fredag, oktober 06, 2006

Smart. Inte kul

Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring innehöll inte något uppseendeväckande. Snarare är det på sitt sätt imponerande att se hur målmedvetet Reinfeldt driver sitt politiska omvandlingsprojekt vidare. Den som bara betraktar regeringsförklaringens yta möts av en floskulös ordmassa med en air av allmänt schysst förvaltarkompetens, kryddat med ett och annat värdeord om civilsamhälle, gemenskap och demokrati. Det som är politikens riktning och mål – omfördelning till de besuttna och mäktiga; respektive den svenska välfärdsmodellens och arbetarrörelsens hopskrynklande – döljs skickligt utan att någonsin försvinna ur sikte.

Många är de försämringar som bäddas mjukt i en sorts nyborgerlig politikersvenska. Man ska ”öka egenfinansieringen i arbetslöshetsförsäkringen” – det betyder chockhöjda fackföreningsavgifter för att minska anslutningsgraden till facket och slå hål på den svenska arbetsmarknadsmodell som man inte vill utmana rakt på. Man ska ”motverka överutnyttjande i sjukförsäkringen” – alltså skuldbelägga sjukskrivna och jaga fuskspöken snarare än grunderna till att människor slits ut på jobbet. Man ska ”återställa taket i sjukförsäkringen till 7,5 basbelopp och förändra beräkningen av den inkomst som skall ligga till grund för sjuklön och sjukpenning” – det betyder i klartext mindre pengar till de sjuka och en urholkning av socialförsäkringssystemet, då färre blir fullt försäkrade. Det talas om jämställdhet och föreslås familjefundamentalistiskt vårdnadsbidrag. Det talas om kvinnors situation på arbetsmarknaden och föreslås privatiseringar i välfärdssektorn – med ökad stress och utsvettning av kvinnor som följd. Det talas om förebyggande arbete mot brott, men förslagen handlar bara om hårdare, förgrovande straff. Det talas om miljöansvar, men de konkreta förslagen lyser med sin frånvaro. Det skrivs om våld mot kvinnor – och nästa mening handlar om att ”hedersrelaterat våld” ska prioriteras; inte tal om att detta är mäns våld mot kvinnor, en institution också i rågblonda sammanhang. Det talas om stöd till demokratisering – och förslaget blir att ”stärka den transatlantiska länken” med världens bomb- och tortyrfurie. Det kommer med några meningar om den främlingsfientlighet och rasism som åtminstone ett av allianspartierna gjort mycket aktiva insatser för att underblåsa – och det landar i kampanj mot kommunismen!

Ett systemskifte rullar igång i diskretion, medan publiken underhålls med ett floskelbatteri.

Så kom Reinfeldt fram till sin ministerlista. Och visade där åter sin väldiga skicklighet. Ministerlistan är till skillnad från regeringsförklaringen uppseendeväckande på flera punkter. Men understryker desto skarpare att det reinfeldtska projektet hänger ihop.

På de tunga och påpassade posterna placeras pålitliga medarkitekter till det väldiga illusionsnumret ”De nya moderaterna”. Anders E Borg och Sven Otto Littorin får travestera Theodore Roosevelts förhandlingstaktik som ledstjärna för moderat finans- och arbetsmarknadspolitik – speak softly and apply a large stick. Sköningen Mikael Odenberg får dricka punsch på officersmässar istället. För jävla trist för oss i oppositionen.

Carl Bildt som utrikesminister är ett mycket smart drag. Reinfeldt vill inte ha konflikt om utrikespolitiken. Och blir det konflikt vill han inte ta den själv. Bildt får matcha Eliasson.

I gengäld släpps två taggade batongister loss på skolans område medan kristdemokraterna får dväljas med sina värdegrunder och återmoralisera socialpolitiken.

Några av ministervalen gör strategin särskilt tydlig. På områden där den ideologiska debatten varit på glid och där Reinfeldt inte räknar med att så många bryr sig om antagonisternas protester – då blir valen tokradikala.

Gunilla Carlsson ogillar bistånd. Hon får bli biståndsminister. Världens fattiga är inte marginalväljare.

