måndag, juni 12, 2006

Digitala bibliotek

Att det hänt positiva saker efter det haveristiska tillslaget mot The Pirate Bay har inte undgått så många. Men att det öppnas upp ett utrymme för konkreta diskussioner om alternativ till nuvarande lag innebär inte att sådant automatiskt hamnar rätt. Och: det finns – det kan man inte komma ifrån – underliggande frågeställningar om äganderätten, om finansieringsprinciper för olika former av arbete, om produktivkrafter som skaver mot kapitalistiska varurelationer, och annat smått och gott.

Ung Vänster har, som jag skrivit om tidigare, varit tidigt ute i diskussionen. I helgen ser jag att förbundsstyrelsen har antagit ett väldigt bra uttalande. Som Tora skriver:
Nu diskuteras bredbandsavgifter och fildelningsskatter och det är väl bättre det än dagens hetsjakt, men Ung Vänster har ett betydligt bättre förslag som vi gärna vill lyfta i debatten: Digitala bibliotek!
Argumentationen i uttalandet är väl värt att fundera över:
Ung Vänster välkomnar att fler fått upp ögonen för att lagen är idiotisk – bättre sent än aldrig. Men en allmän skatt på bredbandsuppkoppling är bara en defensiv lösning på storbolagens villkor. Istället vill vi att staten gör som vi gjort med andra medier och stödjer spridning.

Våra folkbibliotek har gjort att även människor som inte har råd med dyra böcker får tillgång till litteratur. Samma sak bör gälla för musik och film. Man kan redan idag låna CD-skivor och filmer på många bibliotek. Vi vill ta det ett steg längre.

Staten borde istället skapa ett digitalt bibliotek för nedladdning av musik och film. Genom detta ska upphovsmännen kunna få ersättning, på samma sätt som författare idag får ersättning för lånade böcker på våra bibliotek. På så sätt kan vi bejaka teknikutvecklingen och göra kulturen tillgänglig för fler men samtidigt försäkra oss om att de som gör musik och film kan få lön för sitt arbete.
Det är självklart att inte heller detta förslag genast löser alla problem och än mindre upphäver inneboende motsättningar i nuvarande situation. Men det är lika klart att det är ett gott förslag, som både är praktiskt och pekar framåt.

72 kommentarer:

Anders sa...

Jag tycker man kan tänka på det som en del i något sorts "pragmatiskt tvåstegsprogram" som innehåller ungefär:

1.Om inte formell legalisering av fildelning (förhindras av internationella avtal) så i alla fall ett borttagande av sanktionsmöjligheterna, "0 kr i böter".

2.En "kulturskatt" som tas ut via statsskatten och delas mellan allmänna satsningar på t.ex. filminstituet, musikskolan, utveckling av fri programvara på högskolorna osv. samt en pott där de upphovsmän som ansluter sig till de digitala biblioteken får betalt per nedladdat exemplar.

Givetvis kräver detta att de digitala biblioteken får högkvalitativa versioner av verken och att de rent tekniskt klarar av hög belastning (kanske via någon sorts bittorrent system?) men det är helt klart genomförbart.

Jag kan ibland störa mig lite på piratbyråns mfl. lite utopiska inställning och det känns bra att det nu i alla fall diskuteras konkreta system istället, även om vissa saker, t.ex. avgift på bredbandsabonnemanget är helt åt skogen.

Anonym sa...

Mycket bra förslag, Direktör Esbati!

Men fackförbundet International Bloggworkers World Organisation vill gå ännu längre:

Immateriella lån. Man ska kunna låna pengar av banker som man sedan betalar tillbaka genom att maila summan till banken! Pengarna skulle man få tillbaka på nolltid genom att alla skaffar bredband och därmed betalar bredbandskatt för att kunna låna. Räntan skulle också kunna höjas i det oändliga iom att man kan betala tillbaka räntan med mail! Tillväxten skulle stimuleras iom att alla har råd att konsumera oavsett hur mycket pengar man har.

Rättvisare kan det inte bli!

Anonym sa...

...och bankerna kunde på så vis amortera alla miljarder de ovillkorligt fick av Svenska skattebetalares företrädare strax innan det nyliberala systemskiftet.

För att inte tala om avgifterna man betalar för att få låna ut pengar till banken..

Anonym sa...

Torrentsystem finns redan, och jag skulle knappast gå över till biblioteket om det var det som bjöds. Vad händer när folk slutar seeda? Ordentliga servrar där man kan komma upp i hastigheter på 4-5 MB per sekund skulle däremot kunna locka mig. Annars fungerar faktiskt det system vi har nu riktigt bra. De enda som klagar är kapitalägarna och deras nyttiga idioter.

