torsdag, juli 20, 2006

Heder och rasism

Läs gärna min inrikeskrönika i veckans Flamman. Skriven med utgångspunkt från Nyamko Sabinis (fp) utspel i Expressen häromdagen. (Jag har inte satt rubriken. Jag får dock skylla mig själv när jag skickar in dem utan rubrik).
Rasism måste inte nödvändigtvis ha något med skallmätningar och fantasier om människoraser att göra. I en specifik historisk situation var naturvetenskapliga klassificeringar högsta mode. Idag dominerar andra maktförhållanden och praktiker. Då yttrar sig rasismen annorlunda.

En grundton i vår tid är återkoloniseringen av Mellanöstern och det ”krig mot terrorn”, under vilket de grövsta övergrepp mot människors demokratiska fri- och rättigheter kan genomföras. Bakom denna utveckling finns starka (ekonomiska) intressen. Den både möjliggörs av och kraftigt förstärker en föreställningsvärld, där civilisation ska framföras till de vilda. Sabunis utspel glider in i den rasistiska retorik som bubblar upp i hela Västvärlden, och som folkpartiet i Sverige sedan förra valrörelsen gjort till sitt signum att utnyttja och underblåsa.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Visst föredrar du att ”journalister” rapporterar till Hizbollah exakta koordinater av var deras bomber slår. Försök bara inte inbilla oss att du vill justera Hizbollahs artilleri i demokratins namn.

Israelerna är inte så dumma. Militärcensur under krigstid finns i alla demokratier.

Anonym sa...

Jasså. Vadan detta enfaldiga och uttröttande tjat om koloniarisering hela tiden? Israel har för bövelen lämnat Libanon och Gaza, skall det vara så förtvivlat svårt att få in under skallbenet på dumvänstern? Däremot stöttar Iran ekonomiskt diverse extrema fundamentalister i Libanon och Palestina, om denna s k "koloniarisering" yppas inte ett ont ord. Ali du är inte trovärdig. Det är som att i akt och handling stötta extremhögern i USA där den tog sig sina mest extrema uttryck i religiös fanatism med varbölden Ku Klux Klan som främsta företrädare. Av denna sekt finns numera inget kvar än små fragment, nedkämpade som de blev av en fungerande liberal/konservativ demokrati.
Vänstern med sin feta historiskt betingade ryggsäck från Stalin mm kämpar oförtrutet på och har inget lärt. Är det inte dags att vakna snart och rikta berättigad kritik mot Iran som är i full färd att exportera fundamentilsmen i varje annat arabiskt land. Skall vi alla tillbaka till medeltiden innan poletten ramlar in?

Thomas E sa...

Bra krönika men jag tyckte att det var lite tråkigt att du refererade till slagen dam som är en dålig undersökning gjord av en tokig tant.

Anonym sa...

"Israel har för bövelen lämnat Libanon och Gaza, skall det vara så förtvivlat svårt att få in under skallbenet på dumvänstern?"

Israeliska marktrupper befinner sig just nu i både Libanon och Gaza, och även innan konflikten intensifierades för några veckor sedan brukar räder göras mot i synnerhet det sistnämnda området. Ett område som är fullkomligt omringat av Israel, inte har tillgång till sina egna hamn- och tullavgifter och får klara sig på en bråkdel av det vatten som Israel suger i sig. En stor del av den palestinska myndighetens byggnader har också bombats till grus och aska och deras företrädare kidnappats och förts till ökända israeliska tortyrcentraler.

Hela Libanon slås just nu sönder. Krigsfartygens ödesdigra närvaro, tusentals ton bomber, artillerielden och infanteriets framstötar splittrar infrastrukturen, lamslår ekonomin och blockerar landet från omvärlden. Kostnaderna uppgår redan till flera tiotals miljarder i svenska kronor räknat. Hundratals människor, så gott som alla civila, har dödats, tusentals skadats och över ett hundra tusen drivits på flykt.

Så när man läser "Israel har för bövelen lämnat Libanon och Gaza" är det "Bagdad-Bobs" nuna som poppar upp i huvudet.

Det om Iran och spridandet av fundamentalism... Ja, du, realliberalernas främsta allierade i regionen, det stormrika och wahhabistiska kungadömet Saudiarabien, ligger nog några sjumilasteg framför de fattigare och utfrysta iranierna när det kommer till att sprida fundamentalism. Ljusskygga, saudiska element har ju till och med försökt finansiera uppförandet av moskéer här i Sverige och därigenom diktera villkoren för hur församlingarna ska agera.

Anonym sa...

Ano 9.54, ta ett stolpiller och var glad om inte hjärnan följer med i tömningen. D v s det lilla som finns kvar av nöten.

Anonym sa...

Sedan ano 9.54, vore kul att sitta i Israel och raketregnet från Libanon o Gaza och göra inget. Bara förnöjt be till Gud och hoppas de fredliga Hamas och Hezbolla tröttnar till slut. Är du en naiv komplett totalidiot?

Anonym sa...

Jag tror verkligen inte att de styrande i Tel Aviv/Jerusalem och Washington bryr sig nämnvärt om missilattackerna.

Följaktligen är det inte heller avfyrningsramper och Hizbollah- och Hamas-soldater som är måltavlorna för de israeliska "motattackerna". Det är Libanons och Gazas möjligheter att fungera som samhällen. Kraftverk, vägar, broar, myndighetsbyggnader, kontakten med omvärlden, mat- och medicintransporter, vattendistributionen samt civila är vad som elimineras.

I Libanon är målsättningen att genom terrorbombningarna - som på en vecka drivit 500 000 skräckslagna på flykt - krossa motståndsgrupper (t.ex. Hizbollah) och, vilket är mer viktigt, få till stånd ett regimskifte. Libanon ska bli en amerikansk-israelisk lydstat. Precis som förra gången det begav sig.

I Gaza är målsättningen att krossa all tillstymmelse till motstånd och allvarligt lamslå det redan lamslagna civila samhället. Palestinierna ska ju som vi vet, citat, "leva som hundar" och förhoppningsvis "ge sig av".

Anonym sa...

Ano 11.43, läs igenom en gång till det du skrev snälla! Det kan inte vara sant! Annars är det nöten som gäller och hispan nästa. Vakna!!!!!!

Micke sa...

Libanon ska bli en amerikansk-israelisk lydstat. Precis som förra gången det begav sig
------------------------------
Menar du efter att det var Syrisk lydstat för att sen efter att det var Israelisk återigen bli Syrisk lydstat?
Ja det gäller att välja rätt herrar noga om alla ska bli nöjda.

Anonym sa...

Ja, vem vet hur det utvecklar sig. Jag ser det dock inte under rådande omständigheter som särskilt troligt att Syrien tillåts inträde till Libanon igen. Förra gången fick Syrien ta kontrollen som tack för sitt stöd till USA i Kuwaitkriget.

Anonym sa...

”Undersökningen Slagen dam visade att var tredje svensk kvinna, som separerat eller skilt sig från en man, utsatts för våld av tidigare make eller sambo.”

Slagen dam? Menar du verkligen allvar när du refererar till den undersökningen? Låt mig friska upp ditt minne. Definitionen på våld är enligt den undersökningen t.ex. oanständiga telefonsamtal, ovälkomna kommentarer av sexuell art och ovälkommen fysisk kontakt. Det går ju alltid att få fram höga siffror genom att hitta på egna definitioner.