Cecilia Stegö Chiló som kulturminister. Vi fattar poängen. Hennes syn på kulturen finns i skärningspunkten mellan ointresse, okunskap och genuint, ideologiskt betingat förakt. Timbrohögerns durkdrivna hat mot allt som kan få breda folklager att ta del av bildning, debatt och djupgående samhällspåverkan (till exempel en fungerande Public Service) får nu en belevad representant i regeringskansliet. Kulturarbetare är inte heller någon kärnväljargrupp, och redan folkpartiets avgångne spionchef och partisekreterare kunde ju konstatera att det är kul att reta upp dem för att få uppmärksamhet. Att den breda kulturen förgörs under tiden är för högern bara en bonus.

Så sist men mest Nyamko Sabuni, vars partiledares första kommentar för övrigt var att det blir ”spännande med en invandrare i regeringen”. Ingen svensk rikspolitiker – med möjligt undantag av Mauricio Rojas – har lika tydligt använt sig av en retorik som utstuderat flörtar med grumliga rasistiska stämningar och kraftigt underblåser dem. I debatter om ”integration” har hon presenterat de mest obehagliga infallsvinklar som går att uppbåda. (Några tidigare texter om Sabunis bravader här, här och här). Som ”integrationsminister” får vi en islamofob som byggt sin politiska karriär på att skapa fördomar mot invandrare. Hon får också ta ansvar för jämställdhetsfrågorna – med en linje som går ut på att kvinnoförtryck är något utifrån importerat. Det är verkligen bingo. Ungefär som om George W Bush både skulle få Nobels fredspris och hyllas av Amnesty. Återigen blir linjen klargjord: invandrare i det här landet ska vara föremål för angrepp. Antingen får vi eftersträva en Onkel Tom-position eller sälla oss till de flerfaldigt stigmatiserade, på vilka man pekar för att konstruera ett annat vi, i det borgerliga Sverige som Reinfeldt tänker sig ska förlänga hans mandat 2010.

Reinfeldts hela strategi är att eliminera öppna konfliktytor och låta systemskiftet bli självgående. Motstrategin måste då naturligtvis vara att ta konflikt, klargöra skillnader, organisera de förfördelade för att skapa den verkliga majoritet som ska förhindra högervridningen nu, för att vid tillfälle kasta ut den här högerregeringen ur Rosenbad.


[Fler kommentarer]
Lars Ohly: Regeringsförklaringen - sannolikt svenskt rekord i floskler
Mission Iran: Utrikespolitisk regression
Röda Raketer: Moderat regering

58 kommentarer:

Johnny sa...

"Det som är politikens riktning och mål – omfördelning till de besuttna och mäktiga; respektive den svenska välfärdsmodellens och arbetarrörelsens hopskrynklande – döljs skickligt utan att någonsin försvinna ur sikte."

Det anser jag är en felaktig slutsats. Det finns ingen anledning överhuvudtaget för Nya Moderaterna att föra en politik som inte gynnar löntagarna eftersom det är den i särklass största väljargruppen. Det är väl det som är det solklart nya med Reinfeldts politik, han vill vinna val och regeringsmakten och utformar politiken därefter, dvs går rejält åt vänster, för att få tillräckligt många röster för att vinna.

Moderaterna vill vara ett parti för alla människor och utformar politiken så att den stöds av så många som möjligt.

Säga vad man vill om Reinfeldt, men han lyckades bli ordförande i moderaterna, skapa en allians med andra partier, bilda regering med övriga partier, utse Bildt som utrikesminister. Reinfeldt är en vinnare och vår tids skickligaste politiker. Han är inte låst i några gamla höger, liberala, konservativa värderingar, han tycker det som majoriteten vill höra och har inga ideologiska bindningar, han utformar politiken efter vad marknaden efterfrågar och det är nytt för moderaterna.

Sedan att det inte är en politik som är tillräckligt bra för att Sverige skall utveckla massor av företag och arbete eftersom skatterna är extremt höga och skadliga på arbete och kapital och förhindrar utveckling, det bryr sig varken folket eller politikerna om, det blir ett senare problem.

Anders sa...

Kortare Johnny:

"Dear Leader."

Jon sa...

omfördelning till de besuttna

Nej, de pengar man arbetar ihop är inte statens. Hur många ska gånger folk behöva påpeka det för dig innan du fattar?

