fredag, juli 14, 2006

Strateger i Fokus

Efter att ha kittlats av Jonas Morians inlägg gick jag iväg och köpte sommarnumret av Fokus, med artikeln om partiernas strateger, som de kallas. Väldigt bra journalistik, faktiskt. Saklig och innehållsrik. Mest upplyftande att läsa är det svar som socialdemokraternas Carina Persson ger på frågan ”Kan du säga något som ett annat parti gjort bra i valarbetet”?
Det är inte ett annat parti, men jag kan vara imponerad av nej-sidan i EMU-kampanjen. De var bra på folkrörelsearbete, vilket vi på ja-sidan inte var.
Det är ett viktigt erkännande, som förhoppningsvis kan ge en viktig insikt. Det här valet har vi mediesituation som liknar den som mötte nej-sidan i EMU-folkomröstningen. Borgarna sitter nu, som ja-sidan då, inte bara på pengarna utan också på problemformuleringsinitiativet. Precis som ja-sidan släppte ungefär en rapport om dagen i slutskedet – som vi visste att de skulle – kommer borgerligheten att presentera ungefär ett utspel om dagen, flankerade av en skandal om dagen. Då måste man jobba annorlunda. För vänsterpartiet finns bara det alternativet. För sossarna gäller det att ställa om i tanken, inse att man nu slår underifrån och att det måste få konsekvenser för retorik och taktik. Valet avgörs av om framför allt stora LO-grupper upplever att det gör skillnad vem man röstar på, och får del av saklig argumentation i direkta samtal.

Moderaterna måste till varje pris undvika detta. För dem gäller det att skapa en diffus känsla av att man borde byta. De vet det, förstås. Per Schlingmann, informationschef svarar på frågan ”hur fångar man som moderat LO-väljare”:
Vår utmaning är att vinna det emotionella slaget. Att få väljarna att lita på oss i sociala frågor.
Schlingmann ger för övrigt också artikelns mest oroväckande svar. Frågan är ”vilken blir det här valets språktestfråga?
Kanske ingen alls. Men jag hoppas på någon brottsfråga.
Fem av strategerna får frågan vem som är svensk politisk bästa strateg. Carina Persson svarar att Gunnar Sträng var det. Schlingmann, Jenny Lindahl Persson (v) och Jakob Forssmed (kd) säger alla Göran Persson. Johan Jacobsson, folkpartiets språktestman säger så här:
Min blygsamhet förbjuder mig att svara på den frågan.
Och så bläddrar man några sidor och kommer fram till en annan intressant artikel om vad som händer med Danmark. Den svenske sociologen och Danmarkskännaren Erik Berggren intervjuas.
[…] Men han ser ett trendbrott i valresultatet 2001. Då bildar liberala Venstre regering tillsammans med Konservative efter ett smutsigt val fyllt av hätska utspel från Venstre om bidragsfusk och gängvåldtäkter. Regeringen blir beroende av ett Danskt Folkeparti. Statsminister Anders Fogh Rasmussen gör inte bara upp med ”snällismen” mot invandrarna. Han gör rent hus med landets alla ”smakdomare”, och skaffar ett hundratal statliga expertorgan och nämnder.
- Danmark fick en extremt populistisk regering med inslag av fascism i retoriken, säger Berggren.
Dokument inifrån visade för ett tag sedan hur Johan Jacobsson varit central i det svenska folkpartiets ”uppgörelse med snällismen”. Och hur man nu fortsätter att snegla mot sitt danska systerparti Venstre.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Ja de borgerliga har sannerligen ett överläge i det av socialdemokrati söndermarinerade landet. Inga pengar har de heller stackarna (s) och LO.

Stackars stackars socialdemokrater som har så liten och begränsad röst i Sverige.

Seriöst Ali? Du vänder dig sällan till några andra än de redan övertygade va?

Anonym sa...

Hej Ali Baba,

Appropå smutsigt. Låt mig återge vänsterns skandalerande nyligen i Vaxholm - "go Home"!

Att du inte skäms!

Anonym sa...

Ja, för förra valet hade ju inte SAP och LO en kampanjkassa som gav mer pengar per invånare än vad Demokraterna och Republikanerna har. Stackars sossar som styrt landet i 70 år och har massor med egna företag och små lämpliga monopol, inflytande över media och skolor. Vi får passa oss så att inte oppositionen försöker lura oss!

Micke sa...

Ja, för förra valet hade ju inte SAP och LO en kampanjkassa som gav mer pengar per invånare än vad Demokraterna och Republikanerna har.

............................
Nej det är helt riktigt.Timbros ljög.

Anonym sa...

Nej, det är Micke som ljuger. Så! Ordningen återställd.

Sossarna i Sverige torde vara det mest korrupta partiet i världen som inte verkar i en renodlad diktatur.

Anonym sa...

bra journalistik som hyllar vänstern.

Micke sa...

Anonymous said...
Nej, det är Micke som ljuger. Så! Ordningen återställd.
---------------------------
Jag har frågat ett flertal tillfällen hur "Näringslivets nyliberala propagandainstitut" fått fram siffrorna när andra postat samma "sanning" och aldrig fått nåt vettigt svar.

Du kanske kan redogöra i detalj för oss hur dom amerikanska myndigheterna räknar detta och hur det räknas i Sverige så vi ser att det som påstås är sant.

Fram till at ni visar svart på vitt att det ni säger är sant så kommer jag att betrakta det som en medveten lögn.

Anonym sa...

Nu ljög du igen Micke!

Källorna (ingående sådana) till resonemanget har du fått serverat förut och det är följaktligen ditt jobb att berätta vad det är som är fel i resonemanget. Ganska typiskt att bara slappt fråga efter att andra ska göra ditt jobb.

Men efter att ha sett trådar ang denna fråga där du verkar varit med så förstår jag att du aldrig skulle ge dig utan du skulle vilja diskutera källor bakom källor bakom källor (och hela tiden skulle någon annan än du få komma med fakta)innan du medgav att du var fel ute och kanske inte ens det skulle räcka.

Micke sa...

Källorna (ingående sådana) till resonemanget har du fått serverat förut och det är följaktligen ditt jobb att berätta vad det är som är fel i resonemanget. Ganska typiskt att bara slappt fråga efter att andra ska göra ditt jobb.Ja (vem du nu är)jag har fått en hänvsning till den amerikanska valmyndighetens (tro jag det var) siffror men när jag frågade HUR OCH VAD dom räknat så vart det helt tyst.


Timbro ljuger

MIcke sa...

Men efter att ha sett trådar ang denna fråga där du verkar varit med så förstår jag att du aldrig skulle ge dig utan du skulle vilja diskutera källor bakom källor bakom källor (och hela tiden skulle någon annan än du få komma med fakta)innan du medgav att du var fel ute och kanske inte ens det skulle räcka.Ja jag skulle vara en idiot om jag accepterade vilken smörja som helst bara för att den är postad på en site som påstår att Sverige är en diktatur och som har en politisk bas som inte uppgår till 1/2 procent av befolkningen samt som ägnar sig åt öppet förtal.

Eller hur?

Micke sa...

och kanske inte ens det skulle räcka.
--------------------------

När det gäller Timbro?

Rätt.Det skulle inte räcka.