måndag, oktober 09, 2006

Borelius i nöd

Magnus Ljungkvist har skrivit en mycket intressant text med utgångspunkt i vår nya handelsminister Maria Borelius uttalande om varför hon utnyttjat svart arbetskraft i hemmet. Hon skulle under 90-talet ”inte haft råd annars” då hon är ”fyrabarnsmamma”. Det visar sig dock att Maria Borelius under hela 90-talet varit en genuin höginkomsttagare; faktiskt har hennes inkomster legat över genomsnittet för de bäst avlönade tio procenten av Sveriges kvinnor.

Ändå menar statsminister Fredrik Reinfeldt att Borelius motivering är rimlig, och han understryker istället högeralliansens förslag om att ”underlätta” – alltså med hjälp av exempelvis de arbetslösas försäkringspengar skattesubventionera – anlitande av hushållshjälp.

Fallet Borelius understryker egentligen det vi redan vet: att detta är en regering med överklassen, för överklassen – ledd av en statsminister vars mission är att ändra, inte politikens innehåll och riktning, utan dess paketering och framställning.

Läs Ljungkvists text. Och gärna min några veckor gamla längre analys av det planerande subventionsförslaget.

136 kommentarer:

Ulf Bjereld sa...

Instämmer helt i kommentaren kring Borelius-affären. Det är inte handlingen i sig, utan hennes sätt att legitimera handlingen, som är mest upprörande. Jag skrev själv på min blogg om det för ett par dagar sedan.

Robin Hood sa...

Fler borde köpa och sälja tjänster till varandra utan att blanda in skatteverket i detta. Det tjänar både säljare och köpare på.

Robin Hood sa...

Nu väntar vi på att Ali skall förklara varför Edmund Phelps som får pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har fel, och varför Ali själv har rätt.

Anonym sa...

"Nu väntar vi på att Ali skall förklara varför Edmund Phelps som får pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har fel, och varför Ali själv har rätt."

Kan vara din rimligaste omvärldsanalys någonsin.

Anonym sa...

Alliansen, och precis alla undersökningar som har gjorts: "Det är jättedyrt att anställa folk för hjälp i hemmet. Inte ens rika människor har råd med det. Det är därför det måste bli billigare. Annars betalar folk svart istället."

Ali: "Titta, inte ens rika människor har råd med det. De betalar svart istället. Alltså är det dumt att göra det billigare."

Jag måste erkänna att jag har lite svårt att förstå slutsatsen här.

polhem sa...

Faktum ar att det ar for dyrt att anstalla arbetskraft i hemmet som inte ar svart.
Aven om hon tjanar mer an 90% av alla kvinnor sa har hon 4 barn och det kostar.
Och efterssom skilnaden i inkomst ar sa liten i Sverige ar det sakerligen ingen storre skilnad pa vad hon tjanar och vad en kvinna som bara tjanar mer an 40% av alla svenska kvinnor tjanar.

Men detta vill Ali inte medge saklart for da funkar hans pakomna "klasskamp" inte sa bra.

Erik S sa...

Högermupparna ovan fattar uppenbarligen inte Alis poäng: Borelius har inte anställt svart arbetskraft för att HON INTE HAR HAFT RÅD. Det har hon. Med sådana inkomster som hon och hennes man har är det inga problem, inte ens om hon betalar arbetsgivaravgifter, trots påståenden om motsatsen ovan. Med de marginaler hon har så har hon råd att städa huset tio gånger mer än vad som är behövligt.

Nej, Borelius har betalat svart arbetskraft för att HON INTE ANSER SIG HA RÅD, vilket är en avsevärd skillnad. Egenintresset ljuger aldrig. Och girigheten bland rika upphör aldrig att fascinera.

Anton sa...

Bäste Erik S,

Det är kanske på tiden att ta en verklighetskoll eller?

Än en gång har vi hamnat i en situation där det fel på någon av dina ideologiska motståndare, i detta faller en borgerlig politiker, en högermupp som du kanske föredrar att kalla dem. Varje gång någon från höger gör fel är det fel på det liberala sättet att tänka på saker och när någon vänster(mupp?) gör något fel är det individen som råkat begå ett fel (och tar time-out). Varför är det så?

Anna Sjödin, Mona Sahlin, Laila Freivalds och Jan O Karlsson har alla gjort fantastiska klavertramp. Kan du inte kasta lite skit på dem?

Tillfället gör tjuven och alla är sig själva närmst. Politiker som anlitar svart städhjälp och knegaren som tar ett knäck för att dryga ut kassan. Du lever i Sverige - myglarnas och bidragstagarnas hemvist.

Konduktörens har inte spelat fotboll med Nacka Skoglund och hans dotter går i friskola. Ska vi skrota allt vad vänsterideologier heter på grund av det?

Nä du, dags att vakna och se hur det ser ut i det Sverige som sossar understödda av röd-grönt klegg byggt upp! Frågar du mig så är det rent åt helvete.

Eller kan du skita i att bry dig det jag skrivit ovan och tillsammans med Esbati skicka telegram till era meningsfränder i Nordkorea. En lyckad provsprängning - ett framsteg för mänskligheten.

Himlen är blå!

Anders Gardebring sa...

"Girigheten bland rika"?
Om man skall vara lite elak kan man ju säga att socialister också är giriga.
De tycker att det är självklart att andra skall betala till dem, eftersom "andra" har mer pengar än de själva har. Vad man glömmer är att "de rikas" incitament att jobba och dra in mer pengar, minskar ju mer av sina pengar som de inte själva får behålla. Så om man inför en socialistisk ideologi, så försvinner alla de där pengarna, likt ett luftslott.
Det är så de mänskliga drivkrafterna fungerar. Desto mindre man vinner, desto mindre satsar man.
Nu var väl det här lite av ett sidospår från hela Borelius-diskussionen, jag bara hajjade till lite på uttrycket "Girigheten bland rika". Alla människor är giriga och egoistiska i någon mån. Hur denna girighet och egoism manifesterar sig beror på var man befinner sig

Polhem sa...

"Borelius har inte anställt svart arbetskraft för att HON INTE HAR HAFT RÅD. Det har hon."

-Hur vet du det?
Jag har en lon som anses vara "hoginkomst" och jag kan lova dig att det ar inte en chans att jag har rad med stadhjalp hemma, och jag har inte ens nagra barn...

ted sa...

Du kanske ska sluta spela så mycket nätpoker då, Polhem. Eller sluta att slösa i största allmänhet. Fast bespara oss helst vidare information om din tråkiga privatekonomi.

Anonym sa...

"Fast bespara oss helst vidare information om din tråkiga privatekonomi."

Javisst är det trist med verklighetsanknytna fall när socialism fungerar bäst i teorin...

Micke sa...

Det är synd om Timbros chef och journalisten.Jättesynd om.

Nu är dom dessutom tvungna att ställa upp för landet.Dom som har barn och allt...

Finns det inga gränser???

Anonym sa...

Men för helvete, högerspöken. Till och med DAGENS NYHETER stämmer in i kritiken mot Borelius.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=579323&previousRenderType=1&ticker=554

17 miljoner tjänade hon tillsammans med sin make under krisens 90-tal... och det skulle alltså inte räckt till att anställa vit städhjälp? Borelius sitter nu på en förmögenhet på 3.2 miljoner som hon alltså kunnat lägga undan. Stackars, fattiga Borelius...

Anonym sa...

Nej, nu blev det fel. NITTONHUNDRANITTIOSEX hade familjen Borelius en förmögenhet på 3.2 miljoner. Och hade inte råd med vit städhjälp...

Anonym sa...

Anton, Anders m.fl. högerapologeter:
Ni har en sanslöst usel förmåga att hålla er till sak. Vår nya minister Maria Borelius ursäktade sin kriminalitet med att "hon inte hade råd". Samtidigt som hon var höginkomsttagare. Hon ljuger sig mörkblå alltså. Notera att hon även lortar ner familjen(TM) i smutsen genom att "ursäkta" sig med att hon har "fyra barn".


Anton: "Det är kanske på tiden att ta en verklighetskoll eller?"
---
Fint, vad i ovanstående beskrivning av verkligheten stämmer inte menar du?


Polhem:
Läs vad DN skriver:
"Sammanlagt drog Maria Borelius och Greger Larsson in nästan 17 miljoner kronor under 1990-talet, skriver Expressen."
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=579323&previousRenderType=6

Med sådan inkomst är det yttersta skitsnack att skylla på att man inte hade råd med vit städhjälp. Jag är låginkomsttagare men det har aldrig försvagat min moraliska spärr mot svartarbete. Jag får helt enkelt skura toaletten själv. överklassregeringens Borelius är uppenbarligen för fin för det.

Konstigt att Maud inte drev detta som en punchline i valrörelsen: I alliansens Sverige ska de rika givetvis inte behöva torka sig i arslet själva.

Oldtimern sa...

Framför allt verkar det helt okej om högerpolitiker begår brott tja låt oss säga skatteplanerar, rattfylla, lite spioneri och släng in lite svartarbete, men ingenting fastnar.

Hör och ser inga debattörer kräva de ansvarigas avgång. Man kanske borde granska vad som hänt på 30-talet i partierna detta brukar ju få igång drevet...

Anonym sa...

Fan..Borgarbrackor ni är fan en stor jävla cirkus med pajasar.
Som helt saknar all form av ärlighet, vett och skam i kroppen, vilket syns extra tydliga när ni blir avklädda och påsatta bakifrån av era egna borgerliga massmedier.
Tyvärr är ni livsfarliga eftersom ni sprider er egoistiska nonsenssmörja över hela samhället.

Anonym sa...

Den inkomst som DN nager visar ju att hon hade den hisnande inkomsten av ca 35 000 i månaden...det är ju inte direkt så att det är kaviar o champagne med deninkomsten

Anonym sa...

Och den deklarerade förmögenheten var troligtvis ett hus...och inte pengar på banken...det innebär inte att förklaringen att hennes sambo inte skulle kunnat betala är särskilt hållbar...

Anonym sa...

Sånna här "klavertramp" kommer såklart borgarna undan med eftersom det är detta som de står för. Enligt deras ideologi har de ju inte begått något fel. De tycker inte att arbetare skall ha en schysst a-kassa, de tycker inte att de som passar deras barn har rätt till ett skyddsnät så som sjukförsäkring.
De gör bara som de anser vara rätt. De kan aldrig avsättas för det, det är ju deras politik.

Jan Schmidt sa...

Det som slår en när man läser kommentarerna ovan är att ingen ifrågasatt det märkliga i att Borelius och hennes snubbe uppenbarligen inte är kapabla att städa själva(?)! Denna märklighet vidlåter f ö hela debatten om "hushållsnära tjänster". Det tycks på något sätt vara underförstått, både från höger och vänster, att rika människor ska ha privilegiet att slippa ta rätt på sin egen skit...

Men varför ska de det? Och om de nu ska det, varför i h-e ska jag, som skattebetalare, subventionera (jo, Jonas N, jag framhärdar i att det är fråga om ett slags subvention) detta deras privilegium?