Det kan alltså inte bli någon omfördelning från de besuttna. Vad som kan bli aktuellt är att de får behålla mer av det de tjänar ihop.

det betyder i klartext mindre pengar till de sjuka och en urholkning av socialförsäkringssystemet

Självklart står det fritt för fackförbund eller försäkringsbolag att erbjuda tilläggsförsäkringar om man vill ha ett större skydd mot inkomstbortfall. Hur svårt kan det vara att förstå? Trodde ni också att man skulle stänga av hela Sveriges telefonnät när Televerket privatiserades?

Anonym sa...

"han tycker det som majoriteten vill höra och har inga ideologiska bindningar"

Det är väl ren och skär populism det. Inte för att jag säger emot eller nåt...

Egendom är stöld sa...

Apropos Cecilia Stegö Chiló
Det var länge sedan svenska politiker var intresserade av kultur på allvar och nästan lika länge sedan Sverige HADE en kulturpolitik. Skillnaden är att nu riskerar vi en ren ANTI-kulturpolitik. Bomb och gnidighets-liberalismen är för ytlig för att tycka om eller förstå kultur som är mer komplicerad än en reklamfilm från McDonalds. Hade de fått råda så hade svensk kultur i princip stavats "Bert Karlsson".

Kulturarbetarna anses dessutom ha FEL politiska åsikter och därför lär vi få se det ena angreppet på kulturen efter det andra. På vissa bloggar har redan den borgerliga, illa kamouflerade, avundsjukan fått fritt utlopp. Nu ska popvänstern sättas dit. Jag tror de uttrycker en ganska allmän borgerlig uppfattning. Det är lätt och tacksamt att angripa kulturen, utövarna är få och de negativa konsekvenserna av ett strypt kulturliv syns först över tid. Och då har ju sossarna ju redan tagit över igen.

Jan sa...

Kultur är alldeles för viktigt för att de sk kulturarbetarna ska ha monopol på att tolka detta.

Dags att ifrågasätta den sk intellektuella eliten som tror sig veta vad "folket" behöver.

JB Josefsson sa...

Kultur är inte gratis. När medborgarna är beredda att betala för den fisförnäma vänsterns kulturutbud får den ett egenvärde, inte förr.
Allt annat är diktat från en kvasiintellektuell elit som anser sig förstå bättre än den dumma menigheten.

Mika sa...

Du nämner systemskifte en fem sex ggr i din utomordentliga utläggning utan att gå in på den vidare.

Systemskiftet ÄR ju redan genomförd och det av en "arbetarregering"!

Visst finns det mer att privatisera jaga skiten ur slå ihjäl och försämra men själva grunden är lagd och vägen utstakad så vad menar du egentligen?

Micke sa...

Jan said...
Kultur är alldeles för viktigt för att de sk kulturarbetarna ska ha monopol på att tolka detta
------------------------

Tolka vadå?
Vilka är kulturarbetare?
Vilka är folket?

Egendom är stöld sa...

Jan,
Nej, vad vet utövarna om kultur? Bättre att låta kapitalet "tolka" eller? Det är er Bert Karlsson-kultur som verkligen är folkföraktande.

Botnia eh...flåt... JB Josefsson,
Din tes om egenvärde bevisas ju till exempel av en sådan som van Gogh. Han lyckades bara sälja en enda tavla (till sin bror) under sin livstid, en usel konstnär utan egenvärde med andra ord.

Jb Josefsson sa...

Reklam är den enda kulltur ni förstår och det som inte kan förklaras på 35 sekunder är förmodligen inte värt att veta. I alla fall inte för er kommunister.

Skååål!

Anonym sa...

Fullständigt lysande, Ali!

Anonym sa...

Gunilla Carlsson ogillar bistånd. Hon får bli biståndsminister. Världens fattiga är inte marginalväljare.

Ack, så sant. Att de främsta biståndsmotståndarna får biståndsministerposten är tragiskt. Detta har för övrigt inte kommenterats mycket i den allmänna, mediala glädjeyran.

Micke F sa...

Alis blogg börjar mer o mer likna Krigskrönikan!

Riche sa...

