fredag, juli 28, 2006

Radikalisering i Libanon

The Guardian på besök i Libanon, talar med en protesterande kvinna:
"The Israelis are radicalising Lebanon, even liberal democrats like me. I took part in last year's demonstrations against Syria. I was a critic of Hizbullah. Now I cannot help but support Hizbullah's fighters who are defending our country." What about Hizbullah's rocket attacks on Haifa? "It's right," she replied. "It's not only Lebanese who should have to suffer. Are human rights available only to Israelis? You can't have winter and summer on the same roof."
Jag skrev om att just dessa grupper skulle röra sig mot Hizbollahstöd, för någon vecka sedan.

Artikeltipsen från Angry Arab, som också fortsätter påminna om att Israel under tiden även fortsätter att mörda palestinier i Gaza.

11 kommentarer:

polhem sa...

Kan inte halla med dig mer.
Det ar synd att det skall behova bli sa men Israelerna far fan skylla sig sjalva.

Lennart Regebro sa...

Jo, att Israel besvarar våld med tiofalt våld är att problem. Men samtidigt är du ju skrämmande att se folk både i Libanon och runt om i världen, totalt ignorera det faktum att Hizbollah startade. "Det är rätt" att attackera Israel säger man här, eftersom Israel attackerar Hizbolla. Men då är det väl rimlgen rätt för Israel att attackera också?

Och vad väldigt få tar upp är att Hizbollahs agerande tyvärr visar att den pacifistiska inställning till konflikten många har haft, inklusive mig, kanske inte fungerar.

Jag anser (eller ansåg) att Israel skall helt gå ur dom ockuperade områdena, ensidigt. Men Israel har helt gått ur Libanon. Men trots detta har Hizbollah i åratal skickat granater och raketer mot Israel. Att går ur ockuperade områden verkar inte hjälpa...

tiny sa...

Du har fel angående kronologin, Lennart. Israel startade de facto denna konflikt. Läs det här inlägget på bloggen Omegaprojektet som beskriver det hela på ett bra sätt.

Bjorn Kuma sa...

Ursäkta, men konflikten startades inte av Israel. Det finns ett antal andra "startpunkter" för den här konflikten varav tre har betydligt större rätt att kalla sig för ursprungskonflikter.

- Första korståget
- Judarnas erövring av Kaanan
- Sönderfallet efter Egyptens faraoner inte längre ockuperade området.

Poängen är att det verkar så JÄVLA viktigt att tala om vems "FEL" det är, för att de ensamma ska bära ansvaret för alla fel som begåtts. Ingen är intresserad av att lösa någonting eller göra någonting för freden. Det är bara en fiende som är intressant, så länge det finns en syndabock så blir allting bra.

Ni illustrerar så vackert precis varför kriget fortgår. Ni är israel, ni är palestina. Ni är kanonen som spränger barnet, ni är raketen som sliter modern i bitar. Och jag med. Ansvaret är allas, var och en av oss.

Och att sitta och berätta om hur hemska israeler respektive araber är kommer bara kasta bränsle på elden.

Varför handlar inte bloggarna på nätet om hur vi kan lösa det här? Finns det verkligen inga människor som VILL ha fred, som vill diskutera vad vi kan göra för FREDEN, utan att ta ställning på ena eller andra sidan?

Det finns lidande överallt som inte bryr sig om stormaktspolitiken, eller terrorismen. Som bara vill ha mat och trygghet och barn som inte gråter.

Högerns inställning att de små fjantarna inte förstår världspolitik och vänsterns inställning av att vara helgade martyrer som lider för en större sak är lika falska och vidriga båda två och visar ryggradslösheten här hemma i det trygga Sverige.

Var är diskussionerna som säger: "Herregud, hur ska vi lösa det här? Vad kan vi göra? Hur ska vi försöka få stopp på eländet? Kan vi hjälpa några av de som lider?"

Skriv till era regeringar. Sittdemonstrera eller skänk pengar. Älska era fiender och arbeta för förståelsen istället för att vara krigshetsare!!!

