onsdag, september 20, 2006

Viktig samhällsinformation: Bitterhet bra början

Japp. Det är sant idag också. Sverige har fått en grotthögerregering som nu skrider till verket för att genomföra såväl utlovade men förskönade som massor, massor av surprise-betonade, och under alla omständigheter svårreparerade angrepp på svensk välfärd – frukterna av decenniers arbetarrörelsekamp. Jag önskar verkligen att jag just överdrivit. Men sorry. Det är illa, illa. Hur illa? Skitilla, usch usch usch.

Den som säger att man inte ska ta i är felinformerad, apatisk eller jävligt rik (och troligen även apatisk och felinformerad).

I detta läge är det därför politiskt viktigt att kunna vara bitter.

Detta var ett kortare preludium till en länk med uppmaning: Läs Katrine Kielos lysande krönika över sakernas tillstånd (uppdatering: den har försvunnit från hennes blogg, men tills vidare bevarats till eftervärlden här) – i ett Sverige där borgarna och medierna bedriver ett race to the bottom i grenen intellektuell anständighet.

Om det inte var tillräckligt för att bli deppig och bitter, läs Goestas redogörelse för vad som egentligen har hänt.

Visst. Sörj inte – organisera! Men var i alla fall jävligt bitter en liten stund. Jag förtjänar det. Du förtjänar det. Sen ger vi högern fingret. Varje dag. Så länge det behövs.

71 kommentarer:

Jonas N sa...

Jag hann precis lansera begrepåpet

'domedagsvänstern'

i den förra tråden. Faktiskt precis innan Ali sällade sig till skaran ...

Lasses lunchblog sa...

Grotthögern...Det uttrycket kommer från Babianvänstern. Jag skall jaga dig, och de övriga vänsterbabianerna, med blåslampa ända tills den dagen ni visar respekt.

elliv sa...

Jag känner flera som röstade på (m) för första gången men redan börjar fråga sig varför. "Dom gick ju mot seger och dom sa ju att det skulle inte bli nån större skillnad","Det var väl deras tur denna gången, dom andra verkade trötta","Moderaterna ville ju ta bort arbetslösheten och det är väl bra?". Många har liknande motiveringar. Jag ångrar att jag inte pratade mer med folk, nu är det för sent. Tidningen ETC har en Reinfeldtrabatt just nu. Ta en prenumeration för bara 100 spänn. Många har redan gjort det.

etc.se

elliv sa...

Förrästen Ali lova att va med och kämpa ända tills nästa val. Du behövs. Då kommer den stora revanschen. Allianzen blir en parantes.

Neoliberal Agenda sa...

"Domedagsmetoden, utvecklad av Olof Palme och bibehållen av regeringen, är densamma som det katolska helvetet, fast värre. Om ni inte röstar på oss kommer ni att ligga med liggsår i överfyllda ouppvärmda parkeringshus när ni blir sjuka, pensionärer får bo i pappkartonger utefter motorvägarna, barn torteras av elaka lärare med elpistol och lödkolv på kapitalistiska friskolor och allt elände hade kunnat undvikas om man bara röstat på sossarna."
- Jan Kallberg

Anonym sa...

Förresten vore det trevligt om Ali skaffade sig ett större ordförråd. Ordet "viktigt" känns något uttjatat.

pontus sa...

"I detta läge är det därför politiskt viktigt att kunna vara bitter."

ååh, en sån klassiker.

Anonym sa...

"Sen ger vi högern fingret. Varje dag. Så länge det behövs."

Trevligt. Lärde Du Dig det i Tensta, Danderyd eller Ryssland?

Vad är det för fel på hyfs?

Anonym sa...

Så tar vi allesammans och andas, sen kan ni ju läsa den här utmärkta texten tillsvidare
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,890484,00.html

Tobias Smedberg sa...

Bitterhet finns. Just nu mest över rasisternas framfart i demokratin. Näst mest över att alliansen spelar oskyldiga och låtsas vara oförstående inför sin egen skuld i rasistiska Sverigedemokraternas framgångar.

Jan Schmidt sa...

"Neoliberal agenda"

citerar Jan Kallberg.

Jag upphör aldrig att förundras över hos vilka intellektuella giganter grotthögern hämtar sin inspiration...

(OBS! Ironi, om någon inte förstod det)

tim sa...

Jan Schmidt: Mjaa. Gå inte för hårt åt högern nu. De ska vara väldigt glada över att kunna få fram en sådan som Jan Kallberg, som åtminstone kan få ihop några grammatiskt korrekta meningar på svenska språket... Tänkandet får bli nästa steg.

Bruce Banner sa...

Smedberg:
Maud och gänget förklarade idag på rapport hur det låg till. Det är sossarna som fiskat i grumliga vatten och öppnat dörren till främlingsfientliga partier. Bara så du vet.

Undrar hur länge de borgerliga ticksen om att först kritisera sossarna, så fort dom får en fråga.

Nej, det här liknar när sideshow Bob vann borgmästarvalet i Sprigfield.

Micke den andre sa...

Maud och gänget förklarade idag på rapport hur det låg till. Det är sossarna som fiskat i grumliga vatten och öppnat dörren till främlingsfientliga partier. Bara så du vet.
----------------------

Ha ha ha..ja jag hörde det.Hon sa att det var Person som fiskat till och med i förtäckta ordalag.