Hårdiskkrasch är nyttigt för skalllen sa...

Märkligt att ingen diskuterar att datorjävlarna fjättar oss hårdare och hårdare. Istället tjatar folk om hur dom bäst och billigast ska låsa fast sig själva.

Anonym sa...

Det finns ingen motsättning mellan fri tillgång till kultur och att lukta på blommor emellanåt. Akta dig för att sjunka ner i teknikfientlighetens träsk.

Hårdiskkrash sa...

Anonymous said...
Det finns ingen motsättning mellan fri tillgång till kultur och att lukta på blommor emellanåt. Akta dig för att sjunka ner i teknikfientlighetens träsk

----------------------------------
Jo visst gör det det.

Helt klart.Ju mer teknik ju mindre människa.

Det säger sig självt.

Dessutom är dator samhället den definitiva dödsstöten för frihet och demokrati i förlängningen.

Vi är redan där och spenderar nu tiden med att oroa oss om vi får stjäla eller inte med eller utan dåligt samvete.

Sjukt.

Erik sa...

"Våra folkbibliotek har gjort att även människor som inte har råd med dyra böcker får tillgång till litteratur."

Nu vet jag inte hur det är i landet generellt, men stadsbiblioteket i Umeå kostar iaf sådana fruktansvärda summor att det hade varit billigare att helt enkelt ge bort böcker i stället för att låna ut dem. Statliga subventionerade bibliotek har också aktivt medverkat till att fördröja informationslösningar med modern teknik. Bokskatten är ju 6% jämfört med 25 på alla it-lösningar.

Fullständigt vrickat och hindrar utvecklingen. En första åtgärd för att öka folks tillgång till digital information är alltså att OMEDELBART lägga ner alla vanliga bibliotek, då det skulle göra att vanligt folk slutar tvångskonsumera gårdagens teknologi på ett kostnadineffektivt sätt. Digitala bibliotek skulle antagligen på samma sätt som vanliga bibliotek innebära en tvångskonsumtion till fruktansvärda överpriser. Innan staten hade lyckats genomföra ett sådant projekt skulle ändå tekniken vara gammal och folk skulle ha hittat andra bättre lösningar. Vi skulle alltså i princip betala pengar för att hndra utvecklingen, briljant vänstern!

Staffan W sa...

Det där inlägget var väl bara sjukt ogenomtänkt? Det skulle vara billigare att GE bort bibliotekets böcker? Ja en gång ja, men sen är dom borta, oops?

"Statliga subventionerade bibliotek har också aktivt medverkat till att fördröja informationslösningar med modern teknik."

Eeeeh? Har du varit på biblioteket på sistone?

"En första åtgärd för att öka folks tillgång till digital information är alltså att OMEDELBART lägga ner alla vanliga bibliotek"


Ljuvligt att ni nylibbisar förutom allt annat är bildningsfientliga också. Vem fan vill läsa en bok på datorn? Men era intressegrupper på Öfre kan ju naturligtvis köpa sig alla de böcker de kan tänkas önska, vad ska de med bibliotek till?

Anonym sa...

"Helt klart.Ju mer teknik ju mindre människa.
"


Dumheter! Teknik är en oerhört viktig det av att vara människa. Utan teknologi är människan inte mer än ett simpelt djur. Till och med apor har ju teknik. Ju mer teknik desto mer människa.

Erik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Erik sa...

Staffan W:

"Det där inlägget var väl bara sjukt ogenomtänkt? Det skulle vara billigare att GE bort bibliotekets böcker? Ja en gång ja, men sen är dom borta, oops?"

Kostnaden för att trycka en bok är inte särskilt hög, men hyran centralt i umeå och många anställda i en administration är det. Sätter det hela i ett intressant perspektiv, eller hur?

Och ja, jag har varit i biblioteket på sistone, men jag använder internet till 99% av mitt informationshämtande. Är man bildningsfientlig om man vill att den mest effektiva och informationslösningarna ska användas? Ungefär lika mycket bildningsfiende som de som ville hindra den tryckta bokens framfart på bekostnad av den handskrivna. Bokmomsen på 6% jämfört med den på 25% som andra informationslösningar får dras med fungerar exakt lika bildningsfrämjande som om de handskrivna böckerna skulle subventioneras på bekostnad av de tryckta.

Hur det hela exakt kommer att se ut i framtiden är inte så lätt att veta, men tex digitala bokplattor kan tänkas ersätta pappersböcker och tidningar för den generation som vill hålla i det som ska läsas på traditionellt vis. Annars sätter bara fantasin och staten gränsen för hur framtida "böcker" ser ut.

