söndag, augusti 27, 2006

Expressen gör det igen

Just nu skriver Expressen sajt ut: "LÄSARNAS DOM ÖVER PERSSON" och så en bild på Persson med en överstruken geting bredvid.

De flesta "läsare" - alltså av Expressens websida - ger Persson underkänt. Men den som är intresserad av något annat än tendensiös slaskjournalistik, kan konstatera att det näst vanligaste betyget på Persson är 5 getingar. Dessutom - och intressantare: urvalet är alltid superskevt i nätomröstningar. De flesta som röstar är män med tokborgreliga värderingar. Nu behöver man inte ens göra några djupare sociala analyser. Man kan kolla på hur folk anger sina partisympatier på samma sajt. Moderaterna har 42%, socialdemokraterna 17%. Med tanke på att endast 24% av "läsarna" anger att de röstar på s, v eller mp torde Persson ha gjort stor succé när 34% ger honom 4 eller 5 getingar. Men sånt skulle ge så trista rubriker.

Så vi får ett sedvanligt lågvattenmärke serverat istället.

6 kommentarer:

Uffe sa...

Fortsätter Expressen såhär är dom snart nere i samma låga borgerliga nivå som Aftonbladet ;-)
Jag läser alla överstrukna getingar som borgliga röster som väljer "underkänt" med ryggmärgen. Tar man hänsyn till det, tycker mer än 60% att betyget är 5 getingar.
Intressant i sammanhanget är att inför förra valet fick Bo Lundgren (m) ca 70% av rösterna i Expressen o Aftonbladet på frågan vem dom skulle rösta på. Det visar väl mer att högersympatisörer är överrepresenterade när det gäller tillgång till datorer med internetuppkoppling (och övriga tillgångar med, för den delen ;-)

Anonym sa...

Vad trodde du, Ali? Att pressen inte sysslar med opinionsbildning? Eller att bara "Flamman" är objektiv, kanske?

Rönnbär är sura, sa Ali.

polhem sa...

Dert ar intressant att se hus Ali alltid kritiserar diverse tidningar for att vara vinklade nar de rapporterar till Alliansens fordel men sa fort de namner nat positivt om Sossarna eller Vansterpartiet sa ar det ju naturligtvis helt sant och inte pa nagot satt vinklat.

Din varld maste vara valdigt svart-vit Ali.

oldtimern sa...

Sen måste man komma ihåg att nätomröstningar kan manipuleras. Om man vill och orkar genom att rensa cookies i windows kan man rösta så många gånger man vill.

Jonas N sa...

Ali har givetvis helt rätt i en sak:

En sådan nätomröstning har inget annat värde än att det tar reda på vilket betyg som klickades i av web-läsarna.

Att många ogillar Persson och ger honom ett dåligt betyg (oavsett om de såg programmet eller hur han klarade det) är inget att förvånas över. Att en massa SSUare sitter och valarbetar och också har gått in och gett betyg 5 getingar är lika lite förvånande (oavsett osv ...).

Att tolka en webenkät som ett svar på 'hur tycker folket' är lika korkat som att låta Ali Esbati (eller någon annan, tex folkvald) svara på frågan 'vad tycker folket'

Som man frågar får man svar!

Sen tycker Ali att det är slaskjournalistik. Tja, kanske. Det är ungefär sak som när Ohly (eller Maud) får utala sig i tidningar/TV om vad folket tycker.

Och inte ens rubriksättningen har Ali anledning att yvas över. Sådan brukar hålla samma klass oavsett om tyckandet sker via en webenkät eller en politiker ...

Mycket upprörd varmluft bara

Anonym sa...

De har säkert bara tagit medelvärdet och dragit det rakt av. Ur statistisk synpunkt är sådana här mätningar fullkomligt värdelösa - dels p g a det skeva urvalet, dels p g a de felaktiga statistiska metoderna (man KAN inte räkna medelvärde på sådana här data...)