söndag, september 03, 2006

”En habil insats, men inte alldeles glänsande”

Tycker att Anders Jonsson gör en ganska god sammanfattning i Expressen, av Fredrik Reinfeldts insats i utfrågningen. Den första kvarten av utfrågningen var annars rätt pinsam, nästan som upplägg från medarbetare, så att Reinfeldt kunde prata om sånt han ville prata om. Men sen blev det hårdare frågor, och då blev också svaren mer belysande. Naturligtvis kan inte Reinfeldt förklara varför det blir fler jobb av att de som är arbetslösa får en ännu jobbigare situation. Och han fick på bästa sändningstid erkänna att vallöftet om ”tusen kronor mer” helt enkelt inte är sant – inte ens på kort sikt. (Peter Gustavsson skriver om det, här). Reinfeldt är duktig – närmast fenomenal – på att producera aura och image. Han lyckades bra med det också i utfrågningen. Att vara lugn och framstå som resonerande var viktigare än att leverera innehållsligt rimliga resonemang. Jag tror att han vann några väljare på det. Men jag tror också att han förlorade andra, sådana som börjar bli riktigt trötta på tomheten i pratet.

Att sedan Aftonbladet och Expressen utropar ”succé” baserad på nätomröstningar där ca 75% av de deltagande är borgare, är en tokighet som vi fått vänja oss vid.

11 kommentarer:

Anonym sa...

apropå "trötta på tomheten i pratet". look who's talking

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2390&a=569965&previousRenderType=2

Anonym sa...

Avgift på bibliotekslån och avskaffande av gratis entré till museér. Ja, en sak är i varje fall säkert: med moderat politik blir det kuturskymning i Sverige.

Sedan har vi den snurriga moderata logiken som säger att om vi bättre kontrollerar biståndspengarna så kan vi få ut lika mycket av 22 miljarder som av 28 miljarder. Jaha, men varför då inte ha kvar 28 miljarder och få ut ännu mer?

Och låta oss inte prata om moderat mijlöpolitik, den skulle kunna ha varit skriven av Halliburton.

Anonym sa...

"Naturligtvis kan inte Reinfeldt förklara varför det blir fler jobb av att de som är arbetslösa får en ännu jobbigare situation."

Ali, låt mig hjälpa dig att förstå. Tydligen har inte handelshögskolan satt några djupare avtryck hos dig.

1. Om skillnaden i inkomst mellan att jobba och inte jobba suddas bort, försvinner incitamentet att jobba eller att söka jobb.

2. Om det ska finnas några jobb att söka och att gå till, så behövs det företag. För att dessa ska expandera, så att det blir fler jobb, behövs det riktigt bra förutsättningar för dessa företag att göra affärer, att anställa, att bli lönsamma och att konkurrera med en allt mer globalierad värld. För att ge företagen dessa fördelar och goda förutättningar krävs det PENGAR i budgeten. Dessa pengar måste komma någonstans ifrån. Enligt principen om att det måste löna sig att jobba, så tas pengarna från de särskilda skatteavdrag som fackanslutna har kunnat göra på sin medlemsavgift. De görs också genom en höjning på reavinstskatten vid bostadsförsäljning, och de görs på bidragssystemen för någon som INTE jobbar.

Capisc?

Prioriteringen är alltså att det ska finnas motiv att söka jobb, och det ska finnas fler jobb genom att det går bättre för företagen, så att fler svenskar kan få full inkomst och högre löner (ju bättre det går för företagen desto högre löner).

Inte så svårt va? Och jag har inte ens gått Handels!

Anonym sa...

"Att sedan Aftonbladet och Expressen utropar ”succé” baserad på nätomröstningar där ca 75% av de deltagande är borgare, är en tokighet som vi fått vänja oss vid."

Det är år 2006, men Aftonbldet och Expressens journalister har genomgått en regression till neandertalarnas nivå. Man kan inte bli annat än beklämd över bristen på journalistisk heder.

Anonym sa...

Ovetenskapliga opinionsmätningar är bara OK när vänstern gör dem. Så här skrev Ali efter att Lars Ohly blev utfrågad i SVT:

"Kollar man runt lite med exempelvis knuff.se* förstärks bilden av att det gick väldigt bra för Lars Ohly i gårdagens utfrågning."


