torsdag, september 21, 2006

De nya strax-efter-valet-moderaterna

Den gängse moderata analysen av Sverigedemokraternas framgångar – alltså att skylla på invandrarna – utvecklades tydligen lite mer explicit av en Vellingemoderat på valvakan:
”Det är väl inte så konstigt. Med alla jävla invandrare som finns där.”
Det är inte så värst överraskande egentligen. Rasismen har långa anor i den sydsvenska finhögern. Själv tycker jag det här uttalandet i Bengt Hanssons efterförklaring är intressantare:
Vellinge vägrar delta i landets flyktingmottagning. Vad tycker du om det?
– Där tycker jag precis som övriga moderater att vi har svårt att placera dem här nere. Vi har ju inga hyreshus. Vi har bara villor till övervägande del.
Eh, jo, det är riktigt. Och vad är det övriga moderater vill göra med hyreshus i attraktiva områden? Bygga nya? Pyttsan.

Dags att integrera den vita överklassen.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Att göra en höna av en fjäder.

Stämmer på denna post och ibland även när vänsterpartiets storlek ska beskrivas.

Johan sa...

Jag tycker att sverigedemokraternas framgång är lite för allvarlig för att endast skylla på moderaterna och vad deras skånska representanter säger. Särskilt när det visar sig att de framförallt har tagit röster från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Är detta början på den tunga oppositionen, Ali Esbati? Om partiet jag representerade (är inte aktiv i något parti) endast hade förlorat en röst till sverigedemokraterna hade åtminstone jag tagit detta allvarligare.

Holger M sa...

Ali, bara en önskan -- kan du inte fixa så att länkar öppnas i nya fönster? Jag vet inte hur många gånger jag fölhjt en länk, klickat ner det fönstret och sen upptäckt att jag lämnat din blogg.

Det kanske bara är jag som är inkompetent, men vafan det är irriterande!

Alexander sa...

Ali, tycker du inte att det ar pinsamt att Lars Ohly runkar i TV?

Detta ar bara ytterligare ett bevis pa att vansterpartister runkar offentligt...
http://svt.se/svt/road/Classic/shared/mediacenter/index.jsp?d=2439%207&a=659814

Fredriksson sa...

Rasismen i Skåne frodas mest bland socialdemokratiska kärnväljare som är trötta på en misslyckad politik.

http://bjarred.blogspot.com/2006/09/s-hr-snodde-sverigedemokraterna-vljare.html

Anonym sa...

alla jävla skåningar...

Edvin Alam sa...

Ali, sluta dra alla över en kam och sluta skylla ifrån dig den ökade segregationen. DITT parti har suttit vid rodret och sett till att den har ökat.

KAS sa...

"Eh, jo, det är riktigt. Och vad är det övriga moderater vill göra med hyreshus i attraktiva områden? Bygga nya? Pyttsan."

Vad menar du ali att vi skall bygga hyreshus i område "attraktiv" för att två iranska familjer som flytt från Iran skall kunna bosätta sig där?

Är du inte riktigt funtad?

KAS

Anonym sa...

Mycket tjafs med lite på fötterna här (som vanligt frestas man att säga). Om man släpper taget om sina favoritgeneraliseringar om moderater och sossar och inbillningen att vänstern har styrt Sverige eller Vellinge och tittar på vilka som sa vad ... så är det inte så förvånande. Det är inget ovanligt att få höra nedlåtande omdömen om invandrare och alla som inte tillhör minst den övre medelklassen från honom och flera av hans lokala partivänner. Det ovanliga är att det hamnade i tryck den här gången.

Staffan W sa...

Sverigedemoktraterna kan tacka svenska media för den gratisskjuss de fick i slutet av valrörelsen. Vi vet sedan länge att för de här grupperna är all publicitet bra publicitet. Så våra nyhetsredaktioner gjorde ett jättejobb för SD på slutet genom att göra ett flertal reportage om just detta parti (inte FI eller junilistan däremot).

Anonym sa...

allt tyder på att SD kommer in i riksdagen 2010. för oss invandrare på vänsterkanten, som kom till Palmes och toleransens land, smärtar det enormt att se välfärden gå i graven samtidigt som rasismen växer i styrka.

SD skriver i sitt program att "invandrare ska uppmuntras att återvända hem". vi vet vad det betyder. SD tycker att diskrimineringen är bra. den kommer att öka när de får mer makt. "åk hem, här finns inget för er. ni får inte våra jobb".

Tuomo sa...

