torsdag, juli 27, 2006

Libanonuppropet

De nio socialdemokratiska riksdagskandidaternas initiativ till Libanonupprop – med kravet att Israels ambassadör i Sverige tillfälligt förklaras icke önskvärd i landet – är bra och välkommet. När Israel till och med angriper FN – som ska ha en central plats i svensk utrikespolitik – är det då inte dags för en kraftfull diplomatisk markering? Regeringen säger att det vore dumt att utvisa ambassadören, för att man vill upprätthålla en dialog. Men det är ju inte så att all dialog – om nu Israel skulle önska sig en sådan – sker genom fika på israeliska ambassaden eller UD.

Jag kan i och för sig inte låta bli att tycka att det är lite senkommet. Socialdemokraterna sitter ensamma i regeringsställning. Statsministern har dramatisk försämrat svensk utrikespolitik. Tystnaden inför USA:s och Israels globala terror har varit öronbedövande. Och nästan lika tyst har det varit inne i socialdemokratin kring den utrikespolitiska omsvängningen. Men visst. Om man inte bara nöjer sig med att ha markerat en gång och blivit avfärdad, utan fortsätter att trycka på och diskutera, så är det extra positivt. Det behövs verkligen socialdemokratiska röster i motståndet mot Israels USA-stödda terrorism.

Förresten. Om man inte vill skicka ut den israeliske ambassadören, kan man ju börja med att ta hem Sveriges militärattaché i Israel. Det är en jättelik skam att det finns en sådan på plats till att börja med och att Sverige har ett omfattande krigsmaterielsamarbete med Israel. (Läs palestinagruppernas rapport Det okända vapenbrödraskapet; sammanfattningen här).

Och under tiden attachén packar väskorna, kanske han kan ta en titt på de här nya vittnesmålen, om Israels användning av förbjudna vapen.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken tystnad? I stort sett alla, utom ni i den autonoma vänstern, hoppas ju på att Israel skall avväpna Hizbollah för att få ett slut på kriget för lång tid framöver.

Walle sa...

Ursäkta en kapning, Ali:

Manifestation mot Israels aggressioner

Rådhustorget, Umeå, Lördag 29/7, klockan 12.00

- Stoppa Israels ockupation av Palestina.
- Stoppa Israels bombningar av Libanon
- Ingen svensk vapenhandel med Israel


Talare: Bl.a. Sören Wibe (s) och Jessica xxx? (nyss hemkommen från området).

Arr: Palestinsk-Svenska Vänskapsförbundet, Islamiska föreningen i AC, Palestinagrupperna, Vänsterpartiet, Ung Vänster, VSF, m.fl.

Peter sa...

Mats Wiklund träffar rätt i dagens DN:

"Nio socialdemokratiska riksdagskandidater vill att Israels ambassadör i Sverige utvisas. Tills "de militära attackerna och våldet mot det libanesiska våldet upphört" är han inte välkommen.
Socialdemokraterna vill att regeringen agerar kraftfullt. Själva vägrar de att tiga, skriver de i ett pressmeddelande.
Men vem ska de föra fram sin kritik till om ingen finns att kontakta? Diplomatins och politikens utgångspunkt är dialog, inte avbruten kommunikation. Den som inte förstår det bör inte söka sig till riksdagen."

Jag gillar särskilt slutklämmen.

Anonym sa...

"Diplomatins och politikens utgångspunkt är dialog, inte avbruten kommunikation."

Ja, det var väl ungefär det Neville Chamberlain tyckte. Hade han rätt?

mika sa...

Undrar varifrån vår ökände "anonyme" Zionazi ovan har fått sina uppgifter ifrån?

"i stort sett alla" säger ingenting annat än att det självutnämnda "världssamfundet" dvs USA och dess israelägda papegojmedia, är för kriget för stor-israel och slakten på invånarna i de territorier Zionasisterna gör anspråk på.

Den judiska apartheidstaten och dess garanter i USA och världsbanken kan ju alltid drömma om att avväpna allt motstånd mot landstöld folkmord och slaveri, freden kommer först när den sionistiska konstitutionen upplöses i skam och när en stat för alla på lika villkor etableras.

Avväpna den sionistiska apartheidstaten!

Anonym sa...

Självklart ska vi utvisa israels ambassadör.

Jag tycker vi gör det när vi samtidigt utvisar Nordkoreas, Zimbabwes, Irans, Syriens, Kubas etc. ambassadörer och delegationer. Diktaturer som förtrycker och mördar sitt eget folk, sponsrar terrorism m.m ska naturligtvis inte vara välkomna i Sverige.

Men det lär aldrig Ali instämma i. Eller hur? ;)

Bjorn Kuma sa...

Ja, jag väntar fortfarande spänt på att höra vad Esbati tycker att Israel BORDE göra. Uppenbarligen har han inte förstått hur Hizbollah opererar eller vad syftet är.

Eller så är han helt enkelt pro-terrorism, och då är det ju bättre han står för det.

Anonym sa...

Bjorn, går det att vara emot krigföring mot civila och FN-posteringar med omänskligt grymma kemiska vapen utan att för den skull vara för terrorism? Är det över huvud taget möjligt i din sinnevärld?

Anonym sa...

Iran?

Bjorn Kuma sa...

Klart att det är möjligt att vara för freden, men Esbati är inte för någon fred. Esbati vill ju att Israel inte ska försvara sig mot angreppen. Vad de istället ska göra vet jag inte riktigt.

Eller tycker Esbati att Israel ska få använda våld mot Hizbollah? I så fall få han gärna presentera under vilka former det ska gå till om det ska vara med någon effektivitet.

Det låter nämligen som om Esbati inte ser problematiken med modern terrorism-krigföring: Man gömmer sig i civil befolkning och kan attackera ostört, för motståndaren tvingas antingen anfalla civila mål - eller stå och bara ta emot attackerna. Oavsett vilket förlorar man.

Det verkar onekligen på Esbatis sätt att skriva som om det är helt i sin ordning, och det är ingenting som någon stat ska göra något åt. Det kan jag bara kalla att vara pro-terrorism.

Anonym sa...

Det finns en bakgrund. En bakgrund som alla känner men som de flesta tiger om. En bakgrund som de som ville ha krigen mot Afghanistan, Irak och nu Libanon skapade. Hur det gick till behöver man ta reda på själv. Det går inte att berätta den fruktansvärda sanningen. De flesta avvisar den - vill inte lyssna. Alla behöver själva försöka finna den fruktansvärda sanningen. Vad det kan vara? Ta reda på det du också!

Anonym sa...

"Esbati vill ju att Israel inte ska försvara sig mot angreppen."

Nu tänker inte jag, som du gör, lägga ord i Alis mun, men man försvarar sig inte genom att bomba bostadshus, attackera ambulanser och förinta FN:s observationsposter. Det är inte försvar, utan terrorism! Jag kan alltså inte dra någon annan slutsats än att du är pro-terrorism, Bjorn.