Anton sa...

Man behöver inte vara varken höger eller vänster för att förstå att hon gjort fel. Det ser väl alla? I mina ögon är det i alla fall helt uppenbart och rent ut sagt för djävligt. Alla vet väl också att ärligheten vara längst och att sanningen allid dyker upp?

MEN! Det är som jag försökte säga tidigare så att när en högerpolitiker gör fel är det ideologin det är fel på. När en vänsterpolitiker gör fel är det individen det är fel på. Ofta blir det till och med synd om förövaren som då helt plötsligt förvandlas till ett offer.

Alla är sig själv närmst, tillfället gör tjuven och det finns lika många som gör fel på båda sidorna mitten. Detta är helt oavhängigt ideologi då det handlar om moral eller rättare sagt avsaknaden därav.

Om det nu skulle vara så att alla knegare och politiker tillvänster är ärliga och med fläckfria samveten, hur kan det då vara så att det utförs sådana enorma mängder svartjobb i Sverige? När det väl kommer till kritan så skiter Svensson i socialismen och att dela med sig om det ges tillfälle att berika sigsjälv och de sina. Skatter, sociala avgifter och moms kväver ärliga verksamheter sakta men säkert.

Sossarna har byggt upp ett bidragsberoende myglarsamhälle där alla djävlar tar första bästa chans. Alla vill ha men få vill ge.

Himlen är blå!

Anders Gardebring sa...

Anonymous skrev:
"Anton, Anders m.fl. högerapologeter:
Ni har en sanslöst usel förmåga att hålla er till sak. Vår nya minister Maria Borelius ursäktade sin kriminalitet med att "hon inte hade råd". Samtidigt som hon var höginkomsttagare. Hon ljuger sig mörkblå alltså. Notera att hon även lortar ner familjen(TM) i smutsen genom att "ursäkta" sig med att hon har "fyra barn"."

För det första skulle jag föredra om de som skriver här vågade stå för sina åsikter. Lite märkligt hur höger- och liberala skribenter nästan alltid skriver under med namn medan vänsterdebattörer alltsomoftast går under "anonym". Lite trist även om man såklart har rätt att vara anonym i en diskussion. Sedan vänder jag mig mot "höger". Jag är liberal, och anser alltså överlag att politiker oftast är rätt duktiga på att trassla till saker som människor själva klarar bättre. Politik är ett nödvändigt ont, och man bör ha så lite som möjligt av det.
Hursom, jag försvarade inte Borelius, jag bara reagerade på pratet om "rikas girighet".
Alla människor är egoister, alla människor ser först om sitt eget och familjens hus. Det ligger i den mänskliga naturen och är inget som någon ideologi i världen kan göra något åt. Sedan är de flesta människor också givmilda, medmänskliga och sträcker ut en hjälpande hand till den i nöd.
Båda sidor finns hos de flesta människor och tar sig uttryck på olika sätt. Ingen är felfri, inte ens den rödaste socialist ;) Sedan om man tittar enkom på Borelius inkomst så är hon knappast att klassas som rik. Höginkomsttagare? Absolut. Rik? Nej.
Om uppgifterna om Borelius och makens inkomst tas rakt av ser det onekligen ganska illa ut för Borelius. Har de haft den typ av disponibla inkomster som media påvisar så har de definitivt haft råd att betala in skatt på den arbetskraft de nyttjat.
Vad jag skulle vilja se är en sammanställning där man visar disponibel inkomst efter skatt, samt också vad förmögenheten ifråga innefattar. Är det t.ex. i form av ett hus så är det ju pengar som inte har funnits disponibla, och alltså bör utelämnas från resonemanget. Att se ett hus som en förmögenhet tycker jag är en absurd konstruktion. Ett hus blir en förmögenhet först när det säljs och ägaren har pengar på kontot. Hursom, det hela luktar ganska illa och ger tyvärr en dålig start för den nya regeringen.
Det enda positiva i Borelius-soppan är väl att hon själv erkände det rakt av. Till skillnad från socialdemokratiska politiker, där sanningen får dras ut med tång..

Anna T sa...

Jan Schmidt!

Förklara för mig hur familjen. Borelius köp/icke köp av hushållsnära tjänster påverkar din levnadssituation.

Anonym sa...

slavarna är för dyra!

Anonym sa...

Varför blir ni så upprörda om någon köper hjälp med städning i hemmet? Jag städar inte på min arbetsplats heller. Det beror inte på att jag är för fin för att skura toaletter, det beror på att det är ungefär fem gånger så effektivt för företaget att låta mig göra mitt jobb i en timme än att låta mig städa toaletter i en timme.

Specialisering är bra. Alla tjänar på det. Faktiskt.

Frans K sa...

Hur känner sig trojkan som har lobbat in henne i regeringen, alltså näringlivstoppar och ett par miljardärer, idag? Deras moral är väl å andra sidan inte mycket bättre än Borelius. Dessutom verkar Marias lillebror ha ärvt hennes snea syn på vad som är rätt och anständigt. Som vd för Attendo Group har han fått ut miljonbelopp samtidigt som de äldre ligger och dör i sin egen avföring.

http://www.n24.se/dynamiskt/samhallsekonomi/did_13764244.asp

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,895706,00.html

olydig sa...

Vad var det som hindrade hennes man från att hjälpa till att ta hand om barnen, eller åtminstone dela notan för barnflickan?

Sparka igång gubbfan!

Anonym sa...

Är inte hela frågan ganska enkel?

1) Borgare är svin
2) Borgare vill ha billiga slavar och pigor som torkar upp skiten efter dem.
3) Även om borgare är miljonärer så vägrar som att betala sina slavar och pigor en rimlig lön
4) Borgare är giriga jävlar
5) Borgare lever gott på arbetarklassens arbete och ser ingen anledning att ändra på detta
6) Borgare är alltid skitnödiga och rädda för att deras livsstil, utsugning och deras brist på moral ska avslöjas, därför försvarar som den desperat.

Anders Gardebring sa...

Jan Schmidt skrev:
"Det som slår en när man läser kommentarerna ovan är att ingen ifrågasatt det märkliga i att Borelius och hennes snubbe uppenbarligen inte är kapabla att städa själva(?)! Denna märklighet vidlåter f ö hela debatten om "hushållsnära tjänster". Det tycks på något sätt vara underförstått, både från höger och vänster, att rika människor ska ha privilegiet att slippa ta rätt på sin egen skit..."

Jag förstår inte ditt resonemang. Vilka tjänster man vill köpa spelar väl ingen roll? Då kan man ju lika gärna fråga varför folk inte vill måla sina väggar själva, lägga sitt golv själva, väljer att låta posten leverera hem paket istället för att åka och hämta dem själv och så vidare. Det är märkligt att just detta med "städning i hemmet" har sorterats in något slags politiskt inkorrekt-fack. Städning på en arbetsplats reagerar ingen på. Att man tar hem någon som hjälper till med målning reagerar ingen på. Men om man inte har tid eller ork att städa själv ja då är man plötsligt en hemsk människa.
Kan någon, logiskt, förklara för mig var skillnaden ligger i att få hjälp i hemmet med målning, och att få hjälp i hemmet med städning? Och kom inte dragande med "pigjobb" o liknande konstruktioner som argument, för det är inget argument, det är en vinklad känslomässig etikett och berättar snarare mer om den nedvärderande syn på olika typer av jobb som många har snarare än något annat.

Martin Degerman sa...

Men Reinfeldt sa att det inte var nån fara, för hon visste inte att hon skulle bli granskad som minister då. Han är statsminister, så han måste väl ha rätt.

Borgerlig moral i ett nöt.

Frans K sa...

olydig: Ja, läste det också, man häpnar.

-"Den här utgiften var något hon skulle klara av med sin egen lön..."

Vilken rutten, reaktionär syn den mannen har på barnuppfostran och könsroller. Inte undra på att dessa barn växer upp och blir egoistiska neoliberaler utan empati.

Anonym sa...

Varför gör du så stor grej av att hon tillhör de 10% mest betalda i sverige? De flesta svenskar är ganska tätt sammanklumpade kring snittinkomsten på dryga 22 tusen i månaden. Det krävs inte mycket för att komma upp i bland de högsta 10 procenten. Jag med en vanlig universitetsexamen och ett 9-17 jobb på ett kontor kom dit redan för några år sedan. Och jag bor i en vanlig lägenhet, åker buss till jobbet, köper kläder på HM och äter blodpudding till middag då och då.... Man är inte rik per automatik bara för man råkar komma upp i de 10% mest betalda.... Kom igen!

Anton sa...

Kul att höra att alla borgare är omoraliska svin. Verkligen. Känns både nyanserat och korrekt.

Att den beräknande arbetaren väljer att sjukskriva sig eller gå på A-kassa och samtidigt arbetar svart är det ingen som säger något om. Eller? Han kanske har "rätt" till denna form av dubbel lön.

Det är så det fungerar i detta land vi alla lever i, ett land vars system konstruerats av sossar och vänster, en koalition som suttit vid makten i nästan 80 år i följd. Vem är det egentligen som bär ansvar för detta system?

Himlen är blå!

Oldtimern sa...

Varför jobba svart när man kan leva så här gott som (Svt:s Rapport) säger som arbetslös?

"detta eftersom hon med sin höga a-kassa "vant sig vid en livsstil" som tillät henne att resa jorden runt och ta motorcykelkörkort."

Undrar bara varför inte fler väljer vara arbetslösa verkar rätt schysst ju....

Anonym sa...

"Undrar bara varför inte fler väljer vara arbetslösa verkar rätt schysst ju...."

Det *är* rätt många som väljer att vara arbetslös. Men alla kanske inte tycker det är ok att leva på andra beslagtagna pengar.

Jan Schmidt sa...

anna t,

det var ju onekligen en ny vinkling av debatten. Borelius städhjälp, svart eller vit, påverkar inte mitt liv ett dugg, men vad har det med saken att göra?

Men om skattemedel går till att understödja hennes hemstädning, i stället för (t ex) hemhjälp åt min gamla pappa, då kanske det skulle ha det...

Anders Garderbring,

för det första: Posten levererar inte hem paket, man får vackert hämta dem på närmaste ICA eller postkontor (de få som finns kvar). Om man inte har "turen" att bo längs en lantbrevbärarlinje, förstås.

Jag förstår inte heller resonemanget, det var ju därför jag skrev mitt inlägg. Varför är det just de rikas (för att det är de som kommer att utnyttja systemet torde det inte vara någon tvekan om) hemstädning som ska sponsras? Om det nu inte är någon skillnad på att städa eller måla väggar, varför är då inte målning av väggar på tapeten för skattelättnader? Varför föreslår ingen att Posten ska få göra avdrag på arbetsgivaravgiften för de brevbärare som kan tänkas släpa hem paket? Varför diskuteras det ingen arbetsgivarrabatt för taxichaufförer, hårfrisörer, mattläggare eller rörläggare?

