söndag, mars 05, 2006

Tankeproduktion

Den senaste tidens mediedrivna borgerliga smutskastningskampanjer understryker ytterligare vikten av att arbetarrörelsen agerar på medieområdet och att den skeva mediebilden också måste bli en del av valdebatten. Men då krävs det självförtroende och fotarbete. Det går inte att låtsas som om det regnar, ligga lågt intill självutplåning och sedan dyka upp med några försynta ulvskogska funderingar när hetsen åter slagit nya rekord varje dag i en vecka.

Idag skriver pensionären Ulla Johansson en väldigt bra debattartikel i Aftonbladet. Läs den! Detta är ett av våra centrala samhällsproblem:

Min bekantskapskrets består av familjer ur arbetarklass och lägre medelklass. Om jag grupperar dem socialt. Godhjärtade och välmenande människor. Så länge vi samtalar om väder och vind, den senaste filmen eller tv-programmet . Så länge jag utövar självcensur vad gäller samtalsämnen. Vis av erfarenheten vidrör jag aldrig kontroversiella frågor. Som arbetslösheten i Sverige eller USA:s blodiga ockupation av Irak. […] En borgerlig världsbild genomsyrar alla de media mina vänner kommer i kontakt med. Och helt tror på. Skulle någon med tillgång till annan information ta till orda i mina vänners grupp så blir där generat tyst eller någon blir alldeles hemskt arg. Och den avvikande personen får en hårdhänt placerad kommuniststämpel i pannan.
Missa inte heller Aron Etzlers skarpa krönika i torsdagens Flamman:
Sossarna sitter nu, med alla dagstidningar emot sig men med en stab av sekreterare, som på något sätt antas vända medietrenden. Det har i dagarna kommit fram att en av dem har gjort något väldigt dumt och fått sparken. De borgerliga propagandisterna som varje dag levererar ”analyser” om statsministerns besatthet i enpartistaten sitter säkert. Det finns definitivt skillnader i hur den politiska smutskastningen organiseras i Sverige.

4 kommentarer:

Lennart sa...

Ali: din beskrivning av Socialdemokraternas vägran att ta situationen på allvar: "ligga lågt intill självutplåning" kunde nästan men inte helt beskriva dagens demokratiska parti här i USA. Precis som Folkpartiet har radikaliserats de sista åren måste Socialdemokraterna bli betydligt mer "in your face" om man skall ha en chans.

Lennart
www.usablogg.org

Patrik Renfors sa...

Den här frågan borde belysas oftare i slöa fjärrkontrollszappande dokussåpaSverige. Egoismen breder ut sig i både kulturen och den biter sig fast i varje mening och stavelse i högerpressen. Numera är det inte bara på ledarsidan. Aftonbladet är inte heller alltid bättre som tidning i nyansering av artiklar. allra mest i påhopp på vänstern.

Jag länkade till det här inlägget, då jag också har skrivit några rader om detta runt Ullas artikel.

hrm sa...

Men nån. Jag tar gärna en debatt om vänster/höger-vinklingen i media, och läser och argumenerar gärna emot välskriva debattartiklar. Men Ulla Johanssons var rena skräpet. Kan Ali räkna upp ett enda argument, fakta eller statistik från den?

Anonym sa...

Såssarna har alltid haft media majoriteten emot sig förutom Aftonbladet och SVT förstås.

Det spelar inge roll, såssarna lyckas nästan alltid behålla makten ändå, precis som idag.

Nu när högern blivit vänster så kommer Sverige att gå ner sig i ett träsk av skyhöga skatter och mutade medborgare som undviker sitt personliga ansvar för sina liv.

Såssarna har mutat media (pressstöd) och medborgarna (transferingar) och majoriteten har köpt det även om alla vet att det inte håller i längden.

Varför inte höja skatten till 100% av BNP och ge alla 20.000 kr/mån, det är jämlikhet det, det är väl också 100% kommunism, idag har vi bara 59% kommunism, va bra.