"Vi vill ha honom som förband i Stockholm. Det är rock’n’roll på riktigt, tycker jag."
/Stefan Sundström om Lars Ohly, i DN.
"Där är den verkliga nya högern, ett slags anarko-fascism, en i grunden antidemokratisk banditism som vill sälja ut den offentliga sfärens tillgångar och göra de demokratiska institutionerna till fasader utan makt".
/Jörn Svensson om Timbrohögern, i Flamman.
torsdag, oktober 19, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Kan någon på allvar redogöra för vad som menas med begreppet anarko-fascism utan att blanda in slagord?
Det är väl det som högern håller på med just nu.
Anarko-fascism, måste säga att det - även om det vid förstå påsynen verkar lite motsägelsefullt - är ett ganska passande uttryck.
Det Jörn menar är väl den borgerliga nyliberala "frihets"- och "individs"-indränkta ideologin som monterar ned de gemensamma lösningarna på samhällsproblemen (arbetslöshet, sjukdom m.m) och istället skapar ett samhälle där den starke (individens) rätt råder. Vilket i förlängningen blir ett sorts auktoritärt (fascism-liknande) fängelse för individen.
Jörn gav ut två böcker ibörjan av 70-talet (eller slutet av 60-talet?), vars analys av det borgerliga samhället jag gillar skarpt. De är väldigt aktuella idag med, som Jörns krönika påvisar!!
Hmmm, Fredrik. Du skriver att frihet och individuella rättigheter "i sin förlängning" blir ett auktoritärt fängelse. I korthet "Frihet är slaveri". Det finns en bok om vad den typen av resonemang skapar för samhälle, 1984. Det får ju vara någon hejd, även på på nyspråksvänstern.
Kan du förklara varför det just skulle vara frihet som slår över i sin motsats, förtryck. Hur går ett samhälle där man själv äger vad man skapar och besluten över hur man lever lättare över i ett samhälle där staten kontrollerar detta, jämfört med ett samhälle där staten redan kontrollerar mycket, och sedan blir det mer och mer?
Och varför ser vi i så fall mycket mer av fascistiska och rasistiska rörelser i det relativt välfärdsstatliga Europa, snarare än i USA?
Mattias $
Mattias$
"Hur går ett samhälle där man själv äger vad man skapar och besluten över hur man lever "
På vilket sätt äger arbetarna i ett kapitalistiskt samhälle vad vi skapar?
När jag programmerar ett program på mitt kapitalistiska företag, äger jag det då plötsligt? Nej det gör jag inte, tyvärr, enligt dom. Kapitalet äger mina produkter och min arbetskraft, och dom bestämmer över allting på jobbet. "Arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet"(ur Saltsjöbadsavtalet).
Arbetsgivarna har all makt, arbetarna ingen(förutom att strejka vilt, förstås.)
"Besluten över hur man lever" fattar jag dem själv? Nej, förutom diktaturen på arbetsplatsen 8 timmar/dygn, så
har dom borgerliga politikerna bestämt sig för att det ska kosta att gå på museeum, bli dyrare med SL-kort, dyrare att bo i hyresrätt, a-kassa, fackförening osv, så blir det så.
Jag tvingas istället subventionera borgares städhjälp och deras villor och förmögenheter, som jag och mina arbetskamrater har skapat genom vårt arbete.
Ingen "frihet" där, däremot inte sagt att det är fel att underordna sig demokratiska beslut alltid.
"Och varför ser vi i så fall mycket mer av fascistiska och rasistiska rörelser i det relativt välfärdsstatliga Europa, snarare än i USA?"
Kanske för att i USA är brutal klasspolitik, fascistisk och rasistisk politik en del av den etablerade politiken och samhället?
Svarta lever i slumghetton, vita lever i skyddade gated communities med höga murar omkring. Mexikaner jobbar illegalt i låglönesektorn.
Dagisbarn tvingas hålla handen vid hjärtat och svära trohet till flaggan.
Människor i de länder USA invaderar ses som icke-människor och underlägsna och deras liv värt ingenting.
Fattiga ungdomar från slummen skickas genom ekonomiskt tvång ut för att döda och dödas för "fosterlandet".
5% av befolkningen hålls fängslad och tvingas utföra slavarbete, vilket utgör en av USA:s största industrier, förutom krigsindustrin osv.
Man tillåter tortyr av misstänkta,
Det kan man mycket riktigt kalla fascism?
Det är du som pratar nyspråk.
Skicka en kommentar