Anonym sa...

"Och ja, jag har varit i biblioteket på sistone, men jag använder internet till 99% av mitt informationshämtande."

Jag tror poängen var att en stor del av biblioteksbesökarna faktiskt är där för att komma åt internet. Jag antar alltså att du faktiskt inte har varit i ett bibliotek på sistone.

"Hur det hela exakt kommer att se ut i framtiden är inte så lätt att veta, men tex digitala bokplattor kan tänkas ersätta pappersböcker och tidningar för den generation som vill hålla i det som ska läsas på traditionellt vis. Annars sätter bara fantasin och staten gränsen för hur framtida "böcker" ser ut."

Samt det faktum att vanliga bakbelysta skärmar är oerhört jobbiga att titta på någon längre tid, till skillnad från papper. Och att ingen jävel vill sitta vid sitt datorbord eller med en varm laptop i knät och läsa. Det finns förstås lösningar, men de är fortfarande oöverkomligt dyra för vanligt folk.

Anonym sa...

Dumheter! Teknik är en oerhört viktig det av att vara människa. Utan teknologi är människan inte mer än ett simpelt djur. Till och med apor har ju teknik. Ju mer teknik desto mer människa.
--------------------------------

Har du läst 1984?

Fattade du vad du läste?

Be nån ta en bild på dig när du sitter med skallen och stirrar blåskimret från skärmen så kanske du ser.

Anonym sa...

"Har du läst 1984?

Fattade du vad du läste?"


Jo, 1984 är en rätt bra roman. Den handlar dock om censur och statligt förtryck, inte om teknikfientlighet. Du förstår, teknik kan både användas till att förtrycka och befria, och fildelning handlar definitivt om det senare.

Anonym sa...

Den handlar bl.a om hur teknik används för att kontrollera människor.

Frågan är var interaktiviteten slutar och kontrollen börjar.

Anonym sa...

"Den handlar bl.a om hur teknik används för att kontrollera människor."

Teknik kan användas till många olika saker. Boken är dock inte teknikfientlig, och hur som helst är den inte skriven av herren Gud, utan av George Orwell.

Staffan W sa...

"Kostnaden för att trycka en bok är inte särskilt hög, men hyran centralt i umeå och många anställda i en administration är det. Sätter det hela i ett intressant perspektiv, eller hur?"

Det låter som att du är uppe och svävar i det blå. Har du något slags underlag för att påstå att det skulle bli billigare att ge bort böcker till alla som ville ha? Böcker är rätt dyra, trots låg bokmoms. Dessutom fyller bibliotekarier fler funktioner än att registrera lån. De hjälper dig att hitta rätt information, tipsar om andra saker som kan vara av intresse m.m.
Att lägga ner bibiotek skulle vara förödande för den allmänna bildningsnivån.

Hur framtidens tekniklösningar kommer att påverka bokläsandet får vi väl se, men att läsa böcker på datorskärmar är än så länge ett uselt aternativ till papperstryck.

Och jag häpnar fortfarande över påståendet att biblioteken skulle ha förhindrat övergången till modernare teknik. Inte minst med tanke på att Sverige ligger i frontlinjen när det gäller it i allmänhet. Och jag antar att du inte varit på ett bibliotek på länge, en ganska stor del av aktiviteten som försegår där är direkt internetrelaterad.

Anonym sa...

Talböcker existerar idag och är ett behagligt alternativ till att läsa..

Erik sa...

Staffan W:

Det man betalar för när man köper en bok är i princip distribution och administration.

Ett statligt bibliotek sköter distributionen tämligen kostnadsinnefektivt, i alla fal om det har gigantiska lokaler och ligger beläget i centrum och har stora lokalkostnader. Att många är anställda i administrationen hjälper knappast till heller.

Jag har ett litet miniförlag själv och har gett ut en bok som är 104 sidor i ~a4format. Med en upplaga på ~5000 är tryckkostnaden i princip 20kr styck, och då handlar det om fyrfärgstryck på ett papper bland de högsta kvaliteterna. En vanlig textbok kan inte kosta mer än 5-10 kr. Antagligen kring 5 kr när väl startkostnaderna för tryckplåtar är betalda. Hur som helst är poängen att distributionen och administrationen är det som kostar, och som bekant sköter inte statliga verksamheter sådant särskilt effektivt. Det är dock politiskt självmord att yttra någon sorts skepticism till hur det fungerar med nuvarande bibliotek, i alla fall här i Umeå.

