söndag, juli 30, 2006

Qana igen

Det är slående hur lite det faktum att Israel uttryckligen och skamlöst deklarerat sig vara i praktiken likgiltig inför mord på civila araber, har funnit sin väg in i den dagliga rapporteringen. Medan Israels justitieminister, som jag skrev om häromdagen, säger att alla i södra Libanon är terrorister, fortsätter våra medier att beskriva det fortsatta mördandet i Libanon som i bästa fall olyckliga misstag.

Idag massakrerades uppåt ett femtiotal människor i Qana, många av dem flyktingbarn som sökte skydd undan Israels terror på annan plats. Israel har helt enkelt, medvetet och beräknande jämnat bostadshus med marken. Vi får inte se så mycket av förödelsen och lidandet på nyhetssändningarna här – rapporteringen i andra delar världen tycks vara annorlunda. Den israeliska regeringens svar är lika väntat som vämjeligt:
Israel said Hezbollah militants bore responsibility for using the village as a rocket-launching site.
Qana är förresten, som jag nämnt tidigare, samma ställe där Israel för tio år sedan dödade över 100 civila som sökt skydd hos FN.

Kurt Nimmo länkar till nyhetsinslag från några dagar sedan som berör livsvillkoren för de flyktingar som den israeliska terrorregimen angriper som ”terrorister”.

Läs gärna också den här artikeln, om gömma-sig-bland-civila-myten. Dels pekar artikeln på att Hizbollahs militära folk också av rent taktiska skäl – risken för tjallare – inte befinner sig bland civila. Dels visar den på det bisarra med att i ett samhälle med ett sådant starkt och civilt stöd för Hizbollah – ett som för övrigt nu växer kraftigt – bomba ihjäl människor med snacket att de är ”kopplade” till Hizbollahs militära motstånd.

Det är så svårt nu, att stå ut med det som sker. Men man har ett mänskligt ansvar för att inte stänga av, inte förlora förstånd och intresse. Medlidande räcker inte långt för dem som nu slaktas och får sina liv grundligt förstörda. Det som krävs är solidaritet – ställningstagande och aktivitet. Det kan vara så enkelt som att tala med arbets- och studiekamrater, delta i den politiska handelsbojkotten mot Israel, bara visa att man inte accepterar denna monumentala orättvisa.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Ali, kan du förklara:
a). Varför Hizbollah avfyrade 100-tals robotar från Qana?

b). Var Hizbollah höll människorna innen i byn trots att israelerna varnade om slaget i förhand?

Död av civila är självklart en tragedi, men ansvaret ligger ju på de iranska hundarna som använder civila som levande sköldar.

Anonym sa...

Ni som på det här sättet försvarar Israels våld är mycket allvarligt störda människor. Jag skräms av er fanatiska rasism.

- Linus

Edvin Ala(m) sa...

Annonym 12:24 har en poäng med B)

Anonym sa...

Om man frivilligt väljer att agera nänsklig sköld genom att bo i ett område där det avfyras Hizbollahraketer ifrån och där Israel uttryckligen varnat för att man skulle slå tillbaka så är man knappast att betrakta som civil, utan då är man faktiskt aktiv stödtrupp för Hizbollah och därmed ett legitimt mål i ett krig (Iofs kan man kanske hävda att barnen inte valt, men det är ju faktist deras föräldrar som bär ansvaret om de väljer att offra dem genom att göra dem till mänskliga sköldar).

Anonym sa...

"Det som krävs är solidaritet – ställningstagande och aktivitet. Det kan vara så enkelt som att tala med arbets- och studiekamrater [...]"

Jag säger bara att fasiken vad skönt det är att slippa dela arbetsplats med Ali. Jag skulle bli så trött av att höra denna upprepning att jag antagligen skulle börja skänka pengar till Israel, även fast jag egentligen inte stöder dom. Å andra sidan är väl risken att ofrivilligt dela arbetsplats med Ali inte sådär jättehög. Har han någonsin haft ett riktigt jobb?

Yossarian sa...

"Om man frivilligt väljer att agera nänsklig sköld genom att bo i ett område där det avfyras Hizbollahraketer ifrån och där Israel uttryckligen varnat för att man skulle slå tillbaka så är man knappast att betrakta som civil, utan då är man faktiskt aktiv stödtrupp för Hizbollah och därmed ett legitimt mål i ett krig"

FN delar inte din uppfattning om vad som är ett legitimt mål i ett krig.

