måndag, augusti 28, 2006

Att satsa på ungdomen

Borgarna är onekligen beundransvärda när det gäller politisk paketering. När larmet lagt sig lite och man kollar igenom högerns valmanifest lite mer noga ser man hur oerhört tomt på innehåll det är. Inriktningen är förstås tydlig. Nedskärningar i a-kassan och allmänna försämringar som utlovats redan tidigare ska finansiera skattesänkningar, till exempel avskaffande av förmögenhetsskatten. Men annars är det verkligen mest blaj om olika saker.

När det gäller ungdomsarbetslösheten kan man konstatera några intressanta saker.

1) Det finns som vanligt ett helt galet påstående om hur många som är arbetslösa. Man skriver att ”mer än var tredje ung människa har ingen eller mycket svag anknytning till arbetsmarknaden”. Det är oklart var den där siffran kommer ifrån. Troligen är det som Bo Malmberg konstaterar, att man har tagit arbetslöshetssiffran för ungdomar 15-19 i OECD-statistiken. Och då är det ett direkt sakfel att påstå saker om ”mer än var tredje ung människa”. De flesta i den åldern studerar. Eller så är det något annat fantasifullt sätt att räkna en massa folk som heltidsstuderar eller har praktik, som arbetslösa.

2) Den huvudsakliga åtgärden som ska hjälpa ungdomar är en allmän skatterabatt för att anställa ungdomar. En sådan drar undan några miljarder från socialförsäkringssystemen, men är exceptionellt trubbig. I praktiken betyder det att en del arbetsgivare får en subvention, utan att det gör särskilt mycket till eller från för arbetslöshetstalen bland unga. Åtgärder av det slaget behöver vara riktade mot sådana som har svårt att på egen hand ta sig in på arbetsmarknaden. Detta påpekas bland andra av Anders Forslund på IFAU.

3) Det finns ett väldig skojigt grepp. Högeralliansen föreslår ”en jobbgaranti för alla under 25 år efter 50 dagars arbetslöshet”. Man kan förledas att tro att detta är någon sorts garanti om jobb. Men så här lyder fortsättningen: ”I jobbgarantin kan utbildning och praktik ingå. Jobbgarantin ersätter dagens kommunala ungdomsprogram och ungdomsgarantin”. Well. Det betyder med andra ord att det ska vara som nu. Förutom det att villkoren för ”jobbgarantin” i alliansens förslag är oklara.

Bäst blir det dock när man tittar i den lilla bilagan om ”ekonomiska effekter”. Här får vi veta att ungdomspaketet ska kosta 3,7 miljarder kronor. Man jämför med s-manifestet i sin finansiering. Till en del är det den uteblivna höjningen i taket för a-kassan som ska bekosta ”satsningen”. I övrigt: delvis strykning av studiemedelshöjningen samt detta:
Vi menar också att förslaget om att införa avgiftsfri tandvård mellan 20-24 år inte bör genomföras. Ungdomars goda tandhälsa gör att en jobbsatsning är viktigare att prioritera.
Landstingsförbundet gjorde för några år sedan en stor studie som visade att många ungdomar helt enkelt inte har råd att gå till tandläkaren. Variationen i risk beroende på klass- och ålder framkommer också tydligt i den här LO-rapporten (sammanfattad här). Det är förstås möjligt att högeralliansen har rätt i att unga har bättre tandstatus än äldre. Det följer så att säga naturligt av att unga har haft sina tänder en kortare stund. Men det är idag unga – särskilt i LO-grupperna – som har klart sämst ekonomiska möjligheter att få tandvård. Det angelägna behovet av en tandvårdsreform negligeras av högeralliansen.

Sammantaget så vill alltså alliansen genomföra en överföring av intäkter från socialförsäkringen, till arbetsgivare, utan större effekter för ungdomsarbetslösheten. Och bekosta detta med försämringar för – ungdomar. Detta kallas för en ungdomssatsning. Det är bara för charmigt.

26 kommentarer:

polhem sa...

"En sådan drar undan några miljarder från socialförsäkringssystemen, men är exceptionellt trubbig. I praktiken betyder det att en del arbetsgivare får en subvention, utan att det gör särskilt mycket till eller från för arbetslöshetstalen bland unga"

-Har ni nagra siffror som stodjer detta pastaende eller ar det bara er
ideologi som an en gang tar erat fornuft gisslan?

Micke den andre sa...

Har du några siffror som bevisar att centerns apartheid förslag för arbetsmarknaden gör livet roligare?

Anonym sa...

Micke den andre,

Dina kommentarer är som alltid mycket konstruktiva.

Anonym sa...

