torsdag, april 13, 2006

Östhumor på TV

Klockan 22:00 visar SVT1 ett program om den politiska humorn i det forna Östblocket. Det ska bli mycket intressant.

(Uppdatering: Nåja. Själva programmet var väl sådär. Historieskrivningen stundtals patetiskt kindergartenpropagandistisk och direkt ljug. Men delvis förstärktes det av att mellansnacket också skulle vara lite överdrivet och skämtsamt, men en del gick förlorat i översättningen. Och man kunde ha fått ut betydligt mer ur de intressanta personer som intervjuades. Men en hel del kul kom med ändå).

Den galghumor som växte fram var en enormt rik genre. Jag har återberättat en rysk favorit här. Här är en annan, som de som känner mig kanske har fått stå ut med någon gång för mycket, men som kanske förtjänar större spridning.



En dag på 80-talet fick Gud plötsligt nog av människorna på jorden. Han tillkallade några änglar och berättade för dem att han ämnade avsluta detta problemprojekt. ”Tillkalla tre ledare för människorna och meddela dem att livet på jorden kommer att upphöra inom en vecka”.

Änglarna hade koll på att USA och Sovjetunionen var de två supermakterna, men kunde inte komma överens om vem som var trea. De bestämde sig därför för att lotta bland världens länder, och lotten föll på Albanien. Sålunda plockades genom ett under tre herrar – Ronald Reagan, Michail Gorbatjov och Enver Hoxha – upp till himlen där de hastigt briefades om sakernas tillstånd och därpå sändes tillbaka att hantera situationen bäst de önskade.

Reagan gick ut i ett TV-tal till nationen. ”Jag har en bra och en dålig nyhet”, meddelade han. ”Den goda nyheten är att Gud finns, är god och välsignar USA. Den dåliga nyheten är att jorden kommer att gå under om en vecka. Ha roligt och helga äganderätten”.

Gorbatjov sammankallade centralkommittén. ”Jag har två dåliga nyheter”, meddelade han. ”För det första har den materialistiska läran varit falsk hela tiden. För det andra kommer den mänsklighet vi förlitat oss på och velat lyfta till nya höjder, att gå under om en vecka. Gör vad fan ni vill – jag måste ägna resten av livet åt att ifrågasätta sådant jag gjort förut”.

Hoxha sammankallade inte centralkommittén, ty där fanns tendenser till kontrarevolutionära avvikelser. Han samlade politbyrån samt några kusiner. ”Jag har två goda nyheter”, meddelade han. ”För det första har säkra men för er hemliga källor fastslagit att den folkdemokratiska republiken Albanien är en av jordens tre supermakter. För det andra har jag den stora glädjen att meddela, att Glasnost och Perestrojka kommer att upphöra inom en vecka”.


***
(Hoxha hann i verkligheten inte uppleva Perestrojkan. Han dog 1985)

16 kommentarer:

Anonym sa...

Rofl

Anonym sa...

Lysande! Speciellt sista stycket med Hoxha. Har en viss likhet med diverse småpartiers självuppfattning(höger som vänster) i Musse Pigg landet Sverige.

Johan Persson sa...

Jag tittar på programet just nu. Hittils har de inte dragit nått skämt som är i närheten av så roligt som Esbatis och deras beskrivningar av Sovjetunionen och ryska revolutionens historia är ju mer än patetisk ("Stalin tvingade Sovjetunionen att bli mycket mer kommunistiskt").

Anonym sa...

Första delen som handlade om historiebeskrivningen och så var rätt patatiskt, men den sista halvtimmen var guld värt.

Anonym sa...

Småkul rent humoristiskt, men alltid omåttligt roligt att se de förtryckta göra sig av med förtryckarna. Mer sådant i TV!

Några korkade gliringar man helst hade sluppit se dock. Som det där med att dom som sa (och alltså dom som säger) att det bara blivit marginellt bättre, eller till och med värre, under kapitalismens återtåg egentligen är nostalgiska fån. Respektlöst.

Anonym sa...

Var det bara jag som kopplade skämtet med fåren som inte var elefanter till dagens terroristjakt?

I övrigt, några höjdare som inte var med i programmet:

Stalin var en stor samlare på politiska skämt om honom, han hade tolv arbetsläger med sånna där.