Kanske för att det i vissa kretsar inte anses "fint" att ta hand om sin egen skit?

Om man nu verkligen till varje pris vill införa skattelättnader för hushållsnära tjänster, borde de vara förbehållna kommunerna, så att de har råd att anställa fler i hemtjänsten, så att de som verkligen behöver, kan få hjälp med sin städning!

Anton sa...

Jan Schmidt

I familjer där båda föräldrarna arbetar fulltid hade städhjälp gjort att man kunde spendera ledig tid med barnen i stället för att städa. Är det fel? Dessutom finns det mängder av människor som gladeligen skulle åta sig städjobbet. Båda har alltså nytta av det.

Att några av de personer som tjänar mer än medelsvensson skulle vara för fina för att städa är bara nonses du fått dig itutat.

Det finns ingen millimeterrättvisa någonstans i världen. Inte ens i de rödaste av kommunistländer. Det kommer heller aldrig vara så. Den mängd pengar som folk pumpar in i stadsapparaten i form av skatter är heller inte för liten för att din gamle far ska få hjälp på hemmet. Däremot är mängden människor som plockar ur systemet för stor. Dessa människor måste få arbete och göra rätt för sig. Annars kommer det hela gå på röven. Hur nära det är vet jag inte men Sverige är inte så bra skick som regeringen-Persson velat göra gällande.

Himlen är blå!

Anonym sa...

"35 000 i månaden...det är ju inte direkt så att det är kaviar o champagne med den inkomsten"

Nehe du, ditt borgerliga arsel, men att sänka sjukpenningen, a-kassan, sjukpensionen, förtidspensionen för dom som är allra fattigast och har det svårast,
och höja fackavgiften mest för dom dom har högst arbetslöshet, det är fin-fint, det.

Ni är såna sjuka svin.

Anonym sa...

"Varför är det just de rikas (för att det är de som kommer att utnyttja systemet torde det inte vara någon tvekan om) hemstädning som ska sponsras? Om det nu inte är någon skillnad på att städa eller måla väggar, varför är då inte målning av väggar på tapeten för skattelättnader? Varför föreslår ingen att Posten ska få göra avdrag på arbetsgivaravgiften för de brevbärare som kan tänkas släpa hem paket? Varför diskuteras det ingen arbetsgivarrabatt för taxichaufförer, hårfrisörer, mattläggare eller rörläggare?"

Det föreslås visst, och faktum är att att exempelvis hårfrisörer också kommer få minskad arbetsgivaravgift. Exakt vilka brancher det rör sig om vet jag inte. Håller dock med om att det skulle vara bättre med en generall minskning av skatten på arbetem istället för specialregler.

Sen rör det sig inte om någon subvention utan att staten ska ta mindre pengar under hot om fängelse än vad de gjort tidigare.

Anonym sa...

"Nehe du, ditt borgerliga arsel, men att sänka sjukpenningen, a-kassan, sjukpensionen, förtidspensionen för dom som är allra fattigast och har det svårast,
och höja fackavgiften mest för dom dom har högst arbetslöshet, det är fin-fint, det.

Ni är såna sjuka svin."

Ingen hindrar dig att ge precis så mycket du vill av dina pengar till de du tycker behöver dem. Men du ska inte hålla på och ge bort andras saker.

Anonym sa...

Jan Schmidt,

Om staten tar in mindre pengar i skatt på hushållsnära tjänster är det aldrig samma sak som sponsring eller subvention oavsett hur många tusen ggr du eller nån annan påstår det.

Anonym sa...

ska invandrarkvinnorna städa medan de svenska kvinnorna gör karriär? vem ska städa hemma hos städarna?

JB Josefsson sa...

Statskramarna med sin misslyckade socialistiska samhällsmodell spelar indignerade över Borelius. Vilket satans hyckleri. Alla vet svartmarknaden är det smörjmedel som fortsatt hållt detta land flytande.

Alla har i folkrörelsens namn ingen möjlighet att via utnämningsmakten sko sig på det allmännas bekostnad.

Gjorde en svartaffär på 2300 idag och jag skäms inte ett dugg. Det tjänar både mig och köparen, vi bägge är nöjda.

Tokvänstern måste vakna någon gång och inse ett skattetryck på nästan 60% är statens stöld av enskildas egendom.

Men förlåt jag glömde, ni vill ju avskaffa en av våra grundläggande friheter äganderätten, det är något riktigt fult det.

JB Josefsson sa...

Med detta sagt, äganderätten är statens och dess självutnämnda förvaltare Ohly, Ali, Persson & Co egendom att fördela.
Undrar om jag får en herrgård som Göran någon gång?

Till sak, de som faller igenom skall vi solidariskt ta hand om, där finns ingen åsiktsskillnad med en konservativ som mig själv. Men att det skall kräva världens mest ineffektiva statsförvaltning där de självutnämnda står som gamar kring de offentliga köttgrytorna köper jag inte. Därtill är jag alldeles för gammal och vis.
30-35% skattetryck är vad som krävs. Ingen kan intala mig 60% av befolkningen är oförmögna till egen försörjning, det är bara bull shit.

Micke sa...

Om staten tar in mindre pengar i skatt på hushållsnära tjänster är det aldrig samma sak som sponsring eller subvention oavsett hur många tusen ggr du eller nån annan påstår det.
--------------------------
Jo det är en subvention till dom höginkomtagare som till skillnad från två av nuvarande regerings ministrar tycker att dom ska betala skatt för "hushållsnära tjänster" (bara beteckningen är avskyvärd och beskriver exakt vad det handlar om)

Anonym sa...

Det hela har nu blåst upp till en präktig skandal. I Rapport ikväll vet man inte hur utgången blir. Maria själv springer iväg och vägrar kommentera. Det alla värjer sig emot är dubbelmoralen från alliansens sida. Alliansen vill ha tuffare tag mot fuskare, samtidigt som de har dem själv sittande i regeringen.Illa.

Himlen må vara blå, men det är svårare för en rik att ta sig in i himlen än för en kamel att ta sig igenom ett nålsöga...

JB Josefsson sa...

Eller för en röd kommunistkamel att hitta någon gröda i sin ideologiska öken.

Anonym sa...

"Himlen är blå!"

Med alliansens miljöpolitik vete katten om himlen kommer att vara blå länge till.

Anonym sa...

Bra Micke!

Säg samma sak några tusen ggr till nu då så får du se om det blivit sant.

När staten går in och betalar halva lönen för den som jobbar med hushållsnära tjänster och det således kommer kosta mig runt 75 kr/timmen DÅ (DÅ!!!!!) skulle det vara en subvention men det mesta pekar på att du aldrig kan förstå vad andra säger eftersom du föredrar att tolka ord som det passar dig.

Hushållsnära? Avskyvärt? Är det avskyvärt med någon som klipper gräset åt en? Är det avskyvärt med sopgubbar? Är det avskyvärt med sotare? Plåtslagare?

Du är nog bara ytterligare en avundssjuk vänsterpartist.

Anonym sa...

"ska invandrarkvinnorna städa medan de svenska kvinnorna gör karriär? vem ska städa hemma hos städarna?"

Vem rörmockar hemma hos rörmockaren?
Vem proppar barnen fulla med skitideer hemma hos kommunisten?

Anonym sa...

"Nehe du, ditt borgerliga arsel"

Det bästa för dig och dina parasitkolleger är ju om de jobbande arselena som betalar hög skatt på sina "höginkomster" slutar sponsra tokdårar som dig helt. Men nu har vi ju ny regering, så det är kanske slutfikat för kommunistparasiterna snart...

Anonym sa...

Måste åter påminna att höginkomstagarna är en absolut minoritet i detta land. Kanske värt och tänka på även för borgarna vad detta kan innebära i längden?

Den borgare som skriker högst idag skriker kanske som en gris så småningom!

Anton sa...

Ja vad säger ni gott folk? En sak kan överstepräst Ali Esbati i alla fall - skapa debatt. Ibland bra... ofta kanske lite mindre bra. Men bensin på elden häller han i alla fall. Provokation efter provokation... eller är det sanning efter sanning. Är han objektiv och saklig eller subjektiv och populistisk?

När jag läser igenom alla kommentarer här så drar jag slutsatsen att alla borgare (inkluderar även liberaler här) är ena djävla svin som vill att systemet skall vara sånt att de fritt ska ha rätten att utnyttja stackars arbetare. Knegare och Svenssons är kreatur som ska vara glada att överhuvudtaget få leva. Alla icke-borgare (läs kommunister) är samvetsgranna, hårt arbetande, medvetna samhällsmedborgare (läs kamrater) aldrig gör fel och slaviskt följer en ideologi som är vattentät, genial, medmänsklig och kanske framförallt rättvis (även om den aldrig fungerat någonstans, någonsin).

Är det bara jag som tycker detta verkar lite väl bra för att vara sant? Det är ju trots allt människor vi talar om.

Fusk finns överallt. Hela vårt samhälle har gått från något bra och drivande till ett enda stort hån. Ett hån mot de som arbetar. Man blir ju varken bestört eller speciellt förvånad när man exempelvis läser om hur rättvisans män och kvinnor fuskar (http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=630871). Inte heller Esbatis förklaringar och analyser därom. Inte jag i alla fall. Speciellt inte med ett toppstyrt ungdomsförbund som har noll intresse av att komma med konkreta lösningar på problemen i samhället utan i stället fokuserar på att värva nytt blod genom propaganda och innehålslöst dravel.

Och för allas information - Lars Ohly, ärlighetens skyddshelgon och rättvisans bevakare har INTE spelat fotboll med Nacka Skoglund. Jag repeterar INTE.

Himlen är blå.
Skit är brun.
Rättvisa kommer från vänster.
Vänster har folk historiskt använt för att torka arslet med.
Ingen förändring där alltså.

Anonym sa...

– De har helt separat ekonomi och har alltid haft det. Den här utgiften var något hon skulle klara av med sin egen lön, säger Sjöqvist.

[tillsammans tjänade de ungefär lika mycket i månaden som lågavlönade gjord om året]

Trots att de fick fyra barn tillsammans?

– Ja.

Och bodde tillsammans?

– Ja.

Så hon var tvungen att betala barnflickorna helt och hållet med sin lön, och pappan till de fyra barnen, som hon bodde med och som tjänade över en miljon kronor om året, han betalade inget alls?

– Hon och hennes make har haft separat ekonomi hela tiden och det här var en utgift som hon tog hand om.

Deras ekonomi har ju inte varit mer separerad än att de tillsammans köpt huset där de bor? Efter samråd med handelsministern ringer Markus Sjöqvist tillbaka med beskedet:

– De har i allt väsentligt separerad ekonomi, förutom vad gäller huset.

http://dinapengar.se


– Föräldrar har ett gemensamt underhållsansvar för barnen. Var och en ska betala efter sin förmåga, säger Margareta Brattström, docent i civilrätt vid Uppsala universitet.

Eftersom paret då inte var gifta, de gifte sig år 2002, hade de ingen underhållsskyldighet gentemot varandra.

