måndag, april 10, 2006

Orange

Detta är lysande. De borgerliga ungdomsförbunden lanserar ett orange band inför höstens val. Ordföranden i Muf, som enligt egen uppgift ska fungera som ”ideologisk ledarhund”, meddelar att man ”vill skapa en orange revolution i Sverige”.

Det är bra. Det är förstås viktigt att den lilla minoritet som redan har makten över ekonomin, opinionsbildningen och toppbyråkratin, även får regeringsmakten till skänks. Nu slås ytterligare ett slag för att försöken att riva välfärden och ge de besuttna och mäktiga mer, får en enhetlig färgkodning.

Aron Etzler har redan noggrant förklarat varför just orange är en så bra färg för borgerligheten, i sin Utlimate guide to Orange. Läs igen!

Själv tror jag att denna kampanj så småningom har potential att lämna avtryck i vårt vardagsspråk. Färger används redan i många stående uttryck och metaforer. Tänk till exempel ”se rött”, ”vara uppe i det blå”, ”grönt ljus”, en ”vit vecka”, ”en svart dag”.

I framtiden kommer vi troligen att kunna hitta orange (svårböjt på svenska – jag tror att vi kommer att se en försvenskning av stavningen, oransj; jfr. mejl/a, dejt/a, fåtölj) i olika konstruktioner. Till exempel:

Dra en orangeare: ta ett skapat problem som intäkt för att ytterligare försämra (exv. slå ned någon och sedan skälla ut denne för att ha hamnat i slagsmål, driva på för privatskolor och därefter ta ökad segregation som intäkt för kommunala skolors misslyckande)
Orangea till det: dölja sina verkliga avsikter i ballonger (jfr. det misskrediterade uttrycket ’ulv i fårakläder’)
Orangeiker: besatt av att koppla varje händelse i omvärlden till landets statsminister
Orangea klubben antecknar: ointresse för händelser i verkligheten
Orange-Olle: bedragare
Orangeri: tidigare växthus, idag benämning på Dagens nyheters politikredaktion
Organgesmälla: Känslan av att ha haft allt riggat för sig men ändå sumpat det för att man var för dålig

Vi noterar också det kommande fackliga standarduttrycket ”För att gå från gult till brunt måste man passera orange”.

Rykten gör för övrigt gällande att Lars Norén planerar en storföreställning med arbetsnamnet ”fyra nyanser av orange”. Pjäsen ska vara en blandning av buskis och tragedi och beröra överklassens ångest.

26 kommentarer:

Ludde sa...

Fniss. Esbati. Doktor Dravel.
"Vi noterar också det kommande fackliga standarduttrycket ”För att gå från gult till brunt måste man passera orange”. "

"Roligt nog" så var ju Socialdemokraterna ett MER rasistiskt/antisemitiskt parti, än vad Moderaterna var (i den länkade pdfen som du censurerade bort för några dagar sedan).

"den lilla minoritet som redan har makten över ekonomin, opinionsbildningen och toppbyråkratin, även får regeringsmakten till skänks."

Hahaha! Inte många rätt där inte. Om nu denna onda välbesuttna lilla minoritet skulle få folkets förtroende att styra landet - då är det väl i ditt språkbruk att likna vid en statskupp?



Det är så synd om vänstern.
Det är så synd om Socialdemokratin.
Den är så maktlös.
Stackars vänstern.
Tänk vad onda alla borgare är, som vill alla illa.
Stackars vänstern.
Den är så maktlös.

Tänk vilket idealiskt samhälle vi skulle få, om bara vänstern fick styra. Tänk, om Socialdemokraterna fick makten.

Guld och honung till alla.
Tänk, om bara vänstern fick makten.
Vad bra det skulle bli, för alla!

Stackars vänstern.

Emil Lindahl Persson sa...

