torsdag, juli 27, 2006

Klass med kön

Har läst boken Stureplan – det vackra folket och de dolda makthavarna, som kom ut i mars i år. Inget omskakande wallraffande eller omvälvande analyser. Men det är bra att påminna sig ibland om att överklassen är reellt existerande och mår gott på att göra rätt lite. Samt att den självvalda mentala segregationen också skapar ett drivhus för reaktionära värderingar.

”Nattklubbscheferna vill gärna att vi tar bilder på snygga tjejer och lite äldre, propert klädda killar”, säger Katarina Ljungdahl som fotar åt wannabe-sajten stureplan.se. Hos de verkligt etablerade behöver sådant inte signaleras genom fotografier på nätet. Sanna Björling skriver i sin artikel ”Members Only” om Noppes, uppkallad efter smeknamnet på ägaren, greve Carl Adam Lewenhaupt:
En kvinna säger att hon förändras när hon kommer in på Noppes, att den respekt hon annars möter som yrkeskvinna inte finns där på samma sätt. Ingen av kvinnorna jag talar med är imponerad av de bilder som hänger på toaletterna, stort uppblåsta kvinnokroppsdelar i softat ljus ackompanjerade av ett godisstrumpeband, rinnande salladsdressing och en rå kotlett.
Men herrarna vet hur det ska ligga till:
Noppe förklarar vem som är vem på väggarna – ’mamma, pappa, farfars morfar, Karl Fredrik Holstein-Gottorp och det där är en hund inköpt i London’ – och visar runt i lokalerna. Jag får inte se gubbtolvanrummet eftersom det är under ombyggnad. […] Noppe visar däremot gärna fotografierna på toaletterna. ’Är det här kvinnoförakt? För mig är det humor’, säger han och tittar en kort stund på den blanka stjärten, men tillägger att bilderna var nerplockade under en period sedan en kvinnlig medlem tagit illa vid sig. Det väckte i sin tur reaktioner bland medlemmarna så bilderna kom tillbaka.
Se där. Kvinnor, de små liven, saknar understundom humor även i överklassen. Men herrarna ställer som så många förr saker och ting i ordning. Ty man är väl ingen bolsjevik heller.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det går att gå in på sajten:
stureplan.se

Ja, det verkar inte vara lätt att vara ung och rik att döma efter de bilder man hittar där. De jobbar hårt på det - verkar kanske ha missat ett och annat värde i livet som inte består i att visa att man har för mycket stålar.

Sen finns SO - Stureplans Ombudsman - försöker vara lustig - men blir ibland rätt olustig:
http://www.stureplan.se/articles/2816/

Eller kanske mest sorgligt det han skriver - hans klumpiga försök att påstå sig vara förmer.

Det är synd om människorna sa redan Strindberg...

Bjorn Kuma sa...

Ja, man kan bara rysa när man ser en del av Stureplansmänniskornas attityder mot andra. Det är vidrigt och ovärdigt.

Att skapa klickar där man måste vara på ett visst sätt för att passa in är däremot inte unikt för Stureplan, det sker ju i alla grupperingar.

Jonas Ryberg sa...

Hahahaha, det var en av de roligaste sidorna NÅGONSIN. Jag tror att Stureplansombudsmannen är mina nya idol.

Klassföraktet, översittarfasonerna, den adliga atmosfären. Så jävla vackert att man vill gråta.

Leve det reaktionära! (mest för att det är grymt underhållande)

Anonym sa...

Undrar om grovarbetarna och andra som har affischer av nakna tjejer uppsatta i omklädningsrummen etc vet om att deras syn på kön egentligen hör hemma hos överklassen och att dom själva därmed är klassförrädare.

Anonym sa...

Varifrån har du fått den något korkade idén att könsmaktsordningen skulle vara klassbunden? (Det är sannerligen inte från den här bloggposten, om du besitter ens den mest grundläggande förmåga till läsförståelse.)

Bjorn Kuma sa...

Klassförakt finns i alla klasser, inte minst i den s.k. "arbetarklassen" (vars främsta belackare egentligen är medelklassmänniskor som inte vet vad vanligt arbete är annat än i teorin).

Det handlar om klickbyggande och gruppidentitet. Grundläggande psykologi.

Anonym sa...

Tyvär så verkar du ju inte ha såvidare koll på vad arbetarklass är, ens i teorin.

Klart det handlar om "vi mot dom"-tänk från båda hållen.
Det ÄR ju vi mot dom.
Och som varandes en utav vi så är det ju helt rimmligt att man fördömmer deras klassförakt men odlar sitt eget klasshat.
Bara för att det är psykologiskt grundläggande är det ju inte "fel", snarare tvärt om.

Walle sa...

Ja, herregud, se stockholm (city). Är det verkligen de själva som driver sidan och inte någon anarkist som just vill uppmuntra till klasshat?

Ni måste bara läsa SL:s VDs svar till stureplansombudsmannen angående kollektivtrafiken:

http://www.stureplan.se/articles/2357/

Vet inte om ovanstående blir rätt, som länk, men prova...

Anonym sa...

Så, problemet är inte att vi har ett ekonomiskt system som skapar klassklyftor.

Det som är fel är att de har bilder på fittor på väggarna på någon Stureplanskrog. Det blir trångt i mitten när både höger och vänster ska vara moralpoliser.

Anonym sa...

"Så, problemet är inte att vi har ett ekonomiskt system som skapar klassklyftor."

Jo.

"Det som är fel är att de har bilder på fittor på väggarna på någon Stureplanskrog."

Nej, det är ett symptom på det andra problemet, nämligen att vi har en könsmaktsordning som skapar klyftor mellan könen.

Anonym sa...

men det faktum att folk klottrar KUK och gör mer eller mindre fina illustrationer av penisar i busskurer osv är inte ett tecken på matriarkatet?

Anonym sa...

"men det faktum att folk klottrar KUK och gör mer eller mindre fina illustrationer av penisar i busskurer osv är inte ett tecken på matriarkatet?"

Nej, man skulle nog behöva vara riktigt korkad för att tro det. Möjligen kan man se det som ytterligare ett tecken på patriarkatet - kom ihåg att sammanhanget och syftet är betydligt viktigare än vad som faktiskt avbildas.

Anonym sa...

"Klart det handlar om "vi mot dom"-tänk från båda hållen.
Det ÄR ju vi mot dom."

Och vem är Du som vill tillhöra Oss?

Känns som om du har lite arbetarklassavund? Det brukar folk ha som är de största gaphalsarna.

Anonym sa...

stureplan... kalla blickar... silikon... maffia... märkeskläder... avsaknad av glädje... hjärndöd technomusik... premierad vit ariskhet... slitz... bakåtslick... klibbiga dansgolv... förnedrande dörrvakter...

finns det något som är mindre sensuellt än stureplan?

Anonym sa...

"Känns som om du har lite arbetarklassavund? Det brukar folk ha som är de största gaphalsarna."

Det där hörs ibland från folk som inte riktigt begriper att arbetarklassen faktiskt är en majoritet av befolkningen. Visst är det möjligt att somliga som utger sig för att vara arbetarklass inte är det, (kanske även du) men rent statistiskt är det inte särskilt sannolikt.