– Så fort man gifter sig säger lagen att man ska leva på samma standard.

när föräldrarna lever tillsammans ska "föräldrarna sinsemellan ta del var och en efter sin förmåga" i kostnaderna för barnens underhåll, enligt föräldrabalkens 7 kapitel 1 §.En intressant inblick i ett svenskt öfremedelklass hushåll i slutet av 18 ... 1900-talet. Lars Norén kan slänga sig i väggen, verkligheten överträffar dikten.

Anonym sa...

Vilket j-a trams!
Att betala svart för tjänster som man aldrig skulle köpa annars är ren revolt mot parasithögskattesamhället. Det borde belönas, ta mig f-n!

Anonym sa...

"Eller för en röd kommunistkamel att hitta någon gröda i sin ideologiska öken."

Det är sant.Alla blommor är nedtrampade av ilskna pöblar, som inte bryr sig om var de går fram.De bryr sig inte om att det är ett inhägnat område den röda kommunistkamelen vandrar på.De river ner stängsel och går som de vill.

Och där hittar de en röd kommunist kamel som inte har någon gröda att äta.Det är inte den röda kommunistkamelen som kom med det där bibelcitatet om hur svårt det är för rika att komma in i himlen.Men det känns bra ändå.

Vi föddes med ingenting, vi dör med samma ingenting.Alla rikedomar som pöblarna samlar på sig har ingen betydelse i den "blåa himlen".Än hur mycket rikedomar betyder för giriga pöbelherrar i sitt jordeliv, där de fyller dem,samlar på dem,gör de blänkande rena och betalar, ju mer betalt deso bättre för att få sina kära statussymboler , precis som om de skulle göra de viktigare än andra människor.

"Avundsjuka" skriker de till dem som inte uppnåt detsamma. Kanske skulle sanningen göra ännu ondare.Det man är avunsjuk på kan man skaffa sig själv. Men jag vill inte ha era statusymboler.

Gubbe lilla.

Anonym sa...

Den röda kommunistkamelen har klarat sig ett bra tag på vatten- eller är det skattereserverna den har på ryggen.

Dessa har länge varit stora och välfyllda men hundratusentals långtidssjukskrivna, arbetslösa och diverse myglare tär på tillgången. Det har kamelens husse sett till.

Utan vatten blir det svårt att tänka.

Herden Esbati verkar vilsen i öknen.

JB Josefsson sa...

Det är ingen annan än en idiot som vandrar ut i en öken, och den är öppen för alla vilsna själar för den som orkar och vill. Det är hägringarna som bestämmer färdriktningen.
Snart 100 års socialistiskt experimenterade har lett till noll och inget. Ingen kommunist på denna blogg kan peka på ett enda land med socialism som lyckats fylla fägringen med färg och innehåll.
Tvärtom i bjärt kontrast ser vi mönstret fortsätter, om nu sant: Den lille tomten Kim Il Jung, eller Jung Il Kim iklädd sedvanlig socialistisk pyjamas har måhända sprängt sin första atombomb och förvisso mer, i sedvanlig socialistisk anda, svält sitt folk till döds.

Från Ali, demokratins och tokvänsterns försvarare hörs som vanligt ingen kommentar.
Vem vet, kanske har lille Kim världens bästa sjukvård efter Fidel! Det vore ju om inte annat ett försonande drag.

När fan skall ni vakna upp ur er eviga törnrosasömn?

Anton sa...

JB Josefsson

Du har väl inte mage att sitta där och ifrågasätta? Vad menas? Fritt tänkande? Nej tack - i denna blogg följer vi en i teorin väl fungerande ideologi som stipulerar rättvisa åt alla. Avsteg från de av pariet uppsatta målen och vägarna dit bestraffas med döden. Det har den ledande eliten dikterat.

Rättning i leden. Vi har en provsprängning att följa.

Anonym sa...

"Den röda kommunistkamelen har klarat sig ett bra tag på vatten- eller är det skattereserverna den har på ryggen.

Dessa har länge varit stora och välfyllda men hundratusentals långtidssjukskrivna, arbetslösa och diverse myglare tär på tillgången. Det har kamelens husse sett till.

Utan vatten blir det svårt att tänka.

Herden Esbati verkar vilsen i öknen."


Ja, vet du,ibland har jag till och med drabbats av hägringar, som man kan få se av ute i ökens hetta. Jag ser enorma vattenmassor.Men när jag slänger mig i detta, så hamnar jag på en hård, sand.

Den röda kommunistkamelen har dock stora förhoppningar om att hitta ur denna öken.Det är liksom bara att gå på. Nog verkar den vara lite väl inne i denna öken, och nog verkar det vara en tröstlös vandring. Särskilt när det kommer galna gubbar som susar förbi med sina snabba bilar, stannar upp och föraktfullt tittar på dess hunger.

Jag är inte orolig för att det är svårt att tänka utan vatten inte. Jag skulle vilja se flera gå på en ökenvandring, det kan rätt av vara lite nyttigt. Man ska inte vara rädd för att långtråkigheten. Egentligen hamnar de flesta i en ökenvandring ibland. Och det är de som inte ger upp, utan som fortsätter att gå som kommer tillbaka med en stärkt erfarenhet. Man kan inte gå omkring i tjusiga miljöer jämt, vad skulle man lära sig då? Man skulle inte kunna ha tråkigt en enda dag.Man kutar fram huvudlöst i livet.

Det kan finns andra saker som kan få folk till svårigheter att tänka klart. Tex att alltid gå i samma hjulspår, att inte utmana sig och se vad man kan prestera på andra vägar i livet.


Sen kommer han som inte är en idiot och påstår att det bara är idioter som har gått i öken, om det är så, hur kan du uttala dig så tvärsäkert om du aldrig gått där själv?Det är enkelt att förkasta människor och säga att de är idioter, det är det verkligen. Om det finns människor som inte är tillräckligt bra, då kan vi väl göra oss av med de otäcka eller hur? Man kan låta en sådan geni som du ta hand om det. Resten av oss behöver bara sitta här på åskådarläktaren och häckla.Kanske känner du dig hotad?Kanske känner du dig frusterad?Du har redan bildat din egen klubb.

Anonym sa...

borgarna försvarar skandalerna tappert!

Anonym sa...

secretservice,

En snart sekellång ökenvandring helt utan mål och vatten överlever ingen. Oddsen skulle knappast bli bättre med en idélös kommunist i sadeln.

Bördan blir för tung, ideologins hägringar för många, och snart kommer den rasa under sin egen vikt. Illusionerna tar över, tankarna surrar i huvet och allt flyter ihop.

Väl liggandes i sanden inser kanske kamelen att den som lovade att räddningen alltid skulle vara nära bygger herrgård i stället.

När fan blir gammal blir han religiös, titta på Skytte som när han gick in i ett av livets senare skede insåg hur saker och ting hänger ihop. Men det är klart religion kanske förbjudits sedan länge och då kanske hoppet försvinner helt.

Anonym sa...

secretservice,

De flesta kommunister blir vuxna såsmåningom. Ett litet fåtal kan aldrig växa ur sitt barndomstänkande om universell trygghet och en pappa-stat som skall ta hand om dem.

Anonym sa...

"De flesta kommunister blir vuxna såsmåningom. Ett litet fåtal kan aldrig växa ur sitt barndomstänkande om universell trygghet och en pappa-stat som skall ta hand om dem."

nej, det är ju bättre att skapa ekonomiska motsättningar och sedan låta pappa polisen eller fascistjuntan skydda de rika. "this town is a big pussy waiting to get fucked"

Anonym sa...

"En snart sekellång ökenvandring helt utan mål och vatten överlever ingen. Oddsen skulle knappast bli bättre med en idélös kommunist i sadeln."

Jag tror att vi alla är jämlika.Vi känner alla den rätta Någon, eller om du föredrar det, det rätta Någonting.Jag tror på sann jämlikhet.

Om vi alla är jämlika betyder "Oddsen" ingenting.Det finns ingenting sådant som odds. Tror man på odds så är de emot en. Människor som tror på odds känner sig redan frusterade. De har bildat sin egen klubb.De är de andra," de som står utanför", ja, till och med förlorarna.Man behöver inte göra så mycket i den klubben annat än klaga på andra vinnarna inte låter en göra något.

Det är en skadlig myt att i vår kultur är att det finns redan en magisk klubb för de tursamma, som avgör vem som gör det och vem som inte gör det. "Det är bara politik.Allt handlar om vem du känner, inte vad du gör". Det är en förförisk blockering.

Om spelet redan är förlorat varför ens bry sig om att försöka?Om du måste känna "rätt människor"."De" är emot dig i allafall.

Men vilka är "de"?
Det är våra egna föreställningar, våra egna rädslor eller missuppfattningar, våra förutbestämda tak för vad vi är värda. De är inte andra människor. Om vi är alla jämlika, har ingen annan människa makt att lägga hinder i vägen för det vi tror på.

Så vilka är nu "de"? De är vår föreställning om att vissa människor har mer makt än andra. Att vissa människor bestitter makten att säga ja eller nej till våra drömmar.Självklart är makt en illusion, men det spelar ingen roll. Så länge vi tror att en annan människa har makt över oss, har de också det.Inte konstigt då om man skjunker ner i misär.För i en värld där vi inte är jämlika, där måste vi klamra oss fast vid varje fördel, där måste vi hålla fast vid andra människor vid våra planer-vare sig dessa planer fortsätter att tjäna oss eller ej.

En av orsakerna till att vårt samhälle har blivit till en sådan röra är att vi är isolerade från varandra säger MAGGIE KUHN.

Poängen är att oddsen saknar betydelse, de finns inte.

Anonym sa...

Kommunistyngel på sofflocket skapar sina egna "ekonomiska motsättningar". Man kan inte tro att lathet och parasiterande skall fungera hela livet. Väx upp, för f-n!

Anonym sa...

Vad sägs om att problematisera litet: Om jag köper en tjänst eller vara svart är den tjänsten/varan då subventionerad? Alla som betalar tv licens räcker upp en hand, vilka har subventionerat oss smitare?

Anonym sa...

Jag vill naturligtvis tillägga att Borelius var dum som köpte svart, en snigel i ögat ska hon ha. =D

Utstött sa...

"Borelius är inte rik" Skriver vissa här. Nähä inte det?

Själv tjänar jag ca 2000 kr i månaden. Det är jag som skurar Borelius och hennes likars toaletter.

Var går er gråns för fattigdom egentligen? Under 35 000 i månaden? 20 000? 10 000?

Ni sitter o debatterar ert skit men ni är rika hela bunten. Eller finns det någon mer här som lever på 2000 kr i månaden?

Politikerna snackar om "utanförskapet", folk som lever på bidrag "lever utanför samhället". Dom har mat och pengar. Dom är rika. Vet ni vilkia som verkligen lever utanför samhället?

Jo dom som varken får jobb eller bidrag. Såna som jag. Jag kan ju tillägga att jag levt såhär sedan jag var 16 år. Är 23 nu.