Tycker inte du att det är konstigt att dels subventionera IT-teknik samtidigt som man subventionerar konkurrerande äldre informationsmedia? Det är ju i princip vad som har skett och sker nu. Varför kan inte folk själv få välja vilket teknik och informationslösningar som ska användas eller utvecklas?


"Hur framtidens tekniklösningar kommer att påverka bokläsandet får vi väl se, men att läsa böcker på datorskärmar är än så länge ett uselt aternativ till papperstryck."

Hur tror du att subventioner till pappersböcker påverkar utvecklingen? Hur tror du att subventioner till handskrivna böcker påverkade utvecklingen av tryckta böcker?

Anonym sa...

"Tycker inte du att det är konstigt att dels subventionera IT-teknik samtidigt som man subventionerar konkurrerande äldre informationsmedia?"

Tryckta böcker konkurrerar inte med IT, (IT-teknik är ett tautologiskt uttryck, eftersom bokstaven T står för just teknik) helt enkelt eftersom de fyller olika funktioner. Att läsa böcker på en dator är ungefär lika praktiskt som att pendla med en åkgräsklippare.

Det finns inga gångbara alternativ till böcker just nu. De är visserligen under utveckling, men just nu finns de inte.

Anonym sa...

Ett statligt bibliotek sköter distributionen tämligen kostnadsinnefektivt, i alla fal om det har gigantiska lokaler och ligger beläget i centrum och har stora lokalkostnader. Att många är anställda i administrationen hjälper knappast till heller.
............................

Och? Ni ger fan i våra bibliotek.

Anonym sa...

Håller med Ano 9:19. Jag har inga direkt hållbara argument till varför vi ska ha kvar biblioteken men min magkänsla säger att de ska få fortsatta skattebidrag. Och min magkänsla är förstås alltid rätt. Ge fan våra bibliotek!

Anonym sa...

Varför vi ska ha kvar biblioteken?
Därför att dom är ett vapen.

Anonym sa...

Ano 11:34 har en mycket viktigt och finurlig poäng. Jag förstår den bara inte.

Anonym sa...

Naturligtvis gör du inte det.

Erik sa...

"Det finns inga gångbara alternativ till böcker just nu. De är visserligen under utveckling, men just nu finns de inte."

Precis, och så kommer det att fortsätta längre än nödvändigt eftersom böcker subventioneras.


Och när det gäller mitt slarviga användandet av ordet IT så antar jag att poängen ändå gick fram?

Anonym sa...

Ja om man är boktstavstrogen är det viktigt att dra allt till sin spets även om det blir absurt.

Anonym sa...

"Naturligtvis gör du inte det."

Mycket svårt men låt mig gissa hej vilt?

Hmm... Få se vad det står i senaste versionen av "1001 Uttjatade Floskler" Pennan är mäktigare än svärdet?

Oj, då är det bäst att vi stänger ner bibilioteken illa kvickt.

Staffan W sa...

"Tycker inte du att det är konstigt att dels subventionera IT-teknik samtidigt som man subventionerar konkurrerande äldre informationsmedia? Det är ju i princip vad som har skett och sker nu."

Varför skulle det vara konstigt? Det är väl bra att man subventionerar kultur och information i bred bemärkelse och inte behöver snöa in på en viss spridningsform.

"Varför kan inte folk själv få välja vilket teknik och informationslösningar som ska användas eller utvecklas?"

Otroligt många människor väljer bibliotek så jag föreslår att du respekterar det.
Dina påståenden om hur dåligt det måste vara med all statlig verksamhet känns så tröttsamt passé att jag knappt orkar kommentera. Alla vi som utnyttjar biblioteket med jämna mellanrum kan nog skriva under på att de gör stor nytta och fungerar effektivt.

Och vad var det där om tryckkostnader? Jag vet fuller väl att det inte kostar 150 spänn att trycka en bok. Men det tillkommer en del övriga kostnader också. menar du att staten ska sluta betala förlagen och författarna och börja pirattrycka deras böcker?

Anonym sa...

"Precis, och så kommer det att fortsätta längre än nödvändigt eftersom böcker subventioneras."

Du vill alltså att man först ska sluta med böcker, och därefter försöka hitta ett alternativ? Smart. Är du för ett omedelbart totalförbud för fossila bränslen också?

"Och när det gäller mitt slarviga användandet av ordet IT så antar jag att poängen ändå gick fram?"

Visst, men det är ingen ursäkt.

Martin Eriksson sa...