Om nu en ungdom blir anställd privat till något lägre arbetsgivaravgift är ju denna person en enorm pluspost, givet att personen ifråga hade varit utan jobb. Detskulle snarare bli ett väldigt klirr i statens kassakista...Ditt antagande Ali är ju att de jobben skulle tillkommit ändå, men det är ju långt ifrån säkert...om de skulle det har du rätt att staten får in mindre pengar, men den får ju fortfarande in mer än om inga jobb alls skapas..det är egentligen bara en fråga om hur mycket plus staten ska gå..Själv tycker jag att det är orimligt att 50% av priset för en anställd tar staten in i skatt (inkomstskatt plus arb.givaravgifter) och det för människor med låga inkomster

Micke den andre sa...

Dina kommentarer är som alltid mycket konstruktiva.
--------------------------


Ja visst är dom.
Har även du insett att centerns förslag är en form av apartheid?

Eller är det så att man inte ska säga det högt?

Anonym sa...

Mnjjaaa...

Om det är apartheid att ungdomar får lättare att bli anställda så är det väl en form av apartheid då.

Det jag menade var att du verkar roa dig mest med att ställa motfrågor ist för att bemöta argument. Vissa av dina motfrågor är inte så tokiga men om alla bara ställde motfrågor till varandra så skulle det bli lite ryckigt.

Magnus sa...

Att ”mer än var tredje ung människa har ingen eller mycket svag anknytning till arbetsmarknaden” är ett realistiskt påstående, och AMS egen statistik har ingen bäring på frågan. Säg att ungdomar är mellan 16 och 27. Många är arbetslösa, lika många går sjukskrivna, andra är "in the pipeline" för nån praktikplats eller "vidareutveckling" som aldrig kommer igång eller inte leder nåntsans. Folk som är inskrivna på AMI (vanligt bland de som gått arbetslösa mer än ett år) kapas automatiskt bort från Arbetsförmedlingens statistik. Om man dessutom lägger till folk som pluggar vidare fast det är jobb nu de vill ha, de som inte lyckas få annat än sommarjobb och de som går på IV och reellt befinner sig utanför gymnasiet, så kommer man säkert upp i 30-35%.

Jag tror inet heller att C:s förslag är lösningen, å andra sidan fattar jag inte varför en vänsterpartist ägnar sig åt att försöka hjälpa upp regeringens tattiga rykte och usla performance på den här punkten.

Anonym sa...

Partier som har över 100 miljonärer bland sina kandidater är inte trovärdiga.
Läs mer på Aftonbladet och hur de försöker smutskasta Vänsterpartiet.

Inspiration till nästa bloggpost, Ali?

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,878348,00.html

Anonym sa...

Vore ett parti mer trovärdigt om det hade över 100 socialbidragstagare bland sina kandidater?

Sluta hetsa mot miljonärerna!

Johan Sjölander sa...

Ali, jag hyllar dig oförblommerat på
http://johansjolander.blogspot.com/2006/08/alla-unga-mste-faktiskt-lsa-detta.html

Ett riktigt bra inlägg. Tackar för det.

/Johan

Anonym sa...

Att ha annorlunda regler för ungdomar är givetvis helt förkastligt, och kan delvis jämföras med apharteid. Om än inte lika destruktivt som lagen om först in, först ut, så är det helt enkelt fel väg att gå. Vore bättre att göra det lättare att anställa, punkt!

Anonym sa...

http://bubblare.se/partiet_tackar_dig_for_dina_insatser/

Kolla på skillnaden i tonfall och aggresivitet mellan de olika intervjuerna. Vilkens sida står medierna på egentligen?

Anonym sa...

Jag förstår inte vad Ali försöker säga? Förstår Ali själv?

Grundproblemet är att vi är ett dåligt läge idag -och det dåliga läget beror på för mycket socialism. Ali vill ha mer socialism som botmedel.

Om sedan aliansen föreslår riktade lösningar (knappast "apartheid") enligt gammalt intränat sossemönster så betyder det ju inte att sossarna med kommunisterna som stödparti skulle lösa saken bättre. Tvärtom anser de ju inte att något problem finns -utom när aliansen vill lösa problemet, för då finns det och kan inte lösas av aliansen.

Mer radikala lösningar, som minskade skatter över hela linjen, anses ju ännu värre av var och varannan mentalt körd svensk.

Micke den andra sa...

Grundproblemet är att vi är ett dåligt läge idag -och det dåliga läget beror på för mycket socialism.
-----------------------Du tror inte att du skulle kunna ta det utan att göra det så komplicerat?

Micke den andre sa...

Om det är apartheid att ungdomar får lättare att bli anställda så är det väl en form av apartheid då.
------------------------------


Jag håller inte md dig om det i synnerhet som ja är övertgad om att det förslag vi talar om bara är steg ett i nånting som är mycket större än att fxa jobb åt folk som just tagit studenten eller ska sommarjobba.Det jag menade var att du verkar roa dig mest med att ställa motfrågor ist för att bemöta argument. Vissa av dina motfrågor är inte så tokiga men om alla bara ställde motfrågor till varandra så skulle det bli lite ryckigt.
-------------------------
Jag förstår och du har säkert rätt i det.Därför är det bra att det finns andra som är bättre än mig på att gå på djupet av saker.

Anonym sa...