Ni tror att om man inte har jobb så har man "rätt till bidrag". Tror ni soc bryr sig eller. Det är den enskilda socialsekreteraren som fattar beslut.
Sverige är ett jävla skitland.
Kanske kan ni ge mig tips på affärer där det är lätt att sno mat för jag är jävligt hungrig? (jag bor i stockholm)

Anton sa...

Du som mellan 16 och 23 levt på 2000:- i månaden. Det låter som du insett att du själv måste förändra ditt liv. Göran Persson verkar inte ha gjort det... och han har ändå varit ledare för detta rättvisa land under tiden du levt lååååång under svältgränsen. Det du berättar låter faktiskt helt för djävligt. Tyvärr är det så att trots att många av oss andra jobbar, sliter och betalar skatt så blir det inget över till dig.

Du får helt enkelt ta saken i egna händer och antingen skaffa ett annat arbete, alternativt börja plugga. Studiemedel hade ju varit en lyx om man ser till hur du vant dig att leva.

Himlen är blå!

Anonym sa...

Var och en som kan bör torka upp sin egen skit (bokstavligen). Det finns en unken klassmentalitet i att vissa människor ska stå över enkla vardagssysslor i hemmet och i stället köpa andra till dessa sysslor.

Om en person känner sig så stressad på jobbet att han/hon inte skura den egna toaletten finns ju två slags lösningar:

1. borgerlig lösning: skapa en klass av toaskurare som till låg lön får göra detta jobb hela dagarna. Sedan går de hem och skurar sin egen toalett.

2. icke-borgerlig lösning: personen skurar sin egen toalett, trappar ner lite i arbetstid om så krävs med följd att någon annan får chans att göra DET arbetet istället.

2 ger ett mer humant och rättvist samhälle. Kan jag få höra vad alla skärpta högermänniskor här har emot lösning 2?

Och, ja städning i hemmet skiljer sig från t.ex. rörmokeri i att det förra enkelt kan göras utan specialutbildning, särskilda fackverktyg m.m. Och ja, det finns en skillnad mellan att städa på arbetsplatser och att städa i folks hem.


Man kan förresten enkelt konstatera att de båda ministrarnas övertramp är LÅNGT mer flagranta än Mona Sahlins "tobleroneaffär". Det ska bli intressant hur alla de borgerligt ägda medierna hanterar de två fallen. Kommer avgångskraven? Kommer de ilskna krönikorna? Nja, det mesta på ledarhåll m.m. hittills kan väl sorteras under "tiga bort problemet" samt "borgerlig skademinimering". Så går det när högern kontrollerar näringslivet, medierna och nu även statsmakten.

Anonym sa...

Så det är inget att tala om att Mona använde STATENS kontokort för att äta choklad?

Wake up puppet boy.

Micke sa...

Hej då Timbro!

Det var kul så länge det varade.http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=579610&previousRenderType=6

Anonym sa...

"Så det är inget att tala om att Mona använde STATENS kontokort för att äta choklad?"

Du verkar inkapabel att hålla två tankar i skallen samtidigt: att ministrarnas övertramp är MER flagranta innebär inte att Sahlins agerande var ok eller oproblematiskt. Problemet idag är att de borgerligt kontrollerade medierna är så inkonsekventa - de reagerar slappare när deras högerkompisar beter sig värre än de på vänsterkanten.

Micke sa...

Dom reagerar inte alls eftersom dom egentligen anser att det är befrielsekamp att dribbla med skatten.


Eftersom det är just befrielsekamp behöver man inte ursäkta sig.

Anonym sa...

Tja.... det är ju skönt att slippa en hel del av hyckleri och dubbelmoral allafall.

Anonym sa...

"Det finns en unken klassmentalitet i att vissa människor ska stå över enkla vardagssysslor i hemmet och i stället köpa andra till dessa sysslor."

Ja, det är därför alla samhällen där kommunister bestämmer går åt h-lvete. Om det är kö för strålbehandling mot hjärncancer så ser jag HELLRE att läkaren behandlar mig än att denne städar hemma. Läkarens dyra utbildning bör nyttjas maximalt.

Men ni ser hellre att ekonomin går i stå, och att de som inte är hjärnkirurger sitter på baken och lyfter bidrag för att det är "ofint" att jobba åt privatpersoner (utom som byggare, för då är det fint).

Den unkna klassmentaliteten sitter snarare i huvudet på dig -där du har bestämt dig för att vissa jobb är för dåliga för att duga.

Jan Schmidt sa...

Jag får väl skriva något slags allmänt svar på kommentarerna till mina kommentarer:

I min familj jobbade både min mor och min far fulltid. Ändå fanns det tid till både städning av hemmet och för oss barn. Är rika människor mer upptagna än de med ”normalinkomst”? I så fall kanske de borde fundera lite mer över sina prioriteringar här i livet, och lite mindre över hur de ska kunna komma undan skatt…

Min gamle far bor faktiskt inte på något hem, han försöker än så länge bo kvar hemma, och det skulle han kunna göra längre med lite billigare hemtjänst. Men åtminstone i hans kommun är det så, att kommunen snor allt han har, utöver ett grundbelopp, om han begär hemtjänst. Om kommunens kostnader för hemtjänsten kunde betalas med skattemedel till större del, skulle han kunna få mer kvar av sin pension för egen räkning. Detta uppnås knappast med att skattemedel används för att rabattera pigor åt rikt folk.

Det är så sant som det är sagt, det finns ingen millimeterrättvisa någon stans i världen. Men är det ett skäl att ge upp ambitionen att åstadkomma åtminstone centimeter-dito? Eller att öka orättvisorna?

Himlen må vara blå, men även de rikas skit är brun…

Och visst är det fråga om en subvention. Staten, d v s skattebetalarna, d v s du och jag, subventionerar att östermalmskärringarna hänger på NKs the´salong i stället för att vara hemma och städa tolvrummaren.

Anonym sa...

Jan,

Du har fastnat i tanken att allt skall finansieras via skatterna. Vad gäller att få tiden att räcka till så beror det ju på om man har ett 9 till 5 arbete, eller ej.

Anonym sa...

"Men ni ser hellre att ekonomin går i stå, och att de som inte är hjärnkirurger sitter på baken och lyfter bidrag för att det är "ofint" att jobba åt privatpersoner (utom som byggare, för då är det fint). Den unkna klassmentaliteten sitter snarare i huvudet på dig -där du har bestämt dig för att vissa jobb är för dåliga för att duga."

Om du med "ni" menar "kommunister" så är det inte mig du talar till.

Du antar implicit det finns två helt olika slags människor. Dels hjärnkirurgerna. Övermänniskorna. Intellekten. Och så finns det de sinnessvaga som nödvändigtvis är lämpade enbart för att skura de förstnämndas toaletter.

Ditt resonemang faller eftersom de sysslor som bara kan utföras av vissa "supergenier" är relativt få. Det är tvärtom så att en mycket stor del av de arbeten som idag "tvingar" folk att skaffa svart städhjälp p.g.a. "tidsnöd" är sådana som de som nu tvingar skura dessa personers toaletter utan problem skulle kunna utföra, ibland omedelbart, ibland efter viss utbildning. Jobbet som timbrochef kan t.ex. vem som helst med stor käft utföra, möjligen efter en traineeperiod i avtrubbad empati.

Jan Schmidt sa...

Anonymus 11:07,

jag tycker snarare att det verkar som att borgerligheten har fastnat i tanken att "allt ska finansieras via skatterna", eftersom man tydligen inte kan tänka sig att de som inte vill röra vid sin egen skit kan finansiera sin städning med egna medel...

Du kanske kan tala om för mig hur min pappa ska kunna finansiera hemhjälp och samtidigt ha kvar tillräckligt mycket av sin pension för att kunna leva ett gott liv, UTAN att en större del av hjälpen "finansieras via skatterna"?

Anonym sa...

"Du antar implicit det finns två helt olika slags människor. Dels hjärnkirurgerna. Övermänniskorna. Intellekten. Och så finns det de sinnessvaga som nödvändigtvis är lämpade enbart för att skura de förstnämndas toaletter."

Det är nog snarare du som har denna bild, eller hur?

Jag tog ett exempel, men alla vet ju att det finns en skala av arbeten vars påverkan på andra samt utbildningskrav varierar i stor grad.

Jag vet i alla fall vem jag föredrar att operera på min hjärna. Du, däremot, kanske kan nöja dig med någon okvalificerad?

Anonym sa...

Vidare, anonym antispecialist, kanske du vill att någon som är bra på att knyppla fixar ditt avlopp, någon som är bra på att städa lagar din bil, och någon som är bilmekaniker murar en ny skorsten åt dig?

Att du och dina likar är så förtjusta i "gör det själv" i alla sammanhang är ju en DIREKT följd av skattetrycket -men det begriper ni nog inte ens.

Anton sa...

Instämmer med föregående talare och passar på att flika in att det är just skattetrycket som ger näring åt myglarsamhället och svartjobben.

Men det är klart att de som satt längst bak i klassen och sov kanske har lite svårt att greppa det. Att de sen fångades upp av ett ungdomsförbund och sjöng internationalen och drack rödtjut hjälper föga när det kommer till problemlösning.

Detta land hade en gång i tiden ett fungerande skyddsnät och en blomstrande industri. Bäst i klassen kanske.

Idag har vi ett stort rutten stadsapparat där skattebetalarnas pengar hamnar för att senare pytsas ut till både goda och dåliga saker. Problemet är att hela systemet angripits av latmask.

Det känns skönt att Persson drar sig tillbaka på sin HERRGÅRD. Smaka på den rödingar. Hoppas att även Ohly följer efter. Han kanske tröttnar på att inte ha folkets stöd (vilket han ALDRIG haft) och återgår till konduktörsjobbet.

Himlen är blå.

Anonym sa...

"Vidare, anonym antispecialist, kanske du vill att någon som är bra på att knyppla fixar ditt avlopp, någon som är bra på att städa lagar din bil, och någon som är bilmekaniker murar en ny skorsten åt dig?"

Ha, ha. Det där resonemanget har mening bara givet din människosyn där människor är determinerade till vissa sysslor. En gång knypplare alltid knypplare och ENBART knypplare. Men så är det inte.

Jag är inte antispecialist. Jag noterar bara att få arbeten är av det slag att inte väldigt många människor kan utföra dem, ibland efter viss extra utbildning (som gör dem till specialister). Du verkar inte kunna invända mot det.

Hoppas då att du denna vända klarar av att släppa de rätt perifera hjärnkirurgerna och läsa och svara på grundproblematiken:

"Om en person känner sig så stressad på jobbet att han/hon inte skura den egna toaletten finns ju två slags lösningar:

1. borgerlig lösning: skapa en klass av toaskurare som till låg lön får göra detta jobb hela dagarna. Sedan går de hem och skurar sin egen toalett.

2. icke-borgerlig lösning: personen skurar sin egen toalett, trappar ner lite i arbetstid om så krävs med följd att någon annan får chans att göra DET arbetet istället.

