söndag, juli 02, 2006

Bloggsamtal

Jag ska fira några av mina semesterdagar på ett lugnt och öde ställe, långt bort från det politiska larmet, nämligen Gotland nästa vecka. Smart när man tänker efter. Förra året var nyhetsrapporteringen från Almedalen helt tokig – sällan har väl skillnaden i behandling av höger och vänster blivit så tydlig: Reinfeldt kom till obehindrat till tals och framlyftes som någon sorts Messias, sossarna blev konsekvent angripna, med angrepp på favorithatobjektet Marita Ulvskog, och vänsterpartiet skrevs det i princip inget om alls. Jag skrev om det då, här.

Vi får väl se hur det blir i år. I morse laddades det upp i medierna med funderingar kring Göran Persson. Han ”viftar med högerspöket”, tydligen. Jösses. Vi har en skogstokig höger som går till frontalangrepp mot fundamenten i svensk välfärd, men att diskutera det politiskt är uppenbarligen lite suspekt. Utspel kring enstaka socialdemokraters karaktärsdrag är däremot spännande och nydanande, av de senaste årens debattutrymme att döma.

Nåväl. Lite nytta ska man väl göra i Almedalen. Om det blir något bloggat vet jag inte – det beror på nätåtkomst och dagshumör. Men jag ska bland annat vara med i ett samtal om Bloggen och det offentliga samtalet. Välkommen förbi om du är i krokarna.
----------
BLOGGEN OCH DET OFFENTLIGA SAMTALET

Tisdag 4 juli kl. 9.00-10.30. Högskolan, Visby, sal B22

Det har varit mycket diskussion om bloggarnas påverkan på den politiska journalistiken. En del menar att bloggarna innebär något av en medial revolution som öppnar det offentliga samtalet för nya tankar och frågor. Andra, som Ekots nu nedlagda bloggkrönika, menar att de mest är bleka kopior av sådant som redan finns i media. Hur är det - egentligen?

Hur ser det offentliga samtalet ut idag? Är det en god ordning? Eller finns det problem och vilka är de i sådana fall? Och vad kan man göra åt saken?

Hur kan bloggarna påverka och förändra det offentliga samtalet? Kan de utmana rådande mediala ordning eller är de rentav en del av problemet?

Med anledning av utgivningen av Ali Esbatis bloggbok, Agenda - Julafton för allt reaktionärt, inbjuder Karneval förlag till debatt med fyra av Sveriges mest framträdande politiska bloggare:

ALI ESBATI, debattör, tidigare ordförande i Ung vänster. Driver bloggen "Esbatis kommentarer"

FREDRICK FEDERLEY, förbundsordförande för Cuf. Driver bloggen "Federley"

JONAS MORIAN, ordförande för Socialdemokratiska pressföreningen. Driver bloggen "Promemorian"

JOHANNA NYLANDER, aktiv i Liberala ungdomsförbundet. Driver bloggen "Frihet, fildelning och feminism"

7 kommentarer:

Anonym sa...

Inför valet kan bloggarna få en intressant betydelse. Väljarna kan få politikernas versioner av aktuella händelse utan att det hela först filtrerats genom media.

Kanske tittar förbi på tisdag!

Anonym sa...

Vi har en skogstokig höger som går till frontalangrepp mot fundamenten i svensk välfärd

Ibland undrar jag om du bor på en annan planet. Skillnaden mellan s och Alliansen är ju minimal. Stridsfrågan är ca 10 procentenheter i de statliga socialförsäkringssystemen. Kan skillnaden bli mindre?

En majoritet har redan idag någon typ av tilläggsförsäkring. En sänkning av de statliga nivåerna innebär bara att en större del täcks upp av dessa. De som inte har en tilläggsförsökring kan enkelt teckna en sådan via sitt fack och därmed neutralisera Alliansen förslag.

Årets valrörelse blir ett riktigt sömnpiller.

Anonym sa...

Skulle vilja att bloggarna "kopplade förbi" mediafiltret, men tyvärr är det nog inte så.

De som debatterar och läser i bloggar är ofta redan intresserade och har saker och ting klart för sig. Men det är en ny intressant arena, frågan är om och hur mycket den eventuellt påverkar.

Anonym sa...

Så originellt!
En ung "liberal" "höger"tjej som också gillar fildelning!
Gäsp...

Anonym sa...

Fler och fler ur välarkåren är osäkra. När valrörelsen kommer igång blir de också intresserade av att söka information, Internet hade stor betydelse förra valet, många letade då upp partiernas webbplatser som förstahandsval för att få information.

Därför tror jag att bloggarna kan få betydelse, men jag tycker inte att det är enbart positivt. Människors åsikter är ju bara intressanta om de grundas på korekt information. Därför böhövs också granskning.

Anonym sa...

Hm, nu har Persson precis slutat prata. Var där och lyssnade på honom, och han låter ju faktiskt som en socialdemokrat. Synd att han inte för en socialdemokratisk politik bara...

tomasrj sa...

Dagens Nyheter har redan börjat visa hur det blir i år.

Under rubriken "SSU lovar göra livet surt för de borgerliga" plockar DN fram historien om Anna Sjödins äventyr och pekar på att Peter Skeppström då visade vad man går för.

Och i en anna liten notis på nyhetsplats lyfter man fram Göran Perssons yttrande till Bo Lundgren 2002: "Hur kan du som köpt en villa för sex miljoner veta hur vanligt folk har det?"

Såna kopplingar ser man inte i artiklar om m fp, c och kd.