torsdag, april 27, 2006

Patriarkatet presenterar: valfrihet

Dessa uttömmande valmöjligheter presenteras av ”fotbollsprofilen” Peter Antoine:
- Om en kille bara vill ha sex men är blyg – då är det väl bättre att han går till en bordell än att han ska våldta någon.
Möjligen bör man glädjas över uttalandet. För genom att kliva fram som idiot presenterar Antoine i avskalad form snarare det verkligt upprörande; den i vårt samhälle rådande, underliggande synen på manlighet, kvinnlighet och sexualitet: mannen som individ och intellekt i den offentliga sfären, okontrollerbart vilddjur i könsliga stunder; kvinnan som alltid reducerad till kön, funktionellt tjänstgörande för mannens sexualitet i olika skepnader.

43 kommentarer:

Patrik Renfors sa...

Det är ingen chock att jag är starkt emot de patriarkala strukturerna i kvinnohandeln, det är heller ingen hemlighet att jag inte tycker om sport och nu tycker jag verkligen inte om Tv-statistik-och taktiksoffafotbollstysken Antoine.

Anonym sa...

bojkotta alla länder med orättvisor och sverige kommer bara att sparka boll på svensk mark. för här i svea rike finns ju inget kvinnoförtryck (förutom i förorterna möjligen). ingen trafficking i sverige, eller hur?, som tronar på fornstora daaar.

alla u-länder kommer att hindras från att delta i sportevenemang, för det finns inget u-land som inte har allvarliga orättvisor. kvinnoförtrycket är ofattbart grymt i många u-länder. sport kommer att bli en manifestation för svensk och västerländsk överhöghet.

jag vet inte vad som har hänt det senaste decenniet. sverige tycks ha höjt sig över alla andra länder på jorden. hatet mot övriga eu-länder, mot usa och den muslimska världen har varit kompakt här de senaste åren. sverige måste vara bäst i världen, helt enkelt. über alles!

eller så åker vi ner dit och protesterar på plats. tar avstånd med ord och handling. och kläder. våra målgörare kan ha t-shirts med texten: "stop trafficking!" som de visar varje gång den sitter. alla landslagsspelare kan ha rosa armband eller ribbons. de kan prata om människohandel på alla presskonferenser. de kan nämna det för alla journalister. de kan skrika ut det när de håller i vm-bucklan.

vi kan antingen sitta på vår gyllene, svenska tron och fnysa åt världen.
eller så kan vi möta den. och hjälpa till att förbättra den.

Anonym sa...

Jag älskar fotboll nästan lika mycket som livet självt. Men jag blir så äcklad av idioter som Peter Antoine. Det enda man kan säga är fy fan!

Anonym sa...

Vad ar problemet att kopa sexuella tjanster fran nagon som saljer dessa frivilligt? Jag pallar inte med nymoralisterna som vill bestamma over andra manniskors sexliv. Staten skall halla sig borta fran sangkammaren.

Anonym sa...

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=539620&previousRenderType=2

Väldigt bra artikel om hur man kan se det ur ett mänskligt snarare än snävt ideologiskt perspektiv. Tillåt mig citera en kort bit, men om ni överhuvudtaget bryr er om frågan, och inte bara letar efter bränsle till ert ständigt brinnande vansinne (om i ilska), läs hela. "Kopplingen mellan fotbolls-VM och trafficking i Tyskland var långsökt redan innan JämO hakade på. Människohandel och sexuellt tvång är lika förbjudet i Berlin som i Stockholm."

Anonym sa...

Borgström är en fjolla med sitt utspel och alla skrattar hänsynslöst åt Musse Pigg landet Sverige. Är nästa steg att stoppa all charter till Thailand? Politiserad lagstiftning är meningslös. Förbjuda sexköp men tillåta försäljning av sex. Med samma logik beträffande narkotika skulle det allt se ut. Tillåtet att sälja, men förbjudet att köpa.

Vår riksdag behöver ett stort gemensamt grupplavemang. Kanske det rensar och får ledamöterna att tänka klart.

Anonym sa...

Borde inte fotbollsdamerna bojkotta Kina i konsekvensens namn?

Anonym sa...

Vilken liten poet han är ändå, Ali. Hmm?

Anonym sa...

"Politiserad lagstiftning är meningslös"

Alldeles riktigt. Låt oss därför avskaffa äganderätten.

Anonym sa...

Man lever i ett konstigt samhälle när Claes Borgströms arbete mot prostitution och trafficking väcker så starka känslor men Antoines uttalande knappt får någon att rycka på axlarna...