Hon kommer att bli en följetong.

Anonym sa...

Tim:
-Språkfascismen kommer tydligen från vänster

Anonym sa...

Tobias Smedberg m.fl.: Jag tycker man skall vara försiktig med att skylla Sd:s framfart på sina politiska motståndare. Sd har använt sig utav av en vänsterretorik med modifikationer, välfärdsromantik och folkhemsnostalgi. Deras samhällsanalys har tydligen utgått från den gamla idén om ekonomin som ett nollsummespel och de har främst snott väljare ifrån vänsterblocket.
Lite för enkelt att bortförklara sig med borgerligheten va?

Anonym sa...

svinhögern
1800-talshögern
snobbhögern
pappa-betalar-högern
pighögern
snuskhögern
vaxhögern
von-oben-högern
gåshögern
kadetthögern
potthögern
piskhögern

efter deras senaste förlust lanserade högern med sina tankesmedjor flera smädesord riktade mot vänstern. allt mellan popvänster och vänsterkartell. kanske bör vänstern nu göra likadant? bomb- och grotthöger i alla ära, men de tu är abstrakta och utnötta. mer konkret smädesord behövs, som slår hårt mot solar plexus och träffar under bältet. ös på bara, låt fantasin flöda!

Anonym sa...

ja att argumentera med högern är väl för mycket begärt.

Lustigt med herr Esbati, jag tycker han är väldigt skicklig retoriskt och lugn i verbal debatt. Men på sin egen sida bara spyr han bitterhet och personangrepp. Konstigt, för det brukar ju vara tvärtom för de flesta.

Anonym sa...

Alliansjuntan.

frihet sa...

Oj, oj, oj vilken bitterhet...
Det är allt bra hemskt med demokrati, va? "Fel" sida kan vinna, fy sjutton.

Hallå! sa...

Jag är så trött på att Sverigedemokraterna beskrivs som ett högerpopulistiskt parti. Det är ett främlingsfientligt vänsterpopulistiskt parti.
Titta på var de har sina framgångar. Det är inte i borgerliga fästen.
Läs också deras valmanifest. Det är som Socialdemokraternas, fast med SD:s eget skrämmande bihang av rasism.
Vänstern har svikit sina egna och nu börjar reaktionen komma.
Faran är att SD kommer att växa sig ännu starkare om inte borgarna lyckas att få större grupper inlemmade i samhället. Det gäller både invandrare och såna som är arbetslösa fast de har arbetsförmåga och vill arbeta.

Bruce Banner sa...

Majsan:

Vad är det som är vänsterpopulistiskt? Krav på hårdare tag i skolan? Värnandet om kärnfamiljen med mamma, pappa, barn? Kärnkraftsomfamnandet? Är det vurmandet för kristen etik och västerländsk humanism?

Anonym sa...

martin kinnunen och jimmie åkesson i sverigedemokraterna har SJÄLVA sagt att en röst på folkpartiet är ungefär som en röst på sverigedemokraterna. detta sa martin kinnunen bland annat när gellert tamas intervjuade honom för svt förra året.
sd står helt enkelt närmast folkpartiet.

Anonym sa...

dessutom, med majsans haltande logik kan även de nya moderaterna sägas vara ett vänsterparti, ity reinfeldt tycker om folkhem och arbetsrätt.

Hallå! sa...

Det är möjligt att min "logik haltar" när det gäller SD:s partiprogram. Jag har inte studerat det närmare. Men mitt påstående att det är vänsterns, framför allt Socialdemokraternas, väljare snarare än de borgerliga/liberala som lockas till SD håller jag fast vid.

Chirola sa...

Ja visst suger det att 94% av svenska folket har fel.
De ar ju dumma och de har blivit lurade av varan bla-bruna kapitalist-mupp media som konspirerat med George Bush och Israel. De vill morda alla fackliga representanter och sen kidnappa alla arbetare och salja dem som billig arbetskraft till Exxon Mobil.
Vi borde gora statskupp och ta tillbaka makten till folket, eller i varje fall de 6% av Svenska folket som inte blev lurade av media.


Eller sa kan det ju vara sa att 94% av Svenska folket har ratt och vi ar elt ute och cycklar med varan ideologiskt forvirrade kamrat lars Ohly. Planekonomi kanske inte gar hem i stigorna. Vi kanske borde lara oss av historien.

Anonym sa...

...sen så tror ju 94% av jordens befolkning på att det sitter nån gubbe bland molnen och drar i spakarna.

polhem sa...

"Det är möjligt att min "logik haltar" när det gäller SD:s partiprogram. Jag har inte studerat det närmare. Men mitt påstående att det är vänsterns, framför allt Socialdemokraternas, väljare snarare än de borgerliga/liberala som lockas till SD håller jag fast vid."

Att tycka och tro kommer du bara sa langt med.
Bevis ar vad som behovs.
Sakerligen finns det sana siffor.

Anonym sa...

Kom igen nu! Ni ska vara bittra i över 1400 dagar till! Öka!

Anonym sa...

"Jag känner flera som röstade på (m) för första gången men redan börjar fråga sig varför."

Bästa argumentet mot demokrati är att prata med en väljare. Hur j***a svårt kan det vara att en gång var 4e år sätta sig in i ungefär vad de olika partierna vill.

