söndag, september 10, 2006

70-30

Även om opinionsundersökningarna är osäkra och spretiga är det i alla fall tydligt att det är mycket, mycket jämnt inför valet om en vecka. För många som ännu inte bestämt sig kommer säkerligen den sista duellen mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt att spela in. För både dem som tittar och dem som inte tittar blir förstås beskrivningen av debatten i medierna i efterhand också viktig för tolkningen.

Jag har kommenterat det skeva urvalet när man använder nätomröstningar till att utropa segrare förut. Nu hjälper kvällstidningarna till med att understryka poängen, genom att redan i förväg ställa frågan om sympatierna inför valet.

Aftonbladet frågar ”Vem har varit bäst hittills?”
Ställningen just nu:
Göran Persson (33.1 %)
Fredrik Reinfeldt (66.9 %)

Expressen frågar ”Vem tar hem duellen?”
Ställningen just nu:
Persson (25%)
Reinfeldt (72%)
Oavgjort (3%)
Det är samma bild som vi sett gång på gång förut. Ungefär 70% av dem som deltar i nätomröstningarna har borgerliga sympatier i förväg. I rena partisympatiundersökningar är det ofta ännu större skevhet.

Men är det någon som sätter emot att kvällstidningarna kommer att sätta rubriker om att Reinfeldt vann – baserat på nätomröstningar med just detta urval?

14 kommentarer:

Anonym sa...

vad ska man dra för slutsatser om svenska folkets surfvanor? att arbetarklassen hellre köper papperstidningar? och att borgarna hellre gratissurfar? det finns ingen logik. varför deltar fler borgare i nätomröstningarna?

Anonym sa...

En gissning är att surfarna fått smaka den frihet som är internet och kännt socialismens kedjor lyftas från deras sinnen.

Anders sa...

"det finns ingen logik. varför deltar fler borgare i nätomröstningarna?"

"En gissning är att surfarna fått smaka den frihet som är internet och kännt socialismens kedjor lyftas från deras sinnen."

Eh, ja, så kan det ju vara... Annars kan ni ju testa att jämföra statistiken över vilket kön, ålder och inkomst de som använder internet mest har och sedan med vad samma grupper brukar rösta på...

Anonym sa...

Varför denna debatt om debatten om debatten Ali är det verkligen så viktigt att det finns ett väl avvägt statistiskt underlag för omröstningar vem som hade finast slips, är det din åsikt att pöbeln är så dum att vi grundar vår uppfattning på sådana saker
Mvh

Reaktionär framtid sa...

"det finns ingen logik. varför deltar fler borgare i nätomröstningarna?"

På internet kan man inte komma undan i en blog- eller forumsdiskussion genom att rapa upp politikernas senaste floskler.

Säger du att "alla ska ha sänkt arbetidstid med bibehållen lön" så kommer du behöva berätta hur det ska gå ihop. Säger du att "man ska sätta människan framför marknaden" så måste du förklara varför inte marknaden består människor.

Ju längre och ju mer man diskuterar politik på nätet desto troligare är det att man får liberala värderingar. Logiska argument segrar helt enkelt, såvida de inte störs av regim-TV och annan statlig vänsterpropaganda.

Lasses lunchblog sa...

Du är ju helt loss. Inte ens du med dina skygglappar kan ju ha undgått Göran Persson arrogans i kväll. Inte heller kan du väl ha undgått Göran Perssons förakt för väljarna innevarande mandatperiod.

Anonym sa...

Expressen om duellen ikväll:

"Reinfeldt kvällens segrare"

Du har givetvis rätt som vanligt Ali.

frippeboy sa...

Du har en poäng, Ali. Att frågorna läggs ut före duellen är absurt men förståligt tekniskt sett.

Och jag tror att Du har rätt i att MUF:s webbaktivister dominerar webbomröstningarna.