Det är en bit kvar innan kvinnorna i världen betraktas som fullvärdiga människor.

Anonym sa...

Musse Pigg priset går till.......
BOTNIA!!

Alla vet väl att Jämo vill skapa debatt med sitt utspel. Vilket han lyckats med.

Detta är ingen lite fråga. Män med pengar ska få göra vad man vill med en kvinna. Kan vi acceptera detta?

Anonym sa...

peter antoine må vara en skitstövel, men det var modigt av svt att våga bjuda in folket i tv-studien. och till råga en ur folket som inte pratar akademisk expertsvenska.

Anonym sa...

Det är väl bra om fattiga men företagsamma kvinnor från östeuropa kan sälja sina tjänster i Tyskland, särskilt nu när efterfrågan tillfälligt ökar till följd av VM. Både köpare och säljare väljer fritt på en fri marknad.

Anonym sa...

det är sant att claes borgström lyckades skapa en debatt, och det är bra. men det olyckliga är att hans kompromisslöshet har skapat två läger i debatten. antingen är man för bojkott eller så är man för prostitution. och det är inte rättvist, för man kan faktiskt vara ännu hårdare mot prostitution än borgström utan att för den delen tycka att bojkott är ett särskilt genomtänkt förslag.

Anonym sa...

"Män med pengar ska få göra vad man vill med en kvinna"
Absolut inte, personer ska kunna köpa av andra personer vad de erbjuder av fri vilja. Rika tanter ska kunna köpa sex av en ung fräsch man om han tycker att han vinner mer än han förlorar. Det är nog inte så jädra roligt att sitta och kreta under fotnaglarna på nån gammal ofräsch jäkel som inte bytt sockar på ett par månader, men vill man jobba med pedikyr så!

Anonym sa...

Jag tror Peter Antoine pratar utifrån personliga erfarenheter. Däremot inte sagt att det är ett mindre korkat uttalande.

Anonym sa...

Visst, avskaffa äganderätten. Det enda som får ägas är partibok och medlemsskap i facket. Det blir säkert bra. En kommunist är en person som inget äger och vill dela med alla. Tack,.....men nej tack.
Sedan "oldtimern"...män med pengar!....., är det möjligen en rättvisefråga som antyds och att du i grunden är avundsjuk för att inte ha pengar o kunna utnyttja kvinnor som alla borgare?
Nä, frågan är politiserad och överdriven in absurdum. Det går inte att lagstifta bort prostitution av populistiska politiska skäl. Ett unisont lavemang för riksdagens bedrövliga ledamöter är vad som behövs. Kanske kan de sedan tänka klarare. Fatta att alla skrattar åt oss.

Anonym sa...

Det är ju lysande om Sverige kan sätta press på Tyskland att hårdare slå ner på trafficking under VM.
Det vore emellertid bra om alla kunde skilja mellan trafficking (slavhandel) och prostitution (frivilligt).
Moraliserandet lever och frodas i Sverige och så även i den svenska vänstern. Om man anser att prostitution är ett problem som ska bekämpas så borde en vänsterstrategi för det vara att återgå till en politik för full sysselsättning och höja statusen på och lönen för kvinnodominerade jobb. Inte att komma dragande med samhällets repression i form av polisbilar och jakt på prostituerade och kunder.

Problemet är inte i mina ögon att en liten grupp väljer att sälja sex för att de föredrar att tjäna snabba enkla pengar framför ett tråkigt jobb på långvården. Låt dem göra sina egna val!
Problemet är när människor tvingas att sälja sex för att de inte ser någon annan väg att tjäna sitt uppehälle/försörja sitt missbruk.

Anonym sa...

Botnia mfl.
Ni är en del av en utdöende ras. Era stenåldersvärderingar kommer falla och tänk vad skönt när det är över!

Anonym sa...

Det är både skrämmande och fascinerande att se hur liberal filosofi och ideologi total-havererar när det kommer till just prostitution. Man ser världen genom ett varsamt konstruerat filter av olika mer eller mindre omotiverade postulat som alltid verkar mynna ut i att det bekvämt nog är moraliskt rätt att ta vinsterna från andras arbete och att köpa kvinnors kroppar för pengar...

För visst, om det reelt existerande samhället är irrelevant så kanske man kan tillåta otaliga kvinnors lidande och förnedring samt en syn på kvinnors kroppar som handelsvaror på grund av den teoretiska möjligheten att det någonstans i världen skulle finnas någon som "frivilligt" skulle prostituera sig. Rimligt om man är liberal, vidrigt för oss andra

Anonym sa...

Frågan är väl vem som ser världen genom ideologiskt skeva glasögon.

