onsdag, augusti 02, 2006

Förbrytelser som förminskas, normaliseras

”… och enligt israeliska uppgifter har flera Hizbollah-medlemmar tillfångatagits på ett sjukhus”.
Sådär korthugget avslutade Rapport ett Libanoninslag 19:30. Ca 6 min in.

Sjukhuset, det ligger inte ens i södra Libanon – notera i Libanon – där Israel helt sonika förklarat att alla människor är terrorister, som barnen i Qana. Det ligger i nordöstra Libanon, där Israel också bombar sönder det libanesiska samhället.

Men framför allt: Det är för helvete ett sjukhus! Man har luftlandsatt trupper, och kidnappat människor på ett sjukhus. Detta passerar utan anmärkning på svenska tv-nyheter. Det är den israeliska arméns uppgifter som gäller.

DN skriver så här:
Enligt tidiga uppgifter skulle en hög Hizbollahledare, Mohammad Yazbik, ha varit målet för räden. Hårda strider utbröt och minst 19 libaneser dödades. Fem Hizbollah-medlemmar tillfångatogs och inga israeliska soldater skadades, enligt nyhetsbyrån Reuters som hänvisade till uppgifter från israelisk militär. Libanesiska säkerhetskällor uppger dock att israelerna tillfångatagit fem Hizbollah-medlemmar av låg rang. Hizbollah förnekar å sin sida att någon tillfångatagits över huvud taget.
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar utan att blinka krigskommunikéer från den angripande armén. Det är en rapportering som pumpas vidare och utelämnar det mesta som är väsentligt. Kollar man till exempel hos al-jazeera kan man se att de 19 libaneser som dödats, och som här sätts i samband med ”hårda strider”, är civila som huvudsakligen bombats ihjäl i en närliggande by. Sju hör enligt uppgifter från marken till samma familj. En av de döda syns på bild.

Men, historien slutar inte där. Uppgifterna går som sagt isär även om vilka som faktiskt har kidnappats på sjukhuset, förutom att den ”tidiga uppgiften”, alltså israeliska arméns första pressmeddelande, om Mohammad Yazbik tycks ha försvunnit. Nu meddelar en libanesisk TV-kanal, enligt bloggaren Angry Arab, att de israeliska kommandosoldaterna kidnappat en byggnadsarbetare vid namn Hassan Dib Nasrallah. Uppgifterna stärks av att kanalen helt enkelt intervjuat familjemedlemmar till de bortförda. Under räden ska även en fåraherde vid namn Mohammad Nasrallah ha gripits, men släppts då han inte alls passade in på beskrivningen på Hizbollahs ledare, särskilt med tanke på att herden var en fjortonårig pojke.

Om detta har vi än så länge inte hört något i svenska medier. Jag påstår inte att de uppgifterna är sanna, men jag vågar tveklöst påstå att de är betydligt mer trovärdiga än den anfallande förbrytararméns pressmeddelanden.

Och fortfarande kan vi med säkerhet konstatera: Israel kidnappar folk på ett sjukhus och flyger iväg dem. Västerländska medier rapporter som om det var en helt normal händelse. Arabiskt blod är billigt.

---
Och på tal om förbrytelser. En artikel om att internationella journalistförbundet riktar en protest mot Israels beskjutning av arabiska journalister hamnar på kultursidorna. Att Israel inte bara tillämpar militär censur, utan också fysisk försöker eliminera vittnen till sina brott är inte en så viktig nyhet. Men det är klart, om man kan bomba bort vitten från FN, kan man bomba bort arabiska journalister. Arabiskt blod är billigt.

9 kommentarer:

elliv sa...

Jag måste dock säga att IDF:s propaganda har fått mindre genomslag på sista tiden även i hos svenska medier. Deras propaganda har antagligen visat sig allt för bizarr för att fungera utanför Israel och USA. Jag har dock inte följt dagens nyhetsflöde.

Anonym sa...

Det stämmer att Israel ”bombade bort” ett vittne från FN som kunde bevittna krigsförbrytelser. FN-observatören Lewis MacKenzie som dödades i anfallet kunde bevittna att Hizbollah använde FN-byggnaden som skydd för missilavfyrare.

Vad gäller "sjukhuset":
YNet:”Hospital raided by forces serves as Hizbullah's 'outpatient clinic,' place for meeting with members of Iranian Revolutionary Guards.”

Anonym sa...

Precis. Och Warszawaghettot var fullt av terrorister som måste bekämpas.

Micke sa...

Du "Judarärnazissnubben"....

Vad stod det i den kanadensiska artikeln som länkats till innan du skrev din post


Stod det att Hizbollah är dagisfröknar?

Eller vad stod det?

Miro sa...

Hej, hej. Dina uppgifter ar trakigt nog med storsta sakerhet sanna. Jag sag igar kvall sjalv ett program pa BBC2 om attacken av sjukhuset och gripandet av de fem, dar familjemedlemmar (daribland den gripne 14-aringen) intervjuades. Uppgifterna stamde aven overens med den libanesiska polisens uppgifter. I programmet visades ocksa affaren dar en av gripna arbetade, forlagd i ett tidigare attraktivt turistomrade med historiska anor. Aterstar att se om och i sa fall nar man kan tala om turism i Libanon igen.

Anonym sa...

"Stod det att Hizbollah är dagisfröknar?"

Det var knappast upprorsmännen i Warszawaghettot heller. Ska man därför fördöma dem?

Micke sa...

Nej.Inte om man anser att det är ok att privata miliser idkar krig via proxy åt tredje land från ett fritt och demoktratiskt land med vald regering.

Anonym sa...

Micke, Micke... Säg inte att du har gått på propagandan att detta mystiska "tredje land" skulle vara Syrien eller Iran. Kom igen, du borde vara smartare än så.

Miro sa...

Angaende DN: sahar skriver vara allas sa kara Karin Warne och Magnus Johansson (som jag fortfarande tycker folk ska gora som jag och maila och fraga vad de menar) om dagens handelser i Libanon: "I den blodigaste attacken hittills dödades åtta israeler av Hizbollahs raketer och Israel öppnade två nya fronter i södra Libanon på torsdagen och slåss nu mot Hizbollah på sju platser." Punkt? Eh, que? Man kan kanske tycka att det ar ett litet slarvfel; men det ar inte svart att efter ha last ingress efter ingress, rubrik efter rubrik, se pa vilken sida DN star i konflikten. Igar lod rubriken till Libanon-artikeln - i vilken det framkom att 11 civila libaneser och tre libanesiska soldater dodats - sa har: "3 doda i israeliskt flyganfall". Rubriken andrades senare till "Hård raketattack från Hizbollah", efter att en israel dodats. Proportionerligt? Objektivt? Nagon journalistisk vardighet what so? Eh, nej...