2 ger ett mer humant och rättvist samhälle. Kan jag få höra vad alla skärpta högermänniskor här har emot lösning 2?"

Leon I. Collyer sa...

"Hushållsnära tjänster" kan möjligtvis bli mer accepterat efter en tid men kommer verkligen hela svenska folket att använda sig av det eller ha råd med det efter en skattesubventionering, har det räknats ut?

För mig är det i alla fall lika självklart som att arbeta för sin lön som att städa sin egen skit. Det krävs en speciell moral för överlåta det till andra människor. Barnpassning är också förkastligt, är det någon ska ta hand om barnen så är det väl föräldrarna? Annars kan vi väl bygga jättelika barnhem och fostra dom i borgerlig mall?

Anonym sa...

Du har redan fått argumenten mot din lilla uppräkning men det fattar du inte. Istället fortsätter du att argumentera mot dina egna konstruktioner.

Anonym sa...

Barnpassning är också förkastligt, är det någon ska ta hand om barnen så är det väl föräldrarna? Annars kan vi väl bygga jättelika barnhem och fostra dom i borgerlig mall?


Skaka liv i Alva Myrdal och be henne förklara sig.

Oltimern sa...

Nu har jag att fattat alltihopa. Borelius föregick med gott exempel när hon utnyttjade svart arbetskraft och betalade usla löner till de som har sämst ställt i Sverige.

Han var en av förtrupperna för "frihetsrevolutionen" föregick med gott exempel

Anonym sa...

Men herre gud!
Är ni på vänsterkanten så otroligt trångsynta att ni inte kan tänka er att olika människor vill ha olika lösningar?

Jag skulle aldrig låta någon annan städa mitt hem, även om jag hade råd. Men det är MIN preferens. Jag är ytterst ovillig att låta någon annan ta hand om mitt barn i min frånvaro. Men det är MIN preferens. Jag skulle kunna tänka mig att betala för några timmar av barnpassning när jag själv är i hemmet, men det kan ju bara motiveras om jag slipper jobba 2-3 timmar för att täcka kostnaden för en timmes passning.

Gränsen för hur många timmar man själv vill jobba med sitt eget jobb för att bekosta att överlåta åt en expert att utföra en uppgift varierar ju med uppgiftens svårhetsgrad. Jag kan jobba ett år för några dagars hjärnkirurgi, men bara 1,5 timmar för att slippa 1 timmes städning. (Om jag nu hade gladeligen låtit någon städa åt mig. Det är bara ett exempel.)

Personen ovan som tycker man skall utbilda sig själv för att bli expert på allt man vill få gjort svävar ju omkring nånstans i det blå. Hela fördelen med specialisering är att människor som kan saker bra kan göra dessa saker effektivt. Det är GRUNDEN för all vår välstånd.

Anton sa...

"2 ger ett mer humant och rättvist samhälle. Kan jag få höra vad alla skärpta högermänniskor här har emot lösning 2?"

Lösning 2 kommer i längden leda till att får slut på hjärnkirurger för att det inte lönar sig att studera.

Kamrater! Detta land behöver en folklig revolution och ett förstatligande av samtliga produktionsmedel. Ett helt rättvist samhälle där supergeniet Ohly, som inom bara ett par år kommer få Nobelpris i ekonomi, om inte Nobelpriset förbjuds innan, med en liten utvald skara likatänkande lägga upp 5-årsplaner och se till att folket är sådär härligt förslavat och gör det som de åläggs att göra. Sen när ekonomin är helt körd i botten och misären är total så sitter vi där utan kompetent personal och med ett par miljoner vänsterskor storlek 42, bilar som inte går att köra, kärnvapen och ett gäng fantastiska landslag i diverse idrotter. Vi kommer tillsammans med våra bröder i Kina, Kuba och Nordkorea leva livet fullt ut och tro mig – INGEN ska behöva varken städa, torka skit eller utföra tråkiga arbeten. Folket har makten och vi kommer alla äta oxfilé och dricka fina årgångsviner från… ja, var då ifrån?

Dags att vakna.

Som individ har du ett ansvar att tänka. Du kan inte låta ideologistyrda kommunister diktera vad som är rätt och fel.

Himlen är blå!

Anton sa...

Oj, glömde en sak. Vi kanske även ska stänga gränserna och reglera media. Detta har gjorts med framgång i både gamla Sovjet, Tjeckoslovakien, Albanien, Bulgarien med flera. Allt i sann socialistisk anda och för folkets väl.

Anonym sa...

"Folket har makten och vi kommer alla äta oxfilé och dricka fina årgångsviner från… ja, var då ifrån?"

Klassisk borgerlig måndagkväll

"Vi kanske även ska stänga gränserna och reglera media"

Behövs inte självcensuren tar hand om detta och ser till att rätta saker skrivs i media.

Leon sa...

Anton,
alla socialister/kommunister är inte sovjetkramare per automatik. Jag gillar faktiskt demokrati.

JB Josefsson sa...

Heja på Anton,.. klockrent. Någon måste i hela fridens namn producera och alla har skyldigheter likväl som rättigheter.

Sedan detta med den demokratiska patosen. Innefattar den även äganderätten eller skall vi bli som Fidel och den lille jönsen i Nord-Korea?

Inte ett ord av kritik från vänstern mot denna lilla fjant som systematiskt svälter ihjäl sitt folk.

Vad är det för fel på vänstern? Missade ni hägringen i öknen och gick ner er i kvicksand heller?

Anonym sa...

Anton,

Demokratin förstörst per automatik om man inför socialism. Så är det bara, så det är lika bra att du lär dig det. Dina fantasier kan jämföras med "jag är vegeterian, men gillar oxfilé".

Anonym sa...

Hoppsan, "Leon" var det ju! (Inte Anton)

Leon I. Collyer sa...

Anonymous 1:44,
mycket bra jämförelse, jag blev så väldigt övertygad. Om du vill så får du gärna förklara hur du tänker utförligare?


Man undrar ju hur många här som varit anställda som städare tidigare...

Leon sa...

Fan inte ens Esbati själv säkert! :p

Anonym sa...

Man vet alltid att snacket om Sovjet och Nordkorea och denna form av diktarorism kommer upp på tal när de egna argumenten ta slut för högern. Alla diskussioner verkar komma dit varför inte hålla sig till ämnet?

Egendom är stöld sa...

Som individ har du ett ansvar att tänka. Du kan inte låta ideologistyrda kommunister diktera vad som är rätt och fel. Himlen är blå!

Det finns inget nobelpris i ekonomi. Det är ett "ideologistyrt" pris som inte har med Alfred Nobel att göra. Som individ har du ett ansvar att tänka var ordet.

Röd front!

Botnia...eh jag menar...JB Josefsson,

Nu har ju din son tagit över och kör på i samma blåbrusiga stil som du, så nu kanske du ska stå för ditt ord och lämna den här bloggen för alltid och lämna det här jävla landet också och öppna slavläger i baltstaterna eller vad det nu var du skulle göra.

Anonym sa...

Anon 2:21,

Om ämnet är "kommunism" så bör man hålla sig till just "kommunism". Inte drömmar och fantasier utan verklighetsförankring. Om du inte känner till varför kommunism alltid har utmynnat i diktatur så föreslår jag att du börjar läsa på lite. Läs då något mer aktuellt än storpajasen Marx egna flummerier.

Anton sa...

"Alla diskussioner verkar komma dit varför inte hålla sig till ämnet?"

Att hålla sig till ämnet var det ja. Jag är den förste att skriva under på att inte bara en utan TVÅ mygel-tanter bör ta sitt pick och pack och så får Reinfeldt & Co. tillsätta tjänsterna med någon människa med moral i kroppen.

Beträffande alla indoktrinerade vänstersymatisörers naiva övertro på en ideologi som inte visat sig duglig någon gång, någonstans så vet jag inte riktigt vad man ska säga. Vad fan tjänar det till att försöka övertyga ett gäng dum-röda människor om hur saker och ting fungerar? Man kan väl bara vara glad och luta sig mot att folket röstade bort regeringen-Persson med understöd.

Skönt att Ohly nu är marginaliserad och förpassad till ett liv i opposition (dvs. han ska göra det han är bäst på - han ska fortsätta gnälla i stället för att komma med något konkret och då talar jag inte om drömmar om 200000 nya jobb inom statsapparaten). Dock kan man ju gräma sig över att FI inte tog 1.5 procent till av kommunisterna. Då hade han fått bedriva sin verksamhet utanför de fina salongerna. Kanske rentav tillsammans med Gudrun? Varför inte starta ett nytt parti. Det är ju poppis.

Vad sägs om KI - Kommunistiskt Initiativ?

Himlen är blå!

JB Josefsson sa...

Egendom är stöld.... Ursäkta mitt återfall men dumhet och enfald måste någon gång bemötas. Jag har upplysningsvis redan dragit från landet men inrättar mig efter EG-rätten som bl a föreskriver fri rörlighet av personer inom unionen, däribland Sverige där jag är då samt då. Fri rörlighet i alla former är ju något fult som du vet inom den ideologi du företräder. Res murarna åter i folkrepublikens heliga namn.
Något slavläger bedriver jag inte och redovisar lagenligt svensk, norsk, dansk och tysk moms. Fast vinsten hamnar dessbättre ngn annanstans.

Även om det hamnar vid sidan vore det befriande att höra någon som dig själv kommentera och kritisera den lille pyjamasfjanten med a-vapen i N-Korea! Eller har du drabbats av en ideologisk kortslutning?

Egendom är stöld sa...

Jag tar härmed avstånd från den Nordkoreanska diktaturen.

Satte du kaffet i halsen nu? Rasar hela din världsbild?

För övrig kan ju konstateras att Sverige tydligen inte är så överjävligt att du inte kan bo här. Köra på vägarna. Sätta dina barn i skola. Kanske någon gång utnyttja den så gott som fria sjukvården? Skattekverulera på Alis blogg. Men betala skatt...så långt sträcker sig tydligen inte intresset.

Anonym sa...

Bäste Egendom är stöld.

Vill bara passa på att citera Frank Zappa som summerade problematiken i en enkel mening.

"Communism doesn't work because people like to own stuff."

Galaxa sa...

Jan Schmidt skrev "Min gamle far "/.../" försöker än så länge bo kvar hemma, och det skulle han kunna göra längre med lite billigare hemtjänst" Och vem ska städa åt den som städar åt din far, då? Varför städar inte du hos honom? Vad är du för en son egentligen?

Nej, då. Jag skämtar. Men detta är de argument som används MOT att göra hushållsnära tjänster billigare för kunden. Hushållsnära tjänster är vad de är, oavsett om kommunen eller någon annan betalar.

Och det är ju där skon klämmer - många av ovanstående debattörer ser ner på dem som utför jobbet. Men ni gömmer er bakom en falsk solidaritetssköld. Det har inget med solidaritet att göra, för vilken ekonom som helst kan förklara för er hur detta blir lönsamt ÄVEN för den som städar.

Anonym sa...