På Bibliotek finns det en massa kultur o det är viktigt som fan o jag är ganska säker på att de flesta som skapat ett verk som fått plats på ett Bibliotek inte är förbannade över att det finns där.
Men grejen är ju att nya King Kong filmen inte finns där, eller X-Men eller whatever liknande(Lisa Marklund finns ju där men det får vi betrakta som ett "misstag")..
Vad jag försöker mena trots att jag är ganska drucken är att det finns Kultur och det finns Underhållningsindustri. Var gränsen medan dessa båda går är ju givetvis inte särskilt klar. Men altså det finns dom som gör saker för att dom känner ett behov av att att berika sig själva och nå andra (det där lät lite pretto men det är det enda jag förmår just nu -och de finns dom som tillverkar berg-o-dal-banor. Det är ju dom senare som kommer att ta verklig stryk av vår nya fildelningsfrihet, tror jag.
Altså är vi beredda att offra X-Men 4 eller L.O.S.T season 5 för Demokrati, Solidaritet, Rättvisa och en massa andra stora ord. Det är svårt för att jag gillar L.O.S.T o jag gillar en massa annat som kostar en massa massa pengar att producera och mest existerar för att nån tjänar mycket mer än en massa massa pengar på att producera det.
Vem vill inte vara sinnesslö(jag gillar det ordet men det är nog möjligt att det igentligen kanske en gång betydde nått helt annat än jag i min historiska obildning tror) då o då?
Är Jag beredd o offra L.O.S.T för friheten av att ta del av allt jag känner är viktigt att ta del av? Det sitter långt inne men jag måste svara JA på det.
Jag är väl super-ute o cyklar nu tycker tillockmed jag själv, men det här är en tanke jag haft ett tag o totalt sanslös är den ju inte. i alla fall för en romantiker.

Erik sa...

Anonym:

Att sluta subventionera tex pappersböcker eller fossila bränslen något innebär att de fortfarande kommer att användas i den mån folk vill använda det. Det finns länder som subventionerar fossila bränslen, och hör och häpna tycker jag att det är dumt av dem av samma princip som jag tycker att det är dumt att subventionera nästan allt annat. Nu vet jag att du antagligen missförstår medvetet för att göra någon slags poäng, men jag kan förenkla det hela ifall du verkligen inte förstår:

Att sluta subventionera något är inte samma sak som att förbjuda det.

Erik sa...

Martin Eriksson:

Frågan du svarar ja på är denna:

Är jag beredd att offra andras möjlighet till L.O.S.T osv. för något som jag tycker är viktigare för mig själv?

Anonym sa...

Har ni tänkt på att orsaken till att varför folk inte är beredda att betala för viss kulturutövning beror på att de inte är intresserade att utöva den.

Dvs finns det ett egentligt intresse av att konsumera kultur så är också folk beredda att betala för det.

Ni andra som inte vill betala för er egen kulturutövning och kräver subvention från oss andra är helt enkelt parasiter.

Att sedan ens egen kulturutövning är finare än andras, tänker närmast på jämförelsen kultur/underhållningsindustri, är egentligen urtypen för ett konservativt tänkande. Som liberal skulle jag inte komma på tanken att tycka någon kulturutövning är finare än min egen. Själv har jag inget intresse av att sponsra andras teater-/opera-/nedladdningskonsumtion.

Anonym sa...

Blev lite fel. Ska vara
"Som liberal skulle jag inte komma på tanken att tycka min egen kulturutövning är finare än någon annans."

Mk sa...

Vad är det för fel på tvångsfinansierad och centralplanerad kultur?

Nästan inget fel alls om man skall tro ungkommunisterna och herr Esbati.

Anonym sa...

Korrekt

Det är rätt att låta dig ta ansvar för kulturen när inte Stenbecksfären gör det som ni försöker inbilla oss att dom gör.

Anonym sa...

Att sluta subventionera något är inte samma sak som att förbjuda det.
---------------------------------

Jo det är i praktiken samma sak som att förbjuda vissa saker som inte har ett direkt kommersiellt värde oavsett dess kulurella värde


Det är också ett sätt för överklassen att göra vissa former av kultur tillgängliga endast för dom själva.

Till en viss del är det redan så men slopandet av en allmänt finansierad kultur skulle göra detta definitivt.

Erik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Erik sa...

Hmm, är du verkligen inte medveten om den logiska kullerbytta du gör med det uttalandet?

Att likställa allt som inte är kommersiellt gångbart innebär att du också påstår att väldigt mycket vi människor gör är "förbjudet". I princip alla aktiviteter förutom arbete är då i "praktiken förbjudna", men ändå sysselsätter sig människor med dem?

