onsdag, juni 07, 2006

Fill in the blanks

Fredrik Reinfeldt har hittat ett svar som kan levereras i snart sagt varje sammanhang.
Fredrik Reinfeldt, partiledare (m):– [Valfri händelse i universum] visar att förnyelsen av moderaterna gått hem hos [valfri person/grupp]. Samtidigt visar [valfritt problem i universum] att det inte står så rätt till med Sverige som Göran Persson vill göra gällande.
Nu noteras detta svar med nedanstående ifyll:

(1) Det här
(2) yngre väljare
(3) sverigedemokraternas placering

Det gäller resultaten i Aftonbladet/Lunarstorms val på nätet.

Upplysningsvis är det mycket som inte står så rätt till med Sverige. Klyftorna är stora. Dem vill moderaterna öka. Hetsen mot muslimer och araber – driven inte minst av USA:s ”krig mot terrorismen” – påverkar samhällsklimatet i Sverige i rasistisk riktning. Moderaterna vill ha mer bomber och batonger. En del etablerade partier och politiska krafter tar över de främlingsfientliga partiernas debattdagordning. Moderaterna parhästar med de främsta på området – folkpartiet.

De rasistiska partiernas framgångar kan stoppas med rejäl vänsterpolitik, med aktivt motstånd mot krigshets och nykolonialism, med organiserad närvaro i utsatta områden, och med antirasistisk mobilisering när rasisterna gör anspråk på att representera vanligt folk.

Det är inte lätt. Och vänstern och arbetarrörelsen har stora uppgifter, mycket att bevisa. Vi kan dock tyvärr ganska snabbt räkna ut moderaterna i det arbetet.

Uppdatering: Läs Kalle Larsson inlägg om rasism och antirasism.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Inte för att vara petig men Lunarstorm är knappast ett representativt urval av svenska ungdomar.

Möjligen ett representativt urval av framtida Expressen läsare.

Mr Latvia sa...

...vilket är synd för en rejäl dos Sverigedemokrati hade inte suttit fel nu.

Staffan W sa...

Nej, det är väl en tendens i alla internetundersökningar att högern gör bättre ifrån sig än vänstern. Frågan är hur stora växlar som ska dras på detta. Men visst är det ett problem att Sverigedemokraterna får så höga siffror. Det borde bli startsignalen för en ny antirasistisk kampanj. Det bästa vaccinet mot extremhögern är emellertid en vänster som är systemkritisk och pekar på de verkliga problemen i samhället, när extremhögern försöker göra politik av folks fördomar och dumhet.

Magnus sa...

Du är politiker Staffan W, antar jag? Väldigt avslöjande att när folket vill något annat än du är det "dumhet".

Anonym sa...

Väldigt avslöjande att när folket vill något annat än du är det "dumhet".
-------------------------------------------------------------------------
Och när de vill samma sak så är det "demokrati".
Rätt praktiskt sätt att se på saker.

Erik sa...

Som att inte exakt samma sak skulle kunna sägas om Perssons argumentationsteknik.

Staffan W sa...

Nej jag är inte politiker alls faktiskt. Vad nu det hade med nåt att göra.

Främlingsfientlighet är inget annat än dumhet och fördomar. Det går tyvärr inte att se det på nåt annat sätt. Den gamla revirinstinkten. Förr bypojkarna som åkte över till grannbyn och muckade bråk med de utsocknes. Nu i lite uppdaterad form. Men samma låga drifter.

caliban sa...

anonymous said...
Inte för att vara petig men Lunarstorm är knappast reprentativt urval av svenska ungdomar.

GP gjorde ju nyligen en undersökning som visade samma sak, att Sverigedemokraterna är tredje största parti bland ungdomar alltså.

C. L. K. Aqurette sa...

Ali Esbati:
Du är verkligen mer än lovligt dum om du tror att moderaterna och folkpartiet på något minsta sätt skulle gilla den främlingsfientlighet. Jag förstår att det är tänkt som en känga åt oss som arbetar för ett mer liberalt samhälle, men det är så djupt oseriöst att det snarare riskerar att flytta fokus från allt verkligt antirasistiskt arbete. Invandrare och homosexuella får stryk, blir knivskurna och diskriminerade, men du väljer att leka politisk sandlåda genom att peka finger åt de två största borgerliga partierna. Har du inte fattat någonting?!

Anonym sa...

9 % av förstagångsväljarna röstade i Ungt Val. Av de röstade 11 % på Sd. Det största partiet var den blanka rösten. Så visst har vänsten mycket röster att vinna!

Micke sa...

Eftersom ungt val detta år inte är vetenskapligt genomförd för fem öre är denna undersökning utförd samma tid av TEMO väldigt mycket intressantare;

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2390&a=550702&previousRenderType=6

Humus sa...

"Och vänstern och arbetarrörelsen har stora uppgifter, mycket att bevisa."