Anonymous 11:35 sa: "Ack, så sant. Att de främsta biståndsmotståndarna får biståndsministerposten är tragiskt."

Varför är det tragiskt? När det nuvarande biståndssystemen (i kombination med tullar och i-landssubventioner) mest förstör lokala initiativ och stöder korrupta politiska system så är det väl bra att någon kommer in med lite andra idéer.

Eller ska vi ha nån som bara fortsätter misslyckandet? Förklara gärna hur du menar.

Erik Andersson sa...

Faktiskt väldigt knivskarp analys.
"Infernaliska" och "lögnaktiga" är två adjektiv som dyker upp osökt i huvudet när jag betänker alliansen...

d00d3n sa...

Varför ska Sverige till varje pris producera inhemsk kultur? Förutom de uppenbara arbetsmarknadspolitiska skälen ser jag faktiskt inte poängen.

Om man är intresserad av ett kulturområde på riktigt finns det inget att hämta här. Eller rätta mig om jag har fel? Det känns så konstigt när indie-vänstermänniskor slåss för en verksamhet som kulturellt borde sakna relevans för dem ...

När jag läser proteststormen får jag en unken känsla av att lidelsen för Sveriges "dömda kulturliv" egentligen handlar om att trygga uppehället för en elitklubb. Eftersom produktionen av inhemsk kultur är så undermålig antar jag att det är konsumtionen av internationell sådan vi betalar för, dvs. staten avsätter pengar för att ett gäng utvalda personer på heltid ska kunna förkovra sig i kultur som fascinerar dem såsom böcker, tidskrifter med mera.

Jag har en idé: Kan vi inte fixa grym sjukvård, skola och omsorg åt alla först och sen om det blir pengar över funderar vi över hur mycket de som vill läsa The New Yorker på arbetstid borde ha av staten?

Egendom är stöld sa...

När jag läser proteststormen får jag en unken känsla av att lidelsen för Sveriges "dömda kulturliv" egentligen handlar om att trygga uppehället för en elitklubb.

När jag läser ditt inlägg får jag en unken känsla av att det egentligen handlar om AVUNDSJUKA mot kulturarbetare. Du skulle så gärna vilja kunna själv? Eller handlar det kanske om "surt sa räven..."? -Eftersom kulturarbetarna envisas med att inte vara höger så är minsann deras kultur dålig, till skillnad från kultur från Ameeerika.

Jag är övertygad om att du inte har en blekaste aning om hur kulturarbetare lever och under vilka villkor de arbetar-i likhet med ett otal andra, tydligen principiellt, ignoranta liberaler som har gjort ideologi av sina fördomar.
Det framgår också tydligt att du knappast har konsumerat tillräckligt mycket "inhemsk kultur" för att kunna avgöra om den är "undermålig" eller inte.

Dessutom handlar kultur inte bara om eliten, vilka de nu ska vara enligt dig.

Intressera dig lite mindre för pengar, lägg ner lite mindre tid på att kamma kotlettfrillan, "anta" lite mindre och LÄS lite mer, SE och HÖR lite mer så kanske du lyckas skaffa dig VERKLIG kunskap.

steven sa...

Den nya kulturministern pratar om frihet från staten, och menar då ekonomisk frihet. Dvs. inget statligt stöd i förlängningen. De som pratar om att kultur ska visa sitt värde via hur säljbar den är har ingen koll som helst. Hej då bibliotek! Hej då stipendier, offentlig utsmyckning, parkteatern, vår teater, Lava, kulturhus, Iaspis, Nifca mm mm.

Sverige har haft en ovanlig roll i världen som konstarena. Eftersom pengar tilldelas konstnärer som inte sysslar med kommersiellt gångbar konst finns möjligheten att överleva på det och det har påverkat konstscenen internationellt.

Men det är inga ministrar som betalar ut de pengarna. Det är styrelsen till konstnärsnämnden som i omgångar är under all kritik förvisso, men i likhet med SR inte har något med själva politikerna att göra. Däremot avgör regeringen hur mycket pengar en sådan styrelse i sin tur har att dela ut.

