måndag, mars 13, 2006

Läsvärt om Kuba

Jag var på Kuba 1996 och 1997. Som turist första gången och som delegationsledare för Ung Vänsters delegation på Världsungdomsfestivalen 1997. Båda besöken minns jag som fascinerande, omtumlande, motsägelsefullt. Varje intryck har politisk laddning. Varje känsla, varje tanke möts så omedelbart av sin motsats.

Nu har jag under några dagar följt Hanna Löfqvists berättelser om sina upplevelser på Kuba, och jag vill mycket varmt rekommendera dem. De är uppdelade i fyra delar. Läs dem!

Kuba 1
Kuba 2
Kuba 3
Kuba 4
(Tora har gjort små utdrag från varje text i sitt tips).

Själv känner jag igen dubbelheten, den intellektuella process som sätts igång inuti en. Hennes berättelser understryker också det faktum att både den bombhögerkritik som förs mot Kuba och de ibland devota hyllningar som man kan hitta på sina håll, omöjliggör en förståelse av Kuba som land och som fenomen.

Men jag slås också av att det är mycket som stått still. När jag går tillbaka till mina rapporter från 1997 kan jag konstatera att märkligt mycket är precis likadant i det vi har noterat (såhär skrev jag hem i en rapport hem då det begav sig):
Kuba är ett fattigt land i tredje världen som gått en annan väg än den som IMF och Världsbanken erbjudit. På så sätt har landet gjort framsteg som är enorma mätt med Syd-måttstock. Samtidigt är Kuba en marxistisk-leninistisk enpartidiktatur vars politiska och ekonomiska system har mycket stora likheter med de system som gick under 1989. Dessa två aspekter är giltiga samtidigt och därför är landet så motsägelsefullt som det faktiskt är.
Samtidigt tickar klockan. Det är inte bara Castros död som är ofrånkomlig. Det kubanska systemet måste möta utmaningar i en nya imperialistisk fas. Bristen på demokrati är oacceptabel och destruktiv. Fraserna som används för att försvara strukturerna töms på innehåll, tröttar ut. Och kubanerna behöver vara allt annat än trötta om Kuba ska överleva som självständigt land, för sitt eget folks skull, och som det hopp för många förtryckta folk som det faktiskt ses som – något bombhögern med sin koloniala grundsyn inte kan begripa.

Alltså, läs Hanna!

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ali:

Briljant text!!! Jag måste säga att jag får alltmer respekt för dig Ali, och den politiska hållning du står för. Trots att jag inte håller med dig i allt, och trots att jag är kritisk mot Vänsterpartiet (dock utifrån ett vänsterperspektiv, och då inte från VägValVänsters trötta perspektiv). Men du räds inte för att problematisera viktiga frågor som t. ex. hur vi ska förhålla oss till Kuba, och de dubbla känslor som landet borde ge upphov till hos alla vänstersinnade.

Ali: Du är intellektuellt hederlig, och jag uppskattar din blogg och din röst i debatten. Jag vill bara säga detta till dig, innan bombhögern börjar vräka ur sig sina vanliga invektiv över dig i samband med detta inlägg där du dristat dig till att säga några positiva ord om Kuba. Positiva ord som jag i stort sett instämmer i, utan att för den skull acceptera de demokratiska bristerna i landet.

Anonym sa...

Hallelujah!
Inte en dag for sent.
Undrar vad delar av V's ledning anser om din hallning att Kuba ar en diktatur. Eller Tove. Eller Ida.

Du borde ta ett snack med dem.

Berom ska man fortjana, och idag gor du det verkligen.

Anonym sa...

Manuell trackback:
http://www.aqurette.com/blog/0603.shtml#B06031322

Anonym sa...

bra texter om kuba.
jag var där för flera år sedan själv och det var verkligen exakt sådär komplext.

har också gjort radio om kuba och blev förvånad över hur arga både folk som var extremt för kuba och folk som var extremt mot blev. av samma program.
upprör på samma sätt som israel/palestina-frågan.

samtidigt är det otroligt intressant, för jag har sällan varit utsatt för att så många av min förutfattade menigar har ställts på ända, som när ajg var på kuba.

Anonym sa...

Är inte förvånad över att Kuba står still. De kör väl fortfarande omkring i avgasspyende bilar från 50-talet. Vissa ekonomier går framåt medan andra står still.

BNP/capita-utveckling
Kuba
------------
1958 $2363
2004: $2477

Singapore
------------
1958: $2295
2001: $21011

Nordkorea
------------
1958: $1112
2004 $1154

Sydkorea
------------
1958 $1112
2004 $14673

Hong Kong
------------
1958 $2924
2004 $21259

Tänk om man hade lyssnat på oss marknadsliberaler för 50 år sedan. Varför ska vi upprepa samma misslyckade socialistiska politik i 50 år till? Vi vet vad som fungerar.

Varför inte tillämpa?

Anonym sa...

Alltid lika underbart med liberaler som mr CLK akkurat som blir uppenbart och ärligt förvånade när vänstern kritiserar kuba... Psst, högern, vi kritiserar Chavez också! Vi har hjärnor! Shhh säg ingenting till Ahlmark!

Anonym sa...

Har föräldrar som nyligen besökte Kuba, och de rapporterade något som jag faktiskt inte visste: det finns en hel del nya bilar på Kuba. Visst, de flesta kör uråldriga 50-talsbilar, men enligt rapporten existerar definitivt moderna bilar på Kuba. Inte för att det är ett relavant mått, tror nog de flesta fattiga i världen föredrar mat, bostad och utbildning framför bil.

Btw, när inträffade det senast en svältkatastrof på Kuba, Neoliberal?