måndag, mars 06, 2006

Mer demokratiexport

I december förra året framkom det att den amerikanska armén haft ett program för att – via en kontrakterad ”entreprenör” – betala irakiska journalister, så att dessa skrev planterade, positiva nyheter.

Nu har en intern utredning kommit fram till att det var helt okej. Programmet kan nu utan problem exporteras till andra platser där amerikansk militär opererar, konstateras det.

Med tanke på hur kul det brukar bli när USA invaderar andra länder kan det vara bra att understryka de positiva nyheterna, så att folk verkligen kan uppskatta sin situation. Ekot rapporterar till exempel idag:
Amerikanska och brittiska soldater piskar irakiska fångar med kablar, utsätter dem för elchocker och tvingar dem stå i vattenfyllda celler, hävdar Amnesty International i en ny rapport som publiceras i London på måndagen.
Sånt trams ska förstås inte det irakiska folket behöva läsa om i sina nya tidningar. (Rapporten kan läsas här. Starka och vidriga vittnesmål).

Det propagandistiska tillvägagångssättet ska för övrigt fortfarande vara olagligt i USA. Men som jag berättade om för några veckor sedan, så gör den amerikanska staten andra, kostsamma, insatser för att sälja in sin katastrofala våldspolitik hemmavid.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ingen i Irak förbjuder tidningarna och journalisterna att publicera Amnesty-rapporten och annat information om övergrepp. Fria irakiska medier publicerar massor av sådana reportage som ofta används som källor för Amnesty och andra MR-organisationen. Och ingen blir fängslad eller avrättad för detta. I skillnad från kommunistländerna.

Anonym sa...

Jag håller med anonym 10.28, Ali du får sluta hålla på att skriva inlägg som får det att verka som om du är emot krig, tortyr och förtryck! Det blir så himla förvirrande för oss som varit på kurs med LUF och lärt oss att du egentligen vill ha det som i Sovjet!!!

Anonym sa...

javisst. så länge sovjet har funnits får irakierna faktiskt skylla sig själva om de blir torterade.

/j

Anonym sa...

Framförallt demokrati med tortyr, det är den fiinaste formen av demokrati!

Jenny Grannas sa...

Magnus: Jag tror inte att det är mindre folkrättsvidrigt att bli torterad i en "demokrati"? Dessutom är inte Irak en demokrati, utan ett land ockuperat av ett annat.

Anonym sa...

Magnus,
Amnesty kan skriva rapporter när som helst och om vilken våldsmakt som helst, även slutna diktaturer. Nu skriver de om den allierade kolonialmaktens våld.

Och poängen med posten är just precis att ockupationsmakten inte skriver om tortyren i fängelserna i Irak, utan kontrakterar irakiska journalister så att de ska skriva om vilseledande positiva saker och inget annat. För att irakierna ska förstå hur bra dom har det.

Lennart sa...

Alla: Även om det vore så att Ali ville ha tillbaks Sovjet, vilket jag anser högst otroligt, så har det ingenting med saken att göra.

Det faktum att Bush-regeringen i hemlighet har betalat stora summor pengar för att påverka vad man säger är fria medier i Irak, och även här i USA, har väckt stor uppmärksamhet i amerikanska medier.

En regering som säger sig vilja sänka skatterna och minska regeringsmakten använder alltså skattemedel för att i hemlighet placera betalartiklar i pressen. Artiklar som avleder uppmärksamheten just från den tortyr som Ali påpekar.

Var det bättre under Saddam? Nej, men den jämförelsen börjar bli rätt tröttsam.

Lennart
www.usabogg.org

Anonym sa...

hellre frihet än diktatur...

men vad är frihet? inte när du inte får publicera vissa artiklar. det är inte frihet.
eller, hur kan det vara det?

Fredriksson sa...

Jag visste inte att ni rödtottar var emot presstöd ;-)

Anonym sa...

Tycker att vi fattiga medborgare kunde få några blaskor i brev lådan när nu såssarna valt att pröjsa tidnings prenumerationer med våra skattepengar.