"den teoretiska möjligheten att det någonstans i världen skulle finnas någon som "frivilligt" skulle prostituera sig."

Teoretisk möjlighet? I vårt eget närområde, Tyskland och Holland b.la. så organiserar sig prostituerade i fackföreningar och slåss för bättre arbetsvillkor. Istället för att skriva dem på näsan att de absolut inte kan veta sitt eget bästa skulle du ju kunna lyssna på vad de själva säger.
Förbudslagar och samhällsrepression är det sista de efterfrågar.

Själv skulle jag ha svårt att vare sig sälja eller köpa sex, det stämmer inte överens med min syn på sex och mänskliga kontakter helt enkelt. Men det innebär inte att jag anser mig ha rätt att pracka på min egen sexualmoral på andra människor. Sexuella relationer mellan "consenting adults" behöver inte regleras av samhället, oavsett vilka uttryck sexualiteten tar sig.

För övrigt så blir diskussionen om sexköp sned om man glömmer bort att även män säljer sex. Är de män som säljer sex till kvinnor även de offer för patriarkatet?

Anonym sa...

"Ni är en del av en utdöende ras. Era stenåldersvärderingar kommer falla och tänk vad skönt när det är över!"

risken är att du vaknar upp en dag och chockas. förty det finns fler länder i världen än sverige. sluta att isolera dig, sluta att använda den där aggressiva retoriken. kanske kan världen bli bättre med en annan strategi.

Anonym sa...

sverige är en världens största exportörer av tunga vapen. bojkotta sverige nu.

Anonym sa...

Erik,..... kanske är det säkrast att jag vaccinerar mig med "Das Kapital". Historien förtäljer oss hur dessa lyckoriken blivit ett paradis för sina medborgare under Pol Pot, Stalin, Mao, Kastro, Nord-Korea mfl.

Som sagt, vem har stenåldersvärderingar? Politisk- eller religiös fundamentalism med traditioner ur medeltiden och ett liv under diktatur, jag ser ingen skillnad. Lika hänsynslöst förtrycks o mördas människor ömsom i Guds och ideologins namn.
Bli vuxen någon gång.

Anonym sa...

Hela prostitutionsdebatten är ett utslag och sidospår av den skeva feminismen och allt kvoteringselände som snart gjort Sverige till ett mentalt u-land o lallande dårhus.
Folk skall tillsättas o belönas efter könstillhörighet. Snart skall väl, negrer, araber, finnar, balter, jugoslaver, bögar mm också kvoteras in i vår riksdag. Kompetens blir en alltmer sällsynt vara i detta land. Själv struntar jag fullständigt i detta meningslösa politiserande. Folk skall tillsättas efter kompetens oavsett vem det är,...neger, kvinna, man, bög eller inte, spelar mig ingen roll.

Anonym sa...

kampen mot den sexuella dekadensen måste föras på bred front. här är en bra artikel att börja med.

http://www.megaone.com/sffs/bmetal.htm

Anonym sa...

Värt att notera är att enbart totalitära kommunistregimer som Sovjet, Kuba och Kina under Mao, har lyckats med att radikalt minska prostitutionen. När däremot frihet får råda ser vi att en viss andel av befolkningen VÄLJER att köpa eller sälja sexuella tjänster.

Anonym sa...

fy fan vad korkat.

Anonym sa...

Man skulle kunna tro att det är ungvänstrare som skriver liberalernas kommentarer för att göra en nidbild av dem. Jag hoppas nästan det, annars blir jag jävligt rädd...

Anonym sa...

när personer börjar skriva inlägg i andras namn är det ett tecken på att forumet ska stängas.

snälla ni, besinna er.

Anonym sa...

Det mest sjuka i debatten är att en del borgare förespråkar statliga bordeller. Privata ska det ju vara.

Anonym sa...

Sven,...., hoppas det är ett missförstånd om statliga bordeller! Det blir väl i vanlig ordning ransonering och kanske får de suktande endast pippa mot betalning den 1 maj. En rättroende sosse/vänstersnubbe sätts som generaldirektör för Pipperiverket. Det går nog att anställa några hundra pers exklusive socialarbetare, psykologer o andra förstående.

Anonym sa...

fotbollsfans och JämO har en sak gemensamt: de övervärderar Sveriges betydelse i fotbolls-VM. ingen bryr sig om vi bojkottar. och inte fan kommer vi ta någon medalj heller.

Anonym sa...

Det går inte att lagstifta bort prostitution av populistiska politiska skäl.
----------------------------------

Och varför skulle det inte gå att lagstifta bort prostitution?