Micke den andra 8:00,

Vad menar du?

Raggarn sa...

Man kan ju börja undra när borgarna ska börja satsa på den kanske viktigaste av alla röstgrupper i det här valet; Raggarna?

Nä, Allianzen är skit. Riktiga raggare röstar rött.

Anonym sa...

Gratis ekorrsvansar (eller vad det nu är) till alla bilantenner! Rosa rattmuff till alla! Gratis blondering och bröstimplantat till alla bruttor! 50% billigare bensin för alla V8 designade före 1958.

Det är ju en mänsklig rättighet!

Neoliberal Agenda sa...

I mera arbetsmarknadsliberala länder, som tex. USA, Storbrittanien och Irland, är arbetslösheten inte ens hälften mot vad den är här.

Det är vänsterpolitik som skapar arbetslösheten. Det enda som behövs för att ungdomar ska få jobb är att politikerna håller sig borta. Låt köpare och säljare själva få göra upp och pris och villkor.

Laissez-faire!

polhem sa...

"Har även du insett att centerns förslag är en form av apartheid?"

-Det har ar ju helt otroligt. Apartheid.
Att jamfora centerns forslag med Apartheid ar lika idiotiskt som att jamfora Ali Esbati med Adolf Hitler bara for att han ogillar Israel.

Att kapa nord som Apartheid, fascism och rasism och sen applicera dessa ord pa alla oliktankande fungerar inte. Om du sager att centerns forslag ar en form av Apartheid kommer inte en normal manniska att tycka illa om centern efterssom det ar en patetisk jamforelse. Ett mer troligt resultat ar att man ser dig som metalt handikappad.

Micke den metale sa...

-Det har ar ju helt otroligt. Apartheid.
Att jamfora centerns forslag med Apartheid ar lika idiotiskt som att jamfora Ali Esbati med Adolf Hitler bara for att han ogillar Israel.
-----------------------------

Centerns förslag är bokstavligen en form av apartheid tillämpad på arbetsmarknaden.

Om du har problem med det så ge fan i att rösta på alliansen.

Ett mer troligt resultat ar att man ser dig som metalt handikappad.
------------------------------Metalt?

Ja kanske det.

polhem sa...

"Centerns förslag är bokstavligen en form av apartheid tillämpad på arbetsmarknaden."

I sana fall ar bondgardar koncetrationslager tillampade mot grisar i jordbruket men man kallar inte bonder for nazister.
Som sagt, retoriken fungerar inte. Du kan inte dra sana paraleller och tro att de funkar. De ar aldeles for galna och langsokta och underminerar hela ditt argument. Jag tror inte att Mandela skulle vara speciellt imponerad av din analys.
Angaende "metalt". Felstaving. Ursaktar mig sjalv.

Micke den andre sa...

I sana fall ar bondgardar koncetrationslager tillampade mot grisar i jordbruket
---------------------------

Ja om du har varit på en modern anläggning för industriell produktion av griskött och därtill relaterade produkter så vet du att den liknelsen mer eller mindre korrekt.


Jo retoriken fungerar.

Centerns förslag som innbär diskriminering baserad på ålder är en form av apartheid.

Mandela skulle sannolikt förstå att svenskt arbetsmarknad och Sydarfika för 30 år sedan inte är samma sak men att åtskillnad baserad på kön ras eller ålder är former av "apartheid" (åtskillnad).
Det är jag övertygad om.

Om ni inte vill bli konfronterade med kritik mot förslag som innebär apartheid (åtskillnad) baserad på ålder ras och kön så föreslår jag att ni låter era förslag om arbetsmarknaden vara lika för alla myndiga.

Anonym sa...

Sluta för f-n tramsa om "apartheid" när ni inte vet vad ni pratar om!

"Apartheid" betyder fysisk separation. Inte diskriminering eller olika löner eller riktade förmåner eller riktade skattesänkningar eller liknande. Ni är ju bara pinsamma i er okunnighet och era groteska överdrifter (som dessutom är en skymf mot de som har råkat ut för apartheid, precis som kommunistyngel är en skymf mot de som har råkat ut för kommunism).

LÄS:

http://en.wikipedia.org/wiki/Apartheid

Micke den andra sa...

"Apartheid" betyder fysisk separation.
-----------------Ja och med centerns förslag så blir du fysiskt separerad från dit arbete på dagen om du är under 26 år medan du inte blir det om du är över 26 år. eftersom du du åtnjuter rätten att lita tll dom avtal som ditt fack förhandlat fram.

Det är pinsamt med borgaryngel som inte är kapabla att associera utan kräver att allt ska skrivas med ettor och nollor.

Anonym sa...

Micke,

Du kanske är ett yngel, men jag är det inte. (Förutom ledarskiktet verkar ju kommunisterna mest bestå av fjuniga yngel.)

Skäms ni inte att använda ord som har verklig mening för era fjantiga och triviala jämlikhetspaniker?

Apartheid handlar om separation av raser. Fattar du?