Att tro att vänstern inte vill att det ska finnas pengar att söka för kulturfestivaler, icke-kommersiella konstgalleri, fria teatrar, udda filmprojekt och en massa annat med motiveringen att dom ska vara indie är så jävla aningslöst. Det är de outvecklade liberalerna som menar att allt ska slå sig framåt med säljarkraft.

Alexander sa...

Kultur ar att betrakta som fritids och hobbyverksamhet. Jag skulle aldrig i mitt liv krava att ngn skulle subventionera mina inkop av Manowar-skivor. Varfor skall jag tvingas betala for kulturforeningar och teatrar som jag inte ar intresserad av?

Ali Esbati tycker det ar fullt rimligt att sno pengar fran vanliga knegare for att finansiera konstfjollors verksamhet som ingen vanlig person intresserar sig for.

Tuomo sa...

Några små noteringar hittills i yran.

Carl Bildt, säger att vi (Sverige och EU) måste samarbeta med Amerika, två ggr, innan han kommer på att han kanske ska nämna FN också. Detta angående mellanösternfrågan.

Maud Olofsson, flinar som en salongsberusad yr bäver och kommenterar, att vi kommer förmodligen göra en och annan företagare rik också!

Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò, medger tidigare svart hemhjälp, i all enkelhet och tydlig nonchalans.
CSC: - Vill ni avsätta mig på de grunderna får ni göra det!
MB: Hade inte råd med arbetsgivaravgifterna.
Toblerone, nån?

Anonym sa...

Angående sjukskrivningar; om nu folk går sönder på jobbet och de stygga arbetsgivarna inte bryr sig om nåt, hur kommer det då att det är kommuner och landsting som har högst antal sjukskrivna? Fram till häromveckan var det ju faktiskt rött styre på den övervägande majoriteten. Svara på det du!

d00d3n sa...

"Det framgår också tydligt att du knappast har konsumerat tillräckligt mycket "inhemsk kultur" för att kunna avgöra om den är "undermålig" eller inte."

Hur? Är det här som du försökte få med lite av din VETENSKAPLIGA kunskap, som du dessutom bekräftat genom att SE och HÖRA?

"När jag läser ditt inlägg får jag en unken känsla av att det egentligen handlar om AVUNDSJUKA mot kulturarbetare."

Om jag berättar för dig att det finns ett kast i Sverige som utan att uppvisa några meriter och enbart för egen vinning lyckas parasitera på vår gemensamma BNP-pott, skulle du tro mig? Givetvis är jag både avundsjuk och missunnsam mot denna elitklubb som lever på arbete utfört av andra.

Det är folkets plikt att utifrån sin majoritetsroll revoltera mot den tärande eliten och föra tillbaka rättvisa och solidaritet till samhällskroppen. Håller du inte med?

Anonym sa...

Nykter idag Josefsson? Har du spytt på "kommunister" hela natten?

Micke sa...

Angående sjukskrivningar; om nu folk går sönder på jobbet och de stygga arbetsgivarna inte bryr sig om nåt, hur kommer det då att det är kommuner och landsting som har högst antal sjukskrivna? Fram till häromveckan var det ju faktiskt rött styre på den övervägande majoriteten. Svara på det du!
------------------------------

Det beror till en del på att kommunerna har tappat motivation och framåtanda men lika mycket på att dom krav dom ska leva upp till inte motsvarar dom resurser dom har.
Inte speciellt konstigt.

Om det dessutom är så att dom som arbetar i dessa områden konstant går omkring i omorganisationer och under uppsägningshot samt är tvungna att utså det spottande som högern ägnat sig åt dom senaste 10 15 åren så är det inte speciellt konstigt att fler är sjuka i offentlig förvaltning.

En annan orsak är att det troligen är högre medelålder i offentlig förvaltning än i privat men där kan jag ha fel.

Micke sa...

Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilò, medger tidigare svart hemhjälp, i all enkelhet och tydlig nonchalans.
CSC: - Vill ni avsätta mig på de grunderna får ni göra det!
.---------------------------------

Nej....!!! Vi sätter Näringslivets media institut och Enpartistaten på saken så ordnar det sig.
Dom gillar inte korruption.

Micke sa...

Alexander said...
Jag skulle aldrig i mitt liv krava att ngn skulle subventionera mina inkop av Manowar-skivor.
--------------------------

Bra att du inte gör det för Manowar är inte kultur.
Möjligen etnologi.

