onsdag, oktober 11, 2006

Och vem försvarar oss från polisen?

Många har redan skrivit snabbare och bättre om detta, men det känns ändå som något som bör kommenteras, särskilt som uppföljningen inte alls i tillräcklig mån har varit betonat allvaret: Göteborgspolisen påstod i helgen att ”våldsamt upplopp” och ”kravaller” uppstått i Göteborgs förorter under strömavbrottet där.

“- Det driver omkring flera ungdomsgäng som slår sönder rutor och gör inbrott. De har slagit till mot skolor, affärscentrum, banker och ett åldringsboende.”,
larmade polisens presstalesman Frank Karlsson.

Expressen skrev så här:
I skydd av mörkret drog ett 100-tal ungdomar fram och krossade ursinningslöst allt de kom över.
Och man citerar en annan polis, vakthavande befäl Kent-Ole Nielsen:

- Vid 22-tiden började det med glaskross på Handelsbankens kontor i Hjällbo centrum. Sedan eskalerade det […] Ungdomarna samlade ihop gängen, gängen blir större och större, och ungdomarna triggade varandra.
Bilden som tecknades var av ett krigstillstånd. Frank Karlsson fyllde på med målarfärg:
- Vi skulle behöva varit många fler om vi skulle haft möjlighet att förhindra vandaliseringen […] Men vem räknar med att ungdomarna i Hjällbo beter sig som gängen i USA eller Frankrike och slår sönder och samman sin egen stadsdel.
Det är bara det att det där huvudsakligen var båg. Det krossades något enstaka fönster, ungefär som en vanlig helgkväll. Polisen lekte viskleken. Eller rättare sagt: ljög. Man snackade massa skit om förorterna och medierna förde skiten vidare. Efteråt har det alltså kommit rapporter om att det var extremt överdrivna uppgifter som spreds, men det toppar inte nyheterna på samma sätt. Bilden som dröjer kvar hos de flesta är blattekids som ”slår sönder och samman sin egen stadsdel”, medan hjältepolisen gör sitt bästa för att ställa saker till rätta med de alltför små resurser som man har till sitt förfogande.

Det är rent ut sagt för jävligt att polisen beter sig på det här sättet. Men inte heller förvånande. När Masoud Kamali i sin kritiserade utredning föreslog att man skulle se över polisens befogenheter med utgångspunkt från de godtyckliga ingripanden som sker ute i förorterna, begrep de flesta inte problemställningen. Och Maurico Rojas gick förstås i taket. Men för många ute i förorterna – inte minst folk med utländsk bakgrund, i olika åldrar – är det alldeles påtagligt att polisen inte är det just polisen som skapar otrygghet, som förnedrar godtyckligt och eskalerar olika situationer.

Aftonbladet skriver:
Polisen var försiktig med att kommentera de uppgifter om totalt kaos som lämnades ut från myndigheten under söndagskvällen.

– Ett scenario kan vara att det kommit in många rapporter och att folk ringt om samma saker, säger Håkan Frank, närpolischef i Angered.
Well. Ett annat scenario kan vara att det finns problem med rasistiska och våldsförhärligande strukturer i den svenska poliskårens jargong och arbete, och att det vore en mycket angelägen uppgift att ta tag i de problemen. Rasism handlar om makt. Det är inte fördomar och ringaktning i sig som är avgörande; det är när den som bedömer och agerar med etniskt grummel kan motivera och fördjupa sin överordning på den grunden. Där har statens uniformerade kår en särskild funktion. Den behöver också granskas särskilt hårt.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Rätt svar måste ju vara att "politrucken försvarar oss mot polisen"!

olydig sa...

Jag gillar bildtexten i artikeln från GP: "Handelsbanken i Hjällbo fick åtminstone en ruta krossad"

Den känns så härligt uppgiven: "Okej då, blattarna rev och brände inte ner hela stan, men de krossade åtminstone ett fönster!"

Per_Olof Amalgam sa...

Det räcker med att kolla på vilken typ av människor som söker sig till polisyrket o liknande yrken.

Ofta människor med dålig självkänsla, många ha blivit utsatta för mobbing o dyl o vill genom polisyrket bli den med makt.

Samma sak med pedofiler o misshandlare. Många har själv blivit utsatta för övergrepp som unga.

Nån som har nåt förslag på hur man kunde få dessa människor att inte bli poliser?

Jag tror också att hela grejen med ett statligt våldsmonopol bidrar till såna här sjuka situationer.

Folk borde sluta va så jävla rädda för polisen. Det är trots allt vi som betalar deras löner med våra skatter.. Kolla på Frankrike. Där håller dom inte käften. Där ger dom poliserna spö.

Men svenska polisen vill vel leka ghetto. Och om dom fortsätter med denna attityd är det vad dom kommer att få.

issp sa...

Det är ju helt otroligt. Du skriver att poliserna betett sig förjävligt, men inte ett ord om att det är fel att kasta sten på poliser eller slå sönder saker.

Klart dom upplevde det som kravaller när så kallade ungdomsgäng slår sönder fönster och kastar sten. Det hade jag också gjort.


Hur är det nu man säger om zebror och ränder...

Gårdapojk sa...

Alla vet att polisen är svin är ju bara att besöka en vanlig fotbollsmatch eller ta en krogkväll för att upptäcka det.

Findus sa...

E du fullkomligt bakom flötet issp? Det Ali skriver om är varför media rapporterar som de gör. Vem har föresten påstått att någon kastat sten på polisen i Angered? Ge en källa eller be om ursäkt för felaktigt ryktesspridande.

Det verkliga vandaliseringen verkar som sagt inte vara något utöver en vanlig fredagkväll i vilken svensk stad som helst, tråkigt men ingenting att hetsa upp sig på.

Anonym sa...

Många borgerliga vill ju ha kommunal polis, kd-ledningen försökte få igenom det på senaste kongressen, men kördes över. Det skulle ju vara drömmen för dem att kunna styra polisen lokalt och bestämma hur resurserna skall prioriteras. Det blir som en officiell modell av medborgargarden.

Somos sa...

Stor eloge till Ali!

Jag har aldrig varit någon står supporter av Ali men är mycket imponerad av att Ali inte gått ner i "vilken minister gjorde vad för 10 år sedan när de inte ens var politiskt aktiva."

Stor eloge!

Issp sa...

Ang. stenkastningen så är det då vad jag har läst i flera olika tidningar, har inte sett nån skriva att det inte stämmer heller.

Det är ju samma med landskrona, proffstyckarna har kommit fram till att poliserna är rasister som ljuger och invånarna är dumma, där finns inga problem mer än på andra ställen och det beror absoluuut inte på invandrargäng...

Av nån anledning så litar jag mer på dom på fältet än såna som Ali vars värdsbild inte stämmer överens med verkligheten.

Anonym sa...

Somos,

Om du tänker efter lite så kanske det finns goda skäl till detta? (Och andra som deltar i drev mot f.d. privatpersoner borde ransaka sig själva också.)

Micke sa...

Somos said...
Stor eloge till Ali!

Jag har aldrig varit någon står supporter av Ali men är mycket imponerad av att Ali inte gått ner i "vilken minister gjorde vad för 10 år sedan när de inte ens var politiskt aktiva."
-------------------------

Hur var det nu med det här när ni stod utanför TV studion inför en av dom si´sta valdebatterna och gapade "Anna Sjödin fyllesvin?"

Varför kan ni inte svara på det?

Varför gjorde ni det?

Det är femte gången jag frågar.