Vellinge är intressant. Moderaternas våta dröm, en segregerad enklav där frihet stavas "att på morgonen rida ut i full galopp över daggvåta strandängar" (Göran Holm (m), ordf. Vellinge kommun).
Säkert en fin plats att bo på, ur miljö- och natursynpunkt. Men, för närvarande till stor del bebodd av ekonomiskt välmående människor som inte vill dela med sig, vare sig av sin närmiljö eller sitt välstånd.
Moderaterna har stor egen majoritet i kommunen och då blir resultatet på detta vis. Inga flyktingar på våra ängar, inte ens i stallen. Inte heller ska vi bidra ekonomiskt för att bra lösningar ska kunna skapas på andra orter, för det har ju inte vi eller våra pengar med att göra.
Dom behöver liksom inte ens bry sig om sverigedemokrater där, eftersom dom redan har samma strävan, samma mål.

Anonym sa...

skåne till danmark!

Fredriksson sa...

Tuomo, det hade varit klädsamt om du tog reda på saker innan du uttalar dig.

Vellinge är nettobetalare till utjämningssytemet och har varit det sedan det infördes 1996. Det innebär att 850 miljoner av den kommunalskatt som Vellinges skattebetalare betalt under perioden 1996 – 2004 har använts eller kommer att användas för verksamhet i andra kommuner.

Anonym sa...

Det kanske är hög tid att ta debatten nu, om fler skåningar röstat Sd i riksdagen och inte bara till kommunen så hade Sd kanske fått över 4 %. Risken är rätt stor att dessa väljare kommer rösta Sd nästa gång då de känner att de inte ”slänger bort sin röst”

Blatte sa...

Till anonmy 12:59 PM (och Ni andra som förfäras över SD.)


Ser Du någon som helst ansvar hos oss invandrare? Har vi förvaltat väl det som Palme gav oss?

Främlingsfientliga tendenser har alltid funnits och kommer alltid att finnas i världen. Men är det någon bland er intellektuella som funderat över - denna hemska tanke - att man också måste utkräva ansvar från invandrarna för situationen? Vilket ansvar har t.ex. föräldrarna till de ungdomar med utländskt påbrå som dag efter annan fälls för sexuella brott? Vilket ansvar har barnen till de pensinärer som fått uppehållstillstånd av familjskäl, uppbär pension och bistadstillägg utan att en dag ha arbetat i Sverige, utan att tala Svenska och som långa tider vistas i sina hemländer?

Varför kallas Rojas för fascist och Kamali för hjälte?

Micke sa...

Vilket ansvar har t.ex. föräldrarna till de ungdomar med utländskt påbrå som dag efter annan fälls för sexuella brott?
----------------------

De hade ju varit ett argument om det inte varit så att invandrare INTE är överrepresentarade när det det gäller kriminalitet.
Hitta på nåt annat.

Tuomo sa...

Fredriksson.

Man ska inte jämföra äpplen med päron, brukar det väl heta.

Utjämningssystemet är en generell åtgärd som ska främja åtminstone en anings ekonomisk jämlikhet mellan svenska kommuner i stort. Där har du rätt i att Vellinge bidrar eftersom dom måste.
Det betyder inte att andra kommuner ska ta hand om sånt som Vellinge inte vill ta hand om, och det ska också ses i ljuset av "År 2006 betalar Vellingeinvånarna landets lägsta kommunalskatt" som går att finna här -http://www.vellinge.se/Kommunfakta/Ekonomi/Skatt/

Men eftersom frågan gällde flyktingmottagning så är det intressant med vad Vellinge specifikt gör och inte gör. Specifikt tar Vellinge inte emot flyktingar, men dom bidrar inte heller med specifika medel för att flyktingar ska kunna mottagas på annan ort.
Därför kan jämnförelsen med SD göras i den frågan. Men, lite "cred" kan väl moderaterna få eftersom dom faktiskt har några fler frågor på sin agenda som dom bryr sig om.
Det kan man väl knappast säga om SD.

Anonym sa...

Micke 2

Frågan kvarstår. Fattar du inte det?
Alldeles oavsett om du har rätt i det du säger.

För att underlätta resonemanget kan du ju fråga dig: Vilket ansvar har föräldrarna till de ungdomar med svenskt påbrå som dag efter annan fälls för sexuella brott?

Gertkvist sa...

Orsakerna till Sverigedemokraternas framgångar är nog (tyvärr) flera.

Men eftersom djup analys inte hör hemma här tänkte jag drämma till med en viktig faktor: den av socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen spridda syn på invandrare som läbbiga snyltare.

Det var Göran Person som introducerade begreppet "social turism" när EU utvidgades från 15 till 25 medlemsländer och ville ha övergångsregler.

Det var Byggnads som skrek Go Home till lettiska byggnadsarbetare, samt Transport som liknade utländsk arbetskraft vid sopor (som man ständigt måste bära bort) och använde polisen för att hitta misshagliga utlänska chaufförer.

