig på att slå fast en image och inte säga något om sina politiska ställningstaganden. Det har han allt att vinna på. Fast han låter lite tommare varje gång. Det är bra. Göran Persson lugn men tyvärr alltför resonerande och med få presenterade förslag. Det har han allt att förlora på. Lars Ohly bra, särskilt en bit in i debatten – den ende som presenterade ordentlig politik. Kommer starkt. Peter Eriksson ovanligt långrandig och svårbegriplig. De andra borgerliga partiledarna… Tja, inget särskilt att säga om dem, faktiskt. Det är nog bra om de syns mer.

Pratar vänstern politik, bryts den borgerliga opinionskantringen.


[Uppdatering: Läs också Toras kommentar]

24 kommentarer:

Johanna sa...

Det satt faktiskt sossar och annat vänsterfolk i publiken med...

Att dissa debatten bara för att den gav ett tydligt högerövertag får stå för dig, men trots trista ämnen så var den faktiskt duktigt modererad, och avbrotten störde inte alls, utan gav istället bra pauser.

Sen ligger det någonting i det där att det bara är i debattrummen som Persson är maktlös...

Anonym sa...

Otroligt vilka muppar dom borgliga partierna har till ledare. Reinfeldt är den enda som inte framstår som en total pajas. Tycker man nästan ser hur han lider över att behöva umgås och samarbeta med dom övriga.

Anonym sa...

Ohly hånflinade och svor. Han visade ingen respekt för sina motdebattörer.

Bra! Snart är kommunisterna under 4%.

Anonym sa...

Jag trodde att "Frihet! Kärlek! Kapitalism!" var väl etablerat som ett slagord man kan köra i t.ex. 1-majtåg för att driva med borgare? Å andra sidan kanske det här med att vara karikatyrer på sig själva inte är något som oroar MUF/MSU-kidsen så mycket...

Var det inte dessutom lite kärlek i luften när Persson lugnade Ohly om bolagsskatten? Väldigt mysigt hur som.

CV sa...

Jag tycker faktiskt att det blev en bra debatt, bland annat för att det blev mer avslappnat och inte så stelt som det annars brukar vara.
RS
kulturbloggen.com

Rommedahl sa...

Man hörde ju att det var en borgerligt sinnade publik. Men det tror jag knappast var medvetet. Snarare så att bland högersympatisörer så finns det fler som tar sig till en debattinspelning.

Hur ska man föresten kunna göra för att förhindra det? Kvotera in åskådare efter politisk hemvist?

Förövrigt. Om någon vill se en debatt med politisk slagsida. Be om att få ungdomsdebatten ifrån 2002 av SVT.

Partiledarna och RKU instängda på LAVA framför kameror och vänstersinnade programledare.

Gustav sa...

Johanna

Jag förstår att du tycker debatten var bra eftersom den rakt igenom var en en kanal för borglig propganada och debatt.

Det här visade verkligen att TV4 inte är att lita på. Men det visste man ju redadn vem minns inte valet 2002 då Gudrun Schyman blev utfrågad av Göran Skytte.

När väl Lars Ohly gick in och knäckte så gjorde han det med besked. Vad är meningen med att säga något snällt om sin motståndare? Det är fan viktigare att visa ppå alternativ än någonsin.

Nej den mest pinsamma debatt på länge. Dags för arbetarrörelsen att etablera en TV kanal i det Digitala nätet?

Anonym sa...

Johanna/Rommedal

Det var inte bara en "borgerligt sinnad" publik, utan aktiva folkpartister. Visst är det möjligt att det också satt någon med vänstersympatier i publiken. Men det är ju jäkligt skumt att jag inte kände igen en enda från vänsterpartiet/ung vänster, men däremot kunde identifiera flera personer från luf och muf (Jag var på plats, men "bakom kulisserna"). Inte så troligt att det var en slump att de var där! Antingen har tv4 gett olika information till olika partier, (vi fick veta att vi inte fick ta med "egen" publik) eller så har informationen om hur publik väljs ut läckt till fp.

Sen spelar det förstås inte så jättestor roll, annat än det blir en lite udda stämning i salen. Att säga att debatten hade ett tydligt högerövertag däremot, är minst sagt lite krystat.

Anonym sa...

Föga överraskande att enligt Sifo vann Reinfeldt debatten..trots att det kändes som han gjorde sin sämsta insats på länge..hans försök att smöra med arbetarna i Sverige är ju så genomsynligt och ärligt nog så funkar det inte längre han komemr köra fast i det spåret...

Ser man helheten så gjorde dom tre bättre intryck än de fyra. Debattens två stora förlorare är ju Maud Olofsson...?? och den vanligtvis vassa Peter Eriksson hamnade väl också på fel spår från början.