Sen förstår jag inte riktigt vad du menar med överklassens kultur, som det fungerar idag är det ju det stora antalet skattebetalande arberna som betalar kultur åt överklasstanter. Norrlandsoperan i Umeå är ett bra exempel - biljetter där subventioneras med så mycket att det skulle vara billigare att flyga alla besökare till opera/teaterföreställningar i Stockholm. Det kultursubventioner gör är alltså att ta ur bakfickan på blåstället och stoppa i innerfickan på minkpälsen.

Offenbach sa...

Det kultursubventioner gör är alltså att ta ur bakfickan på blåstället och stoppa i innerfickan på minkpälsen.
-----------------------------
Synd då att du har fel om vilka som utnyttjar den skattefinansierade kulturen.

Hur du än bär dig åt räcker inte högikomststagarna till för att fylla dom stolar som är fyllda tack vare att kostnaderna är subventionerade.

Erik sa...

Sist jag blev utkommenderad på teater (min skola fick biljetter för att det inte skulle bli så pinsamt tomt på föreställningen antar jag) var det tämligen tomt på Ronny och Lenny. Däremot ett antal finkulturtanter och sen såklart några släktingar och kollegor till skådespelarna. Med att jag har fel när det gäller vilka som går på det hela menar du då de andra skådespelarna och de närmaste släktingarna? Det fanns iaf ingen "riktig" publik som gick på grund av sitt eget intresse förutom finkulturtanterna. Nej låt Berra och Roffe behålla sina pengar så att de kan gå på vad de själva vill, det är i alla fall inte jag som ser ner på mainstreamnöjen som hockey och hollywoodfilm.

Anonym sa...

"Synd då att du har fel om vilka som utnyttjar den skattefinansierade kulturen. "

Men då kanske du kan berätta för os andra vilka blåställ som går på operan/teatern?

Jag är trött på att höra den övre medelklassen försvara sina subventionerade nöjen. Betala själv eller skit i och gå. Själv vill jag använda skattepengarna till vård, skola, omsorg. Och nej, pengarna räcker inte till allt.

Anonym sa...

Nej låt Berra och Roffe behålla sina pengar så att de kan gå på vad de själva vill, det är i alla fall inte jag som ser ner på mainstreamnöjen som hockey och hollywoodfilm.
-----------------------------

Snacka om förakt.

Anonym sa...

Jag är trött på att höra den övre medelklassen försvara sina subventionerade nöjen.
-----------------------------
Och jag är trött på att höra högern anta klasskampsperspektiv ena dan för att nästa dag förneka klassernasa existens.

Anonym sa...

Med att jag har fel när det gäller vilka som går på det hela menar du då de andra skådespelarna och de närmaste släktingarna?
--------------------------------

Jag har arbetat med turnerande dans och teater samt på "institutions teater" i 25 år som tekniker.Ofta sittande mitt i publiken och du har fel.

Anonym sa...

"Och jag är trött på att höra högern anta klasskampsperspektiv ena dan för att nästa dag förneka klassernasa existens."
_____________________________________

Att erkänna att det finns klassskillnader innebär med automatik inte att man är för klasskamp.

Anonym sa...

"Jag har arbetat med turnerande dans och teater samt på "institutions teater" i 25 år som tekniker.Ofta sittande mitt i publiken och du har fel."

Du har just bevisat att han har rätt. Låt mig gissa vilt på att din pappa är tjänsteman också?

Anonym sa...

"Snacka om förakt."

Förklara dig!

Anonym sa...

Han säger underförstått att viss kultur bara är riktad till och kan tillgodgöras av höginkomsttagare och det är fel samt en populistisk lögn.

Erik sa...

Det jag säger är att det är fel att se ner på kulturyttringar som vissa tycker är mindre sofistikerade än andra, och extra fel om fåtalet "sofistikerade" kan få andra att betala nöjet åt sig. Jag säger inte att Berra och Roffe inte förstår sig på "finkultur", utan bara att de själva och inte någon annan avgör vilken kultur de vill konsumera.

Kanske är det så att herr anonym är den som föraktar andra då han i alla fall verkar vara väldigt inne på de banorna i sin tankevärld. Man bedömer andra efter sigf själv.

Anonym sa...

Citat
"Det jag säger är att det är fel att se ner på kulturyttringar som vissa tycker är mindre sofistikerade än andra,
Det har vi inte diskuterat överhuvudtaget."Det vi pratar om är om alla ska ha tillgång till kultur och du anser inte att alla ska ha tillgång till alla kultur utan att viss kultur ska vara förbehållen förmögna.Främst är detta till gagn för dom förmögna som du uppenbarligen månar om i detta fall.
Det är ju det som är högerpolitik i praktiken.