Av alla de som röstade på SD var nog betydligt fler influerade av axeln SAP-LO än av några andra partiers idéer.

Anonym sa...

@"blatte"

För att du är eh..."inte smart" och vet inte vad ansvar innebär, men farmförallt, du vet inget om "invandrare" (läst en hel del artiklar dock?). Ut ur din håla snarast!

Anonym sa...

tv4 hyllar vår nya statsminister

Robin Hood sa...

Micke,

du menar alltså att du inte längre tycker att polska lastbilschaufförer är mer kriminella än andra som du tidigare hävdat? Hur skall du ha det egentligen?

Robin Hood sa...

Det borde väl knappast finnas någon tvivel om var man finner Sveriges riktiga sverigedemokrater.

http://tv4.se/nyheter/drevet/462529.html

Fredriksson sa...

"Det betyder inte att andra kommuner ska ta hand om sånt som Vellinge inte vill ta hand om"

Tuomo,

Vellinge kommun tvingar ingen att ta hand om en enda flykting.

"dom bidrar inte heller med specifika medel för att flyktingar ska kunna mottagas på annan ort"

Vilka specifika medel förutom 850 Mkr efterlyser du?

Anonym sa...

vafan, jag upptäckte just att det nästan inte finns några ledamöter i riksdagen med namn som inte är typiskt svenska. de senaste årens diskussion om diskriminering, med alla rapporter som kommit, har tydligen inte betytt ett jota för de politiska partierna. "ingen röstar i förorten, det är ett demokratiskt problem". fyfan, säger jag bara, vilket hyckleri. fyfan, vad sverige har blivit rasistiskt. det är tydligen okej att kräva varannan damernas, men en invandrare som vill ha jobb eller politiskt inflytande tortyrmobbas som kamali.

jag kräks på vad sverige blivit.

Tuomo sa...

Fredriksson.

Vilken av frukterna var det du inte förstod?
Läs en gång till och ta pappa till hjälp. Det underlättar säkert.

Annica Tiger sa...

Såklart att invandrarna måste få chansen att få bostad i Täby, Danderyd och andra kommuner där de inte har tagit emot så många invandrare. Det skulle vara riktig integration. Jag tycker det är en bra lösning på integrationsproblemet.

Annica

Jonas N sa...

Annica, generellt är det en dålig lösning (en riktigt dålig sådan) att 'tyckare' bestämmer vilka livsval andra människor har att göra.

Vem som helst som vill bo i Täby, eller någon annan stans för den delen, skall väl få bosätta sig där!?

Så funkar det ju på alla andra områden också. Integration betyder att folk har möjligheter att göra dessa val (vilket allt som oftast förutsätter att man har ett jobb och iom det försörjning).

Integration betyder inte att man når vissa stipulerade procentsatser av utvalda och indelade gruppder inom geografiskt indelade områden. Trtodde du verkligen det?

Post autistisk ekonomisk teori knäcker nyliberalismen sa...

Vem som helst som vill bo i Täby, eller någon annan stans för den delen, skall väl få bosätta sig där!?
-----

¨Det är inte det vi pratar om.

Vi pratar om att Täby som kommun inte ska kunna undandra sig ansvaret att ta emot flyktingar därför att detta skulle sänka priset på deras villor.

Inget annat.

subc_kanalplan sa...

Nykvarn är ett villasamhälle där de någorlunda välmående som bor där bröt sig ur Södertälje ( för att slippa betala socialbidragen skulle jag tro).
I Nykvarn bor inte många av utländsk härkomst och de sociala problemen torde vara relativt små.
Nationaldemokraterna har ett av sina starkaste fästen där.

jag köper inte resonemanget "många invandrare skapar många rasister".

Anonym sa...

subc_kanalplan:

Södertälje har väl många invandrare?

Och det var alltså där ett villasamhälle bröt sig ur för att slippa dessa, och också i logikens namn röstade (sd) i stor utsträckning. Känns som om dina argument borde leda till en något annorlunda slutsats än den du kommer till.

Anonym sa...

Missnöjda människor skapar en fiende.
En "blatte" snor din mobil och jävlas med dig på rasterna - sannolikheten att du blir suspekt mot invandrare och kanske t o m nationaldemokrat ökar.
Din morsa jobbar ihjäl sig i vården och nån backslickkille driver med dig i matkön - du börjar hata kapitalismen.

Frågan är varför vissa är missnöjda. Jag tror inte på ekonomiska förklaringar i första hand (till skillnad från de flesta påden här bloggen, får jag förmoda).

Vad tror ni om den här teorin - xenofobin sprider sig i takt med att klasshatet minskar. Därav går vissa från (s) till (sd). Fel ute?

Anonym sa...

Säger rasisten att man blir överklass automatiskt för att man är vit? Eller är det bara en förutsättning?