Men , och det är ett viktigt men, i båda Tv duellerna har Expressens och Aftonbladet genomfört opinionsmätningar med hjälp av Sifo och Demoskop.
Alla dessa mätningar har visat på en seger för Reinfeldt.

När Persson och Reinfeldt duellerade i radio gjordes ingen sådan mätning men Aftonbladets journalister utropade ändå Persson till segrare.
På vilka grunder? Nä låt folket bestämma.

Erik sa...

Reaktionär framtid:

Så sant som det var sagt. Sossarna håller på att tappa den makt de tidigare har åtnjutit pga sin makt över envägskommunikationen i medierna. Perssons väl invanda taktik att ljuga om statistik (nu sist att löneklyftorna i Sverige skulle minska fortare än i något annat europeiskt land) fungerar betydligt sämre på internet. Inte undra på att Bodström är ångerfull över att internet släpptes fritt från början. För internetgenerationen kan sådana uttalanden verka fullständigt vidriga och absurda, men man bör komma ihåg det verkligen inte var länge sedan sossarna inte tillät import av telefoner, och försökte förbjuda parabolantenner.

Micke den andre sa...

Sossarna håller på att tappa den makt de tidigare har åtnjutit pga sin makt över envägskommunikationen i medierna.
-------------------------
Va?

Perssons väl invanda taktik att ljuga om statistik
---------------------
Jag förstår att det är bättre när Timbro gör det.


Inte undra på att Bodström är ångerfull över att internet släpptes fritt från början.
--------------------------------
Va?


För internetgenerationen
------------------------------

Va?


men man bör komma ihåg det verkligen inte var länge sedan sossarna inte tillät import av telefoner, och försökte förbjuda parabolantenner.
-------------------------
Va?
Svammel.

När det gäller telemonopolet så var det något vi delade med en rad andra europeiska länder.

Du har ju fått ditt virrvarr av UNDERBARA möjligheter så vad gnäller du över?

Själv har jag nyss upptäckt att jag blivit blåst på pengar av min internetleverantör i ett år av den enkla anledningen att jag inte hela tiden kollar hur dom uppdaterar sina abonennmang.

Det är frihet det!

Parabolantenner?

Ja det var en del tomtar som ville förbjuda dessa.

Ni har ju Kristdemokraterna istället.

polhem sa...

"Ju längre och ju mer man diskuterar politik på nätet desto troligare är det att man får liberala värderingar. Logiska argument segrar helt enkelt, såvida de inte störs av regim-TV och annan statlig vänsterpropaganda."

-Detta ar nog sant till viss del. Liberala bloggare har fakta pa sin sida for att ur en ekonomisk synvinkel ar kapitalism mycket mer fordelaktigt for manniskan an socialism.
A andra sidan har Liberalsimen problem med andra fakta som indirekt har med kapitalism och marknad att gora:

Miljon och Terrorism/Mellanostern.

Pa dessa punkter aker skygglapparna pa. Vaxthuseffekten existerar knappt och demokrati kan bombas fram. Idiotiskt.
ALLA fakta utan ett enda undantag pekar pa att vi ligger javligt brunt till med varat klimat. Vad gor Norberg och Timbro?
-Kor huvudet i sanden.

Minst lika idiotiskt som vansterns standiga langtan till planekonomi.

Patrik sa...

Micke den andre>> Det är faktiskt bara runt tjugo år sedan du inte fick äga din telfon utan var tvingad att hyra den av Televerket. Det var ett lagbrott att inte ha en telefon som var godkänd av televerket och dessa fanns naturligtvis bara hos dem.

Martin sa...

Frågan är vad det egentligen spelar för roll? Det handlar om en telfon...

Anonym sa...

Ungefär 70% av dem som deltar i nätomröstningarna har borgerliga sympatier i förväg.

Att det är så här beror nog på att 70% av de som läser tidningar, är pålästa och följer med i debatten är höger. Man måste nog leva i sin egen lilla värld om man tyckte Persson gav ett sympatiskt intryck.