Ditt motiv för detta är att männiksor med låga inkomster inte är intresserade av t.ex teater opera eller ballet.
Det är fel.Du har fel.
Ja kultur kostar och den konsumeras av folk ur alla inkomst lager.Att du inte vill ha den allmänt finansierad har inget med omkänsla för människors fria val att göra. I det här fallet för gör vi som du vill så får folk utan höga inkomster inget val alls utan får hålla tillgodo med det som serveras i TV.

Citat:

"Jag säger inte att Berra och Roffe inte förstår sig på "finkultur", utan bara att de själva och inte någon annan avgör vilken kultur de vill konsumera."

Jo det gör du klart och tydligt genom att använda ...just dom... och inte Fry Gyldenhaak i Örgryte som exempel.

Erik sa...

Det är verkligen storsint av dig att göra dyr kultur tillgänglig för mig när du först tar pengarna ur min egen ficka för att betala den.

Tror du verkligen på dig själv när du säger att det skulle gynna de rika om kultur som främst används av rika inte skulle subventioneras längre? Min argumentation bygger på att ingen ska behöva betala för någon annans kultur, medan ditt resonemang bygger på att viss kultur är finare än annan kultur och att folk därför ska tvångskonsumera den vare sig de vill eller inte.

Jag lägger mig inte i vilket kultur Roffe eller fru Gyldenhaak gillar, det är deras ensak, och ingen av dem ska behöva betala för den andre. Stereotyper användes bara för att visa att det i detta fall faktiskt är överklassens kultur som subventioneras på bekostnad av flertalet som oftast hellre roas av annan kommersiellt gångbar kultur. Det skulle vara lika fel om rika personer tvingades betala kulturen för de mest lågavönade. Så om Roffe gillar teater och fru Gyldenhaak gillar tractor pulling så tycker jag inte heller att fru Gyldenhaak ska behöva betala för Roffes teaterföreställningar. Så fort den ena tvingas betala den andres nöje är något fel.

Anonym sa...

Citat

"Tror du verkligen på dig själv när du säger att det skulle gynna de rika om kultur som främst används av rika inte skulle subventioneras längre? "


En gång till hävdar du att viss kultur bara används av rika.

Det är inte ens sant att den "företrädesvis" används av rika.

Det är meninngslöst att diskutera detta eller nåt annat detaljämne med en liberal för efter tre sekunder är ämnet "ingen ska ha ansvar för nånting" vilket är ert mantra som är svaret på allt från skatter till hur man bakar bullar.

Det ämnet diskuterar jag inte överhuvudtaget.

Jag orkar inte.

Erik sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

kultuuuuuuuuuuuuuuuuuren !!!!

Erik sa...

Ingen liberal skulle säga något sådant som att ingen har ansvar för ingenting. Vad alla liberaler säger är att alla har ansvar för sig själva. Då blir det egentligen ointressant om andelen välbeställda kvinnor mellan 50 och 60 som går på konstgalleri är större än andelen manliga truckförare på mellen 20 och 30 som gör detsamma. Anledningen varför jag säger "egentligen" är för att sådana exempel kan vara roliga då de visar att regleringar nästan alltid får motsatt effekt mot den önskade. Förutom att vänsterideologin använder våld och tvång för att uppnå något brukar effekten alltså bli den rakt motsatta. Tror du på allvar att det inte finns någon skillnad mellan olika grupper och deras användande av kultur? Går snittanten från Örgryte lika ofta på galleri som den genomsnittslige truckföraren?

Jag blir inte så förvånad över att du tycker att argumentationerna blir tråkiga. Med en diskussionsteknik som baseras på medvetna missförstånd och förutfattade meningar om någons åsikt antar jag att alla diskussioner blir likadana. Du kanske finner nytt nöje igen om du börjar läsa vad som faktiskt skrivs eller sägs.

Anonym sa...

Vad alla liberaler säger är att alla har ansvar för sig själva

Det är precis samma sak.

När det sen gäller din analys av vem som tillgdogör sig så upprepar jag igen.

Jag har arbetet mitt bland publik med opera, teater och ballet i 20 år jag är inte höginkomstagare som försvarar mina egna privlegier.


Vlka ni försvarar har ja klart för mig.

Anonym sa...

Anledningen varför jag säger "egentligen" är för att sådana exempel kan vara roliga då de visar att regleringar nästan alltid får motsatt effekt mot den önskade.
--------------------------------

Tredje gången du nu hävdar att låglönegrupper inte tillgodogör sig samma kultur som andra.
Det vore bättre om du presteade siffror som visar att barn inte förstår teater eller att volvomontörer inte kan eller vill tillgodogöra sig Beethoven.

