torsdag, mars 30, 2006

Den nya liberalismen - mörkret i slutet av tunneln

Sakine Madon sitter i ledningen för ”liberala” ungdomsförbundet, en plantskola för landets ledarsidor. Det är tur att de skriver mycket redan nu. För i denna unghögers försök att meddela sig med omvärlden kan vi se tendenserna i tiden klarare, mer ohöljt: De ledande skiktens brutalisering, tilltagande folkförakt, förbruning. Men också inskränktheten, endimensionaliteten.

Sakine skriver om ”franska galningar” – alltså en majoritet av dem i detta land boende. Det är på sitt sätt både klargörande och underhållande.
Cuf är tydligt mot Las - men för alla grupper. Inte bara unga. Det är en förnuftig hållning, även Luf tycker att företag ska kunna säga upp arbetare utan förklaring.
Cuf är centerns ungdomsförbund. Las är lagen om anställningsskydd. Det är alltså en ”förnuftig hållning” att avskaffa det i jämförelse med arbetsgivarens rätt och styrka minimala skydd mot godtycklig behandling som Las erbjuder. Arbetsgivaren har som bekant alltid rätt att säga upp anställda. Det som Las påbjuder är sakliga skäl – där arbetsbrist alltid är att räkna som sådant. Den ”förnuftiga hållning”, vilka de alltmer extremistiska ungknoddarna i borgerlighetens tjänst intar, är alltså en kamp för att vidga arbetsgivarens möjligheter att av osakliga skäl säga upp människor från sitt arbete, på vilket de i vårt samhälle bygger sin försörjning, sociala position och identitet.

Vi ska inte kräva att den som uppvisar sådan intellektuell spänst ska nedsänka sig till att försöka begripa vad detta gör med relationen mellan människor i allmänhet, och arbetsgivare och arbetstagare i synnerhet.

Ty först måste den franska nöten knäckas. Varför begriper fransmän än mindre än svenskar, att en arbetsgivare som kan vara osaklig, ohämmad och nyckfull, är att föredra?
”Det hela verkar vara en fråga svår att kommunicera”,
noterar Sakine. Jovars. Försök pågår. I Sverige kommuniceras detta genom artiklar på DN-debatt och en armada av journalister och kommentatorer som följer upp. I Frankrike kommuniceras frågan för tillfället av såväl civilklädd som uniformerad statlig våldspersonal. Men visst måste man hålla med. Det hela verkar svårt.

Sakine gör själv några raders försök. Men slås plötsligt liksom av en tanke i tiden:
Kan inte alla kommunister skapa sig ett eget paradis, eller flytta till Kuba och Nordkorea? Vore det så himla omöjligt?
Kommunister ska här förstås som alla som protesterar mot att få sina rättigheter inskränkta. Då den förnuftiga hållningen att man istället borde glädje sig, eller åtminstone hålla käften, tycks svår att kommunicera, är andelen så definierade kommunister oroväckande hög, åtminstone om man tänker sig ett universum större än det för en tid sedan avhållna borgerliga ballongkonventet. Men, som den andra frågan så elegant retoriskt antyder, är inget omöjligt.

Just Kuba har ju också använts på ett föredömligt sätt i kampen mot kommunismen i ovan nämnda mer breda bemärkelse. Där finns i skrivande stund många orangeklädda galningar, till vilka fred, demokrati och marknadsekonomi kommuniceras intensivt. Visst borde också halvannan miljon osnutna fransoser kunna omskolas under liknande mer trivsamma och tropiska former? Det är trots allt en av västerlandets paradgrenar vi talar om här: att kommunicera en förnuftig hållning.

Och för att vara mycket tydlig: Nej, det här inte roligt. Det är den härskande klassens härsknande vi känner doften av. Vi måste organisera utvädringen för att inte kvävas.

27 kommentarer:

Anonym sa...

men nu gör du det lite väl lätt för dig. tycka vad man vill om arbetsrätt men sakinen skriver faktiskt att "även Luf tycker att företag ska kunna säga upp arbetare utan förklaring, men att den uppsagda* då ska ha lagstadgad rätt till ersättning"

jag noterar att du utelämnade den sista biten i din citering. vad luf tycker i den här frågan är ju knappast särskilt revolutionerande.

redan idag går det ju att focka folk i utbyte mot ett saftigt avgångsvederlag.

Anonym sa...

Det dar med att flytta till Cuba kanske inte ar en sa dum ide anda.

Da kan ju vi liberaler flytta till USA, kopa pickup truck och jaga minoriteter med vara hagelbossor medans ni marcherar runt pa Havannas gator och torterar homosexuella och ater ris och bonor.