Jonas Barkå sa...

"Bra att du inte gör det för Manowar är inte kultur.
Möjligen etnologi."

Så kultur är det som politker beslutar om och inte det som vanligt folk frivilligt väljer att lägga sin fritid och hopsparade pengar på?

Isåfall ser jag gärna kulturen dö.

Micke sa...

Man kan säga så här:

Mitt inlägg är lika befängt som det jag svarar på.Det har samma nivå.
Räcker det Barkå?

Heja Sabuni sa...

Ingen som kallas den värsta någonsin av Baksi och Oncle Tom Av Esbati kan vara helt fel.

Micke sa...

Så kultur är det som politker beslutar om och inte det som vanligt folk frivilligt väljer att lägga sin fritid och hopsparade pengar på?
-----------------------------

Allt är kultur.

Frågan är bara om pengar ska avgöra tillgängligheten för ALL kultur.
Min gissning är att ni kommer att minska tillgängligheten av viss kultur framför allt regionalt OCH att ni kommer att t.ex bygga ett nytt Operahus i Stockholm.

D.v.s inte ens i denna fråga kommer ni att vara ideologiskt konsekventa utan ägna er åt att dela ut paket åt era kärnväljare höginkomsttagarna.

Oldtimern sa...

Jag som trodde kultur var ett utryck för vad människor känner och upplever. Framtidsvisioner, dagskildringar. Sätt att kommunicera med varandra.

Är kultur nåt annat för en sann borgare?

Bastiat sa...

Vi får hoppas att Fia avskaffar Sovjet-TV och lägger ner hela kulturdepartementet.

Kan man inte producera sånt som andra är villiga att betala för så får man räkna med att driva det vidare som sitt privata hobbyprojekt.

Ett samhälle ska bygga på samarbete där man byter varor och tjänster med varandra, inte på att vissa ska kunna parasitera på andra.

Micke sa...

Vem är Fia?
Min ena häst heter Fia.


Kan man inte producera sånt som andra är villiga att betala för så får man räkna med att driva det vidare som sitt privata hobbyprojekt.
--------------------------
Det där låter rätt enkelspårigt.

Jag kan tänka mig att du skulle kunna tillämpa det tillsammans med dina polare så länge du ni inte inkräktar på vår frihet att låta skatterna betala delar av vad som kallas kultur.


Ett samhälle ska bygga på samarbete där man byter varor och tjänster med varandra, inte på att vissa ska kunna parasitera på andra.
---------------------
Du är alltså för en socialistisk revolution.

Det är inte jag riktigt med på.

Jag tycker att marknadsekonomin fyller sin funktion rätt bra om man hanterar den rätt.

Mika sa...

När vi diskuterade Iran vid ett tidigare inlägg och västmakternas (USrael´s) kommande aggression kläckte stolpskottet Barkå ur sig att vi inte kunde fästa någon större vikt vid Ali´s kommentarer "då han är född där"....

Säger väl allt om Barkå vågar jag påstå men jag kan tillägga att man inte behöver "vara född där" för att vara motsåndare mot en globaliserad apartheidstat med McDonalds som främsta kulturinstans......

Jonas Barkå sa...

Visa gärna var jag skrivit det...

Det lutar åt att stolpskottet Mika gått på en av sin egen sidas namntjuvar. Eller så är det hela bara påhittat. Men jag antar att båda metoderna ingår i vänsterns "interlektuella hederlighet"?

Callisto sa...

"...den borgerliga, illa kamouflerade, avundsjukan..."??? Vad är det? Handlar det om det som kommer upp senare av samma skribent, dvs om att borgerliga anses avundsjuka på kulturvänstern? Vem har hittat på det? Vilken smörja. Jag röstar blått OCH driver ett företag som arbetar med kultur. Är jag en inbillning? Ett propagandahologram? Skulle inte tro det. Det finns inget att avundas kulturarbetare. De som vill jobba med det jobbar med det. Resten gör det inte. Och nej, jag får inga statliga bidrag för min verksamhet.