Går det att lagstifta mot misshandel?
Går det att lagstifta mot droghandel?

Eller menar du att prostitution är affärer?

I så fall föreslår jag att dom partier du röstar på driver krav på utbildning i både manlig och kvinnlig prostitution.
Förslagsvis med början redan på gymnasiet.

Detta skulle kunna toppas med utbildning i administration av verksamheten (Sossarna tvingar ju fram en sån jävla papperexercis med alla arbetarskyddregeler)....samt sedan lärlingsanställningar mot låg lön så det blir lättare att anställa.

Anonym sa...

Trötta hästar...., att sälja sin kropp, han- eller honluder, är en rättighet enligt Europakonventionen. Var skall du dra gränsen föresten? En ung kvinna/man som gifter sig med en 40 år äldre man/kvinna. vad skall du kalla det. Hor inom äktenskapet?

Anonym sa...

Trötta hästar...., att sälja sin kropp, han- eller honluder, är en rättighet enligt Europakonventionen.

-------------------------------

Och om Europa konventionen säger det så är det rätt?

För mig är det fel även om FN skulle skriva in det i sna stadgar.

En ung kvinna/man som gifter sig med en 40 år äldre man/kvinna. vad skall du kalla det. Hor inom äktenskapet?
--------------------------------

Nej man skall kalla det äktenskap.

Livet är inte så stereotypt som su kanske tror.


Jag tycker att ni som anser att prostitution är en normal del av marknaden BÖR ta konsekvenserna av det och snarast börja driva införlivadet "den normala och önskvärda företeelsen prostitution" som en del av av normalt samhällsliv och samtidigt att ni driver kravet på utbildning inom detta område(tidigare än gymnasie nivå är väl inte tänkbart eller? det är ju där yrkesutbildnigarna normalt påbörjas) så att det får en normaliserd status.


Så länge vi säljer spelar det ju ingen roll vad vi säljer.

Att vi säljer är ju ett bevis på att vi är fria.
Eller hur?

Anonym sa...

Tack för att du, trött häst, gjorde självmål genom:
"Går det att lagstifta mot droghandel?"

Som alla som inte har huvudet begravt i det egna arslet kan notera så kan man inte lagstifta bort droghandel. Varför? Det handlar om en transaktion mellan två parter som bägga har ett intresse av att transaktionen lyckas.

Ni förbudsivrare skulle ju kunna lyssna lite på anrika sexualupplysningsförbundet RFSU i den här frågan. De motsätter sig en kriminalisering av prostitution just p.g.a. insikten att det är omöjligt att genomdriva. Själva kriminaliseringen tvingar istället prostitutionen under jorden, längre bort från samhällelig kontroll. Dessutom varnar man för att prostituerade i större utsträckning kommer att hänvisas till hallickar för kundkontakter, och alltså en högre grad av exploatering och beroende.

Och jag har ännu inte hört någon välutvecklad argumentation för varför det är moraliskt rätt att kriminalisera. Förolämpningar och moraliserande fradga runt munnen brukar vara standard när känsliga sexualpolitiska ämnen är på tapeten. Men jag är mer intresserad av sakliga argument.

Varför är det en vänsterstrategi med förbud? Vore det inte rimligare att skapa ett samhälle med full sysselsättning och bättre missbrukarvård, så ingen kvinna eller man skulle TVINGAS sälja sex av pin nöd?

Anonym sa...

Som alla som inte har huvudet begravt i det egna arslet. .................................

Aaaah!! Han kan vara en skitstövel för frihetens skull.

Bra men då får du vara det ifred tror jag.

Anonym sa...

Förolämpningar och moraliserande fradga runt munnen brukar vara standard när känsliga sexualpolitiska ämnen är på tapeten. Men jag är mer intresserad av sakliga argument.
------------------------------

Fradga?
Ja jag ser det.

Börja då driva frågan om utbildning på gymnasie nivå för denna ....nisch.Sen kanske det hela kan skötas av bemanningsföretagen.På det viset löser vi dessutom arbetslöshets siffrona.

Anonym sa...

OK, jag märker att du inte har någon tyngd alls att lägga bakom ditt resonemang. Istället för att lägga fram argument spelar du indignerad.

Det är du själv, genom din förmåga att ta till dig eller skjuta bort argument som visar om du har huvudet begravt i det egna arslet eller ej. Jag utpekade varken dig eller någon annan, men jag tror att du just pekade ut dig själv.