För övrigt: tror du att det är enkelt att "flytta" under ett pågående krig, när man dessutom riskerar att bombas under flytten?

Du uppvisar en skrämmande ignorans för libanesernas situation, och jag antar att det är därför du är anonym.

Edvin Ala(m) sa...

"FN delar inte din uppfattning om vad som är ett legitimt mål i ett krig. "

Ja du, FN nissarna är lite knasiga ibland

Walle sa...

Tänkte testa en fråga, kanske är för mycket begärt att få ett sakligt svar på den:

Vad anser FN om bosättarna? Är de legitima mål?

Oldtimern sa...

Tyvärr har inte FN någon makt då dess makt utövande hela tiden blockeras av den proisraeliska terrorist organisationen USA

Micke sa...

FN delar inte din uppfattning om vad som är ett legitimt mål i ett krig.
--------------------------
Anser FN att de är korrekt att en milis stödd av tredje land som inte utgör ett lands ordinära legitima arme beskjuter ett annat land från områden där civla befinner sig?

Jag vill också ha svar på den frågan och jag heter inte Per Ahlmark

Yossarian sa...

"Walle said...
Vad anser FN om bosättarna? Är de legitima mål?"
Svar: De omfattas förmodligen inte tekniskt av samma rättigheter som civila i Israel men jag vet faktiskt inte. Någon annan?

micke said: "Anser FN att de är korrekt att en milis stödd av tredje land som inte utgör ett lands ordinära legitima arme beskjuter ett annat land från områden där civla befinner sig?"

Nej, vem har påstått det? Att attackera civila bryter mot krigets lagar så som de formulerades i Genèvekonventionen 1949 och att attakera ett annat land på Hizbollahs vis är ett brott mot folkrätten, alternativt brott mot mänskliga rättigheter - folkrätten kanske inte omfattar en rebellrörelse eftersom den reglerar förhållandet mellan stater.

Anonym sa...

re: ala(m)

lite trist faktiskt, att man återupptagit den gamla traditionen att nazister istället för att starta särskilda partier är med i moderaterna och deras allianspartier.

Micke sa...

och att attakera ett annat land på Hizbollahs vis är ett brott mot folkrätten,
.................................
Vaför är det så gott som inga förutom högerfolk som adresserar detta faktum.

Svaret är:

Frågan används för att rättfärdiga den egna sidans politiska visioner och är inte baserad i nån omsorg över nånting överhuvdtaget annat än det.
Hade så varit fallet så hade inte fascistskitsnacket där Israel, Mengele och Nazister och judelobbyn kopplas ihop i varannan post på den här bloggen utan att nudda den andra sidans ansvar ch dom intressen som styr den.

Det sista är inte riktat till dig personligen.

PKFV sa...

"att attakera ett annat land på Hizbollahs vis är ett brott mot folkrätten, alternativt brott mot mänskliga rättigheter - folkrätten kanske inte omfattar en rebellrörelse eftersom den reglerar förhållandet mellan stater."

När "attackerade" Hizbollah ett annat land? Hizbollah är en nationell befrielserörelse. Eftersom Israel efter 2000 fortsatte ockupera libanesiskt territorium i form av Shebaagårdarna är allt väpnat motstånd mot militära mål även inne i Israel självklart legitimt.

Micke sa...

När "attackerade" Hizbollah ett annat land?
----------------------------
Du vet allså inte det?

Hizbollah är en nationell befrielserörelse.
---------------------------------

Befrielse från vad? En demokratiskt vald och legitim Libanseisk regering?

Eftersom Israel efter 2000 fortsatte ockupera libanesiskt territorium i form av Shebaagårdarna är allt väpnat motstånd mot militära mål även inne i Israel självklart legitimt.
-----------------------------------

Hur länge sedan är det Syrien avslutande sin bokstavliga ockupation av Syrien och hur ställde du dig till den?

Ikarus sa...

Till "anonymous":
Du är en sjuk person, en sann beundrare och arvtagare av alla massmördare. Det var inte "..död på civila.." det var SLAKT på handikapande BARN!!! Det bevisar än en gång vilka fanatiska barbarer som finns i det "heliga landet".
Vad tror du att deras föräldrar, släkt kommer att göra?
Hoppas de kommer efter såna djur som du!!