Jonas N sa...

Anonym 6:58 AM

Varför tror du att det skulle räcka med ~1400 dagar!?

Troende kommunister har anledning att vara bittra hela livet ... alltid!

Samma saker gäller övriga socialister även om de i regel inte är lika skitbittra ...

Socialismen går inte heller att implementera efter ytterligare ett riksdagsval!

Det du möjligen kan ha syftat på är att de som trots all historisk bevisning vägrar accepterar detta, skulle åter kunna fås att tro att det är det man håller på med från politiskt håll ...

... efter ett nytt val 2100!?

Men varför skulle övriga svenskar ens överväga att ge dem chansen till det?

Anonym sa...

Håller med Jonas och nytt val 2100 låter alldeles utmärkt!

Jonas N sa...

:-)

Jag noterade det, men jag menar faktiskt att vi skall ha val vart 4:e år, dvs nästa val år 2010. Det innebär också att det inte blir något val 2100, men däremot 2098 och 2012, förutsatt att grundlagen behålls så länge.

Större och snabbare ändringar har skett för i historien!

Anonym sa...

Anonymous 9:30 PM
"den gamla idén om ekonomin som ett nollsummespel "

Vilken då?
Det enda jag har hört är att den är ett nytt bteende från den "nya" grotthögern att tjafsa om detta. Är det någon av era chefsideologer Jan Kallberg eller Johan von Holstäin som har tutat i er detta.

Jag ska hjälpa till att uppfostra er, små högerslödderbarn:

Ta nu fram Kapitalet, av Karl Marx band 1. Läs.
Där får ni reda på att arbetsvärdeläran går ut på att allt värde skapas genom arbetarklassens arbete, och att varornas värde(och allt värde) kan mätas genom det samhälleligt nödvändiga genomsnittliga arbetstid som nedlagts i dem.

Ni kan i och för sig också läsa detta hos Adam Smith eller David Ricardo.

Alltså: ekonomin kan aldrig vara något "nollsummespel" och man utgår från arbetsvärdeläran. Värdet ökar eller minskar och det är arbetarklassens arbete som gör det.
Om inte arbetarklassen arbetade och skapade värde skulle inget värde finnas.

Vad är det ni nya borgarbrackor har så svårt att fatta?

Anonym sa...

Högerbordellen

Lasse sa...

Majsan:
"Men mitt påstående att det är vänsterns, framför allt Socialdemokraternas, väljare snarare än de borgerliga/liberala som lockas till SD håller jag fast vid."

Ja det är nog inte omöjligt att att de rasister som finns i SAP väljer SD. Rasister i FP kan dock lugnt fortsätta rösta på sitt parti, dom känner sig nog hemma där.

Anders Gardebring sa...

"allt värde skapas genom arbetarklassens arbete, och att varornas värde(och allt värde) kan mätas genom det samhälleligt nödvändiga genomsnittliga arbetstid som nedlagts i dem."

Fast det där fungerar ju inte längre, då en väldigt stor mängd av de "varor" som idag produceras inte har en fysisk form.
Det kostar x kronor att producera ett tv-program eller tillverka ett dataspel.
Värdet, alltså vad man tjänar på det, avgörs sedan av till hur många man lyckas sälja varan. Men efter att grundkostnaden är täckt är kostnaden för att sälja ett exempelar till försumbar för säljaren. Att basera sin tankar kring en ekonomi med utgångspunkt ur fysiska varor är väldigt.. dåtid.
Förresten. Jag jobbar 8 timmar varje dag med att sitta och skriva kod, gå på möten, svara i telefon, underhålla system.
Jag har under de snart 10 år jag arbetat i IT-branschen inte producerat en enda fysisk vara i egenskap av mitt yrke. Men jag får ändå lön, och mat på bordet.
Konstigt...

Sedan är jag också så förbenat trött på en annan vinkel från "vänster"-lägret. Att alla som röstade på alliansen skulle vara egoister och så vidare.
Sanningen är ju den motsatta. Det är alla socialister i vänsterfallangen som är egoister. "Låt människor leva på bidrag, de "rika" har råd". Eller "Jag har ett jobb, det skall inte komma nån arbetslös och konkurrera med mig".
Själv vet jag inte om jag vinner något ekonomiskt på alliansens politik i plånboken, jag har inte brytt mig om att räkna efter. Det viktiga för mig, till skillnad från vänstern, är inte min egen plånbok. Det viktiga för mig är att människor får en chans. Att människor får bryta sig loss ur sitt utanförskap.

Anonym sa...

Till er som tror att helvete på jorden kommer att komma till Sverige nu för att era företrädare förlorade i ett DEMOKRATISKT val varför tar ni inte och flyttar till en kommunistdiktatur, där behöver ni inte vara oroliga folk röstar fel.

Patetiskt patrask är vad ni är.

Che sa...

Att överhuvudtaget argumentera med stöd av Marx är konstigt. Visst. Han hade teorier. De var fel.

Samtidigt är jag medveten om att några promille av Sveriges befolkning anser något annat.

Anonym sa...

Och du kom inte in i riksdagen heller!

Ha-Ha!

(Det hade i och för sig antaligen varit bra om du hade kommit in. Då jag är säker på att du hade alienerat varenda v-röstande gruvjobbare i Karesuando med din barnsliga intifadaretorik.)