Att det blir sådana tillställningar i tv spelar ju borgarna rätt i händerna. Ju dummare och slätstruken debatt desto bättre för högern.

Nästa debatt i TV4 blir det väl pausunderhållning med schlagervinnarna från senaste deltävlingen..

Saga Rosén sa...

Tora/Ali/Alla bittra!

Om man letar upp information själv (ex. på tv.4.se) så kan man lätt finna till vilka program kanalen söker publik till.

De aktiva politiker som var på plats (tex. jag) var där som privatpersoner och hade också beställt biljetter som privatpersoner. Inte så svårt att få tag i biljett om man anstränger sig lite.

Sluta vara så bittra.

Anonym sa...

ha ha, då blev d i alla fall klarlagt att d verkligen var luf o muf som fyllde salen. bra jobbat av tv4! saga här bor dessutom i falköping enlig sin blog så d känns ju ännu mer spontant o bra.

skandalvarning. men vi kanske inte kan räkna m att borgartidningarna skriver nåt ont som sina polar på tv4.

/j

Saga Rosén sa...

Yes, det råkar dock vara så att föräldrarna bor i Stockholm o att jag var och hälsade på dem. Jag var där, men satt brevid några sossar. Är detta en hel partipolitisk konspiration mot V? Don't think so.

Anonym sa...

Jaha, men då vet vi. Luf har skickat ut länken på någon mailinglista för att mobilisera till debatten. Bra, mysteriet klarlagt. Det var kanske klantigt av oss att inte snoka upp den möjligheten.

Vad vi skulle vara bittra över vet jag inte. Sist jag kollade svarade 15,6% på tv4.se att Ohly var bäst, bara 7% sa det samma om Leijonborg.

Saga Rosén sa...

Ohlys argument var inte sakliga utan allmänt aggro. Och nej, det har inte gått ut på någon mailinglista.

Anonym sa...

Aha, så Ung vänster har gjort utskick och uppmanat alla medlemmar att gå in på TV 4:s hemsida och rösta på Ohly ... mysteriet klarnar, hehe.

Anonym sa...

aha, så du är en idiot, eftersom du likställer tillträde till nätomröstning på internet med deltagande i tv-studion på en valdebatt ... mysteriet klarar, hehe.

/j

Johanna sa...

Tora
Visst fanns det LUF:are där, såsom Saga, men jämte henne satt det en SSU:are, och någon allmän information har det inte alls varit tal om.

Gustav
Debatten saknade ämnen som upphovsrätt och feminism, något som debatterats mycket på annat håll det senaste, men inte bland partiledare Debatten var långt ifrån bra, men Alis dissade av debatten kändes bara som att det byggde på att vänstern var svag.

Anonym sa...

Saga Rosén said...
"Ohlys argument var inte sakliga utan allmänt aggro."

Man kan notera att någon, kanske flertalet liberaler, inte riktigt tillgodogjort sig innebörden i vad som avses med saklighet. Vidare lyckas jag inte urskilja sakligheten i "allmänt aggro", men antar att det beror på att jag inte kan räkna. Benji

Anonym sa...

Silent Shout,

missade du att de sa i programmet att man skulle gå in på hemsidan och rösta?

Ludde sa...

Gustav:

Om det gör TV4 till borgerlighetens propagandakanal så vad är då inte SVT?

Minns Stina Dabrowski (vad hon nu har bytt namn till) patetiska intervju av Bo Lundgren inför förra valet?

Anonym sa...

"Det här visade verkligen att TV4 inte är att lita på. Men det visste man ju redadn vem minns inte valet 2002 då Gudrun Schyman blev utfrågad av Göran Skytte."

Trams. Det är kommunisterna som inte är att lita på. Även om det är smått patetiskt med en människa som Skytte som gjort det till en livshållning att gå på tvärs mot de fascistoida åsikter han hade i ungdomen så får man lägga det åt sidan. Att sätta Gudrun Schyman på plats kan nämligen aldrig vara fel.

Anonym sa...

Tycker också att debatten var tam men främst p.g.a. ämnesvalen. Områden som utrikespolitik (vilket inget av partierna verkar ha för avsikt att debattera) och miljöpolitik fick stå tillbaka för högintressanta ämnen som mobiltelefoner i skolan.
Bara det faktum att befriaralliansen vill ha nato-medlemskap och bygga ut kärnkraften är väl tillräckligt provokativt för en het debatt?

Sen noterade jag också att Reinfeldt emellanåt satt och skämdes över sina allierade. Skulle väl jag också gjort, men heder till den dygdigt ärlige Leijonborg och hans obetalbara felsägning!

Anonym sa...

nu får vi ju i alf något att hända i Sverige när sossarna styrd hände ingenting ....

glömde seja en sak persson suger kuk :D Reinfelts

Anonym sa...

Persson har inte lika stormakt längre känns ochså rätt skönt