måndag, oktober 09, 2006

Norska regeringen sponsrar öppen källkod!

Jag har inte hunnit titta i närmare detalj på den norska budgeten, som presenterades i fredags av Sosialistisk Venstres ordförande Kristin Halvorsen. Men en översikt visar en tydlig rödgrön profil, med stora satsningar på barnomsorgen, utbildningsväsendet och hälsosektorn. Biståndet höjs kraftigt till rekordhög nivå. Brytpunkten för högsta skattesats sänks för att öka omfördelningen. Arbetslösheten är rekordlåg – 2,4% i september.

En i sammanhanget mycket liten post i budgeten, men principiellt viktig, är att man nu beslutat stärka stödet till öppen källkod. Ett i sanning progressivt beslut.

För övrigt vill jag påminna om Ung Vänsters kultur- och fritidspolitiska program från 2002, som var tidigt ute med att ta upp den här typen av frågor. Där skrev vi bland annat:
Vi arbetar för att fler ska känna till och kunna använda operativsystem och andra program med öppen källkod. Bland annat borde skolor och arbetsplatser i den gemensamma sektorn aktivt öppna för en sådan utveckling. Vi vill också att den gemensamma sektorn försöker hitta former för att stödja utvecklingen av open source-program. Till exempel skulle alla offentliga beställningar av datorprogram kunna inkludera fri spridning av källkoden. Huvudprincipen borde vara att den information som den gemensamma sektorn köper in eller tar fram ska göras fritt tillgänglig för envar.

13 kommentarer:

Anonym sa...

norge är allt som sverige inte är. ett progressivt land med trygghet och arbeten.

Fredrich Legnemark sa...

Nog gör vi vad vi kan i sverige också:
http://www.vansterboras.se/v3/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=2

Anonym sa...

Fantastiskt lovande. Synd att inte vi i Sverige haft framförsikt nog att betona open source mer vid offentlig konsumtion. Uselt att skolor och kommuner fortsätter att stoppa grova pengar i Bill Gates fickor år efter år när stabila linuxalternativ redan finns.

Björn Blomkvist sa...

Vi borde återuppliva den gamla Svensk-norska unionen. Med lite kompromissande kan ju vi lämna EU och de NATO.

Anonym sa...

Anonymous 6.15 PM said:

"norge är allt som sverige inte är. ett progressivt land med trygghet och arbeten."

Det beror på att de har en socialistisk regering. Något vi inte har haft i sverige sedan 80-talet.

Anonym sa...

Det enda sådant leder till är att dra till sig lycksökare som flugor till en sockerbit. Öppen källkod har fungerat utmärkt förut utan statens inblandning, och kommer att fungera utmärkt i framtiden utan statens inblandning. Det är komiskt vad kåta ni är på att ta skattebetalarnas pengar och dela ut lite till höger och vänster (ok, bara till vänster).

Kristoffer sa...

Anonymous: Nu var det ju inte utveckling av sk. "öppen källkod" som var det som satsades på utan statlig användning av det. Rent krasst ekonomiskt borde detta i längden leda till mindre utgifter eftersom licenser och liknande för proprietära program ej måste betalas.

För övrigt anser jag att termen "Fri programvara" är en bättre beskrivning av fenomenet. "Open Source" är en efterkonstruktion och det handlar så mycket mer om frihet än om att man ska få se kod.

F.ö är det skandal att jag som hederlig skattebetalare (eh) ska tvingas köra ofri programvara som jag inte har en aning om vad det gör (ofria program har en tendens att spionera och "ringa hem" etc.) för att titta på SVT:s arkiv.

Enar sa...

Kul Borås! Skellefteå jobbar också på.

http://helgo.net/e/politik/arbete/040506windowskostnad.shtml

http://helgo.net/enar/politik/arbete/040226standard.shtml

Anonym sa...

>> "Ung Vänsters kultur- och fritidspolitiska program från 2002, som var tidigt ute med att ta upp den här typen av frågor"


Hm, de lever inte som de lär. Ung Vänster använder Microsoft IIS till sin webbsajt:

$ telnet www.ungvanster.se 80
Trying 212.75.88.63...
Connected to cust63.admax.se.
Escape character is '^]'.
HEAD / HTTP/1.0

[...]
Server: Microsoft-IIS/6.0

Anonym sa...

men ÅÅÅÅÅÅÅHHHH. att blanda ihop hur man anser att samhället ska se ut med att det redan ser ut som man anser att det bör se ut, är en ganska vanlig indikation på att man är en idiot. jag säger inte att du (anonym 10:17) är det. jag säger bara att mycket tyder på det.

/j

Anonym sa...

Varför har ung vänster valt att använda Microsoft-programvara?

Kan ha att göra med att de har gott om andras pengar att spendera. Många kapitalistiska företag använder open source just för att spara pengar, eftersom vi inte har skattepengar att tillgå.

Anonym sa...

j,

Efter att ha läst ett stort antal av dina inlägg så märker jag att du inte viker från linjen; folk som inte håller med dig är sinnessjuka och/eller idioter.

Intressant.

Jonas Barkå sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.