Gertkvist sa...

Eftersom Esbati inte är nöjd med folkets val, återstår det väl bara för Esbati att upplösa folket och välja ett nyare, bättre och lydigare folk.

Bah! Var glad över att du i fyra år har något du kan vara i riktig opposition till, Esbati. Medge att det var lite jobbigt att kritisera ett Sverige styrt av Göran Persson med stöd av Lars Ohly.

Dessutom är chansen god att alliansen kan vinna valet 2010. Om de svenska väljarna 2010 har haft tre år med lika rabatterade pig- som drängtjänster och husläkare som gör hembesök är intresset av att återgå till det gamla väldigt liten.

Tino_G sa...

Esbati verkar vara sen med att radera kritiska kommentarer idag...

SD har drag från både höger och vänster. Deras ekonomiska program ligger utan tvekan till vänstern om mitten, kanske till och med vänster om Socialdemokraternas. Lassa kanske själv borde ta och läsa den (men ni kanske betraktar allt till höger om Trotsky som nyliberal). När det gäller lag och ordning och ”kulturella” frågor är de närmare högern.

Väljare tar de från både vänster och höger, men idag mest gamla Socialdemokrater. Trots allt röstare enligt Vallokalundersökningen en opropornerlig stor andel LO-medlemar på SD, som dock klarade sig dåligt bland akademiker. De städer där de växer mest är gamla Socialdemokratiska fästen.

Jag klandrar inte Socialdemokraterna för att just SD uppstod, det är ett inneboende problem med alla länder med stor invandring. Men ni som skyller på Alliansen får faktiskt söka psykolog. Exakt hur har högerns politik lett till detta, när de inte har haft någon makt över politiken eller dagordningen i 12 år? Att folkpartiets ”retorik” skapar SD väljare är lika galet, om de hade tagit främlingsfientliga väljare hade SD blivit mindre, inte större. Det är faktiskt långt fler S väljare som gått till SD än Folkpartiet.

Håller med föregående talare om att det är Synd att Esbati inte kom in i riksdagen. Han är förstås underhållande, och näst efter Ulvskog bäst på att skrämma bort mittenväljare.

Alidad sa...

Vad är det med er? Kan ni sluta med era personpåhopp eller?
Jag utgår ifrån att ni är vuxna & kan debattera med lite förstånd i huvudet.

Och JAAAAA Ali kanske också bör sänka tonen lite om högern & dess följare, vi kommer inte vinna röster på det sättet.

Micke sa...

Dessutom är chansen god att alliansen kan vinna valet 2010. Om de svenska väljarna 2010 har haft tre år med lika rabatterade pig- som drängtjänster och husläkare som gör hembesök är intresset av att återgå till det gamla väldigt liten.
--------------------------

Husläkare som gör hembeök?

Ha ha ha !!!


Det hade ni på programmet förra gången också och dom flatgarvade på vårdcentralen när jag sa att jag ville ha en egen läkare.

Systemet genomfördes på pappret men rasade ihop av sig själv eftersom dom som skulle använda sig av det (läkarna) gav fullständigt fan i det av praktiska skäl.

Kör det gärna ett varv till.

Vilka var det som ska rösta på er 2010 sa du?

Jan Schmidt sa...

Ett inlägg i SD-debatten:

Som det framgått, med all önskvärd tydlighet, är det svårt att ”artbestämma” populistiska partier som Sverigedemokraterna. Detta beror naturligtvis på att de är just populistiska. De lånar fritt från höger och vänster och då mest från vänster, eftersom folk i det här landet (trots valresultatet) är mer till vänster än till höger.

Det här beror ju på att man egentligen inte har någon ideologi, åtminstone inte på samma sätt som andra partier. Och om man inte har någon övergripande vision i sitt politiska tänkande, frånsett i en enda fråga, är man ju fri att plocka ihop ett partiprogram och en valplattform som blir så smaklig som möjligt för så många som möjligt. Det var så Hitlers ”ideologi” kom till, som han sedan gjorde till NSDAPs ”ideologi”.

Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti på riksplanet. Man driver ingen annan fråga än denna: Ut med invandrarna! Man har knappast något annat som förenar medlemmar och väljare än detta: Ut med invandrarna!

Den enda ideologiska bas som man möjligen kan hitta hos partier som SD och ND är någon slags gammalkonservatism. Inte bara i att man vill ”bevara” vissa ”värden” som man anser omistliga (fr a en etnisk ”ren” nation, men också t ex välfärdsamhället) utan i första hand i den ideologiska ståndpunkt som enklast kan uttryckas som: ”Det är skillnad på folk och folk”. Vissa är skapta att styra över andra, en viss sorts människor är mer värda än andra sorters, helt enkelt. Kungen ska vara kung därför att han är född till det!

Den yttersta konsekvensen av detta tänkande är nazismen eller fascismen. Men även i SDs och NDs ”mildare” form är det i grunden ett demokratifientligt tänk. Och det är därför som det är så viktigt att bekämpa sådana här partier!

Anonym sa...