David Sillén sa...

Bjorn Kuma, jag håller helt med i det du skriver.

Micke sa...

Ja jag skriver också under på det Björn säger.

Vad dom "politiska blocken" med när det gäller detta är inget annat än att föda sina egna politiska egon.

Att påstå att nån har rätt i den här konflikten är fullständigt absurt.

Att från vänsterns eller högerns håll stödja den ena parten oreserverat är att automatisk ge den andra partens argumenatation legitimitet.

Staffan W sa...

Hizbollah-milisen uppstod ju från början som en reaktion på att Israel ockuperade Libanon och betedde sig som svin, i vanlig ordning. Den dagen det går upp ett ljus för sionisterna om att de inte kan bomba och mörda fram goda grannar kommer mellanösternkonflikten vara löst.

Och vem ger oreserverat stöd? Få (ingen?) på vänsterkanten ger det åt Hizbollah, eller Hamas. Däremot så är internet fyllt av fradgande likudsionister som försvarar Israels rutinmässiga övergrepp mot mänskliga rättigheter.

Anonym sa...

En intressant detalj är att Hizbollahs kidnappningar av de två israeliska soldaterna skedde på Shebagårdarna - ett område som enligt såväl Libanon som FN är ockuperat av Israel.

Kidnappningarna var således legitima enligt internationell rätt - till skillnad från Israels barbariska härjningar där man bombar höghus efter höghus fulla med civila.

Micke sa...

"En intressant detalj är att Hizbollahs kidnappningar av de två israeliska soldaterna skedde på Shebagårdarna - ett område som enligt såväl Libanon som FN är ockuperat av Israel"
------------------------------

Jaha...det var som fan...så Hizbollah är alltså Libanons officiella militär som styrs av Libanons demokratiskt valda regering och inte en milis som finansieras av helt andra krafter.
Då förstår man ju att dom måste ingripa om Israeler plockar blåbär på fel sida om gränsen.


"Hizbollah-milisen uppstod ju från början som en reaktion på att Israel ockuperade Libanon och betedde sig som svin, i vanlig ordning."
---------------------------------

Jaha..... så den uppstod alltså inte för att Syrien ville ha möjlighet att plocka blåbär även i Libanon?"Och vem ger oreserverat stöd?"
-----------------------------------
Den vänster som jag själv tillhör genom att i sin retorik alltid bortse från halva sanningen och genom att aldrig vara konsekvent när det gäller lidandets ursprung.

Staffan W sa...

"Jaha..... så den uppstod alltså inte för att Syrien ville ha möjlighet att plocka blåbär även i Libanon?"

Hur den uppstod kan vi ju diskutera. Men den fick sitt folkliga stöd genom att Israel betedde sig som svin. Precis som stödet nu växer lavinartat för Hizbollah.

"och genom att aldrig vara konsekvent när det gäller lidandets ursprung."

Lidandets urpsrung, få se, menar du när FN beslöt sig för att skänka bort halva det land som bedoddes av araber till den nya sionistiska staten?

Anonym sa...

Man ställer sig frågande till hela denna situation. I princip alla vettiga personer som analyserat den senaste tidens stridigheter menar att kriget måste få ett snart slut. Att skapa en säkerhetzon där fredsbevarande styrkor patruellerar verkar vara en bra lösning tycker jag. Men låmgt mycket viktigare är att de skapas låmgsiktiga förutsättningar för ett anständigare liv för bredare skaror människor i regionen. För mig framstår det som helt absurt att fortsätta kivas om den lilla landremsa som faktiskt utgör staten Israel år efter år. Det borde skapas ett program av typ "Marshall-hjälpen" för de icke-israeler som finns i regionen. I takt med att människors välstånd ökar och deras liv kan få en annan inrikting än detta politiska tjivande fram och tillbaka är läget helt hopplöst. EU, USA m.fl. borde pumpa in miljardtals kronor i de till Israel angränsande regionerna. Då skulle denna konflikt om den lilla landremsa som Israel utgör få ett slut, tror jag.