Mycket att bevisa helt klart:

http://www.ungtval.se/index.aspx?mainstart=main&article=837611

"Hon forskar kring ungdomars inställning till politik och har särskilt studerat unga killar som sympatiserar med sverigedemokraterna. Det är främst killar på de yrkesförberedande gymnasieprogrammen som bygg, fordon, el, energi och industri.
– Det är arbetarklassens killar."

C. L. K. Aqurette sa...

Ali Esbati:
Du är verkligen mer än lovligt dum om du tror att moderaterna och folkpartiet på något minsta sätt inte skulle uppmuntra främlingsfientlighet. Jag förstår att det är tänkt som en känga åt oss som arbetar för ett mer segregerat liberalfascistiskt samhälle för oss med mest pengar, men det är så djupt oseriöst att det snarare riskerar rasistiskt arbete. liberalmuppar och sexualliberaler får stryk, blir tillrättavisade och diskriminerade för sin apartheidpolitik, men du väljer att leka politisk sandlåda genom att visa fingret åt de två största borgerliga partierna. Har du inte fattat någonting?!

Anonym sa...

"De rasistiska partiernas framgångar kan stoppas med rejäl vänsterpolitik..."

Ja, ni har ju gjort ett bra jobb hittills under det sekel som vänstern har styrt Sverige... Kan det inte vara så att er politik leder till större främlingsfientlighet? Inte att det skulle vara målet men att det snarare är resultatet.

I veckans The Economist gjordes en jämförelse mellan USA's och Europas invandrarpolitik. I USA är arbetsmarknaden öppen för invandrare medan välfärden är stängd. I Europa är välfärden öppen för invandrare medan arbetsmarknaden är stängd. Vilket skulle du föredra om du kom till ett annat land? Bidrag eller arbete? Dum fråga iofs om du är vänster. Men vi andra föredrar i alla fall arbete.

Vilket skapar mest rasism och sociala motsättningar då? Att invandrare får jobb eller att de tvingas leva på bidrag?

Jag tror att Europa skulle må bra av öppnare gränser kombinerat med en stramare välfärdspolitik. Alternativet Fort Europa med bibehållen välfärd är nog mer inhumant. Fast det är nog en utopi när vi inte ens kan enas om fri handel med tjänster inom EU pga den reaktionära vänstern.

Anonym sa...

Någon här ovan skrev att det är arbetarklassens ungdomar som i första hand sympatiserar med sd. Precis, därför har arbetarrörelsen mycket att göra. Vi vet att sd är ett missnöjesparti som spelar på människors fördomar och frustration. Tyvärr är det inte osannolikt att sd kommer att gå fram ytterligare i höstens val, de etablerade partierna har vänt ryggen åt de som upplever frustrationen.

Anonym sa...

På tal om detta såg jag en passande annons på federleys blogg nyss, var tvungen att printscreena:

http://img97.imageshack.us/img97/1727/federleyblog7br.jpg

En slump naturligtvis, men ganska talande. Jag vet inte hur bloggar funkar egentligen, men jag antar att det där är sponsorintäkter som går till federleys så omskrivna valkampanj?

Anonym sa...

"En slump naturligtvis, men ganska talande. Jag vet inte hur bloggar funkar egentligen, men jag antar att det där är sponsorintäkter som går till federleys så omskrivna valkampanj?"

På vilket sätt är den talande? Att Federley som är liberal råkar göra reklam för en kollektivistiskt, värdekonservativt och smygrasistiskt parti är nog mer att betrakta som tragikomiskt och inget han står för själv. Skulle Esbati också ha Googleannonser så skulle samma sak kunna hända här.

Använder mig själv av Googles sökords- och nätverksannonsering för mitt företag. Man betalar för antalet klick. Sedan sätter Google in annonserna lite överallt. Bra nytta för alla inblandade och Google. Lite tråkigt att SD upptäckt denna nytta. Vet inte hur man skulle kunna förhindra det dock.

Anonym sa...

De där google-annonserna dyker upp beroende på vilka ord som finns i texten på sidan. Kan tänka mig att de har sökord som "segregation" "brottslighet" "välfärd" "politik" och liknande. En sida med motsatt politiska värderingar som nämner dessa ord kommer då alltså att visa annonsen ibland.

Det har alltså inget att göra med om bloggen anses vara höger eller vänster av er. Och även om ni blir skadeglada så är det faktiskt i sak inte alls "talande". För övrigt är Sverigedemokraterna ett protektionistiskt parti som propagerar för en stor stat och omfattande transferrreringssystem, precis som den nuvarande regeringen.

illusorisk islamofobi sa...

Kjære Svenske venner lytt til denne kloke eksil-irakiske forfatter.

Noen sitater fra WALID AL-KUBAISI som utrykker seg meget klart.

