torsdag, augusti 10, 2006

Referensramar

Ok, nog för att den israeliska regeringens uppfattningar om det mesta är genuint extremistiska i den globala kontexten, men det här är ändå, ska vi säga, ganska off:
Senior diplomatic officials in Jerusalem went as far as saying that "the reports we see give the impression that the BBC is working on behalf of Hizbullah instead of doing fair journalism."
Israel angriper alltså BBC för att vara antiisraeliskt vinkat i sin rapportering! Lite som att kalla Fredrik Reinfeldt för kommunist.

Men det riktigt allvarligt rubbade i detta är ju att BBC, som framgår av artikeln, redan tidigare anpassat sin rapportering till terrorstaten Israel och dess apologeter, och nu antyder att man är beredd att göra det ytterligare. Det borde också ge läsaren en tankeställare, när den israeliska propagandaofficeren pekar ut just BBC så hårt bland de engelskspråkiga medierna. Det innebär att man är ganska nöjd med andra källor till de västerländska mediebolagen, vilket ju borde oroa ganska rejält. BBC:s utgångspunkter är tydligt västerländskt förvridna, men man har ändå något slags kvalitetstänkande kvar. Det är Fox och CNN som är idealet för Israel. Att det kan vara värre än BBC ska vi inte betvivla. Jag fortsätter att tipsa om den utmärkta filmen Peace, Propaganda & the Promised Land, på detta tema.

Den israeliska regeringen menar för övrigt att ett utslag av denna upprörande ensidighet är att man hos BBC talat om ”Israeli attacks on Lebanon”. Men man är tyvärr inte tillräckligt konstruktiv. Här är några andra, mer sakliga beskrivningar som BBC skulle kunna använda: ”Middle East Birth Pangs Bonanza”, ”Annual Eretz Israel Music Festival”, ”Anger Management 3”, ”Shiny Happy People Self-Defence Get-Together”.

2 kommentarer:

marcus sa...

"birth pangs" är för övrigt eskatologi-lingo. inget går upp mot att smörja den kristna högern som lite hintar om en nära förestående harmageddon.

Staffan W sa...

Det första offret i krig är sanningen. Har ni förresten tänkt på hur få bilder vi fått se på de människor som drabbats av Israels bomber? Har libaneserna inte snappat upp trenden kameratelefon än eller stoppas alla såna bilder av de internationella nyhets/bildbyråerna som ju uppenbarligen inte skickar ut sina egna fotografer att plåta sönderslagna libanesiska barn. Kanske den mest avgörande hjälpleverans vi skulle kunna göra till Libanon i dagarna inte är medicin eller mat utan just kameratelefoner eller digitalkameror för den delen?