Vilken tanke.

Sverige lamnar vi till Centern.

Anonym sa...

Mm, ibland är det svårt för borgarna att skåda bortom sina ballongkonvent
:)

Anonym sa...

Som Kalle mycket riktigt påpekar så är det redan nu möjligt att avskeda folk utan sakliga skäl, så länge arbetsköparen kan betala. (Vill minnas att någon mufare upprördes över denna skriande orättvisa, givetvis borde alla få den möjligheten.)

Sedan är det ju inte helt ovaligt att gulingarna i LO accepterar lägre skadestånd än vad som anges i LAS.

Anonym sa...

Kalle/anonym:
Bisatsen "men att den uppsagda då ska ha lagstadgad rätt till ersättning" har ju ingenting med LAS att göra över huvud taget. Det Sakine säger är väl att hon vill avskaffa LAS men ha någon typ av arbetslöshetsersättning (om än kraftigt sänkt, som det verkar). Det är två olika frågor.

Att ge arbetsgivare rätt att sparka folk utan motivering skulle innebära mer makt åt arbetsgivarna på de anställdas bekostnad. Inte så svårt att räkna ut vilka som vinner och vilka som förlorar på det.

Anonym sa...

Tora:
som jag har uppfattat det efter att ha diskuterat frågan med en del luf:are, handlar det om ett avgångsvederlag (liknande det som finns i dag).

utöver det vill luf att det ska finnas arbetslöshetsersättning/a-kassa, på samma nivåer som i dag, men med bortre parenteser.

sen kanske det var lite slarvigt uttryckt av sakine, och även mer precist uttryckt går det ju också att resa invändningar mot resonemanget.

Anonym sa...

Problemet med vår förträffliga oövervinnliga och så självklart demokratiska samhällssyn är när folk i ledande ställningar inte har någon som helst verklighets förankring. Utan lever i teoriserad värd sponsrad av Timbro.

Luf och Cuf består av framtidens beslutsfattare med ännu hårdare högernypor än sina företrädare i den företagsfinansierade adeln.

Men det viktiga är att dom själv vet bäst...och är självlärda =)

sakine sa...

Värst vad många vänsterpartister som kommenterat min blogg på sistone, väldigt kul! Smickrande.

Ali, jag förstår inte riktigt din invändning? "Härskande klass" känner jag mig inte riktigt vid. Härskande är snarare tanken att det är helt i sin ordning för dig att stoppa ner dina giriga fingrar i andras fickor.

Tora, jag har inte tagit ställning i detalj. Tycker allt som allt att det måste bli billigare att anställa, och framförallt lättare att anställa. Ingen ska heller tvingas betala för andra människors "sysselsättning" om det inte lönar sig.

Jag har dock inte begripit mig på varför man föreslår särregler för unga - varför inte ta alla arbetsföra?

Och en sista sak Ali. Jag skriver gärna om persiska galningar också någon gång. Det betyder inte att jag syftar på samtliga personer med persisk bakgrund. Så svårt kan det väl inte vara att begripa? Du förlorar mer än du vinner på att sjunka till Kalle Larssons debattnivå.

Saga Rosén sa...

Företagsfinansierad adel? Cuf och Luf? Det märks att argumenten börjar ta slut från vänsterhåll. Har inte hört ett enda förslag för att få in ungdomar på arbetsmarknaden från vänsterhåll. Era 200.000 nya jobb i offentlig sektor kan bara skapas genom:
a, högre skatt
eller
b, lönedumpning i offentlig sektor.

Det är bara att få skattemedel på rundgång men ingen tillväxt.

Liberala ungdomsförbundet vill skapa möjligheter för unga att ta sig in på en allt hårdare arbetsmarknad, istället för plusjobb och annat så vill vi ha riktiga jobb. Punkt slut.

Anonym sa...

jaha, Du menar riktiga jobb. SÅnna jobb där man kan komma till jobbet en dag och få beskedet att man inte är välkommen längre utan att egentligen få en anledning. Men gud, ni vill att man ska få ersättning, förlåt (för en månad, halleluja) Ja men dåså.. sen då.. Alla har inte riktigt möjligheten att låna pengar till hyra och omkostnader från farsgubben tills det ordnar upp sig...

sakine sa...

Kalle, ja du har rätt. Mycket lustigt att vänsterpartister ständigt klipper ihop citat som det passar. Håller inte de egna argumenten som de är? (Givetvis inte, med det är kul att ni inser det själva).