En annan roliga grej med orangea bandet, bortsett från att de uppenbarligen "inspirerats" av det röda bandet, är att scriptet som styr det är identiskt med vårt script, med alla mått, och ned till den sista handritade koordinaten.

Vi bjuder gärna på det om borgarungarna inte är kompetenta nog att skriva sin egen kod, men egentligen är det nog fråga om upphovsrättsintrång.

/Emil
Webbredaktör för Vänsterpartiet

Anonym sa...

Haha, bästa bloggposten på evigheter.

Till "martin": Ja, verkligen. Inte minst demonstrerade moderaterna sin antirasism när de vägrade fördöma apartheid i sydafrika, eller när fritiof domö (moderat partiledare) deklararade att vi var "lyckliga" i sverige, som inte hade något "judeproblem", och att vi borde "akta oss för att få något sådant". Ett annat föredömligt exempel på moderat handlingskraft i frågor gällande antirasism är förstås när föregångaren till muf, sveriges nationella ungdomsförbund, gick och blev fullfjädrade armbindelsnazister.

Jenny Grannas sa...

Lysande, Ali!

Anonym sa...

Hahaha!

Fy fan vad patetiska dom är. Kolla på koden, den är identisk med vänsterpartiets. De har till och med lyckats få med de mystiska tecken som kan följa med om man använder "spara som" i webbläsaren.

Anonym sa...

humor. det är kärlek.

Anonym sa...

Peeled orange!

Anonym sa...

Genialt! Särskilt Orangesmälla.

Men Lars Norén kör inte så mycket med överklassens ångest längre. Han har bytt inriktning efter sitt mästerverk Personkrets 3:1. Läs den!

Anonym sa...

Stephen Chapman skrev koden (http://www.makepovertyhistory.org/whiteband_small_right.js), Emil/v justerade några koordinater. Lågt att försöka ta credit för annans arbete.

Emil Lindahl Persson sa...

Eeehhh... jag påstod aldrig att ingen någonsin gjort ett band till en hemsida förrut. MakePovertyHistory är en av många kampanjer som arbetar på det sättet. Och ingen är anklagad för idéstöld.

Men att vartenda mått och varenda koordinat är identisk är lite speciellt. Det BEHÖVER inte betyda att man klippt och klistrat, men det finns onekligen mycket som tyder på det.

För övrigt kan jag inte skriva någon kod själv. Det gjorde vår konsult. Alldeles själv.

Ludde sa...

En jämförelse mellan plusjobb och Centerns förslag om ungdomsavtal.

http://globaljuggler.net/blog/2006/04/06/plusjobb-och-ungdomsavtal-en-jamforelse/

Ulf sa...

Frihetens färg utan tvekan. Är det förresten ingen mer som minns dessa oranga hjältar?

Anonym sa...

Ta credit för någon annans arbete??!! Haha.. Jag kan faktiskt inte se vart Vänsterpartiet har gjort detta. Däremot kan man säga, utan att skämmas att borgarbarnen HAR kopierat (i detalj) Vänsterpartiets bandkod. De har ju för tusan samma namn på sin imagemap som vänsterpartiet, plus exakt samma kordinater..

Det är helt klart så att MakePovertyHistory + en massa andra har liknande system. Det är inget konstigt i sig eftersom det är en smart ide. Det är inte det jag skrattar åt. Det roliga är att orangaebandet uppenbarligen har kopierat vänsterpartiet..

Ludde sa...

Värst vad Censuren är framme här idag då. Nåja, jag försöker igen. Mitt inlägg är inte kontroversiellt.

Anonymous:

Jag säger bara "kris i befolkningsfrågan", tvångssterilisering av handikappade in på 1960-talet, hyllande av diktaturer såsom DDR. Eller varför inte Polpot-kramande? Eller Egyptienavvisningen?

Gunnar och Alva Myrdal:
"I närmaste planet ligger då givetvis den radikala utsovring av höggradigt livsodugliga individer, som kan åstakommas genom sterilisering. Denna korrektiva socialreform har i vårt land redan hunnit mogna fram till ett lagstiftningsbeslut vid årets riksdag."