Hur ska man då bekämpa sd? Då det verkar som om de bara får flera väljare ju större motstånd de får i media? Detta blir deras olja på elden. Det verkar som om det är därför (en av anledningarna i alla fall att de nått sådana framgångar överallt)på grund av den avsky de drar på sig! Å´sen försöker att "förminska" sina argument , att det inte alls handlar om invandrare, de drar i stället väljare på småsaker som inte har med det att göra. Alla måste sätta sig ner och försöka komma fram till igenom diskussioner hur man ska få stopp på det här.Jag tror att Socialdemokraterna måste gå tillbaka till en mer tydlig vänsterlinje. Jag tror inte att det är bra att så många av partierna trängs i mitten, det gör bara att extremismen får fäste.

Micke sa...

Hur ska man då bekämpa sd?
-------------------------

Genom att låta dom göra samma resa som Ny demokrati.

Anonym sa...

Majsan:
"Titta på var de har sina framgångar. Det är inte i borgerliga fästen."

Jag kan se att förra gången vi hade en borgerlig regering med Bildt som statsminister så kom Ny demokrati in i riksdagen och fick fungera som en vågmästare. Nu har det åter igen blåst kalla högervindar och där sitter sd med en egen stolpe, även om de inte kom in i riksdagen har de tagit mandat. Jag har inte sett att den här tendensen har funnits när de röda blocken dominerat.

Både Ny demokrati och sd är partier som har sina sympatier til höger , och sd är ett starkt konservativt parti, Ny demokrati var ett högerparti. Så det är ingen slump tror jag att det därför kommer in extremism när det blir en högerregering.

Och om man också tar in i beräkning att moderaterna har vunnit på att gå så mycket till mitten som möjligt, där ju också sossarna redan är, då blir det ju märkligt med den skillnaden som inte moderaterna vill veta av, att man kan säga att extremism beror på sossarna. Det är egentligen förrvirrande.Hur som helst har sd vunnit på det.Och de "nya" moderaterna vill svära sig fria.Genom att säga att det beror på sossarna. Men de sitter ju där båda två nu, i mitten och trängs.De är ju så gott som samma parti.Det ska ju inte vara så mycket skillnader, fast vi vet att det är det. Moderaterna vill ta för sig där i mitten men slippa konsekvenserna med vad de för med sig.Men de kan inte ändra historien.Eller vilket parti som står sd närmast och att de blåser in med dem i sin kalla hårda blåa vind.

Ny demokrati finns inte kvar i dag.Må sd gå samma öde till mötes!

Anonym sa...

LAS är orsaken till sverigedemokraternas framgång.
Skippa LAS och många invandrare får jobb....
LAS skapades av sossarna & vänstern, alltså skapades SD´s framgångar av sossarna och kommunisterna....

Neoliberal Agenda sa...

Om SD är höger eller vänster kan man inte avgöra. Både vänstern och högern i Sverige idag är av ett socialdemokratiskt snitt. Det var inte länge sen sossarna stod till höger om dagens nya Moderater.

Skillnaden är att SD lägger på en mer restriktiv invandringspolitik på socialdemokratin.

Anonym sa...

Anonymous said...
"LAS är orsaken till sverigedemokraternas framgång.
Skippa LAS och många invandrare får jobb...."På vilket sätt förstärks en arbetares situation genom att ta bort anställningskyddet?I stället blir man totalt obeväpnad och oförberedd på att när som helst kunna bli av med sitt jobb.I stället för att stärka arbetaren är det företagen som stärks eftersom att de gör en vinst på att sparka en arbetare och det blir mer en reformism. Arbetaren står helt utan makt.I stället måste vi kämpa för arbete åt alla på lika villkor!

polhem sa...

" stället för att stärka arbetaren är det företagen som stärks eftersom att de gör en vinst på att sparka en arbetare och det blir mer en reformism"

-Jag har valdigt svart for att forsta mig pa den har logiken.
Visst ar det utmarkt med anstallningskydd sa att man inte blir utnyttjad av giriga svin till arbetsgivare.
Men det finns ju en grans dar lagen gor det aldeles for latt for lata eller inkompetenta arbetare att utnyttja arbetsgivaren.
Om man kan hitta en vettig jamnvikt tjanar bade arbetsgivaren och arbetstagaren pa det.
Som det ar nu ar det for svart att vara flexibel som arbetsgivare och om vanstern far som de vill kommer nog ingen fa jobb, forutom pa kommunforvaltningen och pa dartoteket forstas.

Om man tvigar foretag att ha kvar anstalda de inte langre behover borde det vara sjalvklart att man ar valdigt restriktiv nar det kommer till att anstalla. Eller?

Micke sa...

Det var inte länge sen sossarna stod till höger om dagens nya Moderater.
----------------------

Uppenbar lögn.

Vad är vitsen?

Anonym sa...

Anders Gardebring said...

"Fast det där fungerar ju inte längre, då en väldigt stor mängd av de "varor" som idag produceras inte har en fysisk form."

Det spelar ju ingen som helst roll för arbetsvärdeläran. Varor eller tjänster som produceras i en kapitalistisk produktionsprocess är exakt samma sak.
Varför tror du att det skulle vara någon skillnad.
Även till en tjänstearbetare måste man betala en lön, som betalar denne reproduktion samt är lägre än priset som varan/tjänsten säljs för.

"Värdet, alltså vad man tjänar på det, avgörs sedan av till hur många man lyckas sälja varan."