Anton:
"Är ni på vänsterkanten så otroligt trångsynta att ni inte kan tänka er att olika människor vill ha olika lösningar?"

Spännande att du ENBART fokuserar på den utnyttjande parten. Du ser frågan lite som att någon vill tvinga på dig sin favoritmusik när du vill lyssna på något annat. Men frågan handlar främst om rättvisa för den utnyttjade parten.


"Lösning 2 kommer i längden leda till att får slut på hjärnkirurger för att det inte lönar sig att studera."

Spännande att i inlägg efter inlägg se att högerideologin tydligen står och faller med vad gruppen hjärnkirurger gör och inte gör...
Är det för att ni själva har genomgått hjärnkirurgisk behandling som ni vurmar så om denna grupp?

Det är som sagt en liten och speciell grupp. Redan idag finns betydande incitament för att t.ex. ta ett arbete som tjänsteman snarare än som städare: lön, arbetsmiljö, status i samhället osv. För hjärnkirurger finns även ytterligare incitament såsom att arbeta i ett område med ny teknik och ny tillämpad vetenskap frontlinje vilket lockar många. Samt generella vårdyrkesincitament såsom att hjälpa medmänniskor. Den som utöver detta ändå blir hjärnkirurg bara om det medför att han/hon slipper torka skiten ur sin egen toalett blir nog ingen bra hjärnkirurg...

Det är lika spännande att se hur folk tvångsmässigt drar igång långa haranger om Stalin, Kuba osv. For the record, jag är socialliberal och medlem i folkpartiet och baserar mina rättviseresonemang på en socialliberal grund.

JB Josefsson sa...

Egendom är stöld....Det är inte mycket du verkar veta och förstå. I o m flytten omfattas jag inte längre av urkass svensk planekonomisk sjukvård utan tecknar privat försäkring vilken är en styggelse för statskramare som dig själv.
Jag kan falla död i morgon, men har då varit en person som bidragit med betydande summor till svensk sjukvård under mina, tack o lov, friska år så istället för att häckla mig, tacka o ta emot, det bjuder jag på.

Kul att du tar avstånd från fjanten men hur uppriktigt är det? Ni omfattar ju trots allt bägge samma socialistiska ideologi.

Skall vi låta stollen hållas i den s k folkrättens namn eller gå in och få ett slut på förtrycket o massvälten av människor o tillika avväpna en idiot som kan sätta hela Asien i brand?

Micke sa...

Det har inget med solidaritet att göra, för vilken ekonom som helst kan förklara för er hur detta blir lönsamt ÄVEN för den som städar
...................
Det förutsätter att ekonomen förklarar varför det är rättvist att städa hos herr och fru höginkomsttagare för 40 spänn i timmen medan nån annan har ett riktigt arbete som ger 75 spänn timmen för exakt samma jobb och det tror jag inte han kan hur mcket han än räknar.

Anonym sa...

"Vad fan tjänar det till att försöka övertyga ett gäng dum-röda människor om hur saker och ting fungerar?"

Bra insikt du har nu. Försök inte förändra andra människor. Det är ingen mening.Jag kan inte förändra dig heller.

I morse när jag vaknade kunde jag inte för mitt liv förstå varför jag suttit vid den här bloggen klockan två på natten och skrivit en massa saker, som då kändes jätteviktigt.

Dock håller jag mig på en blogg som delar samma politiska intresse som jag har själv.

Sedan att den verkar fullkomligt svärma som en honungsodling av högerfolk, det kanske de själva kan försöka rannsaka hos sig själva, om det är så ledsamt att hitta en massa vänsterfolk som har åsikter därhän, borde det ju rimligen finnas en massa högerbloggar att hålla sig till, då slipper du bli så upprörd av alla vänster dum-gäng som du skriver.Snacka om att söka konfrontationen...

För Du söker ju upp det själv, eller hur.Den som sig i leken ger...Det är helt barockt att bli sedan bli uppröd, det kommer alltid att finnas vänsterfolk och högerfolk oavsett vad du tycker om vänsterfolket eller jag om högerfolket!Det är faktiskt en jävla tur, för hur såg annars det ut?

Jag lägger ner nu.Jag tycker också att jag kommer långt från ämnet själv, det är helt otroligt.Det handlar om Maria som har dragit på sig en präktig skandal(dock inte lika stor som kulturministern, som inte betalat TV-licens på 16 år.Ser inte kulturministern på TV?Gör hon det är hon ju kriminell)
Det handlar om att Maria som är tokrik inte kan betala för sig, och sedan kommer med en massa usla förklaringar precis som vore folket dumma i huvudet.Det handlar inte om kommunismens idelogi som de borgerliga alltid envisas att tjata om, inte sant?

Anonym sa...

Anonym 5:20,

Du har faktiskt helt fel när du tror att högkvalificerade jobb utförs i tillräcklig utsträckning i Sverige idag. Tvärtom är det så att många som borde jobba mer för att Sverige skall gå bättre väljer att jobba mindre och syssla med annat (t.ex sidoinvesteringar) just p.g.a skatteläget, samt vissa ideologiskt motiverade vansinnigheter som gör det rent otrevligt att jobba. (T.ex monopolarbetsplats med uppochnervända världen, d.v.s sjukhusen.)

Att du sedan inte kan förstå exemplifiering är ditt lilla personliga problem som du får jobba på.

Anonym sa...

Micke 7:00,

Öhhh.. för att man i båda fallen får 40 kronor i handen?

Det är ju det det handlar om: Staten tjänar för mycket på att man betalar med redan inkomstskattade pengar till lön som skall inkomstskattas en gång till! Staten tjänar faktiskt fullt tillräckligt på att man betalar svart (eller avdragsgillt) eftersom statens försörjningsbörda minskar när en privatperson betalar pengar till en annan privatperson.

Anonym sa...

"Den som utöver detta ändå blir hjärnkirurg bara om det medför att han/hon slipper torka skiten ur sin egen toalett blir nog ingen bra hjärnkirurg..."

Det här var ju bara så dumt sagt att det måste kommenteras särskillt! Du kan inte veta ett skit om vad det innebär att ha ett ansvarsfullt jobb som man lever med i princip dygnet runt. Du är sannolikt en drönare av bidragstyp.

Men, visst, om du vill att våra skarpaste hjärnor skall anpassas till goda sossar och avsätta tid till städning när samma tid vore 100 g.g.r mer värd för dödligt sjuka patienter, så får du väl ha denna groteska jämlikhetsnoja. Problemet här är väl antagligen att vi har haft just medelmåttor, som Göran Persson, som bestämmer vad som skall vara rätt normer i det trånga och unkna folkhemmet.

Anonym sa...

Ren stöld tycks dock vara OK -i alla fall för media:

HOW TO PRETEND THAT YOU DID THE JOB YOURSELF

Anonym sa...

"Ser inte kulturministern på TV?Gör hon det är hon ju kriminell)"

Det räcker faktiskt med att äga en TV för att vara kriminell i Sverige. Även om man inte tittar på Så ska det låta eller annat skräp som SVT producerar med skattebetalarnas och licenstagarnas pengar så måste man betala för det om man äger en TV eller har en dator med TV-tuner. Det är nog dags att skrota SVT.

Egendom är stöld sa...

Men för h-e, det är ju borgerlig regering nu. Kan ni inte skattekverulera på Federleys blogg, era snåljåpar? Tråkmånsar.

Anonym sa...

Skattekverulanter? Den bidragstagande fikavänstern är väl lika kverulerande om hur gärna de vill att de som jobbar skall betala mer till dem?

Anonym sa...

anonym 7:25,
Jag förstår exemplifiering men vad jag inte förstår är hur du gång på gång verkar ramla i den gamla metodologiska fällan att sluta dig från anekdoter och eller perifera exempel till generiska konstateranden (från hjärnkiruger till samhället i stort).


anonym 7:41,
"Du kan inte veta ett skit om vad det innebär att ha ett ansvarsfullt jobb som man lever med i princip dygnet runt. Du är sannolikt en drönare av bidragstyp."

Jo det kan jag eftersom jag har ett, nej det är jag inte.

"Men, visst, om du vill att våra skarpaste hjärnor skall anpassas till goda sossar och avsätta tid till städning när samma tid vore 100 g.g.r mer värd för dödligt sjuka patienter, så får du väl ha denna groteska jämlikhetsnoja."

Om du VERKLIGEN drevs av en sådan vårdmaximeringsiver så antar jag att du, eftersom du inte verkar räkna dig själv bland "våra skarpaste hjärnor", ser som ditt kall att personligen torka skit till lågpris åt hjärnkirurger så att de kan jobba mer? Inte? Aha, det var ANDRA som skulle göra det?

Om den normativa utgångspunkten på allvar var vårdmaximering så finns såklart en rad andra åtgärder till hands. Det finns exempelvis rätt mycket kontraroduktiv förmögenhet och lyxkonsumtion i landet som kan styras om till vården. För övrigt är klassamhället även en ohälsogenerator.

Egendom är stöld sa...

anon 9.59

Vore mer konstruktivt om du bemötte påståenden ist för att smita undan.

Du vet vad som händer när stater styr om "kontraproduktiv förmögenhet och lyxkonsumtion" eller? OBS, inte vad du tror händer utan vad som alltid visat sig hända.

Hurra ändå för att jag hittade ett nick som ingen ägde.

Anonym sa...

Anon 9:59,

Jag märker nu att du saknar förmåga att se vidare perspektiv, och att generalisera utifrån exempel. Sjukvården är bara ETT exempel. Problemet med minskad specialisering gäller hela samhället, och hänger starkt samman med skattetrycket samt dogmatisk ideologiproduktion.

Du tror säkert att du personligen kan räkna ut optimala lösningar för alla, och att allt skall bli så bra så. Kommunister brukar leva i den villfarelsen. Nån slags Aspbergersvariant.

Anonym sa...

Är det värre att skippa TV-licensen än att kasta stolar och annat på poliser vilket en del vänsterpartister roar sig med?

Civil olydnad bara OK om den har vänsterprägel?

Ska alla lagar efterlevas?

Anton sa...

För att klargöra, och för att folk inte ska tro att jag är en trångsynt borgardjävel så vill jag poängtera att det finns mer än bara ett par centrala punkter i socialdemokratin jag tycker är bra. Dock har den svenska regeringen sedan tidigt 90-tal lyckats förstöra så mycket att det nu behövs förändring. Det har ju majoriteten av folket i stugorna kommit fram till i sann demokratisk ordning och så kommer det bli.

Om det är någon som missat att jag är en av alla de moderater som inte gillar mygel och fusk tar jag än en gång tillfället i akt och säger att dessa fuskande ministrar bör rannsaka sig själva och sluta ljuga. Bäst är om berörda personer tar sitt ansvar och avsäger sig uppdragen redan nu. Vi vet ju alla hur det går för partier som har framstående personer utan förtroende. Alla bör veta exakt vad det är jag försöker sätta fingret på här. För den som behöver ledtrådar så kan jag kanske bidra med schweiziskt choklad, dubbelmoral ang. friskolor, dåligt telefonvett, medlemssiffror i ungdomsförbund, fusk med körersättningar, rattfyllor, porrklubbsbesök, spritfester på fackmedlemmars bekostnad, teater i stället för krishantering, lägenhetsaffärer, rasistiska uttalanden (fråga Moderaterna om slintande tungor i valstugorna och Crazy Horse-Anna) stolskastning och uppförande av herrgård.