Erik sa...

Jaha det var du som var den anonyme som gjorde det dubbla självmålet en bit upp när du bekräftade min tes att det mest var släkt och vänner till de som jobbade med operan (förutom de välbeställda tanterna då) som satt i publiken.

Andra tvingas genom skatten att föda dig, och givetvis vill du fortsätta ha det på det viset.

Erik sa...

Inte undra på att du blir trött av all baklängeslogik. Det med att "ingen har ansvar för någonting" är samma sak som "alla har ansvar för sig själva" är ungefär som att säga att 1+1=3 och visar dessutom att du inte tycker att folk kan ta tillvara på sig själva.

Om barn tyckte om teater skulle den inte biljetterna behöva de grova subventionerna. Föräldrarna skulle betala. Samma med Volvoarbetaren som vill lyssna på en klassisk konsert.

Anonym sa...

Om barn tyckte om teater skulle den inte biljetterna behöva de grova subventionerna. Föräldrarna skulle betala. Samma med Volvoarbetaren som vill lyssna på en klassisk konsert.
-------------------------

Ja det var det jag sa.

Det går inte att diskutera med en nyliberal utan att hamna i universalsanningen som löser allt.

Som att tugga klister.

Anonym sa...

Origami är en underskattad konstform och jag kräver att den tilldelas 40 miljoner kronor per år.

Pengarna kan tas från vård, skola, omsorg som ju lär ha det helt perfekt ändå efter 12 års vänsterstyre.

Anonym sa...

"Jag har arbetet mitt bland publik med opera, teater och ballet i 20 år jag är inte höginkomstagare som försvarar mina egna privlegier."

Skulle vara mycket intressant att höra vad dina föräldrar sysslar/sysslade med.

De jag känner till som sysslar med opera kommer från den övre medelklassen. Fast visst tjänar du inte så mycket som kulturbidragstagare. Men jag slår vad om att du inte tycker att pengar är så viktigt. Det brukar bortskämda medelklassungar inte tycka. De har alltid sina föräldrar att falla tillbaka på. Det ger en frihet att "utvecklas".

Vi andra anser fortfarande att pengar är bland det viktigaste som finns och har ingen lust att bekosta dina intressen.

Är det inte konstigt när vänstern står för subventionering av överklassnöjen, liering med religiösa fanatiker och för nationalistisk protektionism. Är vänstern den nya Konservatismen?

Anonym sa...

Skulle vara mycket intressant att höra vad dina föräldrar sysslar/sysslade med.
-----------------------------------Varför då? Visst om du redogörför din egen bakgrund så ska jag fundera på saken.

Fast visst tjänar du inte så mycket som kulturbidragstagare.
--------------------------------
Vad fan svamlar du om?Hur mycket tjänar du å att panta flaskor?


Vi andra anser fortfarande att pengar är bland det viktigaste som finns och har ingen lust att bekosta dina intressen.
---------------------------
Vem fan är "vi" och varför skulle jag bry mig om vad "vi" tycker?

Anonym sa...

Vem fan är "vi" och varför skulle jag bry mig om vad "vi" tycker?

Mycket bra poäng. Hoppas Ali tar del av den.

Förslag: Slopa statlig kultursponsring och låt överklass och intresserade i andra klasser sponsra. De kan dra igång projekt som "Adoptera en operasångare" och sådant.

Anonym sa...

Mycket bra poäng. Hoppas Ali tar del av den.
----------------------------

Vilka är vi?

Anonym sa...

Ali är äckligt förtjust i att skriva "vi" när någon idé ploppar upp i HANS huvud.

Anonym sa...

"Varför då? Visst om du redogörför din egen bakgrund så ska jag fundera på saken."

Det var du som påstod att opera, balett och teater inte var överklassnöjen och att du själv åtnjöt dessa subventionerade nöjen. Från ditt uteblivna svar kan jag inte dra någon annan slutsats än att jag har rätt i min slutsats om din bakgrund. Föreslår att du ringer dina föräldrar och ber dem sponsra ditt intresse från och med nu.

Anonym sa...

"Vem fan är "vi"..."

"Vad fan svamlar du om?"

Oj, svärord. Får man lära sig det på Dramaten nuförtiden eller har du lärt dig det från en pjäs med s.k. diskbänksrealism?

Förresten tror jag att din "far" inte gillar svordomar så jag hoppas att du lär av dig dem till midsommar när du ska be om lite kulturellt apanage. Lycka till förresten!

Anonym sa...

Vilka är vi?

Hur mycket tjänar du på att panta flaskor?