Jaha, och? För att några ska klunna köpa den, måste man betala dessa en lön. Om du ger dessa höga löner, minskar vinsten, men de kan köpa fler och dyrare varor/tjänster. Om du ger dem lägre löner, kan de köpa mindre varor/tjänster, till lägre priser, och vinsten minskar.
Vinsten finns bara i skillnaden mellan lön och pris, dvs i exploateringen av arbetet.

Att du inte har skapat en enda "fysisk vara" är fullkomligt ointressant.

Alla borgare och många arbetare idag är egoister, ja.
Arbetarklassen tjänar ingenting på att konkurrera med varandra eller på att sparka neråt mot de som har det svårare.
Ingen får en chans av borgarnas högerpolitik, som är menad att öka skillnaderna mellan fattiga och rika, tvinga folk till tvångsarbete för socialbidrag och skrämma bort arbetare från sin kollektiva organisering och försäkribngar(fackföreningar och a-kassa)

Jan Schmidt sa...

secret service,

hur bekämpa SD? Jag tror på kunskap, kunskap och mera kunskap. Att bemöta deras (ofta korrekta i sak, men felaktiga i slutsatser) påståenden med fakta. Peka på andra orsaker till det som de påstår är problem, än invandringen och invandrarna.

Jag tycker att "vänstern" har gjort fel, och att Fredrik Federley, av alla tosingar, var på rätt spår (får man skriva så på Alis blogg?): Ta fajten med dem, gå in i matchen och sopa golvet med deras fördomar och argument!

Men viktigast av allt: Undanröj orsakerna till det missnöje som de profiterar på: Avskaffa arbetslösheten! Öka välfärden! Minska klyftorna! Stoppa segreagationen! Alltså: Bryt med de senaste femton årens ekonomiska politik!

Det tål att tänka på, att före 70-talets ekonomiska kris var fenomen som rasism och främlingsfientlighet praktiskt taget okända utanför vissa borgares herrum!

Eendom är stöld sa...

Varför är LAS ett problem för tillgången på arbete just nu och inte på t. ex 70-talet? Det finns inget samband mellan LAS och arbetslöshet. Arbetsgivare anställer när de anser att de behöver arbetskraft, annars anställer de inte. Finns brist på arbete eller pengar i företaget så har de rätt att avskeda.

De kan däremot inte avskeda utan "saklig grund", t. ex på grund av den anställdes kritik eller fackliga aktivitet, som de ju kunde förr under Europas klassiskt liberala era. Och i grund och botten är det där skon klämmer, man vill göra de anställda helt maktlösa och rädda att förlora jobbet.

Det har redan börjat med att tvinga alla att individuellt förhandla sina egna löner, vilket gynnar smilfinkar och arselslickare. Att slå ut tänderna på facket är nästa steg.

Gertkvist sa...

Micke: "Husläkare som gör hembeök?

Ha ha ha !!!"

Tja, det är vardag för våra danska grannar. De flesta EU-länder har läkare som gör hembesök - så det skulle inte strida mot någon naturlag att ha husläkare som gör hembesök även i Sverige. Det finns mängder av lokala experiment och framgångar i svenska landsting att inspireras av och ta efter.

Men visst kommer dagens sjukvårdssystem kämpa mot denna omställning, och politiker vågar alltför sällan säga "Sjukvården är till för patienterna - inte tvärtom. Ni blev läkare/sjukskötare/annat för att göra människor friska, inte för att sitta i möten. Handla utifrån detta".

Gertkvist sa...

Anonym: "Det spelar ju ingen som helst roll för arbetsvärdeläran. Varor eller tjänster som produceras i en kapitalistisk produktionsprocess är exakt samma sak.
Varför tror du att det skulle vara någon skillnad.
Även till en tjänstearbetare måste man betala en lön, som betalar denne reproduktion samt är lägre än priset som varan/tjänsten säljs för."

Skulle Anonym kunna förklara hur följande situation löses genom arbetsvärdeläran:

Astra har 100 forskarteam som försöker få fram nya läkemedel. 5 team lyckas och får fram nya häftiga läkemedel som kan användas utan risk och är bättre än befintliga läkemedel. 95 team lyckas inte - de kanske inte hittar något, eller deras läkemedel dödar var tiotusende användare.

Vad ska Astra betala till forskarna, och baserat på vad?

Anonym sa...

typiskt kommunister att tänka statiskt... redan Karl Marx gjorde det... tänk om Karl Marx hade förstått sig på dynamiskt tänkande, så hade man kanske sluppit kommunismen helt och hållet.....

Sossarna var tex på 50-talet FÖR frihandel etc....

Nedgången i svensk ekonomi började med att man införde LAS...

Nu med utökade sammanarbetet inom EU och den ökade globaliseringen, så är det ännu viktigare att vi anpassar oss till omvärlden och skippar LAS....
Idag är utländska direktinvesteringar lika med noll i sverige, samtidigt som svenska företag lägger ned och flyttar utomlands....(varför investera i sverige när det finns bättre investeringsmiljö utomlands...man investerar där man förväntar högst avkastning)....
Att på kommunsitisk vis isolera sig från omvärlden och lämna eu etc löser inga problem. De snarare förvärrar allt...men det är klart, kommunister gillar ju lidande & misär (se på nordkorea etc), så ett fattigt och isolerat land är kanske kommunisternas dröm (det skulle iallafall förklara många av deras ståndpunkter)

Post autistiskt ekonomiskt tänkande knäcker nyliberalism sa...