Håller med om att kultur i större utsträckning bör finansiera sig själv. Detta eftersom det finns en liten kultursnobbig elit som definierat "kultur" och i den formen som definierats tilltalar den knappast alla som betalar för den via skatter.

Anonym sa...

Både Reinfeldt och socialminister Hägglund nämnde orden valfrihet och mångfald ett flertal gånger under fredagen. Och att denna valfrihet inom välfärdssytemen skall vara kopplad till och gynnas av andra driftsformer än det offentliga, nämligen av marknadskrafterna i form av vinstdrivande privata företagsformer, förstod jag också. Kommersialismen inom välfärdssystemen skall ytterligare trappas upp genom sk pengsystem såsom bl.a skolpeng, vårdpeng och omsorgspeng. Och sen kan de med tjocka plånböcker spä på ytterligare med eget kapital och privata försäkringar och köra före i gräddfil efter gräddfil inom välfärdsverksamheterna.
Fy fan för denna borgerliga osolidaritet mot de behövande som har det sämst ställt i samhället. De kommer att hamna på fattighusen och i soppköerna ganska snart!

Bengt Nilsson, Uppsala

Micke sa...

Håller med om att kultur i större utsträckning bör finansiera sig själv. Detta eftersom det finns en liten kultursnobbig elit som definierat "kultur" och i den formen som definierats tilltalar den knappast alla som betalar för den via skatter
-------------------------------

Kan du tala om vilka som ingår i denna konspiration?
Har du nån lista?

Anonym sa...

Micke

Kan du ta och lära dig html citat taggarna. Blir så jävla jobbigt att läsa dina poster.

(i) innan och (/i) efter men med hakarna till vänster om z ist för parenteser.

Dina poster är iofs rätt jobbiga i vilket fall....

Micke sa...

Inte lika jobbiga som "brorduktig" poster från fjantar som inte pallar använda signatur.

Ok?

Mr. Sprinkle sa...

Använd taggar! Det är en order! Tänk på att det är vi som bestämmer nu!

Anonym sa...

Det var många kommentarer här men jag vill bara tillägga... Mitt i prick!!!
Fortsätt så Ali

Anonym sa...

"...så länge du ni inte inkräktar på vår frihet att låta skatterna betala delar av vad som kallas kultur."

Visst är det din rättighet att sno pengar av andra för att syssla med saker som bara intresserar dig själv. Glömde att detta står med i FN's deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Har du funderat på att jobba ihop egna pengar till hobby...förlåt...kulturgärning? Det kan kännas ganska befriande att inte snylta på andra.

Anonym sa...

"Det beror till en del på att kommunerna har tappat motivation och framåtanda men lika mycket på att dom krav dom ska leva upp till inte motsvarar dom resurser dom har."

Eller så beror det på att den anställde inte får utlopp för sin kreativitet utanför den privata sektorn. Antar att sjukskrivningarna skulle minska radikalt om personen fick chansen att jobba på ett riktigt företag och inte en skyddad anstalt med stelnade organisationer.

Anonym sa...

"Inte lika jobbiga som "brorduktig" poster från fjantar som inte pallar använda signatur."

Skrev under signatur på denna blogg för ett tag sedan. Sedan kom någon mupp och använde signaturen för skräpinlägg med avsändaren www.kkk.com så nu får du hålla till godo med anonyma avsändare. Antar att vänstern har en lång väg att gå innan man lär sig tåla meningsmotståndare. Demokrati är inte en socialistisk uppfinning om man säger så...

Anonym sa...

"Bra att du inte gör det för Manowar är inte kultur."
_____________________________________

Vem är du att påstå detta? Har du fått en gudomligt objektiv gåva att avgöra vad som är kultur och inte? Tycker att Manowar är skräp men det har inte med saken att göra. Lika lite som jag är villig att betala skatt för att vissa ska få lyssna gratis på Manowar lika lite är jag beredd att betala för att du ska åtnjuta gratis konsumtion av Pinters överskattade pjäser. Byt ut Pinter mot valfri kulturutövning.

PS/ Du kanske kan hjälpa till att avgöra vad som är porr och vad som är erotisk konst också? /DS

Anonym sa...

Tänk på detta, nu när kulturmaffian ylar. Det är ett reaktionärt särintresse som känner sig hotat.