Anonym sa...

En annan lite rolig sak, som skulle få mycket mer uppmärksamhet om någon i Sverige någonsin brytt sig om Irland, är att Oranienorden på ett mycket konkret sätt förknippas med färgen orange. Det är också historiskt protestantismens färg (Hollands flagga .tex). Om Nordirland inte varit Europas bortglömda krig så hade svenska politiker aldrid velat associera sig med oranget.

Från Derry på Nord-Irland kommer följande skämt. Notera att ordet "orange" alltså kan användas och används som ett lätt nedlåtande adjektiv med betydelsen "lojalistisk".

What's the difference between an apple and an orange?

There's no such thing as an apple bastard.

Anonym sa...

Emil skrev:
"Vi bjuder gärna på det om borgarungarna inte är kompetenta nog att skriva sin egen kod"

Jag tycker det låter som att Emil bjuder på sin kod. Om den koden sen inte är "Emils" (i betydelsen skriven av Emil, koden i sig är ju fri så den är ju "allas"), då har väl Emil tagit kredit för någon annans arbete, eller?

Emil borde skrivit:
'Vi bjuder gärna på det om borgarungarna inte är kompetenta nog att själva ändra i koden', elelr något sånt.

Sen är det iofs jävligt kul att de kopierat från vänsterpartiet, snarare än från någon annan källa.

Anonym sa...

Emil:

Bussigt förresten:
"egentligen är det nog fråga om upphovsrättsintrång."

Upphovsrättintrång?
Här blir det ju uppenbart att du försöker ta credit för någon annans arbete - bortom allt tvivel. Om du gör justeringar i öppen kod så är naturligtvis den justerade koden också öppen. Den kan du inte "bjuda" på mer än du kan bjuda på solsken eller rätten att andas.

För jag antar att make poverty history inte skulle upphovsrättsskydda sina grejer, eller? Men jag kan ha fel, jag har inte kollat upp det.

Skön bluff Emil.

Emil Lindahl Persson sa...

OK. Sista gången. Nu skriver jag väl ändå tillräckligt kort för att alla som vill kommentera ska orka läsa hela inlägget?

Vår konsult skrev ALL kod till valsajten, mot betalning, som brukligt är. Alldeles själv. Det är inte fråga om någon "öppen kod".

Anonym sa...

När jag var liten hette det brandgult, vart fall i de enkla omständigheter som en annan är uppväxt i, Orange det är för fint och bildat folk det.

Överklassen gör ”Orange Revolution”, dags att sätta eld i baken på dom med en eldfängd Brandgul folklig revolution.




Upphovsrätt på några rader simplast möjliga standard HTML/JavaScript kod, nu får ni väl ge er.

Anonym sa...

Öppen källkod eller inte.. Det kan diskuteras om det är möjligt att ha citat, "Upphovsrätt på några rader simplast möjliga standard HTML/JavaScript kod". Denna typ av kod finns på säkert 30 andra bandsystem runt om på webben. Sök runt så får ni se. Man kan inte hävda upphovsrätt på något sådant. Om man diskuterar detta har man missat poängen.

Det roliga är att de har kopierat sin kod från Vänsterpartiet.

Anonym sa...

Hahaha Lysande Ali.E !!

kallskänkan sa...

haha, fan vad bra!

Anonym sa...

striktare upphovsrätt på internet, är det något vänsterpartiet kämpar för?

Anonym sa...

även de demonstrerande franska studenterna använder orange som färg (enligt förra nummret av the economist).

Med Alis knivskarpa logik antar jag att de är rasister hela bunten.

Anonym sa...

Humor på hög nivå! Du är en duktig skribent. Fortsätt vara det! Alltid lika "kul" att läsa dina texter!

Anonym sa...

Japp. Ali är i sanning "kul".