Och framförallt: är inte liberala monstret [sakine], läskig som hon är, utan Alis/Kalle Larssons med fleras ihopklippta godbitar?

Patetiskt.

Anonym sa...

Att kalla Sakine för ett liberalt monster är väl ändå att göra grovt våld på verkligheten. Sakine Madon är ungefär lika mycket liberal som Per Ahlmark är antisionist.

Tyvärr är det nu för tiden ont om liberaler i Sverige. Och i folkpartiet lyser de helt med sin frånvaro. Per Garthon (mp) är väl kanske den enda riktiga liberal vi har kvar i vårt land.

Anonym sa...

Strålande bloggpost Ali!

Mitt i prick!

Anonym sa...

http://liberalsocialism.blogspot.com/

Liberal socialism: individens och samhallets val (ej ö, ä och å)

enskilda individens
– ratt att existera
– ratt uppleva sin varld utan censur eller formynderi. Det vill saga vardet av udda existenser och inopportuna tolkningar

2. samhallets val
- utjamna livsvillkor
- ej tillata oskalig vinst på annans bekostnad (kolonialism, globaliseringens baksidor och social dumping)
- nyttigheter ska forvaltas till det allmannas basta: el, utbildning, vard och omsorg
- entreprenarskap kring 1 har ett varde for samhallet liksom ratt att existera. Samhallet bor stodja (minikriditer) och uppmuntra
- solidaritet med andra är bade val for samhallet som 1 (individen). Darfor bor solidaritet alltid forordas och beframjas

3
vetenskap = beprovad erfarenhet och logiskt-deduktiva resonemang bor galla. OM vetenskap samfallt faller enskild punkt kring 1 och 2 ovan bor dessa revideras. Till exempel om nyttigheter blir gratis i ett nano – och högfysik samhalle. Eller biofascistiska monster mordar enskilda individer (hotar både 1 och 2 ovan). Likaså kan man inte hysa solidaritet med biofascistiska monster.

b) religion som hotar grundvalarna 1 och 2 ovan bor jamforas med biofascistiska monster. Forbod kring organiserad religion kan da bli nodvandigt (ej enskilda eller entreprenors varianter).

Problem med renodlad liberalism

Som John Locke menade privat agande var inget hinder för den liberala filosofins primat över indianernas rätt till land. Makt var inte fokus for Lockes analys utan att sprida liberalismens privata agande.


John Stuart Mill uteslot ursprungsbefolkning från sitt utilitaristiska och rasfilosofiska program. Man skulle uppfostra vildarna (”terroristerna”) till frihetens nivå

Ronald Hyam Britain´s imperial century innefattade erovring for konstitutionella rattsordningar, frihandel, kristen mission, utbildningsinsatser och modern teknik. Nyorden ersatter praktiken precis som ett abstrakt resonemang kring den osynliga handen.

Det individuella uttrycket underordnas de facto abstrakta resonemang for liberala idéers spridning (märk Bush tal om friheten som Guds gava till varden). Utokad privat agande for få med krig och ockupation ar darmed ett mindre problem. Analys kring makt, solidaritet, empiri, effekter, logiska system och framforallt beakta den vanliga manskliga existensen marks LITE.

Vetenskapens metoder bor foredra metoder att narma sig det enskilda i saval nano som makro for forstoelse utan abstrakta begrepp vars forklaring ar noll.

Anonym sa...

Egentligen borde det bara finnas 100,000 jobb i Sverige.

Livstidsanställning.
500,000kr/år i lön
10v semester
Maskning fullt tillåtet
Inga skäl för avsked tillåtna

Sen kan resten av oss slåss om de 3000-4000 jobb per år som blir lediga genom naturliga avgångar. Kommer inte att finnas nån anledning att protestera mot oskäliga anställningsvillkor = mycket energi kan läggas på att söka jobben.

Anonym sa...

"det i jämförelse med arbetsgivarens rätt och styrka minimala skydd mot godtycklig behandling som Las erbjuder"

Tjenare! Om LAS erbjöd ett minimalt "skydd" tror jag inte arbetsgivare skulle ha några problem med det. Som socialist är det svårt att förstå att i ett kapitalistiskt samhälle (som vårt samhälle tack och lov fortfarande påminner en del om) måste en anställning löna sig. Företag anställer inte för att vara schyssta, och avskedar inte för att vara taskiga. Nu kringgås LAS genom projektanställningar, provanställnignar, bemanningsföretag etc.

Föreställ er att vi inför "super-LAS" - om man en gång blivit anställd kan företaget aldrig avskeda en. Bra för den anställdes trygghet? Absolut. Fler jobb? Det får ni lista ut själva...