Micke sa...

Vem är du att påstå detta? Har du fått en gudomligt objektiv gåva att avgöra vad som är kultur och inte? Tycker att Manowar är skräp men det har inte med saken att göra. Lika lite som jag är villig att betala skatt för att vissa ska få lyssna gratis på Manowar lika lite är jag beredd att betala för att du ska åtnjuta gratis konsumtion av Pinters överskattade pjäser. Byt ut Pinter mot valfri kulturutövning.

PS/ Du kanske kan hjälpa till att avgöra vad som är porr och vad som är erotisk konst också? /DS

11:35 PM

----------------------------
Om du läser vad jag skriver så står det klart och tydligt i ett svar längre ner till Barkå att jag tycker att allt är kultur och att när jag hävdar att Manowar inte är kultur så gör jag det för att visa hur pantad en tidigare post är som lyder:


"Ali Esbati tycker det ar fullt rimligt att sno pengar fran vanliga knegare for att finansiera konstfjollors verksamhet som ingen vanlig person intresserar sig for."


PS/ Du kanske kan hjälpa till att avgöra vad som är porr och vad som är erotisk konst också? /DS
--------------------------
Ja det skulle jag nog påstå att jag kan.

Micke sa...

Anonymous said...
Tänk på detta, nu när kulturmaffian ylar. Det är ett reaktionärt särintresse som känner sig hotat.
---------------------------

Den dag Alexandersson skriver om den motsägelse det innebär att Timbro sitter i en "majoritets dikatur" och fördelar skattemedel efter att i flera år ha bedrivit hatkampanj mot den förra "majoritetsdikaturen" för att den gjorde samma sak så kanske jag ska börja ta honom på allvar.

Dessutom luktar högerns ylande om "parasiterande kulturmänniskor" lika illa som när nazisterna använde samma språkbruk om den tidens intellektuella.

Den tiden liberala var tillsammans med socialister och intellektuella "parasiter" och man tycker ju att dom liberala borde ha längre minne än till förra veckan med tanke på att dom också skickades till koncentrationläger för att dom var "parasiter".

Men det kaske är för mycket begärt när man stormar fram mot liberalernas utopia.

Anonym sa...

"Om du läser vad jag skriver så står det klart och tydligt i ett svar längre ner till Barkå att jag tycker att allt är kultur"

Men då har vi ju inget problem. Folk får själva betala för sin kulturkonsumtion. Vad kan vara rättvisare än det?

"Ja det skulle jag nog påstå att jag kan."

Enlighten us! Väntar med spänning på din objektiva definition.

Fredrik sa...

Vilka backar upp Borelius? Vad har hon för tidigare politisk erfarenhet? Har inte hennes bror drivit sjukhem i privat regi? Gick det bra ekonomiskt och hur mådde de inagna? Svar, tack...

Micke sa...

Enlighten us! Väntar med spänning på din objektiva definition.
--------------------------
Menar du att de är så svårt?

Börja med att se om det funkar bättre med glasögon.

Anonym sa...

"Menar du att de är så svårt? "

Att du menar att det är lätt beror nog mest på att du inte har någon koll.

"Börja med att se om det funkar bättre med glasögon."

Menar du dina svart/vita?

Micke sa...

Att du menar att det är lätt beror nog mest på att du inte har någon koll.
--------------------
Varför tjatar du om meningslösheter??

Anonym sa...

"Varför tjatar du om meningslösheter??"

Du menar antagligen med det inlägget att du inte längre anser dig gudomligt begåvad att objektivt dela in subjektivt sedda företeelser. Grattis! Det är ett steg på vägen bort från ett kollektivistiskt tänkande. Men av dina tidigare kommentarer att döma så har du fortfarande en bit kvar att gå.

MIcke sa...

Åhh...objektiv valsen..."Det finns en sanning och vi kan definiera den åt alla andra valsen"

Den överlåter jag till dom troende att sjunga själva.

Jag är fri.

Anonym sa...

"Åhh...objektiv valsen..."Det finns en sanning och vi kan definiera den åt alla andra valsen"

Den överlåter jag till dom troende att sjunga själva.

Jag är fri."

Otroligt lustigt att du alldeles nyss sjöng den.