Integrering er å være trygg
INTEGRERINGSDEBATTEN. I kjølvannet av opptøyene rundt Muhammed-karikaturene har kløften mellom majoritetssamfunn og innvandrermiljø økt. Muslimer selv har også skyld i at frykten for islam er bekreftet som legitim, og ikke lenger er en illusorisk islamofobi.

Ved å klage på rasisme vekker de slik opp den norske offerideologien, og den humanistiske mentaliteten i det norske folk skaper dermed sympati, men ikke debatt basert på fornuft. Disse debattantene har lært sin lekse. De vet hvordan de vinner en debatt.

Offentligheten, mediene og antirasistiske organisasjoner støtter disse talsmennene for å hindre kritikk av innvandrerkulturen. Dette er blitt rutine.

Mange sa...

Den "anonyme" galningen Aklexander är i farten igen....

Småkommentarerna här ovan är den enda sorgliga formen av "social" samvaro en störd psykopat kan tillodogöra sig om han inte får akut hjälp.

Lägg märke till när han någon gång skriver riktigt långa inlägg, som den där han försvarar Norbergs liberalfascism, aggressionen och massmorden i Irak och Afghanistan för att inte tala om hans huvudtema den "demokratiska" apartheidmuren och den sionistiska rasåtskillnadspolitiken och folkmordet i Palestina, då har ni ett komplett utvik av hela åkomman och hans desperata rop på socialt umgänge....

Anonym sa...

"Småkommentarerna här ovan är den enda sorgliga formen av "social" samvaro en störd psykopat kan tillodogöra sig om han inte får akut hjälp."

Förstås så går inte detta att applicera på dig, Mange?

Psykologistudent som du är?

Rebecka sa...

Jag har också följt den här idioten ett tag (ofrivilligt först) ganska intressant inblick i en sjuk hjärna faktiskt.

Vore han inte så hatisk skulle jag i alla fall tycka synd om honom...

Anonym sa...

Maken till att skylla sin egen ideologis misslyckanden på andra (USA, högern) har jag aldrig varit med om. Politiker är en cancersvulst på samhällskroppen.

Mr Latvia sa...

"Lite tråkigt att SD upptäckt denna nytta"
- Ja visst är det tråkigt att människor använder sig av marknadsföring för att presentera sitt budskap, som vi väljer att stödja eller inte i valet. Synd att Coca-Cola har upptäckt det hrä med reklam för jag gillar Pepsi bättre...du, min herre, är en mupp!

Anonym sa...

Strålande argumentering, Mr Latvia...

Om du nu bemödar dig att läsa inlägget igen så du förstår vad jag skrev så ska jag guida dig genom resonemanget.

Jag vill på intet sätt hindra SD från att uttrycka sina åsikter, vilket är deras demokratiska rättighet.

Däremot hoppas jag inte på något större genomslag för deras informationsspridning.

Hör och häpna, det ena utesluter inte det andra, Mr Latvia.

Förstod du, eller ska jag ta det en gång till?

illusorisk islamofobi sa...

massmorden i Irak och Afghanistan av islamistiske terrorister fortsetter.
Litt alternativ tenkning kan bringe dere på venstresiden videre.
Det er kanskje naivt å tro at ders barnetro kan rokkes.

I en global samfunn som bestandig produserer nye tapere, og dette er noe vi lever med.

Artikkelen opprinnelig kommet fram på tysk i Der Spiegel på November 7, 2005.

http://print.signandsight.com/features/493.html


17 mann står tiltalt i Canada for å ha planlagt sprengning av parlamentet, kidnappe ministre og halshogge statsministeren.
Flere av de 17 skal også ha planlagt å okkupere/sprenge andre sentrale bygninger i landet samtidig, f.eks. kringkastingsbygget. Store mengder utstyr for å lage sprengstoff ble beslaglagt. Kravene skulle være Canadisk tilbaketrekking fra Afghanistan. Alle arresterte er Canadiske muslimer.

Dersom den Europeiske menneskretrtighetskonvensjonen foreskriver at slike skal tas på med silkehansker og at det skal være ulovlig å jakte på dem og fange dem før de rekker å anrette skade, da er det noe galt med hele kovensjonen,og da bør denne modifiseres.
Dette er akkurat like meningsløst som ettergivenheten overfor Hitler før utbruddet av WW II. Men dette er det håpløse Europa, Europa må ha et innebygget dødsønske, en fatalistisk holdning som sier: Bare la barbarene komme og la dem overta.
Vi hverken kan eller vil gjøre annet enn å stå tafatt og se på.
Heldigvis har ikke USA en slik defaitistisk holdning,
derfor er også USA det eneste land vi kan stole på i det pågående renovasjons- og opprenskningsrabeidet rettet mot de muslimer som ikke kan leve uten å påtvinge oss sitt syke og forkvaklede tenkesett.