Dynamiskt tänkande är det när man hittar på alltersom man skriver?

Anonym sa...

Gertkvist; de kommer att betala det som krävs för att reproducera samma produktion, med bibehållen profitkvot. Om profitkvoten stiger i den produktionsgrenen kommer kapital att röra sig dit, öka konkurrensen och pressa ned profiterna; om profitkvoten är låg, omvänt.
Vad sägs om att faktiskt sätta dig in i sånt du kritiserar?

Anonym sa...

polhem said...
" stället för att stärka arbetaren är det företagen som stärks eftersom att de gör en vinst på att sparka en arbetare och det blir mer en reformism"

"-Jag har valdigt svart for att forsta mig pa den har logiken.
Visst ar det utmarkt med anstallningskydd sa att man inte blir utnyttjad av giriga svin till arbetsgivare.
Men det finns ju en grans dar lagen gor det aldeles for latt for lata eller inkompetenta arbetare att utnyttja arbetsgivaren.
Om man kan hitta en vettig jamnvikt tjanar bade arbetsgivaren och arbetstagaren pa det.
Som det ar nu ar det for svart att vara flexibel som arbetsgivare och om vanstern far som de vill kommer nog ingen fa jobb, forutom pa kommunforvaltningen och pa dartoteket forstas.

Om man tvigar foretag att ha kvar anstalda de inte langre behover borde det vara sjalvklart att man ar valdigt restriktiv nar det kommer till att anstalla. Eller?"

Det ser redan ut som du beskriver det.Och resultatet är att arbetaren lever med ett hot om arbetslöshet hela tiden. Hotet gör borgarna till ett skrämselspöke.Är inte det ett skrämselspöke till att tvinga arbetaren till lägre löner men mer jobb?För de hotar med att "vi måste rädda jobben, därför måste du acceptera." De särskilt utsatta, ungdomarna och invandrarna,de som ännu inte kommit ut på arbetsmarknaden, och för att då inte säga de som borgarna värnar om som de säger med sjukersättning m.m de har aldrig på allvar fått kommit ut på arbetsmarknaden.Och till detta krävs arbetslivserfarenhet och referenser. Då blir de desperat och tvingas ta emot jobb med lägre lön men mer jobb. Men det är ju det som är borgarnas slogan"Sopa gatan, eller sov på gatan!"
Det är också en sak jag undrar över. Alla dessa människor som inte "passar" enligt arbetsgivare, ska man sopa dem under mattan?För att de inte är de elitmänniskor som arbetsgivaren söker? Vad är det för nåt samhällsanvar? Kommer dessa att hamna på gatan?De låter någon annan ta hand om det, när de sparkar arbetaren som de inte tycker passar.Vem ska då ta hand om det? De skjuter bara problemet till framtiden , framför sig till andra att ta hand om , och det verkar ingen göra, ingen tar hand om det.Och ingenting blir någonsin gjort åt det.Och är det så vi vill ha det i vårt samhälle?En massa uteliggare? Utsatta grupper av människor som ungdomar etc utnyttjas i stället för att ge den trygghet som en heltidsanställing ger.Är det bättre att bli utnyttjad som arbetare då?

Anonym sa...

Jan Schmidt said...
"Jag tycker att "vänstern" har gjort fel, och att Fredrik Federley, av alla tosingar, var på rätt spår (får man skriva så på Alis blogg?): Ta fajten med dem, gå in i matchen och sopa golvet med deras fördomar och argument!

Men viktigast av allt: Undanröj orsakerna till det missnöje som de profiterar på: Avskaffa arbetslösheten! Öka välfärden! Minska klyftorna! Stoppa segreagationen! Alltså: Bryt med de senaste femton årens ekonomiska politik!

Det tål att tänka på, att före 70-talets ekonomiska kris var fenomen som rasism och främlingsfientlighet praktiskt taget okända utanför vissa borgares herrum!"

Jag tror att det som sd mest skor sig på är att så mycket som möjligt låta politikerföraktet växa bland folket, allt missnöje som finns. Och missnöjet har ju kommit i från borgarna.De som vill förändra. Ju mer folk som är missnöjda föraktar politiken övh, desto mer bränsle får sd. Så jag tror som dig så långt.Förutom att du tycker att vänstern har gjort fel.Jag tror tvärtom det behövs MER vänster politik.Mer vänster som styr bort sossarna från mitten. Ju fler som trängs i mitten, ju lättare är det för extremisterna att komma in. Det tål också att tänkas på. Det är skrämmande hur mycket åt högern som sossarna har gått.De måste återvända till vänstern. Rättvisan kommer i från vänstern!De vill skaffa mera jobb.Medans borgarna vill sitta där i mitten och göra det besvärligare för ungdomar, redan så utsatta, de vinkar in dem på arbetet, men sparkar dem lika lätt. Är det verkligen en hållbar arbetspolitik?

Anonym sa...

"Det tål att tänka på, att före 70-talets ekonomiska kris var fenomen som rasism och främlingsfientlighet praktiskt taget okända utanför vissa borgares herrum!"