Anonym sa...

Självklart blir där attacker på trygghetssystemen när det sitter vänsterregeringar i decennier och för ekonomisk politik som syftar till att det skall vara undersysselsättning, man kan inte ha ca 10 % officiell arbetslöshet (öppen + dold) konstant utan att det frestar på trygghetssystemen och att det blir grogrund populistisk politik att de som behöver dem får för mycket.

En vänsterregering som gjort hemlöshet till ett naturligt inslag i gatubilden i den lilla randstaten.




"Göran Persson ville inte ha med Vänsterpartiet i regeringen.[2002?] Som en försonande gest bad han emelleritd vänsterpartiledarna att upprätta en lista över ledande partiföreträdare, Som borde komma i fråga för något attraktivt ämbete i staten."
Göran Persson och hans värld (sidan 228)
av Olle Svenning



Hur var det nu , den härskande klassen, hmmm...

Anonym sa...

är alltså en kamp för att vidga arbetsgivarens möjligheter att av osakliga skäl säga upp människor från sitt arbete,

Några frågor:

1) Får en konsument skita i att köpa en vara pga osakliga skäl?

2 a ) Får en arbetsgivare skita i att anställa en person pga av osakliga skäl?
2 b) Om inte, får man skita i att start ett företag öht?

3 ) Får en anställd säga upp sig pga osakliga skäl?

Om ni nu ställer upp på 1-3 så varför skulle det vara så märkvärdigt om en arbetsgivare skulle säga upp en person på osakliga skäl, givet att den anställde gick med på att så skulle kunna komma ske vid anställningsögonblicket. Finns det ett frivilligt tecknat kontrakt som säger annorlunda så ska man självklart kunna stämma skiten ur arbetsgivaren.

Och om ni nu tror det är så bra för arbetslösheten att staten tvingar kvar folk vid företag: varför drar ni då det inte erat argument till sin spets? Varför förbjuder ni inte företag att säga upp folk öht? Det borde ju vara mumma för arbetslösheten enligt er logik.

Anonym sa...

"Företag anställer inte för att vara schyssta, och avskedar inte för att vara taskiga."

Nej, företagen anställer och sparkar folk ur egenintresse. Arbetarrörelsen tvingade fram LAS ur egenintresse. Vad är det du grinar om egentligen?

Anonym sa...

Ni med arbete skiter rätt fett i de utan arbete verkar det som.

Anonym sa...

ni liberaler skiter rätt fett i verkligheten verkar det som. där har nämligen arbetare och arbetslösa samma intressen. motsatta 'pirres'.

/j

Anonym sa...

Nej, företagen anställer och sparkar folk ur egenintresse. Arbetarrörelsen tvingade fram LAS ur egenintresse. Vad är det du grinar om egentligen?

Jepp, vänstern vill parasitera maximalt på värddjuret. Inga medel är främmande för dem. Ju tidigare man inser det desto bättre.

Att med debatt försöka övertyga en vänstermänniska om att han har fel är meningslöst. Det är lika hopplöst som att med argument försöka förklara för en rånare att han inte ska ta ens pengar.

Vänstern stjäl för de kan. De har ju kontroll över statens våldsapparat.

Anonym sa...

Det är alltid lika komiskt att se en ung nyliberal bli så indignerad över skattesystemet att han nästan spricker.

Anonym sa...

Du har fel j. Arbetare står en klass över de arbetslösa och medvetet eller omedvetet sparkar arbetarna nedåt.

Anonym sa...

För en tvättäkta och hyperprogressiv självutnämnd liberal, se:

http://oilwars.blogspot.com

Magnus Carlbring sa...

samhället ska byggras för alla

när alla fattrar vad ordet solidaritet betydrer blir det svåra enkcelt

varför envisas egoisterna med sin egoism det undrar jag nu yo

egoism är en återvändsgränd

tillsammans är vi både glada okså starkca det säjer jag nu yo

Anonym sa...

när alla fattrar vad ordet solidaritet betydrer blir det svåra enkcelt

Solidaritet är iaf. inte skatt. Varken den som får pegarna, den som med tvång tar dem eller den som blir bestulen har varit solidarisk.

Solidaritet är det frivilliga samspelet mellan individer. Staten har inget med detta att göra öht.

Marknaden är för övrigt ett enda stort samarbete. Jag producerar något för dig så producerar du något för mig.

Kort: vänstern motarbetar solidaritet, de förhindrar samarbete och de kramar hemska diktaturer.