Why do communists only drink fruit-tea?
Because proper tea is theft.

Fast det är ju sekt-skämten som är de roligaste:
Hur många Maoister behövs det för att skruva i en glödlampa?
Tre. Tyvärr. Så det är bara ut och värva.

Anonym sa...

Varför samlas alla liberala idioter på Alis blogg? Har ni inget bättre för er är att jämt slunga ut era korkade kommentarer mot oss som faktiskt får ngt ut av att läsa hans artiklar?

Anonym sa...

Programmet var ömsom vin ömsom vatten. Några småfestliga historier och en förfärligt förenklad, över gränsen till förfalskad, historieskrivning.

Det mest intressanta med programmet var att man tydligt visade något som liberaler brukar förneka, att det kan ge resultat att agera gemensamt/kollektivt, oavsett vad man verkar för :-), att ensam inte är stark, något som just demonstrerats även i Frankrike.

Sedan kanske de nya riken man fick i Öst inte blev vad flertalet där tänkte sig och hoppades på, vilket ju egentligen blev slutrepliken i programmet - om något som blivit en tragedi, minskande medellivslängd, otrolig misär för somliga, framgångar för maffian etc.

Anonym sa...

Du är bra tragisk och patetisk Kerstin. Finns nog ingenting som biter på dina åsikter. Du bara "vet" och det du inte gillar att höra är "falskt" och "överdrivet".

Sen anonym innan. Anledningen att du är sur på de du kallar idioter torde väl vara att de lyckas fixa lite sprickor i Alis sedvanligt skakiga försök att beskriva olika företeelser. Du vill indoktrineras i behaglig ostördhet antar jag.

Alla ingridienser till det grå fattiga deprimerade rättslösa öststatssamhället finns i Ung vänsters åsiktssamling på deras hemsida.

Anonym sa...

Varför är Kerstin tragisk? Efter det av så gott som alla efterlängtade fallet, som tvingades fram av folkliga protester, började en medelklass växa fram och antalet miljardärer ökade i rasande takt. Samtidigt sjönk också medellivslängden, industriproduktionen föll, misären ökade inom stora delar av befolkningen o.s.v.

Detta stämmer än i dag, 15 år efteråt. Lidandet är i vissa fall katastrofal. Som med de tiotusentals gatubarnen i Sankt Petersburg, vilket DN skrev om nyligen. Limmsniffande heroinister, i bland inte ens tio år fyllda. Smittade av HIV och andra könssjukdomar som de fått på grund av sin försörjning.

Anonym sa...

Just det ja, sista citatet var ju klockrent. "Socialismen i öst kanske inte var perfekt, men kapitalismen är ju rena skämtet".

Anonym sa...

därför fortgår guantanamo, kriget mot irak och imperialismen: vi i väst har ingen jävla humor! vi skämtar om utsatta grupper istället för makthavarna.

en kariktyr på en hemlös muslim är okej, men en på bild eller reinfeldt blir "vänsterextremism".

Anonym sa...

Javisst och jag kan kasta enskilda exempel på städer där folk fått det mycket bättre o så kan vi hålla på ett tag eller så kan vi konstatera att sedan 1998 är det 40 miljoner som inte längre räknas som fattiga i forna sovjet/östeuropa.

Anonym sa...

Har inte sett programmet så om det blir en upprepning,ursäkt, men here goes:

Tre personer, från USA, USSR och Polen intervjuas av en journalist som ställer samma fråga till var och en i tur, under Sovjettiden förstås:

1)"What's your opinion about the shortage of meat?"
Svar Polen: "Ahum,... what's meat?"

2)"What's your opinion about the shortage of meat?"
Svar USA: "Ahum,... whats shortage?"

3)1)"What's your opinion about the shortage of meat?"
Svar USSR: "Ahum,... what's opinion?"

Anonym sa...

Esbati: "Historieskrivningen stundtals patetiskt kindergartenpropagandistisk och direkt ljug"

Kerstin: "förfärligt förenklad, över gränsen till förfalskad, historieskrivning."

Utveckla gärna! Var det siffrorna över Stalins och Lenins massmord som åsyftades?

Anonym sa...

Jag skulle tippa på "kommunism vs kapitalism" och "skitdåligt då, himmelriket idag". Förenklat, felaktigt.