Det fanns ju knappt några invandrare i sverige på den tiden och de som fanns (mest finnar & jugoslaver) var arbetskraftsinvandrare....

Finnar var HATADE av svenska arbetraklassen på 70-talet (är själv finne och av detta väldigt tydligt...)... rasismen mot finnarna avtog vartefter det kom andra invandrare (med mörkare hudfärg) & svenska arebtarklassen började hata dessa "svartingar" istället....
De mest rasistiska i sverige är sosse-svennar....

Anonym sa...

glömde ordet "märkte"

Gertkvist sa...

Anonym: "Gertkvist; de kommer att betala det som krävs för att reproducera samma produktion, med bibehållen profitkvot. "

Men här rörde det sig inte om reproduktion, utan skapande av något helt nytt och tidigare okänt. Det fanns inget Losec innan Losec.

Anonym sa...

Frågan är om man inte skall ta debatten både med Sd och med Nationaldemokraterna (eller vad de nu heter) för att på så sätt låta dem sno röster ifrån varandra.

När det kommer till rasisterna borde liberaler och vänster kunna enas, dessutom tror jag det är lite mer problematiskt än att bara peka finger och skylla problemen på sina vanliga motståndare.
Annars instämmer jag med vad någon sa om att Sd:s vanliga taktik är att spy ut sig statistik som i sig är riktig. Efter det brukar de komma med förslag som till 99,99% består utav varmluft, ungefär skärp ”asyllagarna” dvs. aldrig, aldrig något konkret.
Alltså debatterar man mot dem bör man inrikta sig på det konkreta ex, vilka lagar vill ni skärpa? Hur skall de implementeras? o.s.v.

Anonym sa...

Sveriges bidragssystem behöver ingen revolution, det behövs en nödvändig uppstramning. Sänkningen av a-kassan är nödvändig. På 300 dagar ska man väl kunna fixa ett nytt jobb. Eller om man inte kan det-anpassa sig till den något lägre ersättningen. Förresten hittar man inte ett jobb på 300 dagar om man vill och kan arbeta så är det något fel på samhället. Tex rigid arbetsrätt. Och kommunisternas analys är fel därför att ni glömmer oss arbetare som beskattas hårdast i världen och lever på fickpengar. Mer pengar till de som arbetar är framtidens melodi. Många arbetare är trötta på att betala skatt till personer som inte vill gå ner i lön utan vill fortsatt ha det bättre än vi som arbetar och behålla sin a-kasseersättning i stället för att göra något åt sin situation.

Anonym sa...

Vi har en ny situation med Sverigedemokraternas framgång.
Enligt historikern Helene Lööv som forskar om högerextremism så tar de plats i Riksdagen år 2010. Nu när de får statliga och kommunala bidrag har de ett guldläge inför 2010.
Vad ska vi göra i ett nytt läge?
Min mening: Alliansen måste lyckas med att bryta utanförskapet skapat av dagens vänsterpartier. LAS måste skrotas. Invandrare måste lyckas med nya företag, med svenskakunskaper att ta sig in i medelklassen. Alliansen måste bli mer radikal i detta läge och slakta några heliga kor. Annars har vi Sverigedemokrater i Sveriges riksdag om fyra år.

Anonym sa...

Jag tror att de som röstat på SD tycker att invandrare lever på bidrag, invandrare står för en stor del av kriminaliteten.
Håller ni med?
Om nu Sverigedemokraterna tror detta oavsett sanningshalt så är det viktigaste vapnet för att bekämpa SD att 1)Se till att invandrare jobbar. 2) Se till att stärka svenskundervisning och att invandrare får jobb 3) Plocka bort det fåtal invandrare och det fåtal svenskar som står för de flesta brotten. In med dem i vård och fängelse.

Saken är viktig. Det gäller att förhindra det sannolika. Att SD år 2010-2014 är representerade i Sveriges riksdag. Att vänstern har några recept som skulle samla Socialdemokratin, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tror jag inte på.
Att stoppa SD kommer att bli alliansens största uppgift.

Anonym sa...

Men kom ihåg att ätandet av "frukterna av decenniers arbetarrörelsekamp" påbörjades redan på 1980-talet av en allt mer högerbetonad socialdemokrati som ända sedan 1930-talet levt i symbios med monopolkapitalet. Idag - 2007 - vem kan säga att (s) ej ingår i grotthögern?? Jag skulle påstå att enskilda uttalanden och ståndpunkter från t.o.m. vänsterpartister tyder på att även de ingår i grotthögern. Detta säger mer om den ointellektuella atmosfär och den alltmer borgerligt genomsyrade kultur vi lever i än om vänstern som helhet. "Vänstern" existerar knappt i Sverige.
Som sagt, (s) och (mp) är numera höger - och vad kvarstår? Ett alltmer populistiskt (v) som grävt ned sig i en skyttegravsposition? Det finns andra, mindre partier, som förtjänar din vänsterröst snarare än denna koalition av "grotthöger" och "vänsterbabianer" som försöker inbilla oss att de är motsatser till varandra. Det märks inte det minsta. Tvärtom liknar de allt mer det enfaldiga pladdrande politiker som man återfinner i USAs kongressledamoter, republikanerna och demokraterna. Detta är marknadsdiktaturens "demokrati". Jag erkänner den inte och ingen vanlig människa borde se den som legitim.

/J