*Knuff är en sökmotor för att läsa de inlägg som svenska bloggskribenter anmält för indexering.

Jonas N sa...

Reinfeldt var väl sisådär. Han försökte svara lagom diplomatiskt och resonerande på alla möjliga frågor.

Jag delar inte Ali's observation om att de första 15 minuterna var hans hjärtefrågor. Tvärtom, dessa torde vara jobbfrågorna. Där grillades han av ett de två (för en gångs skull) riktigt ettriga utfrågarna, och det med många följdfrågor som emellanåt vittnade om att att de inte var intresserade av svaren utan av att sätta åt.

Hade de varit kompetenta hade det inte varit något större problem, och ffa inte om de hade varit lika påstridiga mot de Göran P och Lars O. Men så var det inte!

Faktum är att (s) och (m) är de två huvudkontraheterna i valet med politik som inte ligger alldeles för avlägset från varandra. (s) är i regeringsställning och beroende av två bångstyriga ytterkantspartier (mp) och (v). (v) står för dels hårdför socialism (kallas kommunism av andra), för populism, för ansvarslös budgethantering och ekonomisk politk, för miljö- och revulutionsromantik och en del annat. (mp) är av ungefär samma kaliber men med vissa andra profileringar.

Men Göran P blev behandlad med silkesvantar och fick knappt någon följdfråga alls, avkrävdes inga svar eller ansvar för hur det ser ut idag (dvs sånt som (s) gillar att gapa om på 1:a maj och inför valen). Lars O blev också behandlad med soff-mys-handskarna.

Behandlingen av Reinfeldt var helt annorlunda, hade det varit pregnans i följdfrågorna hade jag ansett att det var så man skall pressa politiker. Men det var det inte, och ffa fanns inget alls av detta i tidigare utfrågningar med dem som har ansvaret idag och haft det i de senaste 12 åren.

Innan kvällen tyckte jag att partiledarutfråpningarna hade varit sådär lite 'Svt-lagom' intetsägande. Ikväll stod det fullständigt klart för mig att SvT inte ens försöker upprätthålla skenet som 'fri' och 'oberoende'.

Serviliteten inför den sittande makten är alltför svår att resonera bort.

Givet dessa omständigheter tyckte jag också att Reinfeldt gjorde en OK insats, men att han försökte undågå de svårare frågorna med allt för mycket diplomatiska resnomenang och för lite klargörande ställningstaganden i frågorna där olika saker står emot varandra.

Den ende hittills som gjort ett verligt rakryggat intryck var Hägglund (även om han mest bara ansattes ordentligt om homo-adoption och frireligösa samfund)

Anonym sa...

"Jag tycker att man borde gå ännu längre och våga att på allvar diskutera vad som egentligen händer med biståndspengarna."

Det ar bevisat att bade bistand och avskrivning av utlandslanen faktiskt gor ekonomin samre i de lander som far dessa pengar. naturligtvis ska man inte lata folk svalta ihjal men bistand handlar sallan om det.

Jag bodde sjalv i Afrika och jobbade for SIDA. Sa fort detta land fick bistandspengar av Sverige kopte sig byrakraterna nya sportbilar och akte pa semester. nar SIDA da istallet forsokte skanka skolbocker tex direkt till skolorna forsvann de pa vagen och sedan kunde de inkopas pa marknaden i stan.
Om man inte kan kontrollera var pengarna tar vagen ar det ingen ide att skanka dem over huvud taget..
Ett land som ar sa fattigt att de maste ha bistand kommer sannolikt att ha en mycket korrumperad regering som sjalva tar pengarna. (Arafat ar ett utmarkt exempel)

Jag mistanker att det var detta reinfeldt syftade pa.

Anonym sa...

svt, expressen, aftonbladet, sveriges radio - alla är hemliga medarbetare till reinfeldt. det är en galen värld, så låt oss klä av oss nakna och springa med våra kalsonger dragna över huvuvdet genom staden. folket kommer utan tvekan att ställa sig bakom vår protest!

Anonym sa...

Hur vet du att 75 procent av de som deltar i nätomröstningarna är borgare?

Anonym sa...

Reinfeldts insats plus skandalen med LUF för nog luftslottet att spricka.

Anonym sa...

Ali, du har fortfarande inte svarat på frågan om hur du vet att 75 procent av de som deltar i nätomröstningarna är borgare.