Och jag ser inte någon som helst anledning att verka för utbildningar i prostitution. Lika lite som jag ser skäl för att ge skatterabatter för hemtjänster. Är det väldigt svårt att förstå att man kan vara mot en kriminalisering, på frihetliga grunder, utan att för den skull applådera den företeelse som man diskuterar? Om det resonemanget känns svårgripbart så kan du ju istället läsa och begrunda RFSU:s ställinghstagande i frågan, som är mer konkret:

"Så här tycker RFSU om lagen om kriminalisering av könsköpare
Vi vet att människor är uppfinningsrika när det gäller att kringgå lagar, speciellt när det gäller sexualitet, och i synnerhet om båda parter har gemensam anledning att dölja sina förehavanden. Om könshandeln drivs under jorden ökar svårigheterna att nå både kvinnorna och de könsköpande männen, vilket resulterar i att de psykokosociala insatser som gjorts under senare år där även könsköparen behandlats, kommer att bli svårare att genomföra. Risken är också stor att hallickverksamheten ökar, vilket inte gynnar de redan utsatta kvinnorna."

Anonym sa...

Staffan W said...
OK, jag märker att du inte har någon tyngd alls att lägga bakom ditt resonemang. Istället för att lägga fram argument spelar du indignerad.
---------------------------------

Jag spelar inte indignerad.

Du beter dig som en fjant när du för det första påstår att jag har huvet i arslet och när du sen parat med det börjar sjunga en vals som den här :

"Förolämpningar och moraliserande fradga runt munnen brukar vara standard när känsliga sexualpolitiska ämnen är på tapeten."

Då har du kört vilse helt.Det är du som har fradga runt käften inte jag och ditt sätt att uttrycka dig är beviset.




Och....Rfsu har sjungit samma sång i trettiofem år och såvitt jag kan se fungerar det inte.

Skapar man full acceptans för prostitution av vilken orsak det vara må så kommer den ofelbart att accepteras som vanlig företagsamhet vilket redan är fallet i flera länder.
När det väl har landat där så har vi skapat en definierad klass som ägnar sig åt att sälja sig själva.

Ska vi skapa acceptans för att totalt medelösa ska kunna sälja sina njurar också?

Ska argumentet vara:

"Ja men dom gör det ju hursomhelst".



Vad det ytterst handlar om är:

Är det rimligt att man ska tvingas sälja sig själv?

Om det inte är det...var ska man sätta gränsen?

OM du sätter gränsen INNE på Manpower hur tror du då att du ska komma åt att flytta tillbaks den sen?

Anonym sa...

"Ska vi skapa acceptans för att totalt medelösa ska kunna sälja sina njurar också?"

Ja, vi ska tillåta en organmarknad. Då skulle dagens köer och brist försvinna. Planekonomi funkar inte.

Anonym sa...

Jag orkar inte tjafsa om vem som beter sig som en fjant eller inte. Få se nu, sakliga argument var det...

"Är det rimligt att man ska tvingas sälja sig själv?

Om det inte är det...var ska man sätta gränsen?"


Som du kan läsa i mina inlägg så skriver jag just att det inte är rimligt att någon ska tvingas sälja sex. Därför borde vänsterns verka för ett samhälle med full sysselsättning och bättre missbrukarvård".

Däremot är det helt uppenbart för alla som, återigen, inte har huvet begravt i det egna arslet (eller i den radikalfeministiska retoriken, välj själv) att det finns människor som prostituerar sig av andra skäl en ren skär nöd. Det kan ju vara svårt för dig eller mig att förstå att det finns människor som säljer sex för att de vill tjäna lätta pengar snabbt och inte bryr sig om vad resten av samhället anser om det. Men jag har träffat några stycken och jag har inget skäl att inte tro på det de själva säger. Eller psykologisera dem i bästa Sovjetanda; "du vet helt enkelt inte ditt eget bästa lille vän".

Hur kan du ta dig den rätten? Var går gränsen för den repression som samhället ska få utöva? Idag ska vi skicka farbror blå på prostituerade och haschrökare för att skydda dem från sig själva. Vems tur är det imorgon? Folk som äter för mycket chips och dricker för mycket coca-cola? Inte bara uppvisar de ju ett självdestruktivt beteende, de kommer ju att belasta våra gemensamma sjukvårdskostnader när de måste genomgå dyra hjärt- och kärloperationer.

All den moraliska indignation över hur synd det är om de prostituerade som ni förbudsivrare uppvisar faller ju dessutom platt till marken när man tittar närmare på det. Som RFSU påpekar: risken är att ett förbud istället förvärrar situationen för de som tidigare gick på gatan. Vad var det nu som var viktigast, omtanken om dem, eller att äntligen få flexa lite radikalfeministisk muskel och rensa upp bland patrasket?