Ang. valresultatet vill jag också säga att jag tycker att Sverigedemokraternas framfart är mycket skrämmande. Alla dessa sura 40- och 50-talistsossar som nu tröttnat på alla invandrare som kommit hit och de börjar nu bli ett påtagligt problem i mångas ögon. Tre lysande exempel här i Skåne är Malmö, Landskrona och Trelleborg. Tre klassiska socialiststäder där problemen hopar sig. Vill här passa på att informera alla att min far kom hit på 70-talet att han sedan dag ett arbetat. Om jag inte har helt fel för mig så lyckades han skrapa ihop ca. 14 sjukdagar fram tills han pensionerades för 1 år sedan. Samhället idag är dock ett annat och vi har massor med invandrare som inte får någon chans på arbetsmarknaden. De tvingas jobba svart år ut och år in. Tror jag att de till slut tappar både ork och stolthet och då börjar också problemen. Jag ser ett direkt samband mellan detta och den misslyckade integrationspolitiken och jag är helt övertygad om att Alliansen inte tappade mången väljare till Sverigedemokraterna. Det gjorde dock de klassiska arbetarpartierna. Detta är ett klart underkännande av genomförd politik.

Som universitetsutbildad, egenföretagare och snart 3-barnsfar vänder jag mig dock emot en hel del av kommunisternas och socialdemokraternas sätt att se på saker. Jag har arbetsdagar på allt mellan 8 och 12 timmar per dag och pyntar med den omsättning jag har in långt mycket mer än både en, två och tre knegare. Jag har själv varit knegare och sett fördelar och nackdelar med båda valen.

I mina ögon måste man kämpa om man vill ha något. Som det är idag (och detta är ett land som styrts av sossar i snart 100 år) finns det inte en djävel som hjälper mig om situationen skulle vara sådan att jag skulle behöva hjälp. Varför ska jag då tratta in majoriteten av de pengar jag tjänar för att andra med mindre motivation ska ha det lika bra som jag? Vad är incitamentet? Om nu sjukvård och skola blir sämre och sämre och kriminaliteten ökar - varför ska jag kämpa? Jo, för i mina ögon är det ganska mycket upp till mig att försöka åstadkomma något. Jag vill inte ligga på soffan och gnälla över hur dåligt allt är. Jag vill inte sitta i någon AMS-åtgärd och lära mig skit jag inte har någon nytta av. Jag vill arbeta och göra rätt för mig. Det är dock upp till mig att se till att det blir så.

Det är också så att om det blir enklare att anställa folk vitt kanske vi slipper ha högutbildade invandrare till att köra buss och taxi och att vi slipper allt detta mygel vi har i samhället.

Och slutligen vill jag säga att när jag kallade folk dum-röda innan så var det riktat direkt till alla de människor som går runt med skygglapparna på och tror att kommunism skulle vara den enda vägen fram. Så är inte fallet och historien har gång efter annan visat detta. För den som missat det så finns det inte ett enda lyckat införande av denna ideologi. Alla försök har lett till mänskligt lidande och ekonomiskt förfall. Det är en teoretisk och icke-demokratiskt modell som gör sig bäst i skolböckerna jämte nationalsocialismen.

Där det finns för mycket makt finns det också korruption. Detta gäller både för långt ut till höger och vänster.

Himlen är blå!

Jan Schmidt sa...

Galaxa,

just for the record: Jag städar hemma hos min gamle far. Vi är tre syskon, och vi hjälps åt. Inte så ofta som vi skulle vilja och inte så mycket som egentligen skulle behövas, men, va fan, litet är bättre än inget...

Jag har inte använt argumentet "Vem ska städa hos den som städar". Jag tycker att detta är fullkomligt ointressant i sammanhanget och följaktligen inget argument egentligen.

Mitt argument är att skatterabatt på hushållsnära tjänster är orättvist, därför att det är en "reform" som bara gynnar de som egentligen inte behöver den: De som skulle ha råd att betala ändå och de som är friska och pigga nog att kunna städa själva.

Om jag vill åka taxi i stället för tunnelbana, betalar jag för det. Åkaren får ingen skatterabatt, taxichauffören får ingen skatterabatt, jag får sannerligen ingen skatterabatt. Jag har heller aldrig kommit på idén att begära någon skatterabatt för taxiresor. Och det tycks ingen av de andra inblandade parterna ha gjort heller. Lika lite som borgerliga politiker.

Men städning i hemmet ska av någon anledning rabatteras, d v s i praktiken subventioneras med skattemedel. Varför? Varför ska jag, med mina skattepengar, vara med och betala en "reform" som bara gynnar dem som mycket väl skulle klara sig utan den?

Ingen av "reformens" försvarare ovan har lyckats svara på den frågan...

Ska nu städning i hemmet nödvändigtvis rabatteras, så är det kommunerna som ska ha den rabatten och den ska gälla för anställda i hemtjänsten! Då skulle det vara en verklig reform, som kom dem tillgodo, som behövde den!

Anonym sa...

"Du vet vad som händer när stater styr om "kontraproduktiv förmögenhet och lyxkonsumtion" "

Japp, vad som bl a händer är den välfärdsstat som en så stor majoritet av svenska folket värdesätter att moderaterna tvingas låtsas gilla den för att vinna val.

"Jag märker nu att du saknar förmåga att se vidare perspektiv, och att generalisera utifrån exempel."

He he, nejdå. Inte om generaliseringen håller men det gör ju inte dina. Som sagt är jag socialliberal, inte kommunist. Men du verkar njuta av att skriva ordet KOMMUNIST så jag låter dig hållas.

"Du tror säkert att du personligen kan räkna ut optimala lösningar för alla, och att allt skall bli så bra så."

Nej vad får dig att tro det? Min invändning grundade sig i rättvisa inte optimering. Det var du som var inne på optimalitet men du verkar ha släppt det när det inte bet.

Anton:
Jag förstår och håller med i det mesta du skriver.

Det mesta, men inte allt. Det finns fortfarande rättviseproblem med ett samhälle med en cementerad "specialiserad" underklass. Gärna "specialisering" men inom rättvisa ramar. Det får inte slå över i orättvisa, ens i namnet av ökad nytta.

"tar jag än en gång tillfället i akt och säger att dessa fuskande ministrar bör rannsaka sig själva och sluta ljuga."
---
Det håller jag med om. Men det räcker väl inte? De borde avgå. Alla som som deltog i avgångsdrevet mot Sahlin (och jag får erkänna att jag själv ingick i den skaran) borde självklart kräva avgångar nu med. Någon konsekvens måste det vara.

Anonym sa...

"Alla som som deltog i avgångsdrevet mot Sahlin (och jag får erkänna att jag själv ingick i den skaran) borde självklart kräva avgångar nu med."

För det första är det tidningarna som ordnar "drev", och deltagandet handlar för det mesta enbart om att gnälla lite själv.

För det andra drog Monas brister (och de är många) upp för att hon hade aspirationer på att bli partiledare och statsminister. En viss skillnad mot lätt utbytbar minister.

Mona sågades för att vi inte vill ha en så vimsig och okunnig person med miserabla språkkunskaper som Sveriges ansikte. T.o.m värre än Göran Persson.

Anonym sa...

Skatterabatt: Om staten tar in mindre pengar i skatt på en transaktion än innan.

Subvention: Om staten tillför pengar som exempelvis för mediciner.

Är det så svårt att använda rätt ord? Men bjäbb bjäbb i praktiiiiiiken är det ju en subvention om man själv bestämt sig för det men det har inget med verkligheten att göra.

Vetenskap och socialism sa...

"I bostadspolitiska sammanhang behandlas ofta även egnahemsägares ränteavdrag vid inkomstbeskattning som bostadsstöd under benämningen skattesubvention."

Från NE.se
http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=134091

Vetenskap och socialism sa...

Folkpartiet menar att det är en subvention man har i Danmark!

"I Danmark infördes 1994 en skattesubvention som gjorde det möjligt för hushåll att köpa tjänster för som mest
motsvarande 50 000 kronor om året med 50 procents skatteavdrag."

http://www.folkpartiet.se/upload/20844/Hush%c3%a5llsrapport.pdf

Anonym sa...

Nytt ord! Skattesubvention; att få stöd med att betala skatten, dvs skatterabatt.

Kör på det då för all del men sluta upp med att bara säga att det är en subvention för då har ni fel.

Är fortfarande så att staten ska lägga rabarber på en bunt pengar för att två människor kommer överens om en transaktion.

Hushållsnära tjänster sa...

http://www.expressen.se/index.jsp?a=714902

Galaxa sa...

Schmidt: Äsch jag tog bara dig som exempel. Det där man måste väl kunna städa sin egen skit-tramset är så tröttsamt! Vad är det som säger att alla kan städa? Det stämmer ju inte! Min mamma och pappa städade också hemma, emn vi åt middag kl 5 också för de hade typ en kvart att gå från jobbet. Mig tar det 1 1/2 timme!

Micke: Om jag har en person i mitt hushåll som plockar prylar och fixar golven är det ju förstås inget heltidsjobb! Personen i fråga har väl antagligen fler kunder. Ungefär som vi konsulter jobbar. Och 40 kronor i timmen är det väl ingen som betalar idag? Du behöver ju inte bli så extrem!

Micke sa...

Jag har inget emot städning eller att folk städar åt andra vare sig dessa tjänar mycket eller lite.
Jag har själv arbetat som städare hos privat företag och i olika kommunala sammanhang under ca 10 år.

Det jag inte gillar är iden att skapa två löne kategorier för samma jobb.

Ska vi ha två olika lönesegment för advokater som gör samma jobb också?

Skulle dom gå med på det utan att klaga?
Förslaget har som jag ser det som största uppgift att vara murbräcka för införande av en helt nu lönesättningsmodell som ger arbetsgivarna mycket större fördelar vid förhandling.

Jag är för att man gör det lättare att anställa folk privat men som det här förslaget är utformat så skapar det bara ytterligare orättvisor.


40 kronor var ett sätt att exemplifiera gentemot ..70 kronor.Var exakt nivåerna ligger vet jag inget om men tittar du på vad Borelius barnflicka säger ( om hon nu talar sanning) så är såna siffror inte helt orimliga.

Gruv.arb sa...

Jag undrar bara om dom som nu betalar "svart" hemhjäp kommer att övergå till "vit" hemhjälp. Jag menar, det måste ju bli dyrare om man skall betala skatt. Vad jag förstår så är det för dyrt nu med vitt och svart hjälp är billigare, kommer det inte att förbli så, att "svart" är billigare än "vitt".